På väg mot storstaden

Nu är jag och Lovisa packade och klara för 3 dagar i stora staden Stockholm, dags för hundkurs igen! De här dagarna är det examen för Promblemhunds-blocket och det är alltid skönt när man får bocka av något som färdigt. Jag har inte planerat in fler delkurser för tillfället, tänker nog vänta tills vi är på plats i Uppsala och resan är kortare. Just nu känns fem timmar på tåget enkel resa lite långt...

Lovisa har blivit bra mycket livligare än vid förra kurstillfället så vi hoppas att det går bra, det gick ju väldigt bra på föreläsningar i Uppsala för ett par veckor sedan och jag känner mig ganska lugn. I värsta fall får vi gå undan ibland så att vi inte stör övriga deltagare. Men det är ett väldigt schysst gäng där :)

Första advent och nästan 6 månader

Idag hade vi lite adventsmys med min mormor, mamma och Christer. Inspirerade från middagen hos Cicci så blev det en variant av kardemummagryta, riktigt god! Sedan blev det Älsklings lussebullar och glögg :) Glöggen från Dufvenkrooks är verkligen smarrig, mild och lättdrucken som jag gillar :)

Eftersom Lovisa fyller 6 månader imorgon kunde vi fira lite extra också!
Lovisa charmar spegelbebis

Dukat och klart!

Lovisa inspekterade sina finkläder mycket noggrant!

Ljusdekorationer är väldigt kul att leka med!

Reseberättelse: Sista kvällen

Sista kvällen blev det restaurangbesök längs med strandpromenaden, en riktig god baconinlindad kyckling till mig och pizza till Älskling :) Låter bilderna tala för sig själva angående mysighetsfaktorn på stranden!

Reseberättelse: Formentor

Sista dagen begav vi oss till Formentor, en avskiljd strand som tidigare endast var öppen för kändisarna på lyxhotellet intill. Tänkt som en oas fri från paparazzi och fram tills 50-talet kunde man bara komma dit med helikopter eller båt. Klipporna runt stranden stupade 300 meter så det var en mäktig känsla att slingra sig fram i bussen på den lilla vägen.

Nu när jag sitter hemma och googlar lite på Formentor påstås det i turistguider att stranden anses vara den vackraste på hela ön och att vägen dit ska vara en av de vackraste i hela Europa, det minsann :p

Älskling och Lovisa redo för avfärd

Fina :)

Den härliga stranden

Vackert

Lovisa utforskar

Skönt i vattnet

Väl värt besöket :)

Reseberättelse: Hemma i tältet

En dag hemma i Alcudia :) Måste slå ännu ett slag för strandtältet! Helt fantastiskt bra skydd från både sol och sand, något vi nog kommer använda i flera år framöver. Det var rymligt nog för hela familjen att ta en vilopaus i (t.ex. för att titta på CSI på datorn ;)) och även perfekt väskförvaring.
Mamman jazzar lite för att hålla humöret på topp

Superglad Lovisa!

Julbak

Älskling har bakat lussebullar! Med obefintlig hjälp från mig och Lovisa... Det är då jag älskar honom lite extra ;) Och när det kommer till lussebak så är nog Lovisa fortfarande mer stjälp än hjälp... Jag med för den delen... Matlagning och bak är mer Älsklings grej :) Men Lovisa fick i alla fall titta lite på avstånd!
Pappa, jag vill också leka!

Wihi, mjöl! Kan bli party här ;)

Barnkläder

Få har väl missat debatten som följde efter att Plus gick ut med storleksskillnaderna mellan flick- och pojkkläder på t.ex. Lindex. Jag hoppas kunna återkomma med mina egna åsikter i ett senare inlägg men tills dess nöjer jag mig med att vidarebefodra ett brev från bloggen koiruliini.se. Förhoppningsvis kommer fler att vidarebefodra detta på sina bloggar och till butikskedjorna!

"Hej!

Jag skickar det här mailet till ert företag eftersom jag är kund hos er. Jag förutsätter att ert företag är måna om vad era kunder tycker och tänker om er och därför tänkte jag delge det till er.

Härom veckan var jag på en av era butiker och köpte en body till min dotter. När jag stod i kassan och precis fått mitt kvitto såg jag att det var en pojkmodell jag köpt åt henne!? Jag förstår inte varför det är så viktigt för er att tala om vad flickor respektive pojkar ska ha för kläder genom att dela in det i olika avdelningar!? Det är ändå BARN vi pratar om – kan det inte rätt och slätt stå barn på kvittot och avdelningen då?

Jag tycker att det vore mycket bättre om alla barnkläder vore indelade efter storlek eller typ av kläder (byxor på ett ställe, tights på ett annat, pyamas på ett tredje…), och inte efter pojk- eller flickkläder som det är nu. Jag vet att många företag säger sig veta att ”kunderna vill ha det uppdelat efter kön”, men jag är kund hos er och jag vill inte< ha det så. Jag skulle väldigt gärna se en mer aktiv debatt med kunderna om sådana här typer av frågor! Jag tror till och med att ett företag som skulle profilera sig på detta sättet skulle ha en stor fördel i konkurrensen kedjorna emellan!
Jag hoppas på svar från er, och ser fram emot att höra hur ni tänker gå vidare med detta. Jag kommer uppmana mina vänner som också är föräldrar och kunder hos er att skicka mail till er om detta, för jag är som sagt övertygad om att det här är nåt som kunderna vill, om inte ändra på, så ändå rucka på!

Med vänliga hälsningar,
XXX"


Reseberättelse: Drakgrottor och Porto Cristo

På onsdagen var det dags för drakgrottorna i Porto Cristo, ett sånt där "turistmåste". Åter igen buss som transportmedel och en glad Lovisa :)

Grottorna var faktiska precis lika coola som i broschyrerna och väl värda ett besök. Kanske inte riiiktigt värt inträdespriset men vi får lite skylla oss själva som gjorde det enkelt för oss och valde den mest kända. Utöver synupplevelsen så avslutades turen med klassisk musik. All belysning släcktes och längst ner i grottan fanns en liten "sjö" där båtar med musiker kom åkandes. Väldigt stämningsfullt :) I alla fall om man bortser från en liten Lovisa som nog tyckte att hon sett tillräckligt, ogillade mörkret och började gnälla. Inte jättehögt, men om ni tänker er en lokal där alla andra är knäpptysta och minsta suck hörs, då är en gnällig Lovisa liiiite jobbigt att hantera på ett icke stressande sätt... :p Jaja, folk verkade tycka det ganska "gulligt" med bebisen som pratade och personalen erbjöd mig och Lovisa en plats lite utanför "stohejet" så att det blev lugnare. Ett typiskt tillfälle då jag kände "tack och lov för napp!!".

En sovande Lovisa väntar på bussen

Ingen annan respekterade fotoförbudet så här kommer vår egna drakgrottsbild

Porto Cristo där grottorna låg

Efter besöket i grottorna hade vi lite tid över innan sista bussen hem gick. Vi hade inte förberett något utan gick till turistkontoret och frågade "om man har sett drakgrottorna, vad kan då göra i Porto Cristo?". Personalens svar? Jo att "förutom drakgrottorna så finns det ingeting här att se" :p. Upplyftande arbete hon måste ha! Hursom blev vi tipsade om vackra stränder några minuter utanför staden och om vi tog bussen skulle vi ändå hinna med någon timme där innan hemfärd.

Sagt och gjort så åkte vi dit! Och det var vackert! Sådär resekatalogsvackert :) Vågorna var dock väldigt kraftiga så Lovisa tyckte bad var läskigt, hon avstod. Jag och Älskling däremot turades om att hoppa runt i vattnet!


Väl hemma på hotellet så tog vi en välbehövlig paus framför CSI. Vår lilla resedator är verkligen guld värd när man vill koppla bort sig lite på semestern, bara dega lite i home style. Jag tror att Lovisa också behövde pauserna på hotellrummet då och då för att samla energi, liggamma i lugn och ro och bara vara :)

De finaste har lite kvällsnack på tu man hand :)

Reseberättelse: Can Picafort och Parc Natural de S'Albufera

För att få lite miljöombyte så tog vi på tisdagen bussen till Can Picafort, en liten fiskeby några minuters resa från Alcudia. En heldag på stranden med andra ord, men en strand lite längre bort :p

På vägen hem kände vi att även om man har en liten Lovisa så måste man ju kunna vandra hem istället för att ta bussen? Det var ju bara några kilometer... Typ 7 kilometer och 30 grader varmt. Men det gick! Lovisa sov i vagnen och det var nog väldigt skönt för henne. Ett tag, när vi kämpade på som värst i sanddynerna, så saknade vi verkligen selen som låg på hotellrummet... Men i den hade det blivit alldeles för varmt... Bättre att vi blev lite extra svettiga än att Lovisa fick solsting :)

En annan fördel med att promenera hem var att vi då upptänkte det lilla naturreservatet mellan städerna, Parc Natural de S'Albufera. En riktigt trolsk skog med härligt sken från solen! Helt klart värd ett besök :)

Jag och Lovisa på väg till bussen

Superglad Lolla!

Amma på buss = väldigt smidigt!

