Sjukstugemys

Vi har det ganska mysigt ändå, vi halvsjuklingar :) Förvånandsvärt gott humör trots att alla verkar vara lite slöa och ha ont i kroppen. 
 
Imorgon är det dags för min hemtenta, blir skojigt! Jag är, som alltid, inte ett dugg förberedd utan bara utgår ifrån att det löser sig. Det ska bli riktigt mysigt med en pluggdag :) Får hoppas att det blir lika mysigt för Karl och kidsen här hemma!
 
Inte alltid lätt med en kärleksfull storasyster :p
Men ibland är det riktigt roligt!
Fullt ös när man är bebis med äldre syskon :p
De slocknar i alla fall gott på kvällen :)

Sjukstuga light

Här hemma är har vi haft en seg dag. Jag känner mig febrig och har ont i kroppen, Lovisa och Greta verkar inte heller på topp. Om inte Karl redan vore dopad med smärtstillande för sin rygg så hade han nog också känt av förkylningen. Hur som har det inte hänt så mycket. Jag hade gärna gått till Måsen för att boosta humöret men man kan ju inte gå dit med feber och snor överallt... Istället har vi läst böcker, pusslat och tittat på Emil i Lönneberga. Hoppas verkligen att vi får en bra natt och är lite piggare imorgon, har som vanligt en massa projekt som borde slutföras och på torsdag har jag hemtenta (=borde börja läsa på lite).

Ensamma hemma

Nu är första dygnet som ensam förälder avklarat och Karl kommer snart hem från jobbet. Jag måste säga att jag är smått chockad, inte på ett negativt sätt utan på ett väldigt positivt. Jag tänkte ändå att det skulle bli lite jobbigt, lite inkörningsperiod innan man vänjer sig. Men vi åt en rejäl frukost, packade iväg oss till Knopparna på Värsnäs, åt lunch hemma hos mormor, hjälpte henne med lite hushållssysslor och hade sagostund, handlade på Maxi, städade hemma, körde två maskiner tvätt, fixade kvällsmat, tog en långpromenad på Stensö och till slut hade jag två sovande barn i knät framför Wallander. Om man bortser från en larv på Värsnäs som brände Lovisa på tummen så har vi inte haft några ledsna miner på hela dagen, allt har bara varit sådär mysigt och harmoniskt som man önskade sig :)
 
Jag känner också att jag fått bekräftat att vi använder bilen alldeles för mycket... Storhandling på Maxi är faktiskt inte ett dugg svårt utan bil. Självklart lite mer tidskrävande men motion är nyttigt ;) Kan jag rodda Greta i sjal, Lovisa i vagnen, inhandling och hemforslande av både blöjor, förvaringslådor från Jula och hundarna så måste det ju vara busenkelt på två vuxna. Men när man låter en liten bebis sutta på ett finger med ena handen och med den andra kör barnvagn, bär en trälåda som inte fick plats under vagnen och håller hundarna och sedan får ett hundmöte så upptäcker man oanade pedagogiska talanger ;) Det är lite som när jag gick supergravid på blankisen i norra Norge, men blev vääääldigt len på rösten för att få hundarna dit man ville. Hundarna var nöjda med uppmärksamheten i alla fall och jag var nöjd med hur bra det gick!

4H-dagen på Skälby

 

Slappa dagar med lite bus

Igår hade vi en lugn hemmadag efter ytterligare en ganska vaken natt. Man blir helt klart lite seg efter att ha ammat på blödande bröst, värmt nappflaskor, vaggat, burit och tröstat två barn. Men framåt eftermiddagen piggnade vi till och kände att det var dags att hitta på något kul för Lovisa. Så vi åkte till Emil och Linus för lite bus på kvällen :)
 
Naivt trodde vi att vi skulle få med oss ett sovande barn hem och sedan kunna ha lite vuxentid med plockmat och film. Tji fick vi ;) Men det var mysigt att dela plockmat med Lovisa också och i ärlighetens namn hade vi nog inte orkat umgås så intensivt Karl och jag heller, vi somnade alla vid 22. 
 
På natten delade vi i alla fall upp oss, Karl och Lovisa i dubbelsängen och jag och Greta på kökssoffan. Vi sov faktiskt liiite bättre även om jag nog byter sängplats kommande natt, kökssoffan var gjord för någon lite kortare än mig... Men inatt lyckades jag i alla fall hålla mig till amningen, slapp gå upp och värma flaskor vilket är skönt. Men det känns som att Greta är vaken betydligt längre stunder med amningsnappen, det tar väl lite längre tid att bli mätt. Utan amningsnapp är det en väldigt fart på mjölken så det blir väl lite matchockskoma då.
 
