Tankar kring planritningen

Vi har fått planritningarna på vårt hus från kommunen och även om vi bestämt oss för att flytta in och känna efter innan vi tar oss an några inomhusprojekt så kan man inte låta bli att fundera. I dagsläget ser planritningen för bottenvåning + källare (övervåningen är uthyrd) ut såhär:


På bottenvåningen vill vi ha ett större kök, gärna öppet mot matsalen men ändå så att disken inte syns. Vi har inte riktigt bestämt oss för hur mycket av väggen mellan kök/matsal som får vara kvar. Det vore mysigt med en gammaldags vedspis intill murstocken som går i mitten av huset. Kanske en "bardisk" mellan kök och matsal? Då känns det fortfarande öppet och man (läs: jag) kan vara lite social med den (läs: Älskling) som lagar maten.

Under tiden som Lovisa sover i vår säng kommer vi inte att ha några problem med antalet rum men förr eller senare kommer hon (och eventuella syskon) vilja ha mer eget space. Det som idag kallas för "veranda" på planritningen är i verkligheten ett fullt fungerande rum men det har vi lite andra planer för. Antingen au pair för avlastning och språkutveckling, då kan hon/han också få en egen ingång till det rummet. Om inte så vore det väldigt snyggt att återskapa hur huset såg ut 1923 med glasveranda.

Så vart ska Lovisa bo? Lekyta känner jag inte behövs i eget rum. Hon kommer att ha en lekstuga i trädgården, vi funderar på att göra vinden till ett lekrum, läxor görs nog i kök/vardagsrum tillsammans med oss ganska länge. Med andra ord behövs en mysig sovhörna att bo in sig på. Jag prioriterar hellre ytor för samvaro än att alla har varsitt fullutrustat rum att stänga in sig på. I tonåren eller lite tidigare kommer hon såklart vilja ha sitt eget för sakens skull men då är det kanske dags att ha övervåningen för eget bruk också. Ett förslag på lösning hittills är att göra utrymmet mellan köket och vårt sovrum till Lovisas sovrum. Vi tänkte använda det till en lyxigt stor walk in closet men det kanske får bli barnrum tills vidare? Det blir ju nära och bra också om man får mardrömmar :)

Källaren är idag oisolerad och dräneringen är för gammal / obefintlig. Vi planerar att åtgärda detta ganska omgående, mest för att få ett behagligare klimat där nere. I övrigt är källaren väldigt bra, minst 210 cm i takhöjd och lika stor golvyta som bottenvåningen. Första rummet nedanför trappen ska förhoppningsvis bli en relaxavdelning (extra skönt eftersom toalett/badrum på bottenvåningen är väldigt litet). Tvättstugan får sedan flytta in i det gamla pannrummet där fjärrvärmen också förvaras. "Allt fult på samma ställe" tänkte vi. Sen får det gärna rymmas ett gästrum och ett kontor där nere, kanske ett kombinerat rum till detta. Älskling tror att vi behöver mer förrådsutrymme än vad jag tror men eftersom källaren inte kommer bli klar över en natt får vi väl bo in oss lite innan vi avgör.

Så här ser i alla fall skissen ut för tillfället:

Kommentarer
Postat av: Ramona

Fint hus, vad fick ni betala för det?

2012-05-15 @ 14:36:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0