Lyckesand

Öland avslutades med några timmar på Lyckesand. Lovisa konstaterade att hon älskar havet, jag konstaterade att jag hatar sand. Men skoj hade vi ändå och en dag då vi är hundfria så åker vi nog gärna tillbaka.
 

Solberga Gård

Av en slump när vi letade efter en bra gräsplätt för picknick så hittade vi Solberga Gård som nu i helgen firar vikingadagar. De bjöd på marknad med tidstypiska kläder, lekar och hantverk. Solberga som driver ekologisk gård stod för maten. Fantastiskt vad volontära insatser kan göra!
 

Buskul i Ergon

 

En dag i stugan

Vår fredag spenderades uppe i sommarstugan med hela familjen samlad på Älsklings håll. Åtta vuxna, fem barn och tre hundar i den lilla stugan, kaotiskt och mysigt på samma gång :)
 
Lovisas faster med familj hade gjort ett gediget arbete med den vildvuxna trädgården, skapat mer yta så att de växande familjerna får plats. Diskmaskinen Dennis hade också flyttat in för att frigöra tid till umgänge istället för att en har disktjänst hela tiden. En vattentoalett och lite fler sovplatser, sedan kan alla stanna en längre period tillsammans. 
 
Det är intressant med skiftningarna med flera barnfamiljer samlade. Ena sekunder är det fullt kaos, alla blir ledsna samtidigt, någon slår sig, någon är hungrig osv. Men helt plötsligt kan man få stunder med större lugn än hemma. Barnen underhåller varandra och de vuxna kan hjälpas åt eller få lite tid att dra sig undan. 
 

En kort natthälsning

Här har det varit tomt ett tag, inte för att jag inte suttit vid datorn utan för att datorvanorna har flyttat fokus lite. Jag har hittat till nya samtalsrum där jag trivs väldigt bra och intrycken därifrån har varit fullt upp för tillfället. Förhoppningsvis leder det till blogginlägg i framtiden men tills vidare får tankarna ligga och gro ett ta. 
 
Men för att bidra med något så kan jag i alla fall lämna recept på nyaste tillskotten i badrummet. Jag har försökt hitta bra alternativ till traditionella badrumsprodukter. Främst för att veta vad det är jag smetar på mig (i ärlighetens namn skull nog endast vatten räcka långt om man inte vill konstla till det). Men sen gillar jag att pyssla och mina små hemmaspakvällar skulle jag inte vilja vara utan.
 
Min peeling byttes i veckan ut mot olivolja + socker, fungerade alldeles utmärkt! Om man tänker på fåfängan så toppade resultatet de flesta köpta produkter. Nackdelen var helt klart doften av maträtt, hela jag kände mig lite grekisk sallad efter duschen. Men så fort Hälsokost kommer tillbaka från sin semester hoppas jag att några droppar eterisk olja kan råda bot på det. 
 
Det andra hopkoket är lite mer vågat, tycker i alla fall jag. Deodorant! Googlade på skonsamma deodoranter och hittade då Sagogrynets test av några olika. Hennes favorit var en hemmamix och den fick bättre betyg än de köpta varianterna. Så varför beställa hem en deo för, som billigast, 120:- när man kan fixa en egen med köksingredienser för knappt något? Receptet är lika delar kokosolja, majsstärkelse och bikarbonat. Vill man så kan man även här lägga till någon doft som man trivs med, alternativet är att det fortsätter lukta kokos. Jag var inte helt van vid att hantera kokosoljan som smälter i händerna men övning ger färdighet, och nu har halva köket blivit lite insmörjt med kokosolja. 
 
Jag smälte 1 msk kokosolja över vattenbad, blandade ner 1 msk majsstärkelse och 1 msk bikarbonat tills det blev en smet. Hällde sedan över i ett litet glas och låter det nu stelna. En del ställer in det i kylen för att få ett "riktigt" deostick men jag föredrar att ha det tillgänligt i badrummet. Då blir det mer en smet som kan användas på samma sätt som en lotion. Återstår att se hur väl det fungerar :)
 
 

Good morning sunshine!

Japp, det är underbart att vakna av solen :)
 

Sova under (nästan) bar himmel

En utav tankarna jag hade för idag var att vi skulle sova utomhus. Hade nästan tänkt ge upp det eftersom vårt humör här hemma knappast bjöd in till extra ansträngingar under kvällen. Men när vi fortfarande var vakna 23.30 så tänkte jag varför inte? På nått sätt ska vi ju fördriva natten :)
 
Så nu har jag och Lovisa möblerat om balkongen, tagit ut madrass och sängkläder, klätt oss själva lite varmare än vanligt och flyttat ut. Ibland känner man ju att ens ansträngningar inte generar den där harmonin man hade hoppats på men det här blev en fullträff! Lovisa var alldeles lyrisk av flytta ut allt på balkongen, hoppade bland kuddarna och var alltmänt helnöjd med upplägget. Sedan kom Eros och Clara ut och la sig nära, nära. Lovisa ammade lite, tittade på stjärnorna, klappade fint på både mig och Eros, skrattade, ammade lite till och somnade. Snart ska jag krypa ner (om jag fortfarande får plats?) med en bok och ficklampa. Riktigt mysigt!
 
Bäddar
Superglad unge
I tryggt sällskap av "storebror"
Hela barnaskaran ute på balkongen

Dagens bilder

Idag arbetar Älskling dryga dygnet hemifrån och min pepphet på aktivitetet försvann nog med honom... Igår när jag gick och la mig redan vid 23 i vårt nystädade hem så kände jag mig så entusiastisk på tusen saker att göra idag. Men jag är ganska trött och Lovisa verkar inte heller ha sin piggaste dag idag. Synd på en dag då solen sken och det var riktigt varmt ute... Men ska man tro på mormor så ska det fortsätta vara vackert väder fram till fredag (japp, Älsklings ledigheter är förförljda av regn...).
 
Här kommer i alla fall lite mysiga bilder från idag när vi rastade av oss i Dammparken, något för Älskling att titta på under sin jour. 
 