I vårt solskyddstält på stranden

Älskling på väg in med vagnen på naturreservatet

Lovisa kom upp och gosade en stund :)

Otroligt vackert!

Så fint...!

Lovisas första julmarknad

Idag besökte vi julmarknaden på Kalmar Slott, första gången för Lovisa (inte så konstigt, hennes första år i livet... Men ändå värt att uppmärksammas!). Som vanligt var det alldeles fört dyrt inträde, färre utställare än tidigare men ändå jättemysigt och en tradition som måste följas. Den här gången handlade vi faktiskt lite också. Stark senap, polkakäppar, en julklapp till lilla kusinen Emil samt nya raggisar åt Lollan :)
Mysigt med tända lampor i vintermörkret (även om jag också här anser att det har blivit en stor försämring...)

Lovisa däckade ungefär samtidigt som vi gick in :p

Världens finaste Loll på stora tronen!

Vi tittade på fina Anita, hästen jag gärna besökte en gång om dagen (minst) när jag var liten... Liksom hela höjdpunkten med slottet ;) En uppstoppad häst :p

Lovisa strosar bland försäljarna

De fina raggisarna som invigdes redan på kvällspromenaden

Inget vettigt här inte

Hade ambitionen att skriva lite "vettiga" inlägg idag, har gått och funderat på teman som egentid, amma kontra sova, EC light, föräldraledighet och alternativa föräldraval hela dagen... Men nu när jag väl sitter här, Lovisa sover och Älskling spelar Skyrim så känner mig helt oinspirerad... Nöjer mig faktiskt med en bild på Lollan och Älskling för tillfället, återkommer ikväll :)


Dags för rutiner?

Nätterna här hemma börjar bli sena... Inte bara för oss vuxna utan även för Lovisa. I början när vi pratade om bra sovtider så tyckte vi att "sent" (jämfört med många andra familjers rutiner) var positivt för oss. Om Lovisa somnade runt 20/21 så fick hon lite tid tillsammans med Älskling trots att han kom hem från jobbet vid 17.30 ibland. Det gav också mig sovmorgon eftersom Lovisa sover till 09 (sååå skönt!). Så denna "rutin" kändes bra och vid den tiden på kvällen somnade Lovisa självmant, utan krångel, varma bad, pyjamas, metoder eller något annat som vi aldrig skulle klara av att följa :p

Men nu börjar det bli väldigt sena kvällar och det har fått mig att tänka till... Jag vet att Lovisa sover som bäst när vi själva lägger oss för natten, och när Älskling arbetar är det inga problem att krypa till kojs vid 22 om Lovisa kräver det. Men nu är vi helt lediga, har inga tider att passa och vill gärna njuta av den där nattliga "egentiden" (avskyvärt ord egentligen...). Då känns det jobbigt när även hon flyttar sovtiden senare och senare. Ofta samlar vi på oss en liten do-to-list som vi tänker att vi kan röja undan när hon har somnat, och om vi påbörjar den vid 23 så blir vår egen sovtid helt sjuk...

När man sedan läser om barns sömn så kan jag inte låta bli att fundera på om vi resonerar rätt? I sömn-böckerna står det mycket om att "barn som lägger sig tidigt sover bättre", "barn som lägger sig tidigt sover mer, även på dagen", "barn som lägger sig tidigt och går upp tidigt är friskare och klarar skolan bättre senare i livet" osv... (Källa = tveksam bör tilläggas.)

När man börjar diskutera skolbarn så tycker även jag att tidiga kvällar är en självklarhet, då har man ju en morgontid att passa och vara utsövd till. Men ett spädbarn? Om Lovisa sover 21-09 så får hon ju 12 timmars sammanhängande sömn? Amningspauser såklart men det räknar jag inte... Mycket solljus får hon ju också med tanke på att vi är ute mycket om dagarna. Så är det rätt eller fel? Borde man försöka flytta fram hennes sovtid för att göra "rätt"?

Jag har full förståelse för att rutiner underlättar för många, även för barn. Men rutiner har aldrig varit min grej... Och tanken är ju ändå att Lovisa ska växa upp i "vår" familj, men vårt tankesätt och fungera i vår vardag. För mig är flexibilitet något eftersträvansvärt, låsta rutiner känns urjobbigt! Sedan är hon självklart en egen individ som kanske revolterar totalt någon gång, eller får oss att ändra vårt sätt att vara för att hon föredrar något annat. Men så länge Lovisa verkar nöjd så känns det ologiskt att försökta forma om oss bara för att "alla andra gör så". Att alla andra gör något betyder sällan att det garanterat är det bästa i alla hänseenden... Och Lovisa somnar betydligt mer odramatiskt om hon får somna när hon själv vill (även om hon idag var övertrött faktiskt, därav inlägget...). Men vanliga vardagar så somnar hon gott vid 20/21. Ibland röjer hon runt lite till och somnar när vi lägger oss, men alltid på gott humör. Skulle vi försöka söva henne vid 19 skulle vi få världens kamp och det känns inte heller logiskt eller rätt... Detta får nog bli en fråga till andra AP-föräldrar för att få lite fler infallsvinklar :)

Orolig sömn

Mardrömmar kanske? Fullt sjå med utvecklingen? Eller bara gosig :)

Oavsett anledning så har vi haft många uppvak här hemma de senaste dagarna. Inte några längre stunder, känns som att hon bara måste få bekräftat att vi fortfarande är nära, väldigt ofta. På nätterna är det inga problem eftersom jag och Lollan sover ihopslingrade, kramas och ammar vid behov och det är väldigt enkelt. Men varken jag eller Älskling behöver liksom 14-16 timmars sömn och får myror i benen om vi ska ligga bredvid henne alla hennes vilopauser...

När hon sover i sjalen/selen funkar det utmärkt, men när vi är hemma känns det ganska tungt att ha henne där så många timmar. Nu bor vi ju så trångt att vi inte kan komma så långt bort, ens om vi ville :p Men det blir många avbrott för att bekräfta att hon kan sova vidare lugnt. Jag hoppas lite att denna "period" (tycker det låter lite fjantigt att kalla det det...) går över snart så att både hon och vi får lite längre och mer sammahållande pauser.

Tills dess fortsätter vi att kramas någon gång i kvarten även när hon sover :p

Tygblöjor och EC Light

Projektet "sy egna tygblöjor" las ner när Älskling hittade superpriser på ebay, direkt från Kina. Nya, fräscha och samma märken som sedan skickas hit till Sverige... Men för en bråkdel av summan, jag är nöjd!

Vi köpte ett paket med 6 pocketblöjor till att börja med, tyvärr tog leveransen lite tid nu när det närmar sig jul. Men idag klickade Älskling även hem ett specialexemplar, en tygblöja med apor på. För de som inte känner Älskling kan det verka som ingen big deal, men eftersom han är smått fanatisk över just apor så tror jag att detta exemplaret kommer bli väligt uppskattat :)
På tal om blöjor har jag har också funderat på det här med EC, Elimination Communication. På EC Swedens hemsida står det beskrivet så här:

Det är ett sätt att via kommunikation med sin baby kunna förstå när han/hon behöver göra ifrån sig och då få chansen att erbjuda ett trevligare ställe än blöjan att göra detta.

Låter ju mysigt. Och krångligt?! Det går ut på att lära sig tolka bebisen signaler och på så sätt kunna sätta den på pottan i tid. En del använder aldrig blöja, någonsin, utan försöker förebygga och får nog en del fläckar här och var. Andra använder blöja ibland och en del, de som kallar sig EC Light, använder blöja men försöker ändå sätta barnet på pottan vid behov.

När folk säger "barnet visar när det behöver utträtta sina behov" har jag känt "ye right...". Jag kan verkligen inte komma på något som Lovisa gör innan hon kissar/bajsar som jag skulle kunna tolka som en signal för potta. I och för sig har jag ju heller aldrig kunnat notera när hon gör det eftersom hon har varit ett blöjbarn.

Hur som känns det som att nybörjaren får acceptera olyckor här och där, något jag helst avstår. Jag är helt enkelt för bekväm, och rädd om våra mattor, soffan, golvet, leksaker osv... För min del räcker det med att en olycka saboterar hela skötbordet för att jag ska känna mig smått äcklad.

Men så var det detta med EC Light, jag blev lite inspirerad när jag läste på Toadies blogg. Då har man alltid blöja på, dvs. slipper olyckor, men försöker ändå fånga upp det mesta på pottan. De flesta barn uträttar sina behov efter mat, sömn och lek sägs det. Ungefär som att rumrenshetsträna en valp tänker jag?

Under tiden som Lovisa ammades för kvällen så låg jag och tänkte på det där. Kanske skulle testa? Testa dör vi ju inte av? Någon potta hade vi inte tillgängligt så jag höll henne bara över vår toasits. Positivt tänkte jag "Det här går aldrig! Varför skulle hon kissa just nu liksom? Och på vår toalett, hon måste ju bli obekväm bara av att sitta här...". Ont om tålamod har jag också :p Men 30 sekunder senare kissade hon, på toaletten! Hennes mammas reaktion var: Coooolt! Snacka om bebisbubbbla... Men i alla fall, liiite coolt var det!

