Peter pottränas och matas

Det är häftigt att se hur Lovisa bearbetar saker genom lek. Än en gång tänker jag "Redan? Ska de inte vara typ äldre för att göra så?". Men Lovisa lekar gärna vardagssysslor med Peter, hennes docka. Just nu övar de på att gå på pottan och att äta :) 
 
Lovisa har kört blöjfritt i perioder de senaste dagarna och nu är det av yttersta vikt att Peter alltid går naken (annars blir det ljudliga protester från hans skötare). Igår satte Lovisa igång projekt "potträna Peter". Måste säga att det är ganska kul att se sig själv i miniformat på det sättet. Lovisa sätter Peter på pottan, sätter sig själv bredvid på pallen och säger "iss! issa!". Om och om igen :p
 
Efter det var det matdags. Lovisa fyllde blöjpåsehållaren med diverse småprylar hon hittat på golvet, sedan tog en gaffel som hon doppade i "röran", matade Peter och sa "mmmm, gott gott, mmm".
 
Lilla stora tjejen, riktigt kul att bara njuta av att titta på henne!
 


Flyttkaos råder

Nu är det bara tre dagar kvar innan vi flyttar in i vårt hus! TRE dagar!! Lägenheten är full med flyttkartonger, vi har ordnat med el, vatten och värme, ny hyresgäst skriver på kontraktet på måndag och det börjar mer och mer kännas verkligt. Vi ska flytta :) 
 
Från en etta på 37kvm till ett hus på nära 200kvm med vind, källare och trädgård! Och en egen hyresgäst! Behöver jag säga att vi är peppade till tusen?
 
Men ikväll tar vi en paus från flyttkaoset. Lovisa och hundarna ska mysa med mormor och gammelmormor, jag och Älskling ska prova på den mexikanska restaurangen inne i stan. Blir bra med ett avbrott för oss alla.
 
Det känns alltid lite konstigt att lämna bort Lovisa, särskilt när vi ska göra något som hon skulle kunna följa med på. Men jag tror att Lovisa föredrar en lugn kväll hemma hos gammelmormor där allt är sig likt, istället för att byta flyttkaos mot ny restaurang. Hon verkar i och för sig inte så påverkad av att vi flyttar men visst måste det vara konstigt att lägenheten är full med kartonger och mamma och pappa bara är upptagna. Jag och Älskling tycker det ska bli ganska skönt att prata igenom allt själva också, stämma av inför de kommande dagarna. 
 
Myskväll för alla :)
 

I flytten kommer diverse saker fram, en napp till exempel. Lovisa testade, tog tre sutt och gömde den igen :p

Pappa och Lollan tävlar

Lovisas datanördiga pappa har tävlat på sweclockers.com och nu när han vann med en bild på Lovisa måste vi ju skryta lite ;) 
 Naturreservatet Arontorp

För den som söker ett trevligt promenadstråk nära Kalmar (med parkering) så kan vi nu rekommendera naturreservatet i Arontorp. Enligt skyltar ska den unika Arontorprosen växa där i april-maj men det var av förklarliga skäl inget vi kunde se. Vi kunde däremot se en fin mittlandskog med en sån där härlig stig full med rötter. Trevligt för hundarna med ojämn terräng under tassarna. Lovisa tyckte att "muuu" i hagen bredvid parkeringen var höjdpunkten. 
 
Fin lekstuga hos Gårdby!

Den fina lekstugan som finns i trädgården hos Gårdby café förtjänade ett eget inlägg. För det första måste jag ge cred åt en väldigt barnvänlig fikamiljö! Utemöbler i barnstorlek, sandlåda och en riktigt fin lekstuga. Det kändes överlag som att barn var väldigt välkomna :)
 
Lekstugan hade verkligen själ, det syntes att någon lagt ner arbete på att göra den fin och verklighetstrogen. Sånt gillar jag, barnsaker som bjuder in till realistisk låtsaslek. Lovisa verkade också uppskatta att ha allt i sin egen storlek (även om hon nu tar sig upp på den stora diskbänken också :p).
 
Det ska bli superkul att inreda hennes lekstuga i huset sen! Delvis för att jag önskar henne en fin stuga men också ganska mycket för att själv få leva ut alla pysseldrömmar ;) Snickra, sy och fixa alla små, små saker. Längtar!
 


Gårdby café och lanthandel

Idag gjorde vi ett återbesök på Gårdby café och lanthandel, en riktigt härlig känsla man får av att vara där! Gammeldags, lantligt och mycket loppisfynd :) Passar mig perfekt!
 
Caféet har ganska dyra priser, i alla fall om man ser hur små mackor man får för pengar... Men deras varma choklad är himmelsk!
 
Korta ben kan också gå

Ibland förundras vi över hur mycket ork och vilja det finns i Lovisas lilla kropp. Hon erbjuds nästan alltid att gå själv och nappar på det, trots att vi tar ganska långa rundor med hundarna. Skönast är såklart att gå i skogen, där kan man lunka fram i sin egna takt och det inte finns några direkta faror med att låta henne springa fritt. Men hon får gå själv hem till mormor också, inne i stan och på Maxi. Dels tror jag att fysisk rörelse är toppen oavsett ålder men sedan är ju också ett sätt för henne att lära sig hur man gör. Lära sig att gå på ojämnt underlag, hålla handen nära trafik, se upp för människor osv. 
 
