Kusinbus i mellandagarna

På annandagen blev det fullt hus här hemma med Karls pappa och syskon med familjer. Totalt är de nu sex kusiner från 4 månader upp till 6 år, det blir mycket bus det! Lovisa tyckte nog att det var lite väl busigt i början med sina äldre kusiner men dagen därpå packade vi iväg oss till simhallen i Nybro och det var "jättejoligt!". Det var så roligt att hon somnade mitt i maten, sittande i Karls knä på pizzerian efteråt :p
 
Två nätter och två dagar fick vi umgås med släkten innan det var dags för lite mellandagsvila. Det gäller att passa på när man kan eftersom de bor så långt bort och alla har fullt upp med vardagen i vanliga fall! 
 

Juldagen

Det blir inte så mycket text nu, vi har fullt upp med att umgås ;) Men för att det inte ska bli hur många bilder som helst per inlägg (vilket det blir ändå) så ska jag i alla fall försöka uppdatera med rätt bilder på rätt dag. Idag tog med oss farfar hem till familjen i Nybro och fortsatte julfirandet där. 
 
 

God Jul!

En riktigt god jul hälsar vi från Stensviksvägen! :)
 
 

Julmys

Sakta men säkert gör vi oss redo för en jul här hemma i huset. Jag hoppas innerligt att vi får fortsätta göra det just sakta men säkert och slipper stressa för att få allt färdigt. Just nu är det i alla fall mysigt! Karl bakar i köket, Greta ligger bredvid och jollrar, Lovisa har somnat för natten och jag sitter här och njuter av bilderna vi tog tidigare idag på barnen framför granen. 
 
 

ÖF i Smedby

Idag blev jag i sista sekund ledig från skolan vilket gjorde att jag och Karl fick en dag hemma tillsammans, det var jättemysigt! Vi firade med att åka till öppna förskolan i Smedby där vi mötte upp med vänner från hemmaföräldrarträffen. Jättekul med ett syskonpar i exakt samma ålder som Lovisa och Greta! Med trevliga föräldrar till på köpet, win win win ;)
 
Fullt ös på rutschkanan
Greta ser sin kompis
Hej :)
Bebissnack
 Sötnosar :)
 Snackar lite med K:s mamma
Lite vingligt
 Happy!!
Tittut
 Gänget :)
 Sångstund
 Bokstund

Så var helgen över

Hjälp vad fort det går! Vi är verkligen inte vana vid att bara ha helgerna tillsammans, de försvinner ju hur snabbt som helst när det är ens enda ledighet tillsammans. Hur gör "alla andra" egentligen? 
 
Vi var i alla fall på Voxtoropgårdens julfest i lördags och hälsade på grisarna, köpte lite korv och frös som sjutton. Lovisa tyckte det var kul att hälsa på grisarna :) Jag tyckte också det var kul, det känns bra att se vad det är man sedan lägger på tallriken och faktiskt känna "jo, men det här är helt okej". Någon glögg blev det däremot inte, vi hade barnvakt men ville ändå bara hem och ta det lugnt. Karl och Lovisa dekorerade pepparkakshuset och vi tittade på Grinchen, det fick räcka för aktivitet. 
 
Idag har jag, kidsen, Galia och mamma gjort lite julshopping under tiden som Karl hållt på med tilläggsisolering av vinden. Nu sitter jag med min nya leksak, lamineringsmaskinen ;) Vilken grej! Tanken är att laminera lite grejer till Lovisa men med den här entusiasmen så lär hela huset vara laminerat till jul ;) Egentligen borde jag sova, det är Lund 4 dagar i rad med start imorgon 05.47 men hela jag är inställd på jullov så jag får väl sova på tåget. Sömnbrist är ändå vårt normaltillstånd så tågsömn är ganska lyxigt. 
 