 
 
 

Lunch i Bottorp

Idag var det äntligen dags för en alldeles regnfri dag! Jag gillar regn, det är härligt att gå ut i en riktig störtskur, hoppa i vattenpölar och njuta av att inte bry sig. Men när hela familjen ska ut och äta picknick så föredrar jag faktiskt uppehåll, det känns bekvämare. 
 
Med oss hade vi blomkålssallad, ett recept jag hittade när jag googlade rawfood. Smakade gott, men helt klart ovant att inte äta "riktig" mat som mormor hade uttryckt det (=kött, sås och potäter). 
 

Köpenhamn - resa med en ettåring

Att ta med sig Lovisa till Köpenhamn var inga problem (vilket jag heller inte hade förväntat mig).
 
Tåget blev lite långtråkigt periodvis, det tog ändå 8 timmar att åka t/r och Lovisa var vaken hela den tiden. Det var sådär på gränsen att hon kunde gå runt på golvet själv, hon hade grym balans men jag är ändå lite rädd att hon ska slå huvudet i något vasst när det kränger. "På min tid", när jag och pappa åkte till släkten i Stockholm, så fanns det en barnanpassad vagn på varje tåg, som en större kupé med lite klossar, möjlighet att rita, någon gunghäst. Det hade uppskattats :)
 
På vägen hem fick vi i alla fall lite sällskap av en annan barnfamilj. En tysk familj med fyra barn som skulle cykla genom Sverige. Trots att de såg helt slutkörda ut så kunde jag inte låta bli att känna mig liiite inspirerad! Den yngsta flickan såg ut att vara i 4-årsålder och blev Lovisas favorit. Lovisa försökte få henne att läsa "Bondgården djur" genom att visa boken och göra alla djurläten hon kom på, tyvärr utan framgång :p 
 
I Köpenhamn hade vi vagnen med oss och det var jag på ett sätt väldigt tacksam för, jag hade inte orkat bära runt på Lovisa och packningen hela dagen. Lovisa bad också om att få sitta i vagnen och sova sen när vi skulle hem och då kändes det extra bra att ha den med, som en trygg bas. Men Köpenhamns små butiker är inte gjorda för barnvagn... Många ligger en trappa ner och har ganska smala ingångar. Nästa gång hade det varit smidigt att då och då kunna lämna vagnen i bilen eller på ett hotell för att kunna gå friare. 
 
Illums leksaksavdelning, herregud vad mycket onödiga grejer... 
Ett styck läskig elefant kunde man få med sig hem från många hundra kronor
De här däremot, det var fina grejer enligt Lovisa! 
Trött efter stadens intryck

Köpenhamn - maten

Eftersom indiska restauranger lyser med sin frånvaro här i Kalmar och det står högt på vår favoritlista så var siktet inställt på en sådan. Under min barndom så bodde vi en del i Köpenhamn och fastnade för en indisk restaurang ett kvarter från Tivoli, Indian Taj på Jernbanegade 3-5. Men den kändes lite väl lyxig för en lunch så vi strosade runt lite i hopp om att hitta något nytt alternativ. Vi hittade Indian Palace Restaurant och blev mer än nöjda! Vi hade sällskap av tre danskar, ett brittiskt par och 150 indier så redan där kändes det som ett gott betyg till maten. På lunchen erbjöds buffe bestående av tre vegetariska alternativ, tre köttalternativ, såser och riktigt god Papadum. Nu måste vi hitta något bra recept på Papadum för microvarianterna från Ica bleknade lite i jämförelse... Priset för buffé och ett glas vatten landade på 86 dk, ett bra pris i en storstad. 
 
Lovisa delade med mig och smakade på allt från buffén, kryddstark mat brukar vara uppskattat även av familjens minsta. Det märks att hon får allt mer koll på spelreglerna och att även små barn kan gå på restaurang om man bara tillåter dem. På gott och ont var även personalen positivt inställda till en liten ettåring. Det känns bra när de välkomnar hennes nyfikenhet, visar henne runt, pratar med henne och ler åt kladdnivån som ibland blir när man precis fått koll på det här med gaffel. Även om vi inte reser så mycket att det kanske ger någon bestående kunskapet så tycker jag att det är lite mysigt att de pratar till henne på sitt hemspråk eller på engelska. Då ser man också hur långt man kommer med kroppsspråk! Nackdelen är att den personliga gränserna inte alltid respekteras. Det blir mycket gulligull i ansiktet och ibland ser man att Lovisa helst backar lite. Jag gillar ändå den välkomnande attityden och att det inte är så stelt och formellt :)
 
En riktig finsmakare luktar på maten först ;)

Köpenhamn - sightseeing

Nu är jag hemma (och vaken) efter en riktigt härlig dag i Köpenhamn. Inte helt otippat blev det ingen shopping, förutom två choko sticks från Amokka. Men jag har fotat en massa antikvariat, loppisar och udda butiker som jag och Älskling måste besöka "sen när vi har huset". Köpenhamn är mysigt på det sättet att man känner inspirerad till udda saker, mycket kreativitet på samma ställe. Det blev några foton på sådant jag hoppas kunna återskapa också. Prislappen på det "speciella" är ibland bra mycket högre än vad jag tycker är rimligt.
 
Mamma lyckades i alla fall fynda lite, en rosa trenchcoat på Röda Korset, 128 dk

På väg mot Köpenhamn

Imorgon åker jag, Lovisa och mamma på en tripp till Köpenhamn och det ska bli ett kärt återseende!
 
SMHI utlovar solsken och en behaglig temperatur, jag är förvånadsvärt förberedd när det kommer till vart jag vill gå och vad jag vill se och lite egentid med mamma ska bli trevligt :)
 
Siktet är inställt på området Pisserenden (visst låter det mys?) som ligger centralt men ändå utanför den stora turistgatan. Här utlovas billigare second hand, loppisar och mer alternativa butiker. Dvs. något som är mer intressant än H&M och inte ruinerar plånboken. De flesta butiker ska ligga på eller omkring de tre huvudgatorna Studiestræde, Larsbjørnsstræde och Sankt Peders Stræde. So far lockar "Carmen & Fantasio" efter en sökning på google, en second hand-butik uppdelad i två. Den ena delen säljer billigt och den andra säljer dyrare lyxvarianter. 
 