Självklart räknar jag inte med att nu kunna sluta med blöja helt och köra EC till 100%, det kommer jag aldrig hålla fast vid... Med jag blev allt lite sugen på att ta upp pottan från källaren och ge det ett försök, lightvarianten alltså.

Mamma sa "men inte ska väl en så liten behöva lära sig sådant" och den tanken har funnits hos mig med. Låt barn vara barn typ. Men när jag läste det här citatet på EC Sweden höll jag ändå med "Vi anser att våra blöjfria barn är lika mycket barn som de som har blöjor, skillnaden är att de ibland avbryter det de håller på med för att de vill gå på pottan istället för att bli avbruta för att få blöjan bytt.". Det ligger ju något i resonemanget att sitta på pottan eller att byta en blöja stör barnet lika mycket, det är bara olika metoder. Och varför då först öva några år på blöjor för att sedan lära om när man kan ta pottan direkt?

Kan vara viktigt att förtydliga att EC inte handlar om "potträning" och inte innehåller varken bannor eller beröm. Det ska inte vara en prestation att gå på pottan, det ska bara vara en naturlig del av vardagen.

Tål att tänkas vidare på...

Reseberättelse: Besök i Palma

På måndagen bestämde vi oss för en tur till Palma, andra sidan ön för oss. Vi bävade lite för bussresan med Lovisa, men det gick hur bra som helst! Hon sov ;)
Sötnos :)

Palma var en trevlig stad. Det var två butiker som vi ville besöka, Desigual och Zara, båda stötte vi på av slump. Vi hittade också några lokala butiker med barnkläder. Två var så där dyra att man knappt vågade titta... Så otroligt vackra kläder... Men i övriga så fyndade vi lite, till Lollan vill säga :) Mallis var mycket bättre på pyjamas i lite större storlekar med fötter på, något vi letat efter hemma i Sverige. Och Älskling fick en tröja från Desigual.

Desiguals provhytt

Om jag blir miljonär ska jag handla här...

Efter en snabbkoll på butiksutbudet (som var obefintligt i Alcudia) så ville vi ändå se lite sevärdheter. Vanan trogen så promenerade vi runt och upptäckte på egen hand, varför följa turistfällor liksom? Men katedralen lyckades vi i alla fall pricka in. Mäktig och fin, men nu kan vi säga "been there, done that". Jag tyckte faktiskt att det var lite jobbigt att hålla Lovisa sval under dagen. Den vita sjalen var oumbärlig för skugga och svalka men det kändes ändå lite knepigt. Hur varmt är för varmt? Lovisa visade i alla fall inga tecken på missnöje så jag tror vi skötte oss ganska bra :)

Omgivningen

Fantastiskt väder

Katedralen


Vi avslutade med lite affärer igen och till slut la vi oss på stranden den sista timmen innan bussen hem gick. Så skönt att få klä av Lovisa alla kläder och lägga henne under blöta handdukar för att svalka, hon verkade också tycka det var toppen!

För att vara ett "nattland", dvs. äta kvällsmat runt 21.00 osv. så gick bussen hem alltid väldigt tidigt... Vad vi märkte var detta den enda nackdelen med busstrafiken på Mallorca. Annars hade vi nog gärna stannat lite längre, ätit kvällsmat, strosat runt och sedan tagit en nattbuss hem. Vi kände oss ändå ganska klara med Palma efter den dagen, egentligen hade vi planerat två dagar där. Men det är lite typiskt mig och Älskling att bli utråkade fort på ett ställe... Oavsett hur fint och njutbart det är :)

Lovisa takes a crazy ride!

Slappishäng på stranden

Superglad Lovisa väntade på bussen hem

Superbuuus!

Svårt att sålla bland bilderna? Ojaa! :p

Sötisar

Fortsätter gulligigullandet: världens fiiinaste! :p

Lollan hemma i Alcudia igen

Reseberättelse: Restaurangbesök

Känner att jag tröttnade lite på reseberättelser från Mallorca, det var så otroligt mycket att skriva och bilder att visa upp så jag har fortfarande några inlägg som är oskrivna. Tar tag i detta igen nu i mörka november :) Börjar med lite bilder från restaurangbesök på kvällen. Detta var inget "drömbesök", Lovisa njöt inte alls av att gå gå restaurang på det sättet som vi ville göra... För sent på dygnet, för mycket intryck... Men här var hon i alla med och vaken ett litet tag innan "jag bär, du äter och sedan byter vi ett tag" började :p

Men restaurangen låg väldigt trevligt i hamnen, servitrisen kom från Norrköping och maten var god. Jag beställde i och för sig paella och ska lära mig att sluta beställa det där den ska vara "äkta"... Mammas är mycket godare!! Men i övrigt nöjda :) Älskling fick två shotar av jagvetintevad eftersom den ammande parten avstod. 

Mina finaste gör sig redo för utgång

Mysbild. Kjolen från Benetton var ett Mallis-fynd

Alltså... Även helt objektivt måste ju de här två vara världens bästa...! Superfina!

So far happy Lolloll:p

Vacker utsikt vid restaurangen

Mycket att titta på

Undersöka duken...

Pappa!

Inte konstigt att Lovisa tar extra tupplurar nu för tiden, så mycket som hon "snackar"... Babadahummuh... Självklart väntar vi med spänning på "mamma" och "pappa"! Eller varför inte Clara och Eros? Eros får nog vänta lite på sin tur, måste vara jättesvårt att uttala...

Just nu verkar det inte som att hon har koll på att hennes ljud kan ha betydelse för andra, men man kan ju låtsas :p Hon blir också väldigt ställd när man härmar henne, blir helt tyst och tittar förundrat på en.

Mormor har sagt nästan varje frukost "Lovisa kan du säga mamma? Mammammamamama!", Lovisa har kontrat med ett stort leende och pruttljud :) Och nu verkar det som att all mormors övning har varit förgäves för ordet Lovisa är närmast är faktiskt "pappa". Och inte bara "bappa" eller "dadda" som känns enklare utan några gånger har hon fått in ett klockrent "pappa". För mig känns P som en hård och svår bokstav men vad vet jag, länge sedan jag själv övade :p

De flesta saker här hemma heter "Babba" tror jag, det är det hon säger oftast när hon sitter och pillar själv. När hon har ögonkontakt med oss är det mer "mmm"-ljud.

Jag tycker att hon kanske säger "Ummummumm" när hon vill amma men måste fundera vidare på om hon faktiskt gör det varje gång eller om det är slumpen... Oavsett vilket är det superhäftigt med någon som försöker kommunicera med en! Tänk vilken ansträngning hon gör bara för att kunna tala "vårt språk", fabtastiskt vilken stark vilja små barn har att utvecklas!

Lovisa snackar med pappa under tiden har plockar ur diskmaskinen

Fotografering på Öppnis

Idag tänkte vi vara sådär supereffektiva och lyckas med barngympa på Friskis 10.00-10.45, duscha, göra oss iordning och sedan vara redo för fotografering på öppnis vid 11.00. Lovisa såg till att vi tog vårt förnuft tillbaka redan på Friskis parkering. Vi hittade bara parkeringsplats långt bort (inte optimalt för vår snäva tidsplanering), Lovisa var grinig och snoret rann på samtliga familjemedlemmar. Nej, helt klart inte värt det. Nåååågon i familjen satt ju också uppe till 04 inatt och spelade Skyrim, dvs. var inte jättepigg :p

Fotograferingen genomförde vi alla fall och det gick helt okej. Lovisa var kanske inte på toppenhumör men vi hittar säkert fina bilder att framkalla sedan :) Efter det roade vi oss en liten stund på Öppnis, Lovisa tog en välbehövlig amningspaus, hennes mamma tog en välbehövlig kaffe och hennes pappa fick salta pinnar. Alla nöjda med andra ord.

Matpaus efter väl genomförd fotografering

Pappamys

Säg hej under bordet!

Sååå mycket coola leksaker på Öppnis (känns ganska skönt att komma hem till en lite mer leksaksfri tillvaro sedan...)

Tjabba tjena hallå :)

Sötnöt!

Några minuters bilåkning senare så sov Lovisa. Sov, sov och sov (sover fortfarande). Vi stannade till på Kalmar Stadsmission som endast har öppet onsdagar och lördagar. Ett ord för det: craaaazy! Helt hysteriskt mycket folk där... Men jag förstår varför, priserna var grymt låga. Lägre än Human Bridge, är det möjligt liksom? Som vanligt var det svårt att hitta bra kläder till mig och Älskling. Det är så mycket mer som ska stämma med passformen på vuxenplagg. Och vuxenkläder är oftare slitna på secord hand jämfört med barnkläder som ofta är nyskick. Lovisa åkte i alla fall därifrån ett spjälskydd, tre tygklossar, en mössa, en klänning och en skjorta rikare. Slutpris? 50 kronor!

Sedan var vi lagom trötta... Lovisa hade ju redan däckat och den där Skyrim-spelaren längtade också hem. Vi stannade till vid Thai-vagnen för lite lunch att ta med hem och nu sitter vi här och slösurfar. Riktigt skönt! Jag valde det starkaste på menyn och nu rinner näsan som aldrig förr, kanske bra att rensa ur alla bacillusker?