Nu ska vi i alla fall till 4H-dagen på Skälby, det blir skoj!
 
Bäddar
Finns det hjärterum finns det stjärterum
Nallen ska också åka sjal :)
Hoppetiskutt på Revsudden
 Börjar bli stora killen :)
Sötnos
Tre trötta efter lite bus
Liten knodd i kökssoffan

Dagen i bilder

Världens bästa storasyster :)
Fröken frågvis :p
Överlag ganska skeptisk idag
Tokdäck hos mormor
En annan som också tokdäckade hos mormor. Nu har hon sovit i snart 4 timmar, var en tuff natt inatt...

Lite blommor gör skillnad

Varken jag eller Karl har särskilt gröna fingrar, tyvärr. Jag kan på min höjd motivera mig till att hålla liv i sådant som man sedan kan äta, men inte heller där är jag någon talang. Att köpa dyra prydnadsväxter känns alltså som extremt slöseri med pengar... Men blommor ser ju ändå lite mysigt ut, lite hemtrevligt. Så nu flyttar vi in fejkblommor! Känns som en helt okej kompromiss, man ska inte granska dem på så nära håll men det ser helt klart bättre ut än döda växter ;) 
 
Köket har även fått en gardin och ett koksbok-/surfplattestaffli. Sakta men säkert försöker vi skapa lite personlighet i hemmet men än är det mycket kvar. Nu kommer jag i alla fall att njuta av blommor, gardiner och staffliet i ett par dagar!
 
 

På väg igen

Nu sitter vi på tåget ner till Lund igen, Greta och jag. Idag kör vi på en mer minimalistisk stil, skippade vagnen och de tyngsta skolböckerna för att se om vi klarar oss med sjal och det absolut nödvändigaste. So far so good även om det var liiite tungt att bära väskan till stationen.

 

På plats i Lund sen är det inga långa sträckor att gå och matlådor/vattenflaska väger ju inget på hemvägen. Men kanske ska jag önska mig en sån där handbagageväska på hjul i julklapp om jag ska fortsätta med lagbokssläpandet utan vagn. Hursom tänker jag att ur närhetssynpunkt är det ganska bra om vagnen inte ens är med, det är så lätt att bli bekväm med avlastningsmöjligheten och egentligen tycker jag ju att hon hör hemma på mig, alltid.

 

Förhoppningsvis flyter amningen på utan krångel nere i Lund också, vi har haft lite uppförsbacke ett tag nu och det har känts lite krångligt. Jag tycker att jag försöker sitta rätt och se till att hon tar ett bra tag men nu blöder det på båda sidorna, igen.... Tyvärr är det svårt att inte spänna sig när det gör sådär svinont och det blir inte ett dugg mysigt. Jag har pumpat ut och vi har gett henne på flaska ibland för att få vila lite och det går väldigt bra. Vi använder Medelas dinapp som inte ska störa amningen mer än nödvändigt och so far verkar det fungera, hon är fortfarande väldigt nöjd med att amma även om jag tycker att det är en pina. Men helst vill jag ju att amningen ska vara så där mysig som jag vet att den kan vara (även om det nog tog 4-5 månader innan det slutade krångla när Lovisa var nyfödd) och att vi kan ge flaska i undantagsfall. Nu har jag i alla fall rotat fram amningsnappen nere i källaren och det kändes skönt! Med Lovisa fick jag använda amningsnapp uteslutande under lång tid, hon vägrade annars, men nu verkar det räcka att använda den precis i början av amningen. När sedan Greta stillat den värsta hungern och brösten härdats lite så kan jag ta bort amningsnappen och det gör inte så ont.  


Långsam dag

Den här dagen har känts ganska seg... Vi har piffat till lite här hemma, fixat en duk till matsalen, lite blommor i fönsterna och förvaringslådor för att kunna sortera lite bättre. Ändå känns det inte som att vi kommit framåt direkt.
 
Vid femtiden fick vi kanske förklaringen till varför, vi var rejält trötta. Först somnade jag och Lillboll i sängen, sedan slocknade Karl i soffan och till sist däckade även Lovisa. Hon var nog den som kämpade emot in i det sista, när jag till slut vaknade upp ur mitt koma så hittade jag henne sovandes på en köksstol. Stackaren... Nu ska jag försöka krypa i säng innan klockan sticker iväg igen, "ska bara" ta lite disk först.  
 