 
Köpenhamn är överlag lite dyrare än Sverige, bara att beställa en juice på Café Norden och hosta upp 50 dk (för den lilla varianten) så får man in känslan. Men man måste ju inte gå på Ströget hela dagen. Just nu har vi heller inget köpbehov, bortsett från att vi önskar lite udda möbler till huset. Men dels tror jag att möbler i vår smak främst finns på loppisarna (som tyvärr endast har helgöppet) och sedan känns det inte realistiskt att jag skulle släpa hem säg en sänggavel på tåget... 
 
Men fönstershopping, umgänge och god mat slår högt det med! :)

Cykelvagn

Öppningserbjudande från Biltema i Kalmar var en cykelvagn / joggingvagn för 899:-. Vi har en begagnad sedan tidigare som vi köpte till hundarna men om hela familjen ska iväg så vore det smidigt med en till varje cykel (känns sisådär att tränga ihop Lovisa med hundarna och på det här sättet får även packning plats).
 
Möjligheten att koppla loss den och använda som vanlig vagn underlättar nog om man ska parkera cyklarna och vill ta med sig packning / sovande barn. Jag har förhoppningar om en cykelsemester på Öland med tält i sommar och då kan denna komma väl till pass. 
 
Både jag och Älskling reagerade på hur olustigt det kändes att köra henne framåt, men så länge vi är två som går samtidigt så kan man ju "snacka" trots att hon åker framåt. 
 
Första monteringsassistent
Någon klättrade in snabbt som attan, men lät Peter (dockan) prova först
Cykelhjälm på plats, inte helt poppis men lite amning ändrade attityd
Tja :)
Premiärtur (med Peter som sällskap :))

Maria Montessori

Jag kan varmt rekommendera dramat som nu finns tillgängligt på SVT Play om Maria Montessori:
http://www.svtplay.se/video/170339/del-1 
 
Serien är i två delar och finns tillgänglig till och med 7 augusti. Trots att det är ett drama om hennes liv så är det inspirerande även ur ett barnperspektiv. Personligen fastnade jag väl ändå mest för hennes jävla anamma och de vackra 1800-talsmiljöerna :)
 
Efter serien var jag tvungen att google lite om Montessoripedagogik, jag har hört talas om den i korta drag men hade inte kläm på vad den innebar i praktiken. Lite efterforskande ledde fram till följande:
 
Montessoripedagogiken bygger på en övertygelse om att barn självmant strävar efter att utveckla sig och lära sig nya färdigheter. För att det ska ske är det viktigt att barnen får arbeta så fritt som möjligt och pedagogen ska finnas där för observation och handledning. Barn ska få påbörja och avsluta projekt i sin egna takt, regler som gäller är att man aldrig får störa någon annan i dens arbete och man plockar undan efter sig när man är klar.
 
Majoriteten av de "leksaker" som finns för små barn i en Montessoriskola handlar på något sätt om inlärning. De riktigt små barnen (upp till 3 år) har främst tillgång till vardagliga sysslor som att hjälpa till med mat, få klä på sig själva, tvätta, baka osv. medan äldre barn har tillgång till mer specialiserat material. När man googlar hittar man en hel del stavningspussel, pärlor att räkna med, material som går från stor till liten, mörk till ljus osv. Många variationer på material som övar på läs-, skriv- och mattekunskaper.
 
Mycket av materialet känns enligt mig både begränsande och tradigt, det finns bara ett rätt och inbjuder inte direkt till kreativitet. Man tar fram en låda, slutför den på ett redan uttänkt sätt och plockar sedan undan den. Eftersom majoriteten av materialet är självrättande så behöver man ingen vuxen kontakt överhuvudtaget, på gott och ont... Förhoppningsvis är andra där under arbetets gång för att kunna diskutera hur och varför saker sker, samt hjälpa till att applicera på det andra saker i livet. Annars är det nog lätt hänt att man blir väldigt enkelspårig när man lämnas själv med med materialet.
 
Klassrummen ska vara utformade för barnen, inte för läraren. Det ska finnas gott om material att välja mellan och det ska vara i barnens höjd för att främja självständighet och egna initiativ. Det finns bara ett exemplar av varje variant för att barnen ska öva sig på att samarbeta och vänta på sin tur om något är upptaget. Personligen känner jag att "jobba i sin egen takt" och "inte få tillgång till material om det är upptaget" inte klaffar fullt ut, men kanske är det min egna avsky för grupparbeten som spökar... 
 
Ursprungstanken med Montessoripedagogiken handlade också mycket om motoriska färdigheter, fysisk aktivitet och utevistelse. De flesta skolor vars hemsidor jag har tittat på skriver inte så mycket om detta, men om de i verkligheten spenderar mycket tid utomhus så tycker jag att det är en stor fördel. 
 
I grundskolan är klasserna små, här i Kalmar har de max 15 elever/klass och de arbetar ålderblandat vilket jag tycker är toppen! De följer inget schema utan eleverna få påbörja, slutföra och ta rast i sitt egna tempo. 
 
Många verkar tro att Montessori bara passar de barn som redan från början är plugghästar och därför klarar av att ta eget ansvar för sitt lärande. Det tror jag är helt fel och från början skapades ju pedagogiken för att passa de svaga, inte de starka. Däremot hittade jag ett citat från ViFöräldrar som jag tror stämmer väldigt bra:
 
"Montessori är dock inte något som automatiskt blir bra. Den kräver en bra lärare som kan observera sina elever för att se när de är redo för sina uppgifter. Det har gått mode i pedagogiken och jag misstänker att det finns både lärare och föräldrar som tror att allt ska fixa sig av sig självt bara man använder rätt material. "
 
Vilken skola som helst får kalla sig för Montessori, oavsett arbetssätt, material eller utbildningsbakgrund. Svenska Montessoriförbundet arbetar med auktorisation vilket kan ge en hint om hur mycket Montessori det faktiskt är. Förbundet ställer krav på att 1/3 av arbetsstyrkan ska vara Montessoriutbildad och högskoleutbildad, undervisningen ska vara åldersintegrerad, det fria valet ska tillämpas, arbetspassen ska sträcka sig till 2-3 timmar och Montessorimaterial ska användas. 
 