Bredvid Thai-vagnen ligger "Sagopalatset" (tror jag det heter?), de säljer i alla fall Villervalla. Jag var ju tvungen att titta in under tiden Älsklingt beställde mat och blev då tipsad om att nästa torsdag, 1 december klockan 18.00-21.00 är det vänkväll där! Mousserande, godis, goodiebags, rabatter osv. Självklart ska vi dit!

Kan man samsova med en rumänsk gatuhund?

Sådant funderar jag på när jag sitter här och läser boken om barns sömn som ingår i bokcirkeln vi träffade för första gången idag.

Att samsovning känns rätt för oss har vi ju konstaterat sedan länge men boken tar också upp "samsovning med syskon" i ett kort stycke. Så nu sitter jag och tittar på Lovisa och Eros som sover tätt intill varandra och funderar på samsoving med hund? Att experter skulle varna för den uppenbara risken att hunden biter barnet kan jag ju räkna ut ganska snabbt. Men om man redan känner sig som en familj som slutat tänka på det där i samma sekund som man kom hem från BB, hur likt samsoving med människa kan det då vara? Hur trygg känner sig Lovisa om hon vaknar upp bredvid Eros kontra oss? Underlättar hans andning hennes på samma sätt som vår? Känner han sig betydelsefull och hänsynstagande som "samsovningskompis" eller är hon bara i vägen? Detta kanske får bli ämnet för fördjupningsarbetet till Hundens Hus: "Hundhållning med inriktning Attachment Parenting" :) Min egna lilla hobbystudie ikväll visar i alla fall tydligt att bebis och hund snarkar ikapp tätt intill varandra.

Smygstart på julmyset och Skyrim

Nej, jag kan inte riktigt hålla mig... När jag insåg hur lättillgängligt julpyntet var nere i källaren och till på köpet hittade en "Lovisa-vänlig" köksduk med julmotiv på stan så kunde jag inte låta bli. Julstädandet skulle enligt mina planer göras i söndags, sedan skulle det göras idag och nu när dagen är över kan jag konstatera att "vi har i alla fall börjat". Och mysigt blir det!

De lila gardinerna i vardagsrummet/sovrummet (1rok liksom, vad säger man?) har blivit ersatta av gråa, lite tyngre. Några tomtar har hittat sin plats. Julduk under TVn och en tomteluva på ena högtalaren (mycket gulligare än vad det låter). Hittade till och med jullakan till spjälsängen nere i källaren, lakan som mamma sydde till mig när jag var liten. Nu är det ju i och för sig mest Clara som sover i den där spjälsängen, men det är fint att titta på i alla fall! Lite ljus med juliga dofter har också fått flytta in :)

Ikväll smygstartade vi mysandet lite med glögg och brända mandlar. Glöggen var smaksatt med blåbär och lingon, kan varmt rekommendera det! Lättdrucken och mild, jättegod. Hittades på Maxi :)Senare på kvällarna, när Lovisa har somnat, brukar det bli lite datorhäng för mig och Älskling. När jag satte mig vid den stationära datorn ikväll så vankade Älskling av och an som en osalig ande. Idag kom hans spel... :p Skyrim heter det och Älskling har förvarnat om i alla fall fem dagars isolering framför datorn för hans del, innan han är färdiglekt så att säga :) Ibland kommer semestern lägligt :p

Min tanke om detta är "JA, jag älskar honom. Älskar, älskar, älskar honom i alla fall :p". Uppenbarligen är det ömsesidigt för ikväll när jag kom in i köket och hittade Älskling, uppslukad av datorn, med något vilt i blicken och hörlurarna på så frågar jag "har du sett laddaren till min bärbara?", Älskling tittar upp, "Ja, jag älskar dig med!" svarar han. Jo precis... :p Ingen idé att interagera mer ikväll känner jag, myser lite med Spindelharpan och Peter LeMarc istället!

Syskonkärlek

Egentligen försöker vi hålla Lovisas hårda nypor borta från hundarna så långt det går, jag vill inte att de ska tröttna på henne eller känna sig trängda. Men när de själva är inne i en vild lek så tror jag knappast att Lovisa irriterar på det sättet. Hanteringen från Claras sida här är precis som jag vill att hundarna ska hantera Lovisa, när de tröttnar så flyttar de sig utom räckhåll och sedan är det bra med det :)

Självklart är det kul att Lovisa är så förtjust i sina "syskon" också! Söker kontakt, skrattar när de leker, håller koll på dem från vagnen osv. :)


Barnsäkra eller öva?

Funderade igår på vilken approach man skulle ha till barnsäkerhet. Barnsäkra upp över öronen så att man kan ta det lugnt när man är hemma? Eller barnsäkra väldigt lite och istället öva och passa hela tiden?

Jag antar att det där kommer att komma naturligt och det känns som att vi kommer barnsäkra så lite som möjligt (förberedelse är inte vår grej :p). Visst kommer det bli mycket pass i början men för det första så måste man ju hålla koll hur barnsäkrat det än är och för det andra vill jag att Lovisa ska vara välkommen i andras möblerade rum utan stress. Dvs. jag vill att både jag, Älskling och Lovisa ska ha rutin på hur man beter sig utan att förstöra så att det inte känns påfrestande att bli bortjuden.

Lovisa vet i alla fall hur hon håller oss på tårna! Igår visade hon t.ex. att hon nu kan klättra ur sin liggvagn :p Självklart var det ingen fara, vi stod precis bredvid. Men det blir allt färre ställe där hon är "lämningsbar". Och värre blir det :p

Åka kundvagn

Och på tal om "utveckling" så åker vi numera kundvagn också! Självklart med mamma/pappa "in her face" konstant! :p

Nya bilvanor

Lovisa har alltid ogillat babyskydd och bilåkning. Sådär starkt, panikartat och högljutt... Egentligen tycker jag inte att det är ett dugg konstigt, i bilen sitter hon fastspänd utan möjlighet att bli kramad och ammad vid minsta uppmaning, något som hon är ovan vid. Om det inte vore för att jag också värnar om hennes säkerhet så hade jag slitit upp henne ur babyskyddet direkt! Sekunder känns som timmar när hon blir så där ledsen...

För några dagar sedan konstaterade vi att vi aldrig åker bil längre, vi tyckte att vi var både hälso- och miljömedvetna som alltid promenerade ;) Men så skulle vi till IKEA för lite otympliga inköp och packade in oss i bilen. Ungefär samtidigt som vi rullade ut från kvarteret började Lovisa skrika och både jag och Älskling konstaterade: "Ah, just det. Det är därför vi aldrig åker bil!". Det känns helt enkelt bättre att promenera en mil t/r och bära hem saker för hand än vad det känns att åka tio minuter i bilen med Lovisa :p

Hur som har vi inte kunnat komma på något humant sätt att "öva" Lovisa på att åka bil. För mig känns all sorts övning i att inte få uttrycka sina känslor ganska hemsk och så länge vi inte kan få henne nöjd och trygg i babyskyddet vill jag inte tvinga henne. Det är för övrigt väldigt påfrestande även för oss vuxna att åka med en missnöjd bebis... Så vi har så långt det går avstått från bilåkande, de gånger vi måste åka någonstans har det blivit många stopp under färden för att kunna bära, amma och gosa med henne.

Men så nu, efter ett långt uppehåll, har det blivit lite bilåkning. Och vet ni vad? Vi har fått en helt ny bilåkarattityd! Lovisa är nöjd både vaken och sovandes :) Hon pillar på sina grejer, tittar på sig själv i spegeln, tittar ut och småpratar. Efter ett tag somnar hon mitt i aktiviteten, nöjd och glad. Ibland när det krisar lite så kan man nu sjunga "Trollmors vaggvisa" fram till nästa stopp, dvs. inget mer panikskrik. Åh vad skönt det är! Och vad rätt det känns nu att vi aldrig tvingade henne utan lät det ta sin tid :) Jag tror starkt på att om barnet är tryggt och aldrig "övas" i självständighet så kommer det ta alla de där stegen i sin egen takt, utan bråk och kränkningar.

Dagens

Idag hade vi lite svårare för att komma igång, kan det bero på att storstädning stod på schemat månne? Städningen gick sisådär men vid 15-tiden kom vi på att Fiskarhedenvillan hade visning av Tranan i Färjestaden 12-16 så då blev det fart på oss! Huset var jättefint, även om jag fortfarande tycker att nyproduktion har en lite "plastig" känsla. Sedan stannade vi till på Eriksöre för fri lek och agility med hundarna, tror det uppskattades efter all bilåkning igår.
Världens bästa bilåkartjej!

Full fart på Clara!

Härligt med lite aktivitet :)

Naturhinder

Lollan satt hos pappa och övervakade stohejet

Gårdagen

Igår hade vi en riktig heldag! Frukost med mamma och mormor, julmarknad på Kosta, middag med pappas famlilj och sedan filmmys hemma.