Lilla bollen
Andra gillar så trånga utrymmen som möjligt.
 
Dagens söta från Lovisa:
1 - (Lovisa och Karl tittar på ett klipp med en groda) "Grodan har ingen mamma, ingen att hålla i handen".
2 - "Mamma, bebisen ledsen. Behöver booba! Ingen fara, jag har fixat" (Lovisa ger Lillboll ett finger att sutta på och Lillboll somnar om).

Laddar för tjejresa:)

Nu är det bestämt att jag, mamma och kidsen åker på en efterlängtad tjejresa till Varberg när Karl ändå ska iväg till Linköping på utbildning. Det ska bli riktigt mysigt, både att hänga lite ostört med mamma och att få njuta av hela spauppevelsen!
 
Kurorten i Varberg är en riktig favorit, grym kvalité på både behandlingar och mat! Bra kvalité på allt egentligen men så bra behandlingar som på Varbergs kurort har jag faktiskt inte upplevt någon annanstans och deras buffé är riktigt inspirerande. Obegränsat med goda frukter, nötter och annat smaskigt till varje måltid. Nu när jag blivit lite mer intresserad av hälsosam mat så ska jag utvärdera deras algjuicer också ;)
 
Runt hotellet finns det gott om mysiga promenadslingor och det ska bli underbart att bara bli ompysslad, äta god mat och motionera. Den här födelsedagen fick jag i present att unna mig något personligt inför hösten och när vi kommer hem från Varberg ska jag nog köpa lite bra smink som pricken över i:et, fira att jag nu är "mig själv" igen och inte höggravid. På klädfronten räcker det att gå ner i källaren för att det ska kännas som värsta shoppingboosten, en massa kläder som bara väntar på att de där sista kilona ska bort. Fortsätter jag amma i den här takten lär det gå snabbt... Efter två graviditeter så känns det alldeles underbart att få fanstisera om snyggt sittande kläder, ett besök hos frisören och lite smink! 
 
Att åka med småbarn ska bli spännande men jag är säker på att det kommer gå bra. Det känns som att Lovisa är tillräckligt stor och Lillboll är tillräckligt liten för att allt ska flyta på smidigt. Å så åker vi ju med mamma, allt som mormor säger går hem lite extra bra hos hon som annars har blivit väldigt förtjust i ordet "nej" ;p Kurorten verkade positivt inställd till barn också, de tog inget extra betalt för barn under 6 år och enda restriktionen var att det skulle vara barnfritt i poolen mellan 15-09. Men för att göra det lite extra kul för Lovisa så ska vi försöka träffa några andra barn inne stan, kan nog vara skönt att komma ut och springa av sig lite. Jag är väldigt pepp på att träffa föräldrarna också som jag hittills bara pratat med på Internet, gäller att passa på när man är ute och reser! Win win med andra ord :)
 

Förberedelser

När jag tänker på vad man kanske missar av att inte gå i förskolan/skolan så tänker inte jag så mycket på kunskapsbrister eller avsaknaden av social träning, där känner jag mig övertygad om att hemmabarn har det minst lika bra (troligen bättre). Men något som känns lite sorligt om Lovisa inte får uppleva är den där pirriga känslan inför första skoldagen på en ny termin som jag själv tyckte var så urmysig! Jag var en riktig organisationsnörd som kunde spendera timmar i bokhandeln för att hitta fina block, matchade mappar och olika pennor. Jag tyckte det var jättekul att packa skolväskan och lägga fram kläderna kvällen före, sedan vaknade jag förväntansfull långt innan väckarklockan ringde (detta morgonpigga beteende brukade i och för sig gå över ganska fort...). Det kändes så speciellt att få påbörja en ny fas i livet, bli lite större och känna sig lite mognare.
 
Men ikväll packar jag Lovisas ryggsäck inför Knopparna imorgon, lägger fram underställ och överdragskläder, planerar matsäck och ställer klockan. Inser att man inte behöver just förskola/skola för att känna att man når nya faser i livet :)

Pysseldag

Troligen tack vare att jag däckade så tidigt igår så vaknade jag ganska pigg och utvilad :) Lovisa börjar mer och mer rutinmässigt sova hela nätter vilket också är helt underbart!
 