När man följer barn som gått i Montessori senare i livet verkar många klara sig bra. Jag kan inte hitta någon nationell statistik men vissa kommuner har jämfört sina Montessoribarn med sina klasser i den traditionella skolan och då konstaterat att Montessoribarnen hade högre betyg i årskurs 9, presterade bättre på de nationella proven i både årskurs 5 och 9, i högre utsträckning valde studieförberedande program på gymnasiet och då fortsatte att få högre betyg än klasskamrater från den traditionella skola. Om detta beror på pedagogiken i sig eller att en viss sorts föräldrar aktivt väljer Montessori är svårt att svara på. Jag tror inte att vi i Sverige har en så renodlad Montessoripedagogik alla gånger så det kan vara svårt att jämföra oss med resultat i andra länder. 
 
För oss som bor i Kalmar erbjuds Montessoriskolan Regnbågen, de tar emot barn mellan 1-12 år och är auktoriserade av Svenska Montessoriförbundet. 
 



Flerfamiljssystem

Genom en diskussion på Facebook fick jag vetskap om "pedagogisk omsorg" som barnomsorgsalternativ och har nu försökt bilda mig en uppfattning om vad det innebär. Främst är jag intresserad av det som kallas "flerfamiljssystem" men det är inte helt lätt att hitta information om vad som gäller. Idag är endast 3% av landets 1-5-åringar inskrivna i pedagogisk omsorg och där står traditionella familjedaghem för 90%, det är säkert en bidragande faktor till att informationen om flerfamiljssystem är så knapphändig. 

 

Begreppet pedagogisk omsorg är förhållandevis nytt, det infördes i skollagen 2009 med syfte att utvidga möjligheterna att bedriva barnomsorg. I och med de nya reglerna blev kommunerna också skyldiga att ge bidrag till (samt kontrollera) denna form av verksamhet. Enligt 25 kap. 2 § skollagen (2010:800) ska kommunerna sträva efter att erbjuda ett barn pedagogisk omsorg i stället för förskola eller fritidshem om barnets vårdnadshavare önskar det. Det finns dock vissa krav på vad pedagogisk omsorg måste innehålla.

 
Så här står det i skolverkets rapport om pedagogisk omsorg:
 

I arbetet med att avgöra om en enskild huvudman ska erhålla bidrag, men också i arbetet med att följa upp kvaliteten bland de enskilda huvudmännen, ska kommunen utgå ifrån de krav på kvalitet och säkerhet som ställs på pedagogisk omsorg i skollagen. När barnomsorgspengen infördes var 1985 års skollag gällande. Kraven var då att:

 

• det finns personal med sådan utbildning eller erfarenhet att barnens
behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet kan tillgodoses
• barngrupperna har en lämplig sammansättning och storlek
• lokalerna är ändamålsenliga
• verksamheten är öppen för alla barn som ska tas emot i motsvarande
kommunal verksamhet, så länge det inte uppkommer påtagliga negativa
följder för kommunens motsvarande verksamhet
• föräldraavgifterna inte är oskäligt höga

 

I likhet med den så kallade skolpengen följer det kommunala bidraget för pedagogisk omsorg med barnet till den verksamhet som föräldrarna själva väljer. Det är kommunen som bestämmer nivån på bidraget. Kommunen ska beräkna bidraget efter samma grunder som fördelningen av resurser sker till den egna verksamheten. Utgångspunkten är barnets behov av omsorg och verksamhetens åtagande.


Angående kravet på öppenhet för alla så ska det finnas möjlighet till dispens från detta i flerfamiljssystem, dvs. man tar endast emot barn från ursprungsfamiljerna som startade verksamheten. Max 6 barn i verksamheten verkar också vara en riktlinje som många kommuner följer. 

 

Ett krav för att få barnomsorgspeng för sina egna barn är att man erbjuder plats för samma antal barn som man själv söker för. Dvs. har man ett eget barn och ett utomstående barn så får man peng för båda, har man två egna barn och tar emot två utomstående så får man peng för fyra men om man har två egna barn och tar emot ett utomstående så får man endast peng för två. 


Angående barnomsorgspengens storlek så är det upp till kommunen att avgöra, det ska motsvara den summa man lägger per barn i den egna verksamheten. Men en riktlinje verkar vara 90 000:-/år för barn 1-3 år och 75 000:-/år för barn 3-5 år. Jag har inte hittat några summor för äldre barn men pedagogisk omsorg ska gå att bedriva upp till 12 års ålder (ersätter då fritids).


För att få bedriva pedagogisk omsorg krävs det att man har F-skattebevis och är näringsidkare, pengarna anses sedan vara en intäkt i företaget. Det innebär att man får göra avdrag för kostnader knutna till verksamheten (utflykter, förbrukningsmaterial m.m.) men sedan måste betala in egenavgifter och skatt innan lön kan betalas ut. 

 

Kraven på utbildning verkar också variera, i Stockholm t.ex. verkar det vanligaste vara att ett gäng föräldrar går ihop och anställer en barnskötare/förskollärare som sköter deras barn i hemmiljö. På andra ställen får föräldrarna själva ta hand om sina barn men har besök på t.ex. öppna förskolan inskrivet i sin verksamhetsplan. Barnskötare borde i alla fall anses vara utbildning nog för att få bedriva pedagogisk omsorg om övriga krav är uppfyllda. Utbildning till barnskötare (utöver gymnasieutbildningen) ges på Komvux och kan läsas på distans via t.ex. NTI-skolan (erbjuds i de flesta kommuner). Om man har gymnasiekompetens i grund så tar kompletteringen till barnskötare knappt ett år. 

 

Bra länkar:

- Barnomsorgspeng 

- Skolverkets rapport 

 


Dagens lunch

Torrfoder i glassburk, mums!
 