Själva julmarknaden i Kosta var kanske inte översvallande fantastisk, även om alla tända ljus var vackert på kvällen! Sex/sju bodar fanns på marknaden, i och för sig med kvalitetsvaror men ändå inte tillräckligt mycket för att åka 14 mil t/r för. Hittade handstickade strumpor/tossor i ull för 120:- (har invigt dem, underbara och jättevarma!), fina torgvantar från samma bod för 100:- och smarriga brända mandlar som vi ska mumsa på ikväll till glöggen. Boden med ullgrejer hade också fina fårskinnstofflor till Lollisar för endast 100:- men vi hittade hade inga i rätt färg och storlek.

Kosta outlet däremot var över förväntan! Vi fyndade amingströja från PoP till mig, underställsbyxor till Lovisa från Joha, mockasiner, strumpor och en jättefin halsuk från Tommy Hilfiger. Under 500:-. I övrigt så var det väldigt fina kläder, men också väldigt dyrt ursprungspris vilket gjorde att man inte fick köphybris...

Lovisa sov hela vägen till Kosta, var jätteglad hela tiden vi var där och sov sedan hela vägen hem till pappa. Underbart! Fantastiskt skön stil när hon somnade sittandes på Kosta precis innan hemfärd, då är man trött :)

Sedan blev det jättegod kardemummagryta hemma hos Cicci, pappas fd sambo. Pappa och mina småbröder var där, samt besök farmor som kommit ner från Stockholm. Lovisa verkade trivas med all uppmärksamhet!
Yrvaken
Leka med morfars prator
Samuel och Lovisa
Jacob och Lovisa

Lite utveckling

Skriver bara upp lite milstolpar om Lovisas utveckling (så svårt att komma ihåg sen!). Lovisa är nu 5 månader och tre veckor.
  • Lägger sig själv på mage från sittande
  • Tar några steg med lära-gå-vagnen (helst bakåt :p)
  • Vill gärna gå och stå med någon som håller henne i händer
  • Ställer sig upp själv mot oss, ryggstöd i soffan och annat som man kan luta sig mot samtidigt som man drar sig upp
  • Byter hand när hon leker med sina saker
  • Övar stenhårt på "mmm"-ljudet! Hmmummmumm låter det hela tiden här hemma :)
  • Rullar runt från mage till rygg och tvärt om utan problem. Dock är hon väldigt ointresserad av detta och gör det endast i "nödfall".

Julklapp till mamma!

Kanske får åka till Danmark... Hittade ett annat dansk märke, men med jättesnygga amningskläder! I ull! Milker heter märket, svensk återförsäljare mammashop.se.

Tröjor

Klänningar

Rea 150 DKK :)

Note to self

Här kommer dels en påminnelse till mig själv imorgon när jag inte är megatrött, dels en julklappsönskning "från Lovisa".
Eftersom jag har fått lite dille på hur mycket onödigt äckel som finns i både maten och badrummet här hemma så googlas det mycket på sådant. På naturligabarn.com hittade jag ett tips på en bra napp (ibland är vi ju faktiskt väldigt glada över nappens existens här hemma :p). Det en miljövänlig napp i ett stycke (dvs. ingen risk att svälja smådelar). Eftersom det ibland kan suttas ganska effektivt på den där så känns det bra om det både är hälsosamt och säkert :) Danmark verkar betydligt hårdare än Sverige när det kommer till rekommendationer så det var kanske inte förvånande att den här produkten var dansk.  Priset 41 DKK var inte heller så farligt!

Finns att köpa på natursutten.dk

Här är vi kreativa!

Tygfärgarkväll på Måsen igår. Idag hämtade vi hem resultatet :)

Världens lyxigaste morgon!

Nu vaknade hon! Klockan 10.14! Wow :) Somnade vid 22, vaknade två gånger tror jag (sover ganska gott hon äter, amning med rutin is the shit!) och sedan har hon snooozat gott hela morgonen.

Vi kanske har fått en tonåring istället för en bebis? Fast tonåringar vaknar nog inte upp, tittar på sin mamma som snoozar bredvid och bjuder på världens leende? Mysigt har vi det i alla fall :) Jag kände att Lovisa satte humöret för dagen så det blir underställ, mjukiskläder och en lugn dag hos mormor och på Måsen. Ibland är vardagen lite extra lyxig och soft :)

Vagnen


Mycket skojigheter

Ibland önskar man nästan att vardagen hela tiden kunde filmas och idag kom ett sådant tillfälle. Jag, Lovisa och hundarna hade lite eftermiddagsmys i sängen. Varje gång som Clara slickade Lovisa i handen så började hon tokskratta :) Lovisa gjorde sitt bästa för att klättra över mig och leka med Clara lite mer "handfast" (vilket hon inte får, jag vill inte att hundarna ska känna sig trängda av henne). Så jag tog fram fotbollen i tyg från IKEA för att flytta Lovisas fokus lite, då lekte de tillsammans! Så otroligt gulligt, båda tuggade på varsin sida och blev jättelyckliga om den andre kastade iväg bollen. Ingen tvekan om att de hade ett utbyte och lekte med varandra! Jag önskade verkligen att jag hade haft videokameran i beredskap då...

Annars har vi hittills haft det väldigt trevligt, besökt lekparken och sushi-lunchat med mamma. Tyvärr glömde jag selen/sjalen när vi gick till stan och Lovisa blev ganska upprörd när hon insåg att middagsvilan skulle tas i vagnen. Tur att hennes mamma är en hejare på "Trollmors vaggvisa", samt att det bara är fem minuters promenad till och från stan.

Dammparken

Lovisa tränar högläsning

Fortfarande dagens grej!

Blåsljud är det bästa!

Stå är det nya sitta!

Här hemma har vi full aktivitet med världens gladaste Lolla! Lära-gå-vagnen är nu fylld med tunga böcker och succén är ett faktum. Jag trodde aldrig att det skulle vara så här kul att leka med en bebis men vi har nog minst lika kul båda två :)

Nu tar vi en välbehövlig amnings-/bloggpaus för att sedan ta ut hundarna på långpromenad. Jag hade egentligen tänkt gå på Friskis idag men kände att en långpromenad passade övriga familjemedlemmar bättre. Sedan blir det sushi med mamma/mormor och några ärenden på stan, en riktigt skön dag!

Sy egna tygblöjor?

Är man helt crazy då? Totalt supercrazy?

Jag har tjatat om dessa tygblöjor här hemma ganska länge nu. Älskling är väl inte överentusiastisk, men inte heller motarbetande. Att bo i en etta och ha tvättid typ varannan vecka är väl inte optimalt för tygblöjsanvändning men jag vill, jag vill, jag vill! Skönt för både lollarumpan, miljön och plånboken :) Tänkte byta ut våtservetterna mot tvättlappar i samma veva och känna mig så där löjligt korrekt.

Men så var det den där plånboken... Vi har aldrig testat tygblöjor här hemma så att köpa hem storpack på 20 blöjor för 1000:- känns lite riskabelt. Samtidigt vill man åt mängdrabatten :p Jag har kollat både Tradera och Blocket ganska länge nu utan att hitta några "fynd". På Tradera finns en del paket som inte är begagnade (känns faktiskt fräschare när det gäller blöjor) men de kostar ganska mycket. Jag drar lätt ut på det...

Så idag fick jag bara en impuls att googla "Sy egna tygblöjor"... Toppen... Nu är jag ju fast! Hur söta som helst! Billigare? Knappast... Krångligare? Garanterat. Men jag upprepar: jag vill, jag vill, jag vill! Kolla till exempel in de här coolingarna från Babyheaven:


Om som en extra boost till Älskling: ja, det är apor på det näst sista tyget! Tänk dig Lollan i världens sötaste apblöjor ;) Måste prata med mamma om det här imorgon... Se hur supportive hon är, dvs. om jag kan överlåta syandet till henne :p

Friiii som en fågel!

Ja, så känns det :) Lägenheten är städad, så där städad som den bara är precis innan/efter vi har haft besök. Sista kursen för i höst är avslutad (lite privatträffar kvar bara). Lovisa sover! Å här ska det bloggas :)

Föreläsningarna i Uppsala känner jag fortfarande förtjänar ett eget inlägg så det här tillägnas nog "vardagsbestyr" istället. Vad vi gjorde igår har jag nästan glömt? Inget supereffektivt i alla fall, det är jag ganska säker på... Vi provade klänningen från Lindex igen, den som nu är bytt från storlek 74 till 80, och konstaterade att 80 var rätt val. Lovisa är väldigt fascinerad över sin långklänning:

Swing it!

Vart tog fossingarna vägen?

Senare på eftermiddagen tog vi en promenad bort till mamma och Lollan fick åka vagn. Jag bara njuter när jag ser hur intresserad hon är av hundarna nu! Hon hänger med huvudet utanför vagnkanten och håller koll, byter de sida så följer hennes blick efter. Häftigt!

På G ut

Håller koll

Gullunge :)

Senare på kvällen blev det bus med pappa och till slut lite sömn bredvid Eros:


Idag däremot har det tvättats, städats och jobbats. Lovisa har bjudit på ett toppenhumör så det har varit en fröjd! Jätteskönt med några dagars full ledighet nu i väntan på att Älskling också ska bli lite ledig :)

Lovisa kollar in sin coola outfit! Body från min moster med familj, byxorna second hand och strumporna Åhlens :)

Kollar in läget på Måsen

Playdate!