Vi segade oss ganska länge på morgonen men till slut kom jag och kidsen iväg på en sen frukost hos mormor. Jag hade bara tänkt lämna lite böcker på biblioteket efter frukosten men Lovisa övertalade mig om en sväng på Måsen först. Efter lite inspiration på Hemmaföräldrars nätvärk så blev jag sugen på att göra egna ljuslyktor nu när höstmörkret närmar sig så vi stannade på Human Bridge för inköp av glas/skålar. Fick tre stycken för 8:-, känns helt okej som pysselkostnad. Lovisa betalade med en tjugolapp och la växeln och kvittot i jackfickan, ordning och reda ;) Väl på Måsen dekorerades de med glitter, paljetter, löv, sand, godispapper, kapsyler och presentsnören. Det blev en riktigt bra pysselaktivitet när vi väl kom igång (var tvugna att åka lite rutchkana först).
 
Efter Måsen blev det en snabbis på bibblan för att lämna tillbaka böcker, klä ut oss till riddare och måla några teckningar. The usual :p Sedan hämtade Älskling upp oss för en tur till Maxi, inte lika kul men ganska skönt med en till vuxen igen Jag känner att det går hyfsat bra ändå att hålla koll på 2-åring och bebis men även om lillan sitter i selen så känns det tryggast med Lovisa i vagnen när vi går inne i stan. Lovisa är inte lika övertygad om att vagnen är bästa alternativet... Hon verkar tvärt om se min saktfärdhet som ett ypperligt tillfälle att testa vingarna lite extra ;)
 
Nu har vi i alla fall invigt våra nya ljuslyktor i badrummet :) Lovisa tog ett bad i "kolmörkret" med tända ljus och hade det myyyysigt. Jag är minst sagt avundsjuk, längtar till när jag också får bada!!
 

Första dagen i Lund

Igår var min och Lillbolls första skoldag i Lund och det gick jättebra! Tyvärr tajmade vi den enda lite kämpiga halvtimmen (magen som krånglar...) med mitten av seminariet då det verkligen hade varit bra att vara knäpptysta. Men när jag åkte hem bestämde jag mig för att det ändå hade gått tillräckligt bra för att inte ha dåligt samvete över att vi stör.
 
Vi tog tåget 07.01 för att ha lite tid till förberedelser i Lund. Jag skulle träffa min grupp inför seminariet vid 12 och allt går lite långsammare med barnvagn. Köpte kompendierna i receptionen (inser att jag som lånar all kurslitteratur på biblioteken har blivit grymt snål, 290:- sved :p), hämtade skrivningsnummer till hemtentan och fick i mig lite mat. Lillboll roade sig med att leverera den ena bajsblöjan efter den andra men var väldigt nöjd. Hon hade sovit hela tågresan men vaknade när vi kom till Juridicium och verkade väldigt fascinerad av alla människor och lampor.
 
Seminariet gick bra, det var inga problem att hänga med trots avsaknaden av förberedelser. Jag hamnade i en jättetrevlig grupp :) Min största oro inför terminen var ändå att klasskamrater/lärare skulle bli irriterade av att jag tar med mig en bebis men många uttryckte positiva kommentarer och var väldigt hjälpsamma så det kändes riktigt bra! Är fortfarande lite nojig över att vi stör när de andra vill ha det tyst och fokusera på det läraren säger (lite lättare vid diskussioner i grupprum tex) och dörrarna in och ut ur klassrummen är minst sagt odiskreta. Det låter jättemycket att öppna/stänga så när Lillboll väl låter känns det lite som pest eller kolera om man ska stanna kvar eller gå ut. Men, men i 2,5 timme av 3 så sov hon faktiskt och den där halvtimmen lät hon inte så högt men hon knorrade när hon inte kom till ro. Till slut gick jag ut och lyckades få henne att amma under en handduk. Då somnade hon direkt och vi kunde gå in igen. Nästa gång ska jag försöka få igång amning i lugn och ro innan lektionen börjar. Noterade att även om jag ammat länge och "överallt" så är jag inte riktigt bekväm med att flasha boobsen inför 50 studenter fullt så mycket som krävs för att få till bra amning med en nyfödd :p
 
Så lärdomar till nästa vecka? Bättre amningskläder! Inte en hårt stickad och tajt tjocktröja som är urkrånglig att dra upp... Ska försöka leta fram något poncholiknande som man ändå kan andas under. Då skulle jag dels kunna "klä av mig" betydligt mer under ponchon så att Lillboll får ett bra tag och kan amma lite när hon vill utan att jag ska dra upp och ner hela tiden, plus att det nog faktiskt är skönt för henne att slippa alla intryck ett tag. Det kändes som att det blev lite för mycket efter ett tag med alla lysrör, nya ljud och dofter. Inte så att hon blev ledsen men det tog lite längre tid för henne att somna än vad det gör hemma.
 