Jag försöker kompensera platsbristen och tidsbristen här hemma med att i alla fall aktivera hundarna så bra som möjligt när Lovisa sover. Idag öser regnet ner så inomhusaktivering is the shit! Hängde upp en glassburk med torrfoder i ett snöre på kylskåpet och lät Clara gå loss (Eros äter inte lunch, vägrar). Hon kämpade ganska länge men är lite feg så till slut hängde jag upp den utan lock istället men lite högre upp så att hon fick "klättra". 
 

En liten filosof

På tal om att läsa böcker har vi här en liten som är inspirerad (eller uttråkad när mamma läser..):
 
(Och ja, det känns nästan pinsamt när jag ser leksakshögen på bild... Vad har vi alla grejer till egentligen?)
 
Man hittar henne väldigt ofta i sin bokhörna och hon kan underhålla sig så där länge så att man undrar om det har hänt något? Ibland står jag och tjuvkikar på henne och hon är helt inne i sina böcker. Bläddrar, pekar, "pratar" och härmar djurläten. Då önskar man lite extra att man fick tillgång till hennes värld, kunde se vad som rörde sig där uppe bland tankarna. 
 
Idag var det "Pettsson tältar" som var favoriten. Hon pekade ut alla hönorna och sa "Kukeuku" för varnenda en, Pettsson har mååånga hönor :)

Nattugglan

Igår kom jag i säng 02.30 och den här natten verkar vara inne på samma spår... Ingen hit för dagshumöret kan jag säga eftersom klockan lik förbaskat ringer 08... Och ja, jag vet att 08 är ganska lyxigt när man har en ettåring hemma (och Älskling är på jobbet 07) men somnar man på morgonen blir det ju ändå ont om timmar. 
 
Ikväll har jag i alla fall en "giltig" ursäkt för att sitta uppe, två större inlämningsuppgifter i företagsekonomi som hade deadline idag 23.59 och som heeela tiden skjutits upp på framtiden. Men nu är det gjort! 23.43 klickade jag på "Skicka" och nu är det semester i nästan två veckor innan nästa inlämning.
 
Mest irriterande när det kommer till den låga prioriteringen är att det faktiskt är riktigt intressant! Ikväll kom jag till exempel underfund med att några böcker om industrialiseringen hade varit spännande att låna hem! Vem hade kunnat ana? Men med tanke på att böckerna till juristutbildningen betas av lååååångsamt så lär jag väl ha glömt bort mitt tillfälliga historiaintresse nästa gång jag besöker biblioteket. Lite synd att energin inte finns tillgänglig fler timmar på dygnet, då hade hjärnkontoret fått jobba :)

Berikning

Något som jag längtar mycket efter är att i huset få tillgång till trädgården, både för Lovisas och för hundarnas skull. I dagsläget skyller jag lite på vår begränade yta i ettan, men i trädgården kommer det bli riktigt kul att inreda en rolig och stimulerande miljö för två- och fyrbenta. Jag har läst en hel del om berikning för hundar och det ska vi kunna köra lite mer hard core i huset!
 
Berikning har vissa likheter med aktivering men är ändå ett område för sig själv. Berikning handlar om att skapa miljöer för hundar (eller andra djur) där de får utlopp för sina naturliga beteenden. Man talar främst om jaktbeteenden, samarbetsbeteenden, revirbeteenden, familjebeteenden och ätbeteenden. Hur man på bästa sätt tillgodoser detta varierar beroende på ras och individ men de flesta är överens om att hundar som inte får utlopp för detta har lättare för att utveckla andra problembeteenden. 
 
I ärlighetens namn är berikning också ett sätt för hundägaren att få en hund som är tillfreds med livet på ett tidseffektivt sätt. Självklart utesluter det inte samvaro, aktivering tillsammans och träning men mycket av det som berikningtipsen går ut på är sådant som hunden kan utföra på egen hand. Själva poängen är också att hunden ska ha tillgång till aktivitetet, inte tvingas in i det. 
 
Några länktips för inspiration:
Yabasta - En blogg med fina berikningstips och bilder.
Nattfristens hemsida - Allmän info
Kennel Chanco - Urhundar, har också bra yrkesutbildningar, tillförlitlig sida, bilder.
"Berikning för tamhund" - Uppsats i Miljövetenskap, Göteborgs Universitet.
 
Dagens lunchlåda till vovvarna

Grillkväll i Funkabo

Ikväll begav vi oss hem till Jessica, Magnus och deras lille Max för en grillkväll. Tur hade vi med både sällskapet, vädret och maten!
 
Det är skönt med sånt där okomplicerat umgänge, bara dra på sig mjukisbyxorna och gå. Också skönt att träffa andra med både barn och hund, så mycket förståelse kommer då automatiskt :p
 

Stall Kumle

Efter en tur på Biltema (folk har fortfarande hybris kring öppnandet, smockfullt!) så for vi ut till Stall Kumle, knappt en mil söder om Kalmar. Det var en gammal Skälbykompis, Anette, som bjöd ut oss för en titt på gården och lite prat om framtida ridlektioner. 
 
Främst är det väl för min del, möjligheten att låna både häst och instruktör när det passar vår kalender är perfekt. Det är alltid nyttigt när någon tittar på ens ridning, ser ens olater och piskar på en lite, även om jag helst kombinerar det med kravlös skogsmulleridning. Jag känner dels att det är kul att utvecklas för utvecklandets skull, men också att det är schysst mot hästen att få en kunnig ryttare som använder vikten rätt, inte drar i munnen osv. Även Älskling följer nog med ut några gånger och en instruktör ger ju på ett sätt ännu mer när man är nybörjare. 
 
Men gulligast av allt var nog Minikusar! Om något år kvalar Lovisa in åldersmässigt för att få vara med på stallkul med gårdens shettisar, urmysigt! De fokuserade mycket på skötsel och säkerhet, och när det kom till ridning hade barnen specialgjorda "sadlar" där de satt mjukt och skönt. 
 