Så mycket att skriva om...

Känner att skrivandet på bloggen har prioriterats bort ett tag... Vi hinner inte mer än att publicera lite bilder innan vardagen tar över. Egentligen finns det jättemycket som jag vill skriva om så förhoppningsvis får jag tid ikväll! Å så måste jag såklart visa fler bilder... Har man världens finaste unge så måste man ju skryta lite ;)

Bilder till Älskling

Ett snabbt litet bildinlägg från oss till Älskling på jobbet :)

Fixartjejen

Idag kom vi hem från mormor med ett matlagningsset till lillan, betyg = superskoj! Nu tror jag i och för sig att det det var de roliga färgerna och det faktum att ta lät mycket när man slog dem emot varandra som var roligt, inte själva "matlagningstemat". Men nöjd var hon!

Hur snabbt ska det gå?

När Lovisa mer än gärna står så här flera minuter och upptäcker saker i ståhöjd så vet jag inte riktigt om jag ska bli löjligt stolt eller orolig? Det kommer gå ruskigt fort till den dagen vi får jaga lillan och inte bara kan "placera" henne på lämpligt ställe :p

Lollan då...


Hemma igen

Nu har vi landat igen efter föreläsningar och husvisning i Uppsala. Även om sömn inte direkt prioriterades så blev det en väldigt givande och mysig helg! Fick träffa både Lovisas farfar, farbror, minsta kusinen och min farmor. Ovanligt socialt för vår del :) Föreläsningarna var toppen, hoppas skriva lite mer om det senare. Husvisningen var också toppen, även om den nu orsakat en massa grubblerier. Men just nu nöjer jag mig med bilder från tågresan och återkommer senare.

Och endast tomten är vaken...

Jag, tomten och busschauffören, lite så känns det. Å så svärfar och Freja såklart som så vänligt följde oss till bussen :) Nu sitter vi och värmer upp oss lite på stationen i Linköping, tåget till Uppsala går 06.00. Förhoppningsvis fortsätter Lovisa att sova så att även jag kan blunda några minter. Gäller att vara utvilad för att orka springa till föreläsningssalen, samt hitta rätt, på 20 min :p

Lugnt och skönt

Här har vi packat väskan, fixat matlådor och rastat Kenzo i lugn och ro, trots att Lovisa hoppade över förmiddagsvilan och skulle "hjälpa till" med allt. Ovanligt att jag är så här redo, drygt 3 timmar innan avfärd till och med! Måste glömt något...

Storlek 80?!

Nu har Lovisa mannekängat i en potentiell julklänning från Lindex. Jag köpte storlek 74 i tron om att den skulle vara lite stor nu och lagom till jul, men den satt ganska perfekt. Ska man köpa storlek 80 till jul?!

Uppsala bokat

Imorgon vid den här tiden rullar jag och Lovisa in i Linköping för en sleep-over hos svärfar/farfar. Sedan blir det en tidig morgon (05.27...) med avfärd mot Uppsala.

Nu är det alltså bestämt att jag och Lovisa ska gå på föreläsningarna om amning, sömn och allmän bebisforskning på Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Tipset fick jag på amningsbloggen :) Förhoppningsvis lär vi oss en hel del, träffar trevligt folk och tjuvkikar lite på Älsklings framtida arbetsplats. Skönt att de var så positiva till att småttisar närvarade också. Självklart får man gå ut en stund om hon stör men jag är, som vanligt, helt övertygad om att det kommer gå utmärkt!

På fredagkvällen möter vi upp Älskling hemma hos min farmor för lite trevligt sällskap och nattvila, sedan blir det hus- och tomtvisangar på lördagen. Känner inte att det är så lämpligt att lägga ut huset vi ska titta på här på bloggen än, men när vi har bestämt oss ska jag självklart visa de coola bilderna!

Nu måste jag packa :)

Pappas tjej

Kom på att Lovisa inte har någon halsduk idag när jag helt plötsligt kände ett behov av det. Men pappas halsduk fungerade utmärkt! Så nu är jag inte den enda som snor Älsklings kläder här hemma ;)


Säkerhetstänk

Vi tyckte att vi hade ett bra säkerhetstänk när vi ställde upp spjälsängen, då kunde ju inte Lovisa rulla iväg i sömnen. Nej, det stämmer fortfarande. Problemet är bara att hon snart häver sig över kanten när hon är vaken :p Skruttis...

Tänkarposen

Rackartygsposen...

Peta lite grann

Smaka lite grann

Å så häver vi oss upp på knäna!

Nästa gång så...

Allas älskling

Nu ligger Lovisa i sin säng och sover, bredvid henne ligger Clara som delar huvudkudden och vid hennes fötter ligger Eros och värmer. Ingen tvekan om att den ungen är älskad av både två- och fyrbenta i den här familjen!

I övrigt har vi en väldigt gnällig och ledsen dag för Lovisens del. Jag väljer att återigen skylla detta på eventuella tänder, det känns som den lättaste förklaringen. Men nu när hon äntligen tar en paus försöker jag komma på vettiga saker som man kan göra i tysthet. Allt för att inte väcka vår lilla gnällspik :)

Gulligaste tröjan med hundar!


Dessa drömhus...

Ja, nu är jag så där sugen igen, på ett hus. För en gång skull inte i ett hus för över 4 miljoner, en klar förbättring! Men än en gång i ett hus med gigantiskt renovringsbehov... I och för sig är det kanske det vi vill ha, ett hus att forma och växa med, gärna med lite medfödda egenheten. Men det svåra är alltid att avgöra vad som är ett "potentiellt underbart fynd" och vad som är en "potentiell katastrof"... Med ett utgångspris som känns hanterbart är det kanske inte lika riskabelt? Eller?

För övrigt så reflekterar jag lite över hur huvudet fungerar när man har kärat ner sig i ett hus. När jag tittar på hus som inte väcker någon känsla, som bara känns "okej" så räcker det med fel färg på köksluckorna för att huset ska kännas obeboligt. Men ett hus som jag har kärat ner mig i kan ha sprucket, oranget golv, gröna väggar där tapeten har släppt och turkosa luckor med mönster utan att det stör för fem öre. Det gräsligt fula känns helt plötsligt som "en del av charmen" och helt klart värt att bo i under renoveringen av drömhuset! Känns lite risky business att gå in i en husaffär med en sådan rosaskimrande attityd...

Men ändå: huset är supercharmigt ;)

Lovisas säng

Nu är Lovisas spjälsäng på plats bredvid vår, Älskling fixade långsidan och vi åkte till IKEA för att fixa madrass så att sängen skulle kunna invigas direkt. Nu ska de avsågade kanterna snyggas till lite och jag ska måla om sängen i vitt med rosa detaljer, sedan är den helt klar :) Ska nog be mamsen snällt om hjälp med sött spjälskydd också!

Fix

Spjälsängen ska ju som sagt målas om, i samma färg som den lilla barnbyrån jag målade om för ett tag sedan. I våra gömmor här hemma hittade jag ett örngott och påslakan som passade kudden och täcket för lite större barn. Gissa hur nöjd jag blev när de passade såhär bra tillsammans:


Shoppingtur

Det känns som att vi har storshoppat idag trots att endast 234:- har spenderats. Först blev det nya påsar till blöjhinken (rabatt just nu) samt ett underställ i ull från Joha på Babyproffsen. Där hade vi ett tillgodokvitto så egentligen var det ju ganska dyrt...

Men sedan var det dags för lite second hand. Vi känner att det blir ganska trångt på 140cm med två vuxna, ett barn och två hundar i sängen. Särskilt nu när Lovisa kickar åt alla håll, och gärna sover på bredden :p Så vi tänkte förlänga sängen lite genom att bygga på en spjälsäng vid ena långsidan. Dvs. ta bort ena långsidan på spjälsängen och "koppla ihop" med vår säng. Det känns också tryggt att veta att hon inte kan trilla ur nu när hon börjar bli rörligare. Eftersom vi ändå ska såga, flytta upp botten till "sänghöjd" och gärna måla om spjälsängen kändes det lite dumt att lägga mycket pengar på en ny. Men att jag skulle få den för 50:- hade jag inte räknat med! Rena rama rånet för en funktionell säng :) Kom också hem med ett nytt  bärdon (35:-...!), en klänning ,en varm väst och ett par mjukisbyxor. Allt som allt kostade det 167:- :) Lite skillnad på Babyproffsen där ett par strumpor kostade 199:-....

Lovisai sin nya bärpåse

Den nya klänningen

Gullunge!

Med tåget

Äta tåget?

Gosa med tåget!

Världens finaste Lolloll!

Platsbrist

Älsklings fråga: Och vart ska jag få plats då? Ja, det kan man undra... :p

Feel good movie :)Åka till Uppsala på barnföreläsningar?