Vagnen gjorde också premiär i Lund, annars åker hon ju alltid i sjal/sele. Det var nog ett nödvändigt ont för att det ska fungera, om inte annat för att transportera lagbok, blöjor, matlådor osv. samtidigt som jag bär bebis. Men hon sov ett par timmar i vagnen också och det gick riktigt bra.
 
20.30 var vi hemma igen och en timme senare sov vi gott :p Första skoldagen tar på krafterna och med liten bebis som sällskap kan jag inte direkt sova på tåget. Lovisa sov både när vi gick och när vi kom hem. Det var ju toppen att det gått så bra att somna med pappa men känns lite konstigt att inte träffas på hela dagen. Tur att vi bara åker en dag i veckan!
 
Och ett tillägg (rörigt att blogga och amma samtidigt ;))! Vad skönt det är att sminka sig och klä på sig lite vanliga kläder ibland! Sådant som inte känns lika motiverat att göra för en dag på ÖF eller Skälby där vi i vanliga fall hänger. Nu kommer jag fortfarande inte i mina "snyggkläder" efter graviditeten men det är på rätt väg i alla fall. Sen är man ju ändå inte helt opåverkad av att åka med en bebis, typ allt luktade sur mjölk när vi kom hem... Fräscht...

Kvällspromenad

 
Trots att dagarna har varit underbara med runt 20 grader varmt så märks det att det är september när kvällen kommer. Idag letade vi reda på höstskor nere i källaren och det visade sig att Lovisa vuxit i mina fina gamla Pax-stövlar :) Det är något extra mysigt med det som är ärvt! Och vilken tur att mamma och pappa både hade god smak och köpte hållbar kvalité. 
 
Även i övrigt har det varit en ganska bra dag. Jag vaknade tyvärr med feber och ont i kroppen, men tror att det var mjölkstockning som spökade. Lite smärtstillande, en halv liter utpumpad mjölk och en varm dusch gjorde mig till människa igen i alla fall! Överlag har amningen haft lite bakslag på sistone för att nu återigen kännas på bättringsfronten. Jag tror att lillan får lite fel tag när vi liggammar på natten vilket resulterat i onda sår... Nu är jag mer noggrann och har varvat lite mer med pump/flaska för att låta det läka. Det verkar fungera bra!
 
Idag blev jag också pepp på studierna och Lund igen! Känns skönt eftersom det börjar på torsdag. När jag vaknade med feber idag låg jag och planerade en eventuell sjukskrivning från seminariet, tänkte att det skulle kännas lite skönt ändå med en giltig ursäkt för att slippa. Men istället insåg jag att kände mig ganska besviken på tanken att inte åka nu på torsdag så det var ju tur att febern släppte ;) Hämtade hem rättsfallen vi ska gå igenom på seminariet och känner mig lite mer förberedd. Lillboll som haft lite förkylning och ögoninflammation verkar också helt återställd vilket gör att det känns ännu mer rätt att åka iväg med henne. Så på torsdag kör vi! :)

Farfar och Freja på besök

Ikväll kom farfar och Freja hit en sväng för att hälsa på den nya bebisen. Lovisa är heltaggad på busiga Freja och det blev en trevlig kväll med lite mat och samtal :)
 

Tidiga kvällar

 
 
Vad gör man när det ser ut såhär i sovrummet redan 19.30? Det är ju till och med för tidigt för att vuxenfilmerna på TV ska börja (Wallander ikväll :)). Städar kanske? Pluggar? Pratar ostört med Älskling? Ställer fram en godisskål på vardagsrumsbordet?
 
Ja, vi har fått nya kvällrutiner här hemma. Kvällsrutiner som verkar hålla och som känns förvånansvärt bra. Hittills har Lovisas dygnrytm varit nattsömn ca 23-09 och sedan middagsvila i en eller två timmar. Jag som är en kvällsmänniska har uppskattat både sovmorgonen och en paus mitt på dagen för att röja undan lite. Men nu har hon börjat hoppa över middagsvilan och sover istället ca 19.30-07.30 på natten. Lite tidigare mornar än vad jag själv hade valt men jag har varit förvånansvärt vaken redan vid 06/07 på sistone. Eftersom det oftast är jag som nattar och det i höst kommer att bli ganska många morgontåg till Lund så känns det också bra att ha möjligheten att lägga sig runt 21 om man vill. Märker också, kvällsmänniska som jag är, att jag röjer undan måsten betydligt bättre vid 19.30 än vad jag gjorde under middagsvilorna :) Det här känns ganska bra med andra ord!
 