Stall Kumle säljer klippkort på fem (650:-) eller tio (1250:-) gånger och sedan är det fritt fram att använda när det passar. Detta gällde även Minikusar (pris 500/900:- istället) och det är ju perfekt eftersom små barns intresse kan gå lite upp och ner. Enligt Anette var det inte heller helt ovanligt att några barn varvade ridningen med att hälsa på grisarna, getterna och fåren. Eller varför inte gosa med kaniner och marsvin?
 
Med cykel ska det ta ca en halvtimme ut till Kumle så jag och Lovisa kanske drar ut en sväng i veckan, kan bli en lagom tur att prova på den nya cykelvagnen. 
 
Två fina getter, Valle och Inez
Inez i närbild
Minigrisarna Klara-Bella och Moltas
Vacker vy, tänk att få titta ut över det här på morgonen?
Stallhäng :)
Anette med sin Flames
Myyyys!

Hur hittade alla leksaker hit?

För cirka ett halvår sedan hade jag och Älskling förmånen att hälsa på ett gäng familjer som hade lite äldre barn än Lovisa, tack vare bokcirkelgruppen som fikade hos varandra. Något som slog oss båda var hur mycket leksaker ungarna hade! Alla var första barnet så det fanns inga äldre syskon att "skylla på".
 
Vi kunde inte förstå hur de hunnit handla på sig så mycket, hur de kunde hitta ett behov för allt det där och att de orkade förvara det? Själv ser jag inte riktigt nyttan för så små barn. Självklart kan de ha roligt med en leksak men de kan ju lika gärna ha roligt med en träslev eller en toarulle. Jag tror att barn helst av allt vill vara med i vardagen och då behövs inte leksaker i så stor utsräckning.
 
Men vi har inget leksaksförbud, det finns en hel del bra saker på marknaden och Lovisa har jättekul i sin lekhörna. Däremot har vi nog haft ett outtalat köpstopp för egen del eftersom vi inte riktigt ser behovet. Men då kommer frågan:
 
 
Hur hände det där?! När flyttade allt detta in till oss? Det går inte ens att lägga locket på leklådan :p
 
Vi har i alla fall fått en förståelse för hur de andra familjerna lyckades, man kan lätt fylla en lekhörna utan att ens besöka leksaksbutiken! Och Lovisa uppskattar sina leksaker mer och mer, även hundarna tar sig en tur till lekhörnan då och då för ett gosedjur eller en boll. 

Liten släktträff på Revsudden

Den här veckan är mormors svägerska och hennes yngsta dotter på besök från Stockholm så vi möttes upp hemma hos moster Mia på Revsudden.
 
Lilla kusinen (min alltså, Lovisa är ju ett led "fel" i släkten :p) hade fått kläm på det här med lära-gå-stol och Lovisa verkade uppskatta att han nu är i samtalshöjd. Emil som är lite äldre tog sitt barnvaktsuppdrag på största allvar så Lolliboll var servad från alla håll, missade middagsluren totalt och nattugglar nu istället. Party Loller!
 

Rafshagen

Ja, det blir lite bildbomd idag igen. Det blir lätt så när man sätter sig vid datorn sent på kvällen och huvudet är alldeles för mosigt för vettigheter. 
 
Idag var vi på väg till Värsnäs men liksom "råkade" köra till Rafshagen. Låg en camping där så avskilt kan man väl inte kalla det, men tillräckligt för att låta hundarna och Lovisa busa fritt samtidigt som vi mumsade picknick. Så skönt att kunna säga "hopp och lek" till hela familjen!
 
Just nu känns ettan brutalt trång... Lovisa har varit gnällig idag, blev en kort natt, och vi har verkligen inte haft orken att bättra hennes humör. Hemma ligger det grejer överallt, finns inte plats för några projekt, vi går på varandra och hundarna kan inte gå undan. Irritationsnivån är hög! Vi går bara och väntar på att få åka hemifrån så att vi kan andas lite och ha roligt ihop. Tyvärr krävs det lite energi för att ta sig ut också så dagen kan ju lätt passera i en enda klump av frustration. 
 
Bara två månader kvar till inflytten i huset nu!! Positiva tankar!
 

Skälby 4H-gård

Idag trotsade vi regnet och tog oss till Skälby. Dels för att låna ut ett tält till en gammal Skälbykompis som skulle på rixläger och dels för att träffa Jessica, Magnus och pyttelilla Max (3,5 månad nu :)). 
 
Jag var lagom stolt när Lovisa vågade klappa den lilla shettisen Snabb och gick in i stallet utan att bli ledsen. Hästtokiga mamman ser potential ;) Mindre nöjd var jag med att hon också ville klappa de djur som är omringade med elstängsel... Learning by doing kändes inte helt rätt där, det blev istället många hämtningar av en frustrerad Lolliboll :p
 

Krusentiernska trädgården

Även om vi inte hänger där dagligen så uppskattar jag verkligen Krusentiernska gården som ligger här i Gamla stan / Bremerlyckan. För oss som nu endast har balkong så är det skönt att kunna släppa lös ungen på en stor gräsmatta, skyddad från trafiken och omgiven av fruktträd, bärbuskar och kolonilotter. Det finns ett litet café som erbjuder "kaffe och kaka". Har man tur så har de också hembakade och glutenfria bröd eller säsongens skörd till försäljning. Förra året fyndade vi deras sista rödbetor för 5:-/kg och blev väldigt uppfinningsrika med rödbetor i var och varannan måltid :p
 
Lovisa smaskar vinbär, fri tillgång :)

Bra sele för ryggbärande

När vi ska ut på lite längre promenader så är det lättare att bära Lovisa på ryggen än på magen, hon börjar ju väga en del. Ibland upplever jag också att hon somnar lättare där bak tack vare att man inte samtalar och har ögonkontakt på samma sätt. Låter lite kallt men det känns som att hon då går in i sovläge istället för charmläge. 
 
Att slänga upp en unge på ryggen känns inte alltid som det lättaste eller säkraste i en Ergo eller sjal, vet att en del får in snitsen men jag har inte riktigt kommit dit än. Då är vårt loppisfynd från Skogsnäs superbra! Det är en handsydd sele från ett "hippiekollektiv i skogarna", barnet sitter som en liten påse och är därför lätt att svinga upp på ryggen efter att selen sitter på barnet. Tack vare detta är det också lätt att flytta över ett sovande barn till bilstol / barnvagn / säng utan att behöva klä av selen. Lovisa sover som en stock!
 