Vi träffar väldigt sällan andra småttingar som promenerar för egen maskin, och de som gör det har ofta någon som ser till att de undviker alla faror. Jag tänker mig att ju mer Lovisa får prova desto lättare blir det för både henne och oss. Ibland går det lite långsamt, ibland blir det några skrubbsår och smutsiga kläder. Men oftast är det mysigt, givande och med stor glädje som vi upptäcker och provar nya saker :) Förvånandsvärt häftigt att se sin promenad ur barnperspektiv!
 

Lördagsmys med dockan Peter

Favvisdockan Peter fick nya kläder på loppisen idag. När han skulle prova dem insåg vi att han varit glömd i bilen ett par dagar, det blev ett kärt återseende :) Lovisa tyckte de nya kläderna var helt okej men hävdar bestämt att Peter trivs bäst som nudist!

Klätterapan

När Älskling var liten så var hans smeknamn Apan och vi får nog konstatera att generna har förts vidare! Lovisa har blivit en hejare på att klättra upp på köksstolen vilket var jättekul i sisådär 10 minter. Sedan konstaterade hon att kökstolen gav tillgång till högre höjder, t.ex. köksbordet. Köksbordet ledde till köksfönstret och där kunde man se dagisbarnen som lekte på gården. "Gonga, gonga!" ropade Lovisa och var mycket irriterade över att jag inte lät henne stå på fönsterbläcket. Framåt kvällen började hon flytta runt på stolen så att hon fick tillgång till hela köksbänken. Och tänk vad mycket kul man får tillgång till då! Hon håller sina föräldrar sysselsatta :p
 
 
 

Nya ord

De senaste veckorna känns det som att språket har tagit ett sånt kliv igen, lite "plötligt händer det"-känsla över de här utvecklingssprången. Inför framtiden känns det kul att kunna följa vad hon sa och när så här kommer listan :)
 
Mamma - betyder mamma men sägs till det mesta
Pappa - betyder ibland pappa men övas ofta på
Booba - betyder amma
Dä - där
Katt - det enda djuret som får heta sitt namn, alla andra djur kallas för sitt läte (vovvovv, pipip, krakra, kukeliku, kakaka, kvack, bäää, muu). 
Gott gott - vatten, sägs när hon är törstig men också när vi häller upp badvatten
Gonga - betyder typ gunga men sägs vid lekplatser och till gungfåret här hemma
Oj - var nog hennes första ord, sägs så fort tillfälle ges :p
Ne - nej
Godda - ordet som ger oss flest skratt! Hon har lärt sig av gammelmormor att tomten kommer vid jul och då säger "goddag goddag, finns det några snälla barn?". Detta pratar de om varje morgon så tomtar är ett viktigt inslag i vardagen :p Nu säger hon "godda godda" så fort hon ser en tomte. "Vad säger tomten?" = "Godda!".
Bott - ta bort, flytta på.

Barn gör som man gör

Det sägs ju att barn gör som man gör och Lovisa verkar ha koll på det med att bebisar föredrar kroppskontakt framför vagn :)
 
Vi hittade en barnvagn hos Friluftsfrämjandet idag som Lovisa förnöjsamt körde runt. Sedan hittade vi en docka och satte den i vagnen med tanken att hon skulle uppskatta att ha någon att köra runt på. Lovisa tittade på "bebisen" och vagnen. Sedan plockade hon upp bebisen, bar den i famnen och körde vagnen med andra handen :p Såklart att bebisen ville bli buren istället för att sitta i en sulky, klok unge!
 Loppis och Friluftsfrämjandet

Idag började vi dagen vid 10.00 genom att åka till Folkets park. De hade en stor loppis och vi var som vanligt på jakt efter att fynda barnkläder inför nästa säsong. Second hand is the shit! Jag har blivit ännu petigare med kvalitén på kläderna (önskar mig obehandlade ullkläder, good luck...) så det blir allt svårare att fynda... Men ett par höstskor, en tjocktröja, en rånarluva och en glasburk fick följa med hem. 
 
Efter loppisen blev det Värsnäs. Idag hade Friluftsfrämjandet "öppet hus" för barn 1-6 år och det var riktigt mysigt. Skogsmulle var där (liiite läskig enligt Lovisa), de hade äventyrsrunda, tipsrunda och grill. Vi hoppades att Lovisa skulle kunna få börja i deras barngrupp Skogsknopparna som träffas 8 söndagar i höst. Tyvärr var det redan fullt men vi fick första reservplatsen. Egentligen var det tänkt för barn födda 2010 så det är väl inte mer än rätt att vi väntar till vårterminen, men det lät så härligt! De träffas i 1,5 timme (med föräldrar såklart) och upptäcker skogen, berättar sagor, sjunger och avslutar med fika i naturen. Det lät väldigt "oss" på beskrivningen och när jag nu läser på Friluftsfrämjandets hemsida så inser jag att de erbjuder ganska mycket som är "oss" :) Samåkning till svampskogen den 15/9 till exempel? Eller vandringar för daglediga en gång i månaden? När Lovisa blir äldre så erbjöd de även barnverksamhet lite likt scouterna men med mer fokus på djurlivet (uppfattar jag det som i alla fall). 
 
RSS 2.0