En annan bra kvälls-/nattgrej; Lovisa sover hur gott som helst! Vi söver henne i vår säng (tyvärr för trångt för att amma i hennes säng) men lägger henne i hennes säng när vi går och lägger oss. Hon sover i en utdragssäng bredvid oss så hon ligger ju fortfarande väldigt nära. Vid 04-tiden brukar hon vakna till och krypa upp men på sistone har hon inte ens pratat om att amma, hon kryper bara nära och vill gärna att man håller om henne en stund innan hon somnar om. Hur mysigt som helst!
 
 

Premiär för Knopparna på Värsnäs

Idag började Knoppgruppen på Värsnäs, Lovisas första föreningsengagemang ;) Knopp är den yngsta gruppen inom Friluftsfrämjandets barnverksamhet och vänder sig till barn 1-3 år. Men i Lovisas grupp är alla barnen födda 2011. Tolv (elva idag) mysiga ungar tillsammans med föräldrar och tre härliga ledare, plus lite mor/farföräldrar också. Det tog lite tid innan Lovisa var uppvärmd men sedan var det fullt ös i skogen. De samlade fina skogsfynd i påsar som de sedan pratade om tillsammans, de hittade olika djur, sjöng sånger, hade sagostund och fikade sina medhavda matsäckar. Riktigt skojigt! Och inte bara trevliga barn utan trevliga föräldrar också ;)
 Två tjejer iklädda sina ullunderställ, redo för skogen!
Vi fyller vår påse med skogsfynd.
Många kottar hittades ;)
På väg mot ett balansträd.
Sjunger om grodor.
En lite uggla i trädet. 
Fikastund.
Sista samlingen innan det var slut för den här söndagen. Alla barnen fick leta reda på en kaninunge i skogen och ge till kaninmamman.

Farmor på besök i Nybro

Den här helgen har farmor kommit ner till pappa i Nybro för att hälsa på så vi åkte också dit för lite kvällsmat ikväll. När Lovisa hörde att vi skulle åka till Nybro var hennes första kommentar "då ät det kalas!". Vi har haft det jättemysigt :) Alltid kul att träffa alla tillsammans, god mat och Lovisa älskar ju allt bus som blir med brorsorna och farmor!
 
Men eftersom som kloickan nu är mycket, vi snart ska upp igen för Knopp-verksamheten på Värsnäs och jag sannolikt ska amma en tre-fyra gånger innan dess så nöjer jag mig ikväll med bildbomd och kortare texter under varje bild. 
 
På vägen till Nybro stannade vi till att för att släppa ut djur (och barn ;)) på lite välbehövlig hopp och lek!
Lovisas absoluta favorittröja, den med biiilar på (nalle-pyjamasen ligger också bra till i och för sig :p).
 Avancerade övningar i grovmotorik ;)
 Det där kan vara världens bästa, och busigaste, pappa! :)
Samuel är också en hejare på att leka, lyxigt värre för liten två-åring! Hon är inte så svårövertalad att åka till Nybro om man säger så :p
Bebisgos
Lovisa fick fint Bamse-lego av farmor som Jacob hjälpte henne att sätta ihop. Och ta isär, och sätta ihop om och om igen ;)
En uppvärmd Lovisa hade sedan fullt ös hela kvällen :)

Förskolevisning

Idag var vi på förskolevisning för de tre förskolorna som tillhör Kungsfågeln, samma dagis som jag själv gick på som liten. Totalt är det fyra avdelningar, Svalan, Nordan, Sunnan och Borgen. Vi tyckte att lokalerna var supermysiga, och med en massa bra material för barnen! Utomhusmijön var bra men inomhusmiljön kändes verkligen genomtänkt och inspirerande. Lovisa tyckte det var jätteskoj :)
 
Men barngrupperna... De är ju hysteriskt många barn på antalet vuxna. Och även om barngruppen delat med personalstyrkan låter som ett helt okej antal barn per vuxen så är ju inte all personal där samtidigt. De ska dokumentera, planera och få sina raster. Samtidigt som många av barnen går 40h/vecka eller mer. Man förstår varför de hade extra grindar för att kunna dela av uteplatserna i mindre öar, det var annars "svårt för en pedagog att hålla koll på hela barngrupen samtidigt". Jo, jag förstår det... Jag skulle bli alldeles genomsvett av ett sådant ansvar.
 