Många bärare tycker att selen inte riktigt lever upp till kraven på avlastning om man ska kunna bära länge utan att få ont i ryggen och jag kan hålla med. Ergon känns bättre för mig men å andra sidan somnar Lovisa lättare i Skogsnäs och om hon somnar "tillräckligt fort" är det inga problem att bära. Någon tipsade om att spänna remmarna i kors för bättre stabilitet och det ska jag testa nästa gång. Älskling föredrar Skogsnäs framför Ergo så kanske är det olika för olika kroppstyper. 
 
Påklädd tjej
Fina detaljer som träknappen högst upp
Vandrande sele :p
Bakifrån
Sömnläge

Gräsänka

Ikväll har Älskling jour, garanterat fram till 23 och evetuellt natten. Även om jag såklart föredrar att ha honom hemma så mycket som möjligt så är det ganska mysigt med "tjejdagar" för oss själva :) Dagen flyter ihop lite, vi har ju inga direkta rutiner i vanliga fall heller men när Älskling inte kommer hem en viss tid så försvinner det ytterligare en sak att hänga upp dygnet på. Helt plötsligt var det bara kväll!
 
Men vi har haft en bra dag. Två långpromenader i det varma vädret, lite städning och framför allt totalt nörderi med diverse dokumentärer och artiklar om unschooling. Känner att jag börjar få grepp om det nu, är oroväckande förtjust... Lovisa har tömt våra köksskåp, snurrat in möblerna med sytråd, matat Clara med popcorn och badat tre gånger i hundarnas vattenskål. Busy girl!
 
 

Bildbomb från Värsnäs med kvällssol


Ett helt år äldre!

Jupp, idag hände det. Från 22 år till 23 år, bara sådär. Ganska odramatiskt, men väldigt gott med jordgubbstårta till frukost :) Det har varit en bra födelsedag med sovmorgon, barnteater och kvällsmat i mammas trädgård. Top notch helt enkelt!
 
Trollkarlen som gästade Stadsparken. Lovisa var lite för liten för att uppskatta det fullt ut men Fredrik var skicklig på att få med sig de lite äldre barnen!
Mormor var med
Jupp, där har ni intruktörens hund! Bordskick som få...
Och där är hennes unge :p Med båda armbågarna på fatet med vattenmelon... 
Tre generationer 
Gullunge!
Clara och Lovisa vaktar grinden

Konsten att leka

Jag är ganska usel på att leka, har svårt att bjuda på mig själv på det sättet både när det kommer till djur och barn. Därför kan man väl säga att våra hundar har lärt in sig på noll föremålsintresse och det har jag varit helt okej med. Men i våras var jag på en väldigt inspirerande föreläsning med Eva Bodfält och vi pratade en hel del lek, kunde inte låta bli att känna lite dåligt samvete över lekbristen här hemma.
 
Hundarna leker ju en hel del med varandra och Clara belönar sig ibland med att ha dragkamp med kopplet (dvs. när Clara känner att hon borde få en belöning som jag har missat) men så mycket mer än så blir det inte. Nu när vi bor så trångt och det ibland känns som att hundarna samlar på sig en del frustration över att hela tiden visa hänsyn till en ettåring så skulle leken kanske vara en bra ventil för den frustrationen. 
 
Att kunna belöna med lek hade också varit ett bra komplement till belöningarna vi annars använder oss av (godis, sökövningar, ett varsågod, beröm). Varierade belöningar brukar i sig öka motivationen och om vi ska lita på Eva Bodfält så borde till och med en kotte kunna laddas med bus och på så sätt kan vi aldrig skylla på att "belöningen glömdes hemma". 
 
Man kan i alla fall konstatera att vi har lite träning framför oss om vi ska få hundarna att haka på det här med bus. Eros är tyyyp intresserad om en boll skulle komma i exakt rätt tillfälle, Clara couldn't care less! Men vem kan ha något emot att träna på lek?
 
Dagen har varit riktigt kvalmig och den där halvtimmen på Brukshundklubben var ungefär vad vi klarade av idag. Både Älskling och Lovisa var genomsvettiga när vi åkte hem. Men nu är det lite svalare, bebis ska sövas inför natten och vi kan ta en lite längre tur.
 
Yay! I typ 2 sekunder så var Eros engagerad i kasta boll!
Någon som fattat grejen!
Pappa är i alla fall grym på att leka :)
Glaaaad tjej!
Klappa fint (eller enlilgt Clara: stör mig inte, jag kanske får en godis!!)
Störning: ettåring
Ska vi kramas?
Kraaaam!! Mysfaktor hög :)

Lugn och ro efter en regnig dag

Det är något med Älskling och ledighet som lockar till sig regnet, idag har det kommit och gått hela dagen och värre ska det bli imorgon. Vi hade tänkt åka söderut för att vandra, sola och tälta men känner oss väldigt nöjda med att sova inomhus inatt!

Nu ligger jag och Lovisa nerbäddade i sängen, har balkongdörren på vid gavel (luktar lite extra gott när det regnar!) och lyssnar på Jasmine Kara. Känns som att inneväder duger fint åt oss idag. Hundarna fick sig en rejäl promenad tidigare, fick följa med på buffé på Söderport och sträcker nu ut sig på Älsklings huvudkudde, går ingen nöd på dem heller :)

Trots att vi med jämna mellanrum svär över att sängen i ettan bara är 140cm bred och vi får ligga i diverse konstiga ställningar när barn och hundar breder ut sig (av någon anledning har ingen av dem känslan av kanske ta liiite för mycket plats?) så känns det så värt att sova tillsammans. Härligt att snusa bebisdoft precis innan man somnar, härligt att sträcka ut handen på natten och pilla in den i tjock schapendoespäls, härligt att känna en liten Eros som kryper ihop till en liten boll i knävecket, härligt att höra Älskling som andas tugnt långt innan jag somnar för natten.
 