Nu på fredag, 11/11, så erbjuder Uppsala Universitet öppna föreläsningar på Akademiska sjukhuset, Robergsalen ing 40, 4 trappor. Schemat ser ut som följande:


9.00-09.30
Välkommen: Amning och sovvanor
Christine Rubertsson
Eva-Lotta Funkquist

09.30-10.15
Säker samsovning
Kerstin Hedberg Nyqvist

10.30-11.15
Känguruvård- orkar föräldrarna?
Ylva Thernström Blomqvist

11.15-12.00
Föräldrars och barns sovvanor
Lena Lööf 

13.15-15.30
Primater och separation
Tomas Ljungberg

15.30-16.00
Avslutande diskussion


Jag är väldigt sugen på att ta tåget upp och delta, små Lollor var varmt välkomna så på så sätt var det inga problem. Sedan skulle Älskling kunna komma upp på fredagkvällen och helgen kunde ägnas åt att titta på hus. Låter liiite vettigt kanske? Samtidigt omständigt, lite dyrt och kanske inte värt ansträngen? Tål att tänkas på i alla fall, hade varit väldigt roligt :)


Nappstinens

Jag har pendlar mycket i min åsikt kring nappar. När Lovisa föddes tänkte jag "Stoppa in en napp! Allt för att hon inte ska sutta på tummen!". Jag suttade nämligen på tummen länge, väldigt länge... Men sedan insåg jag att man nästan alltid kan trösta henne även utan napp. Genom att bära, amma, gosa, leka osv... Dvs. tillfredställa det behov hon kanske "egentligen" har, eller bara ge henne lite mer uppmärksamhet. Säkert varierar sugbehovet hos olika barn, och vi kanske har fått en utan så stort sugbehov.

Jag har i alla fall mer och mer börjat känna mig lat när jag stoppar in nappen. Dvs. att jag ger henne det "näst bästa", eller föder ett beroende som hon egentligen inte har, bara för att jag inte orkar ta itu med det egentliga behovet. Jag vet att nästan alla barn använder napp och lägger inga funderingar på hur andra ska göra eller varför de gör det. Men eftersom jag känner att vi egentligen har vertygen för att skippa napp så kan jag inte komma ifrån tanken på att vi "latar oss" när vi använder den.

En del hävdar ju att barnet bli beroende av amning istället för napp, eller använder bröstet som napp i tid och otid. För mig känns inte det så problematiskt. Jag tycker inte att vi ammar "jämt" när vi är utan napp, Lovisa ammar ganska sällan nu och verkar väldigt nöjd med det. Jag ser heller inte problemet med att amma henne till sömns.

Hur man än vrider och vänder på det så lägger ju de flesta föräldrar tid på att natta sina barn, genom att gosa, läsa saga eller vagga dem. Varför inte amma? Det känns också lättare att vänja av vid amning än med napp, brösten följer ju med mig och det krävs samarbete för att kunna amma. En napp däremot tillhör barnet och det kan vara svårare att argumentera för borttagandet av napp. Jag tycker också att amning på kvällen och morgonen kan verka mysigt även när hon blir äldre, dvs. jag tror att jag kan vänta tills hon själv inte vill amma längre. Nackdelen med att amma till sömns är att Älskling inte kan byta med mig, men å andra sidan har Lovisa på sistone börjat somna ganska lång tid efter amningen, dvs. den är kanske inte så avgörande alla nätter.

En annan tanke som slog mig igår var att man med napp "skjuter över arbetet" på barnet. De flesta barn tycker att det är ganska jobbigt att sluta med napp när det är dags. Barnet är då oftast gammalt nog för att föräldrarna ska kunna förklara att det bara är för småban, att tänderna bli sneda osv... Barnet anses då vara stort nog för att själv göra arbetet med att somna och tröstas utan napp. Å andra sidan var det kanske för att själva slippa det arbetet som föräldrarna började med napp överhuvudtaget?

Jaja, vi kommer nog fortsätta stoppa i nappen då och då. Men jag försöker att vara uppmärksam på varför jag stoppar in nappen och vilka alternariv jag har. Vissa dagar tycker jag att det är det helt okej att "lata sig", jag kanske ändå är för trött för att vagga och sjunga på ett mysigt sätt och då är det nog bättre med napp så att alla blir glada :) Och ibland fungerar det inte att amma, bära, gosa och leka. Då tar jag också hellre nappen än en missnöjd bebis. Men om vi redan nu använder napp någon gång i veckan så borde det inte vara så svårt att ta bort den helt sedan, Lovisa borde ha hittat andra strategier för att bli nöjd och trygg. Det känns logisk just nu i alla fall :p Kanske resonerar vi annorlunda om en vecka då Lovisa kanske har fått ett sugbehov utöver det vanliga, eller den dagen hennes första mening blir "Ge mig napp!!". Det visar sig :)

Ryggknytning

Idag testade vi att knyta Lollans sjal på ryggen, vet inte om det belastar så mycket mindre men det blir i alla fall lite variation på belastningen. När hon är vaken känns det lite konstigt att ha henne på ryggan, man förlorar ju ögonkontakten. Men idag gick vi hela familjen och när Älskling kan prata med henne käns det bättre. Med Lollan på ryggen så blir det också lättare att titta på och hantera hundarna. Jag tror att vi framtiden, när man kan prata mer med Lovisa och hon är för liten för långa skogspromenader så kommer ryggknut bli en favorit. Då måste vi nog också komplettera med en vävd sjal, den töjbara trikåsjalen känns inte tillräcklingt stabil på ryggen.

Jag och Lovisa förbereder oss

Nästan slutresultatet. Sedan fick vi allt tyg runt rumpan på henne, svårt att förklara men tyget hade snurrat sig lite här... Sov gott även i den här knytningen i alla fall :)

Sovmorgon

Oj, vad tiden gick... Först nu kom jag upp ur sängen, helt ovetandes om att vi hade tagit sovmorgon till 10.30. Lovisa ligger fortfarande och drar sig, sicken tonåring :)

Vi har i och för sig ingen tid att passa eller måsten idag. En runda till Maxi skulle behövas, hundarna ska få sin promenad (även om vädret knappast är särskilt inbjudande) och har jag ganska många uppgifter till skolan som ska lämnas in. Men allt kan utförs i myskläder!

And we did it

Måste bara få skryta lite och meddela att hundarnas egentid är påbörjad! Inget koppel, runt kvarteret, en och en. Självklart mutor och belöningar av bästa sort :) Ingen megainsats, men en lagom start. Att ta sista kissrundan på det här sättet blir nog ganska bra, även för resten av familjen. Då sover Lovisa, Älskling är hemma och det inkräktar inte på något annat. Samtidigt får hundarna en stund på dagen då jag bara ägnar mig åt dem, tror att det uppskattas mycket.

Nu har de båda tagit natt i sängen, Eros vid fötterna och Clara ligger "tass mot tass" med Lovisa :p

Härlig hundpromenad

Under eftermiddagen tog vi en promenad i det underbara höstvädret. Lite kallare nu än vad det har varit de senaste dagarna känns det som, men konstigt vore det ju annars. Den här hösten har varit riktigt varmt och skön :) Idag låg dimman tät hela dagen och då ser det lite extra mystiskt ut ute.

Vi tog oss bort till Stensö och hundarna fick äntligen springa av sig. Jag känner att vi har hamnat i en lite dålig spiral med hundarna. När jag och Lollan är själva hemma så har jag svårt att fokusera på deras träning och det är svårt att ha dem lösa. Om något skulle hända kan jag inte reagera så snabbt med lillan i famnen/vagnen och då blir det att hundarna går kopplade. Detta leder i sin tur till att de blir uttråkade, understimulerade och frustrerade. Också kallat "skitjobbiga!"... Två tokiga hundar med överskottsenergi är knappast lättare att hantera...

Så nu får det bli lite skärpning. När jag ser framstegen som mina träningsekipage gör så inser jag att jag har ju alla vertyg, det gäller bara att ta sig tid och engagera sig. För att inte ge sig på träning med "tokiga" hundar så får det bli längre promenader, mer tid lösa och framför allt mer hjärngympa. Tänkte att "Vart är Lovisa" kan bli en bra övning som inkluderar alla :p Sedan får vi försöka bli duktigare på att prioritera promenader med hundarna en och en så att man verkligen kan träna bort deras små hyss. Att träna på t.ex. hundmöten med båda hundarna och Lovisa är dömt att misslyckas... Kopplera trasslar in sig, hundarna blir irriterade på varandra, jag känner mig begränad av Lovisa osv. Så en och en, minst en gång om dagen, ska jag försöka fixa. 


Hemma hos mormor

Idag åt vi lunch hemma hos min mormor, även om det kändes som kvällsmat nu när det är så mörkt. Kantareller till förrätt (tackar Fagge lite extra för det!), grön och fräsch ärtsoppa till huvudrätt och avslutningsvis en fruktsallad. Som vanligt efter besök hos mormor så rullade vi hem :)

Jag försökte också filma lite, dels för att kunna se hur vi alla såg ut under Lovisas uppväxt (annars blir det mest bilder Lollan) och dels för komma ihåg alla ramsor och sånger som mormor sjunger för Lovisa. Kan vara kul för både oss och Lollan att titta på när hon blir äldre! Själv önskar jag ibland att man kunde titta tillbaka på de där små vardagshändelserna som man har njutit av, inte bara jul och födelsedagar. 