Tyckte också att det var lite synd när de sa att det var ett väldigt högt söktryck för start i ettårsgruppen, men lätt att få plats i de äldre grupperna eftersom "ingen idag börjar dagis för första gången som 3-åring eller äldre". När jag frågade rektorn om man kunde ställa sig i kö till endast en förskola så sa hon att man får ju önska men de lämnar inga garantier, man får acceptera att ta den platsen som är ledig. När jag sa att vi helst väntar tills vi får en plats vi trivs på och gärna fortsätter ha dottern hemma tills dess såg hon ut som ett frågetecken... Hon kunde på fullaste allvar inte svara på om man kunde göra så eller inte.
 
Så vi får väl se hur det blir om ett år eller så. Jag skulle gärna låta Lovisa få leka med lite jämnåriga ett par timmar/vecka, få komma iväg på aktiviteter med andra vuxna osv. men det känns än så länge som att nackdelarna med de stora barngrupperna väger över... Förvisso känns det mer okej när man bara lämnar ett par timmar för inte lek, inte ett litet blöjbarn som ska komma till ro och sova, äta och bli tröstad där. Men ändå, även stora barn behöver ju vägledning för att det ska bli något vettigt av tiden. Vi fick i alla fall med oss en hel del inspiration till vad vi kan göra hemma! Bra sätt att jobba med olika material, tips på vad ett lekrum kan innehålla, lite kul idéer för att jobba med språk och matte m.m.

Skälby 4H-gård

Igår bjöds det på underbart väder så vi åkte till Skälby för att hälsa på djuren och leka på den stora lekplatsen. Lovisa älskar verkligen djuuuren så för henne blev det en toppendag :) Ganska skönt att åka dit en torsdag förmiddag också då det inte är fullt med folk, djuren blir lite lugnare och tycker inte att det är lika tjatigt med alla små besökare. Kaninen Åke II var riktigt kelig med Lovisa :p
 
Så härligt med alla med :)
Många tuppar som sa kuckeliku idag!
I brist på ponnyridning :p
Åke II
Känns skönt att Lovisa klappar lugnt och fint, är annars inte så förtjust i att barn får klappa djuren... 
Sitta stilla och klappa mjukt ;)
En annan kelig kanin som var inomhus idag. 
Lovisa har precis lärt sig high five och high ten av pappa :p
Gässen, men de bits lite så vi tittade på avstånd. 
Liiite svårt att klättra i men helt klart värt ett försök.
På lekplatsen. 
Kunde klättra upp själv :)
Å så har vi ju dem som sover sig igenom hela besöket ;)

Nya kompisar på Måsen

Idag fick vi äntligen till en träff med en annan familj som vi "spanat in" på Facebook ett tag :) Deras äldsta är bara några veckor äldre än Lovisa och nu har de också precis fått en lillasyster. Men bäst av allt är kanske att de är hemmabarn, ammas och åker i sjal. Vi framstår alltså som helt normala ;) 
 
Lovisa och den stora tjejen hade riktigt kul tillsammans, det märks att Lovisa börjar bli mer intresserad av "riktiga" kompisrelationer. Idag har de målat, åkt rutchkana och byggt koja tillsammans. Det får nog bli fler lekträffar, och kanske en pedagogisk omsorg-kompis! 
 
 
 
Nu ska jag krypa ner mellan två sovande tjejer i sängen. Det må vara trångt men oj så mysigt!!

Första badet

Igår premiärbadade vi här hemma. Lovisa älskar ju att bada och var minst sagt exalterad över att få bada med lillasyster! Lillasystern i fråga verkade också väldigt nöjd i det varma vattnet med pappa och Lovisa :) Jag har ju, till mitt stora förtret, badförbud ett tag till efter förlossningen... Men sedan ska här badas!
 