Playdate hos kuselinerna
Tre av fyra i barnaskaran
 Voxtorp gård
Nöff nöff
Lovisa ville helst klappa hela högen
Småkultingar
 Lite svårt att stoppa godisarna på huset och inte i munnen ;)
Teamwork 

Snart jullov

Nu är grupparbetsperioden (äntligen!) över. Det känns så befriande, lugnt och skönt. Bara redovisningen och tre seminarier kvar att närvara på och det känns inte så betungande. Inte för att gruppen inte har varit bra, den har varit jättebra. Jag måste säga att ju högre nivån är desto mer stimulerande är det att arbeta i grupp och det här har varit givande. Men det som ska bli skönt är att slippa känna ansvar för någon annans studier. Det händer med jämna mellanrum att det kör ihop sig med inställda tåg, Karls arbete eller sjuka barn. När det då är en grupp vars arbete är beroende av min insats (helst min närvaro) så känns det lite stressande. December överlag körde ihop sig för oss eftersom Lunds universitet bestämde sig för att kasta omkull i princip alla obligatoriska moment som var schemalagda och byta dagar. Detta ledde i sin tur att vår, på minuten uträknade, föräldraledighet inte fungerade alls. Men Karls schemaläggare förtjänar en fin julklapp i år då svaret på alla våra ändringar blev kort och gott ”Fixat!” :)

 

Att det är Lucia idag har hittills gått mig ganska obemärkt förbi. Smög iväg till tåget strax efter 05 i morse men la fram både lusselinne och pepparkaksdräkt till Lovisa innan jag gick. Nu ska tåget hem rulla in på stationen vid 19 så då hinner vi ta en liten lussefika hemma hos mormor. Lovisa är en hejare på ”Goder afton” så hon får nog göra en insats med sången, själv tänker jag hålla mig till att fira med glögg och något ätbart. Kunde inte låta bli att ta båda matlådorna till lunch idag så vid 19 lär jag vara hungrig :p

 

Imorgon är det dags för julfest på Voxtorpgården, det ska bli mysigt! De har ekologiska KRAV-grisar som verkar ha ett bra liv när de föds upp och ägarna har många vettiga tankar överlag. På gården blir det, utöver att titta på grisar och besöka gårdsbutiken, musikunderhållning och ponnyridning. En lokal fårbonde skulle också komma och sälja sina produkter. Efter det är det glöggmingel hos en av Karls kollegor. Vi ska nog ta tillfället i akt och umgås lite vuxet, låta Lovisa leka hos mormor och klä upp oss (dvs. skippa mjukisbyxorna ;)). Var länge sedan! Greta får ju följa med i alla fall, hon är för liten för att inte få följa med.

 

Men idag var faktiskt Greta utan oss föräldrar en kort stund. Jag åkte ju som sagt till Lund lite efter 05 idag och Karl behövde närvara på jobbet 07-09 så mamma kom bort och passade barnen under den tiden. Det kändes lite olustigt med barnvakt åt lilla Greta men dels brukar hon sova till 09 så kanske skulle hon inte ens märka det, dels umgås vi mycket med mamma annars och dels hade hon ju Lovisa ”med sig” så vi kände att det kunde nog gå. Karl har också bara fem-tio minuters gångväg till jobbet om det skulle vara något. Sov till 09 gjorde hon inte, hon firade barnvaktande med att vakna 07... Men hon hade varit jättenöjd och allt hade flutit på bra så tummen upp till det! Att Lovisa älskar att en barnvaktande mormor råder det ju inga tvivel om så att hon skulle uppskatta att mamma var den som var hemma behövde vi inte fundera på :)  


Vardag

Så var det vardag igen och jag har varit i Lund. Jag ska dit igen imorgon och på fredag men trots att det är ganska roliga övningar i skolan (som jag är förberedd på ;)) så längtar jag hem som sjutton! Jag lånade hem böckerna "Språkglädje" samt "Barnet, språket och miljön" av Ann-Katrin Svensson på bibblan förra vecka, sträckläste och har nu blivit besatt av olika språklekar. Jakten på språklekar, ordkort och liknande pyssel förde också in mig på diverse mattelekar för barn i förskoleålder och nu är jag fast :p Jag vill gärna vara fokuserad på vårt rättegångsspel i skolan men tankar vandrar lätt iväg till vilka ord som är bra verb att börja med, versaler/gemener, hur förvaringsaskarna ska dekoreras osv. Men på onsdag och torsdag får jag vara hemma och leka!!
 