Lovisa med sin egna mormor

Bus

Sötnosar

Hjälp vad stor hon börjar bli...

Lovisa provar julkläder

Den här klänningen hade jag när jag var liten och jag tycker den är riktigt söt. Tyvärr tror jag att Lovisa hunnit växa ur den när julen kommer på riktigt så vi var tvugna att ha en liten fotosession här hemma :p Kanske kan den pryda julkorten? Inte för att jag tror att vi är "den sortens familj som skickar julkort", men ändå. Vi kanske kan bli?

Nattningsrutiner

Jag tror inte att självständighet är något som man ska "öva" på med bebisar, för mig går det emot alla föräldrainstinkter oavsett populära råd. Jag tror inte heller att man kan skämma bort dem med för mycket närhet om barnet vill vara nära.

Många varnar för att barnet blir bortskämt och jag undrar lite på vilket sätt det är skadligt med en bebis bortskämd med närhet? Det varnas också för att barnet aldrig kommer att bli tryggt på egen hand och att det alltid kommer att vara "krävande".

Jag tror tvärt om, att ett barn som tankats med trygghet och närhet bär med sig det när den blir äldre och är väl rustad för självständighet när den känner sig redo. Det ger en frivillig självständighet och en trygg känsla i magen. Typ som när Lovisa kastar sig ut i vattnet i simhallen, då är hon lite väl redo... :p

Ikväll somnade Lovisa helt själv i sängen, utan nattning, utan övning och utan bråk. Hon verkade bara nöjd helt enkelt, när hon hade fått leka av sig lite med täcket :) För mig känns det lite konstigt, hon är ju inte den enda som tycker att vårt kvällsgos är mysigt! Men det stärker mig i alla fall i tron om att även barn som får sina behov tillfredställda direkt, alltid lyssnas på och alltid får vara nära växer upp till självständiga små individer :)

Kvällens planer

Note to self om vi vill ha en dag full av egentid i framtiden: gå till simhallen med Malva :p Lovisa sov, och sov, och sov... Från 12.30 till 16.30! Jag tror att hon hade rikitgt skoj idag :)

Sedan blev det långpromenad med min mamma, bland annat för att tända ljusen på Gretas (min gammelmormor) grav. Väl där upptäcker vi att någon stulit gravlyktan samt två (av fem) planterade blommor...! Vem gör så?! På en grav?! Jättetråkigt och oförskämt... Men ett ljus är i alla fall tänt och gravprydnad lagd inför allhelgonahelgen. Vackert med alla ljus på kyrkogården under mörka hösten.


Nu ska landa lite framför CSI med varsin pizza och sedan blir det nog ytterligare en promenad för att njuta av ljusuppträdanet vid Bremerssons Saluhall vid 20.00.

Simhallen med Malva

Idag besökte vi simhallen tillsammans med Jennie och Malva, alla verkade tycka det var väldigt trevligt! :)

Lovisa kryptränar


En bit in i träningspasset (mamma var långsam med kameran...) så hon börjar tappa "stinget", men tekniken finslipas för fullt! :)

Torsdag

En aktiv förmiddag med pyttesång på Öppna Förskolan i Oxhagen och sedan en runda på Maxi och stan varvas nu ner hemma i sängen.
Idag gick vi på pyttesång för barn upp till 11 månader istället för upp 6 månader. Samma plats, samma människor, nästan samma sånger men en helt ny tid var det i alla fall :p Lovisa tyckte att sång är toppenkul och sedan stannade vi kvar ett tag och socialiserade oss. Liten aktiv tjej somnade redan i trapphuset sedan...

Kolla in den minen ;)

Nu är vi hemma sedan en tid tillbaka och Lovisa har kryptränat i sängen! 10 minuter senare tokdäckade hon, det måste ta på krafterna att lära sig :) Och nu när jag har träffat de lite äldre barnen på Måsen så känner jag att Lovisa gärna får vara stilla ett tag till...

Jag hade tänkt vara effektiv ikväll och tvätta men tänka sig, det var stopp i avloppet! Istället får jag krypa ner bredvid Lollan och vila. Så synd... ;)


Sova, sova ute

Lovisa somnade i vagnen på väg hem från Friskis (bra pass btw, och trevligt med Jennie och Malva), väl hemma ställde jag vagnen på balkongen och nu sover hon. Och sover, och sover... Jag började duscha, tänkte mig en snabbdusch, men hann nog använda det mesta i badrummet (lyx!). Sedan kunde jag välja kläder i lugn och ro, fixa naglarna, sminka mig... Nu har jag börjat med lunch och en bra bok och undrar om ungen aldrig ska vakna?

Lillälskling är vaken

Ca tre minuter efter inlägget och lika lång tids egentid framför datornså hörde man hur någon började prata för sig själv i sovrummet :) Hon låg där ganska länge, ur bebisperspektiv i alla fall, och jollrade men sedan gick jag för att titta till henne. Vem kan motstå att gosa med någon som vaknar med det här superleendet?
Nu är vi redo! :)

Uppe med tuppen!

Ja, här hemma får man nog säga det när man är färdig, påklädd och redo vid 08.00. Såg fel på klockan är min ursäkt... Sovrumsklockan är den enda som inte ställts om till vintertid och imorse följde jag den. Så nu sitter jag här, väldigt klar! Hundarna ligger med sina selar på i hallen, också väldigt klara och oförstående till vart deras morgonpromenad tog vägen. Tack och lov hade jag inte väckt lillan utan hon tar fortfarande sin skönhetssömn i sängen :) Jag känner att 08.00 är nog lite tidigt för mormor att äta frukost så vi tar det lite lugnt. Egentid vid datorn blir mer och mer ovanligt så jag ska passa på att njuta!

Vilja som sin far?

Har Lovisa fått sin starka vilja och energi från far sin?

Ja, det är i alla fall vad mamma och mormor tror. "Du var ju ett sådant lugnt och beskedligt litet barn..." sägs det, underförstått att Lovisa har energi gånger tusen :)

Nja, jag vet inte om de har efterkonstruerat min barndom lite... När de beskriver mig verkar det som om jag från födseln satt förnöjsamt och ritade dagarna i ända, tyst och snäll. Älskling har ju å andra sidan själv beskrivit sig som ett riktigt litet apbarn, överallt och hela tiden, så något ligger det kanske i det? :p Egen vilja har hon i alla fall, vår lilla Lollis. Och energi!

"Ni kommer få att göra när hon börjar ta sig fram på egen hand...!" sa de på BVC sist och jo, vi börjar inse det! Så fort hon är i famnen så klättrar hon högre och högre, vill helst studsa upp och ner, sträcka sig upp på borden, kasta saker omkring sig, kasta sig själv hit och dit... För min del får hon gärna vänta lite med att lära sig åla/krypa/rulla eller vad hon nu väljer :)

När hon sedan inte får sin vilja igenom så hörs det, med ett välriktat illtjut! Hon tar i allt vad hon har tills allt fokus är på henne igen. Det är så kul att se henne hemma hos mormor vid frukost/lunch. Hon är van vid att mormor pratar och sjunger med henne, så när hon känner sig uttråkad spänner hon blicken i mormor, tar i från tårna, kramar barnstolen med händerna allt vad hon har och tokskriker. Den ungen kommer det inte gå någon nöd på i framtiden heller... :)

Sövningsrekord!

Lovisa slog precis rekord i sövning, ett mycket välkomnat rekord. Jag försökte söva henne för någon timme sedan (då jag kände att jag behövde en liten paus från lekandet :p) men utan resultat. Så vi gick ut och tittade lite på löven och sedan lekte vi i lådan. Kan väl erkänna att min pedagogiska sida började ta slut så jag skakade på hennes skallra lite sådär halvnärvarande. Så när jag tittar på henne ser jag att hon har somnat! Sittandes mitt i leken :) Lyfte över henne till sängen och där sover hon fortfarande. Grymt!

Ineffektivitet!

Eftersom jag ska ha kurs ikväll har vi, som vanligt, varit fruktansvärt ineffektiva idag. Jag vet inte vad det är med mig, men så fort jag har en tid att passa på eftermiddagen/kvällen blir jag helt handlingsförlamad. Trots att det är en rolig kurs, det kommer säkert bli trevligt, jag behöver inte förbereda något osv. så känns det som att jag inte kan göra något idag "för vid 18.00 är det kurs". Suck!

Min ovilja att dra igång något större projekt resulterar i både hundarna och Lovisa blir lite uttråkade. Eller jag tolkar det i alla fall så, kanske är det jag som blir uttråkad och bara får kortare stubin... Men nu är det i alla fall ännu renare än igår (tänk att det finns så mycket att flytta från A till B till A på 37kvm...), maten står på spisen och hundarna är rastade. Helt okej för en dålig dag :)

Imorgon ska jag bara njuta av mamma/barn-gympan, Måsen, långpromenad och bra böcker! Inga måsten :)

En liten hösthälsning tills vidare

Återkommer senare, just nu är lite bilder det enda vi åstadkommit i bloggväg :)

RSS 2.0