En tre månader gammal Lovisa snusar tryggt bredvid Eros, perfekt samsovningssällskap! 

Härliga diskussioner på FB

De senaste dagarna har jag hittat till "Hemmaföräldrar" och "Nära Föräldrar" på FB, två grupper vars medlemmar känns nära mig i tankar och frågeställningar. 
 
Tidigare har jag inte haft så stor koll på vad medlemsgrupper på FB innebär, men nu har jag lärt mig. Yay för teknikens under! Det känns riktigt skönt att få ställa frågor och diskutera med likasinnade. I vanliga fall om man ställer en fråga om unschooling eller val av sjal så finns det ingen förstår vad man menar, än mindre ger ett vettigt svar. Det är också ganska skönt att hitta ett sammanhang där man inte känner sig så udda :) Internet må vara asocialt på ett sätt, men det öppnar också upp för kontakter och sällskap!
 
Självklart delar man inte syn på allt, men när man känner att basen är ungefär densamma så är det lättare att diskutera små nyanser och komma djupare än när man lever på olika planeter åsiktsmässigt. Det känns bra att kunna ställa frågor utan att behöva försvara de val som en del uppfattar som utanför normen eller stötande. 
 
Sen är det också riktigt häftigt att inspireras av dem som vågar ta sina val ett steg längre än vad vi gör! Det finns en del saker som jag kan tycka är klokt och vettigt, men som inte är värt besväret i vår vardag. Då är det mysigt att läsa om andra som tar det steget, smittas lite av entusiasmen och försöka hitta vägar till en light-variant. 
 
Nix, bilderna har inget med inlägget att göra (kommer från en promenad i Läckeby igår) men det såg så tomt ut utan :)

Yay för mat!

Oj vad det äts mycket mat här hemma nu jämfört med för någon månad sen! Det känns som att det har lossnat för henne att mat serveras för att ätas och det känns skönt. Sen hamnar det ibland överallt förutom i magen i alla fall, men det känns som att hon förstår och försöker. 
 
I början var jag lite osäker på om ett ökat matintresse skulle konkurrera ut amningen men några sådana tankar finns inte kvar. Inte en chans att Lovisa kommer välja bort amningen på väldigt länge :p
 

Långpromenad till Svinö

Igår när Älskling kom hem från jobbet så åt vi middag och gav oss ut på promenad ganska direkt. I tre timmar var vi ute och det kändes i både kropp och knopp! Tre timmar säger inte så mycket om sträckan, Lovisa vill gå själv och det blir många stopp för att utforska kottar, pinnar, brunnlock och annat intressant. Men vi gick i alla fall bort till Svinö där det var för mycket mygg, sedan förbi Svensknabbens hästar och till slut hem via stan. Vilken vacker stad vi bor i! 
 
Härligt väder
Bäst att hålla hårt i pappa när man är nära hästar :p
Tänkte öva Clara och Eros lite inför framtida ridturer, hästkunskapen de en gång hade verkar bortblåst...
Skeptisk tjej
Titta pappa, faaaarliga djur!
Vår nya stil som bitit sig fast :p Ganska smidigt faktiskt! Food on the go!
Sovande Boll :)

Vackra sommarkvällar

Så underbart att vara ute vid 22 i varm kvällluft och till underbar solnedgång :) Sådana kvällar är det helt okej att Lovisa helst somnar i vagnen!
 

Trädgårdassistenten

Tänk att det ska vara så svårt att få tummen ur med vissa grejer? T.ex. plantera om på balkongen. Att köpa krukor och jord var jag väldigt pepp på men när själva arbetet sedan skulle göras så fick det gärna bli "senare". Nu är det i alla fall gjort!
 
Jag kan har dödat gurkplantan som redan såg lite ledsen ut, alternativt räddat den genom att flytta till större kruka. Paprikafröna som såg ut att ta sig kan också ha försvunnit under arbetets gång. Dvs. om det växer upp lite paprika bland rädisorna eller persiljan så är det fullt logiskt.
 
Det blir verkligen trial and error när man är nybörjare och inte känner för att sätta sig in i trädgårdsskötsel hundraprocentigt. Det som överlever överlever... Hittills har det ju gått över förväntan, för många plantor överlever och vi lider istället av platsbrist :p Om jag skulle låta ambitionerna flyga fritt så hade jag gärna haft lite självhushållning light nu när vi får trädgård. Närdodlat, obesprutat, äta efter säsong, lära Lovisa hur mat blir till osv... Men just nu känns tomater och kryddor som en väldigt lagom nivå. 
 

Läsa bok i bilen

En ganska lång period åkte vi väldigt sällan bil eftersom Lovisa inte trivdes med det. Sedan vände det plötsligt och hon var nöjd i bilen så länge hon fick lyssna på sin skiva, Barnkammarboken.
 
Nu för tiden är skivan inte längre ett säkert kort. Om hon inte somnar så blir hon ibland uttråkad av längre turer men det är ju inte så konstigt. Däremot har hon hittat en aktivitetet som roar henne: att läsa bok. Sedan hon lärde sig att bläddra "ordentligt" så sitter hon gärna med boken, pekar och härmar djur-läten. Flera kilometer kan vi komma på det sättet :p
 
Ibland somnar man mitt i boken... :p

Stackars barn som inte serveras någon mat...


Bloppis - tygblöjor

Vi ska sälja våra tygblöjor i pocketvarianten. Tänkte lägga ut det på Tradera (när jag lärt mig hur man gör :p) men ger det en chans här på bloggen först. Om någon är intresserad får ni gärna maila till emma_cis_student at hotmail.com. 
 
Knappt använda (mindre än en vecka) och köptes nya. Inga fläckar, inget slitage och ej torktumlade. Tryckknapparna gör det enkelt att reglera storleken och de ska passa från 3 till 15kg. Två röda, två rosa, en orange och en med gulligt aptryck. Inlägg till samtliga medföljer. 
 
Pris 300:- + frakt 60:- (alternativt hämtas i Kalmar).
 

RSS 2.0