Helgen har annars varit fullt ös, julig och mysig. På lördagen var det julmarknad på Waldorfskolan och vi mötte upp två andra hemmafamiljer där. Lovisa är väldigt förtjust i en av tjejerna som hon är jämnårig med och marknaden överlag var väldigt poppis. Waldorfs julmarknad säljer mycket handgjort och Solmarkna var där för att sälja sina ekologiska varor. I skolans matsal var det uppdukat diverse pyssel och för den som önskade kunde man lyssna på sagor eller fika.
 
På söndagen tog vi en långpromenad ute på Stävlö tillsammans med en av Karls Lindköpings-kompisar. Det var skönt för hundarna att äntligen (!!) få springa lite fria och jag var lite imponerad över att Lovisa höll takten med oss i 1,5 timme. Men sedan var det gott med en massa mat hemma hos mormor för att fira andra advent :) Avslutningsvis gick vi på Lucia-kröningen i Domkyrkan och det är väldigt stämningsfullt. Vi hade pratat hela dagen om hur viktigt det var att sitta stilla och vara alldeles tyst i kyrkan så Lovisa var väldigt noga med spelreglerna. Sen var hon inte heeeelt stilla och inte heeelt tyst men vi satt ju där i 1,5 timme och det var mycket predikan från prästens håll så jag var än en gång imponerad över hur hon "skötte sig". Föräldraskryt deluxe ;) Greta sov typ halva kröningen men sedan hittade hon en Exit-skylt att vrålstirra på så det gick ändå ganska bra haha :p
 
Egendekorerad pepparkaka
 Pappaklubben :p
 Ullpyssel
 Solmarkna gård
Nödlösning för att få diska, kul i ungefär 10 sekunder (lagom för att ta en bild). Sedan var dags för selen igen :p
Fotbollsträning med pappa ;)
Tjejen som plötsligt blivit så stor!
Pyjamastjejen

Julpyssel på Kalmar Läns Museum

Ikväll var det julmys på muséet som hade extra specialsöppet med julpyssel, tipsrunda, besök av tomten och självklart de vanliga utställningarna öppna. Vi tog tillfället i akt att få lite extra julkänsla och visa Galia mer av Kalmar.
 
Måste säga att muséet överlag känns som en riktigt bra aktivitet, Lovisa älskar det och de är duktiga på att göra utställningarna både barnvänliga och djupa på samma gång. Det känns som ett ställe man kan besöka om och om igen och lära sig något nytt oavsett ålder. Kronan är ju en fast utställning och nu är det slutspurten på deras piratutställning. De har en hel del annat också men Kronan och piraterna är favoriter just nu. Till våren kommer en barnutställning om "Bokstäver och orddjur", det ska bli spännande!
 
Priset är också helt okej för att göra flera besök. Om jag går dit med Lovisa och Greta så kostar det 30:- tack vare studentrabatt och gratis inträde för barn. För mig, Karl och barnen skulle det kosta 90:- totalt. 
 
Målar stenar med "stenåldersfärg".
 Kronanutställningen
Filmen från utgrävningarna 
Tomtenissarna spelade julmusik (barnen sjöng med dansade, Lovisa var helt slut när vi packade in oss i bilen :p)
 Tomtemor läste sagor

Skolarbete i dubbel bemärkelse

Nu sitter jag äntligen med min uppsats. Har haft en skön förmiddag med långpromenad runt Stensö tillsammans med två andra mammor som har bebisar jämngamla med Greta. Måste säga att Gretas föräldragrupp är en riktigt lyckoträff, väldigt mysiga familjer!
 
Problemet med uppsatsen är inte att skriva, problemet är att begränsa sig :p Jag har valt att skriva om vår senaste skollag som trädde i kraft 2011 och hurochvida den är förenlig med mänskliga rättigheter när den i praktiken förbjuder hemundervisning. Att skriva objektivt är inte det lättaste eftersom jag känner mig minst sagt partiskt men det ska nog gå bra det med. När man läser Sveriges senaste resultat i PISA-undersökningen så blir man ju inte mer pepp på svensk skolgång... 
 
Igår förde jag också över alla mobilbilder till datorn så att de inte riskerar att försvinna. Blev några stycken:
 
Nyekiperad efter besök på Human Bridge ;)
 Kollar in grävmaskinen på granngatan
 Valde den fina aptröjan med svans
 En liten nattuggla sitter uppe och kollar på film när mamma pluggar, vill INTE sova ;)
 Cool katt!!
 Någon har dille på att klättra på murar och diverse annat vi hittar ute :)
 Sömniga barn
 Liggandes i trikåsjalen
 Och i den fina mei taien som Lotta sytt
 Busfrön
 Lilltös hos pappa
 Sömntutor igen
 Vår supersociala kattkompis som bor i Dammparken.
Som sagt, klättrar ;)
Gretas hittills första och sista tur i liggvagnen
 Syskon :)
 Knopparna i Värsnässkogen
Sovstil!
 Fullt ös på Måsen
Emil i Lönneberga goes riddare :)
Rutchkana
 Här får man måla på väggarna ;)
 Lovisa och Herr Nilsson på upptäcksfärd i vår "skog" (den vildvuxna delen av trädgården).
 Syskonsamsovning i vagnen.
 Pyssel hos mormor/gammelmormor
Promenix i vintersolen
Plockar kastanjer med pappa. Hon skulle mata mormors erkorre Kurre med dem :)
Sushi med mamma/mormor
 Sötnos :)
 Sjalsnack
 Trött tjej efter ett besök på slottets julmarknad med mamma/mormor

Hemma

Inget Lund för min del i dag utan hemma med kidsen. Ganska skönt men jag känner mig lite difust stressad. Som när man glömt att göra något men inte kommer på vad. Känner att jag borde plugga men vet inte var jag ska börja eller vad jag har mest bråttom med. Kanske är det sömnbristen som talar, jag hoppas på det. 
 
Vi har i alla fall fixat lite hemma. Jag har blivit helt insöad på att göra om en av våra skjutdörrar till någon slags multifunktionell anslagstavla, dels för min skulle men främst för att leka med Lovisa (och i framtiden Greta). Tänkte först måla hela dörren (drygt 1x2 meter) med magnetfärg och sedan griffelfärg över men folk verkar så missnöjda med (den svindyra!) magnetfärgen så jag har tänkt om. Nu lutar det åt att limma upp en tunn magnetisk plåtskiva på dörren och sedan måla griffelfärg över. Tyvärr verkar plåt svårt att få tag på... Ingen av de "vanliga" affärerna förstår vad jag menar så imorgon ska jag testa att ringa Drags Plåt och se vad de ska ha för att leverera en plåtskiva. Griffelfärg fanns i alla fall på Biltema för 109:- och förhoppningsvis har Dillbergs inne i stan griffelpennor (vill inte ha kritorna som låter läskigt och tenderar att gå sönder). Sedan har vi skrivit upp magnetbokstäver och siffror på Lovisas önskelista till tomten och förhoppningsvis kan vi hitta på fler roliga aktiviteter med tavlan. Jag är helsåld på idéen med så mycket skriv- och lekyta som man sedan lätt gömmer undan genom att skjuta in den i väggen :)
 
Annars har vi idag varit en snabbis på bibblan, lekt i lekrummet och uppdaterat förrådet med Alfons-böcker. Lovisa är just nu väldigt förtjust i allt som har med Alfons Åberg och Lilla Anna/Laban att göra så de böckerna används flitigt. Greta å sin sida övar mest på gurgelljud och att rulla från rygg till mage. Hon lyckas ibland men det är kämpigt!
 
 

Greta 3 månader

Nu har Greta hunnit bli 3 månader! Det har gått snabbt men samtidigt känns det som att vi haft henne i familjen så länge att det är det mest självklara i världen.'

 

Förra veckan var vi på BVC för vaccin, vägning och mätning. Många i min närhet har avstått samtliga/vissa vaccinationer alternativt skjutit på de tills barnen är äldre men jag känner mig för dåligt påläst. Eller påläst är jag nog vid det här laget men jag kommer inte fram till något vettigt beslut och eftersom Karl är positiv till vaccinet så kör vi på det. Lite kul var det att se hur hon har växt också. Vi har avstått från ”standardkontrollerna” på BVC eftersom vi kände att vi själva kunde bedöma om hon växer och mår bra. Men när man ändå så är där är det ju lite kul att se resultaten! Hon var 62 cm lång och vägde 6,7 kg, lite större än genomsnittet men följer den kurvan hon hoppade upp på strax efter födseln. Tyvärr blir hon inte av med sitt kladd i ögonen å vi övervägde att ge ögondroppen en period i hopp om att bli av med det för gott, vore skönt för henne att slippa. Men vi testar att tvätta noga ett par dagar till, är alltid skönt att slippa joxa mer än nödvändigt.

 

I övrigt är det en stark tjej som helst vill stå upp och vara med. Hon var varit glad stående ända sen hon var väldigt liten och nu orkar hon stå och umgås lite samtidigt ;) När hon vill pausa är sjalen oslagbar, där somnar hon nästan alltid. Jag upplever att Greta har sjalen som ”sin grej”, medan det för Lovisa var amningen som gällde och var vårt hemliga vapen vid allt och inget. Greta blir riktigt irriterad om man erbjuder amning/flaska när hon inte är hungrig :p Men att stänga in henne i sjalen, lägga hennes huvud under min haka, låta henne sutta på ett finger och hålla sig i rörelse är mirakelkuren! Överlag verkar Greta mer mån om att ha lugn och ro jämfört med Lovisa. På kvällarna sover hon hellre nerbäddad inne i vårt sovrum än att ligga i soffan med oss och om hon blir övertrött brukar man också få stänga av och släcka ner en stund för att hon ska komma till ro. Intressant hur så små barn har så mycket egen personlighet.  

 

Överlag känns hon mer och mer som en individ och inte som ”en bebis”, det är jättemysigt! Ju mer stabil och medveten hon blir desto lättare är det också för Lovisa att umgås med henne och det är också hur mysigt som helst att se. Lovisa har fortfarande inte riktigt koll på vad som är ett skönt sätt att klappa på men hon vill väl och är inte hårdhänt så att det gör ont. Hon bara kramas lite för hårt ibland :p Men Greta verkar trots den lite burdusa framtoningen gilla att hänga med storasyster, hon ser i alla fall väldigt nöjd ut när Lovisa pratar och ”gullar” med henne.  

 
 

1:a advent

Nu drar julen äntligen igång på riktigt med 1:a advent! Om man bortser från att jag avskyr att frysa så är december utan tvekan den mysigaste månaden på året :)
 
Natten mellan lördag och söndag jobbade Karl jour och jag hade egen jour med en busunge som slagit över på julgodis och enligt egen utsago "sprang junt, junt, junt och bara pratade hela tiden" till 02.30.... Vi var med andra ord lite slitna men till slut var huset så där härligt rent och städat, dekorationerna uppe, lussebullarna i ugnen och julen välkommen. Funderar på om vi kan underhålla den här ordningen nu fram till jul? Både Karl och Galia bara skrattade när jag föreslog det... ;)
 
Moster Mia och kidsen kom förbi och gjorde oss sällskap på julskyltningen. Brandstationen hade traditionsenligt öppet hus och barnen inspekterade noga alla bilar och utrustning. Galia fick smaka sin första glögg och vi andra försökte nog hålla oss någorlunda närvarande trots sömnbristen :p Senare på kvällen kom mamma, Christer och mormor förbi en sväng på glögg och ovan nämnda lussebullar, mysigt!
 
Lovisa hade helt klart haft en heldag och somnade sött när vi körde hem mormor vid 20, mycket bättre än 02.30 ;) Greta var också nöjd och glad men hon bor ju fortfarande mest i sjalen och gillar det mesta som inte är alldeles för högljutt. Hon har haft en period av lite tykänslighet men igår var hon i social högform!
 
 
 

RSS 2.0