 

Back to business

Idag är det dags för BVC, att det ska vara så svårt att säga nej... Jag känner inget som helst behov av BVC den här gången, våg och måttband har vi ju hemma och utöver det känns det mest som ett väldigt stelt kafferep att gå dit och visa upp sig. Men av någon anledningen är det väldigt svårt att få fram detta till BVC. Så nu är det i alla fall bestämt att vi ska dit för en vikt och hämta ut Lillbolls hälsobok idag vid 11.00. Jag försökte få fram att vi sedan inte kommer förens läkarbesöket vid 6 veckor och sedan håller oss till vaccinationstillfällena, men som sköterskan sa "det kan vi ju prata om när vi träffas". Urk för att samla mod till sig att förklara ytterligare en gång att nej, vi är inte intresserade av att gå hit för ert godkännande och kontroll när vi själva känner att det inte ger oss något mer än frustration. Jag hatar sådana diskussioner... Vår sköterska är gullig, jag har bara lite svårt för att hålla mig inom den snäva normen ;)
 
Igår började också höstterminen på juristprogrammet nere i Lund, kan erkänna att det stressar mig liiite. Jag känner mig fortfarande ganska bebisbubblig och har inte riktigt lust att sätta mig in i allt inför ny termin på heltid. Nu har jag bestämt mig för att åka ner först den 12/9 då det första obligatoriska seminariet är och köra igång på riktigt då. Men det är svårt att inte känna sig lite splittrad när klasskamraterna börjar uppdatera Facebook med en massa information som man inte riktigt har koll på. Får nog ägna en dag snart åt att samla ihop mig lite inför terminen. Senast på torsdag ska höstens gruppindelning publiceras och då vet man exakt vilket schema som gäller så jag avvaktar nog tills dess.
 
Ska bli spännande att plugga med Lillboll i alla fall! Fortsätter hon vara så nöjd och tillfreds som hon är nu så blir det inga problem att ha henne med i sjalen :)

Syskonkärlek

Lovisa är fantastiskt positiv och snäll mot sin lillasyster, det är så underbart att se! Ibland blir hon lite väl exalterad och då blir det för hårt men aldrig något illa menat och inte ett ont ord om lillasysters närvaro. Många pussar och gos blir det :)
 
Jag trodde faktiskt att hon skulle bli mer svartsjuk så jag är väldigt tacksam över hur naturligt bra allt känns, lillasyster har fått en självklar plats i familjen från start. Jag och Karl tycker också att allt bara känns så självklart, ingen direkt tvåbarnschock som man hört mycket om. Vi bara njuter och trivs!
 
 

Ännu mer amningsprat

Här hemma börjar vardagen sätta sig, nätterna känns lite lugnare nu och det påverkar humöret en hel del. Lovisa fortsätter att somna gott på kvällen utan att amma men när hon vaknar på natten är det svårare... Både hon och jag tycker att det är ganska jobbigt att amningen inte är en självklarhet, men det gör helt enkelt för ont. Inte blir det lättare av att lillasyster får amma jämt heller... Jag vet ju att det kommer ordna sig snart, Lovisa kommer troligen inte vara lika fokuserad på amningen när värsta syskonchocken har lagt sig och brösten kommer anpassa sig och sluta göra ont. Men just nu känns det lite kämpigt med den biten...
 
Lillasyster ammar i alla fall jättebra och det är skönt! Att det gör lite ont när brösten är sprängfyllda och ska vänja sig vid en liten bebis hör ju till men hon har ett bra tag och ammar gärna. Känns väldigt lyxigt att allt bara flyter på :) Och trots att jag är mån om att kunna amma lillasyster på samma sätt som Lovisa så är jag oerhört glad över att det här barnet gladeligen tagit nappflaska med pappa också. Vi tänkte inte köra så hårt på flaskan men de gånger jag nattar Lovisa eller om några månader ska på en tenta så känns det bra om pappa kan tillgodose alla behov ändå, små bebisar har ju en tendens att vilja ha NU och inte om fem minuter :p Överlag känns det väldigt skönt att både jag och Karl är hemma på heltid och lär känna den lilla krabaten!

Första bilturen

När Lovisa var ca ett halvår så hittade vi ett sånt där gulligulligt babyskydd på Mekonomen. Då var babyskyddsperioden nästan över för Lovisa så vi sa att "om vi får en lillasyster så bara måste vi köpa det där babyskyddet". När vi gjort ultraljudet i vecka 18 och konstaterat att det var just en lillasyster som låg där inne så sa jag "nu åker vi och köper babyskydd!". Hej och hå genustänk ;) Karl tyckte det var lite för tidigt men körde ändå dit. Precis i tid för att sno åt sig det sista exemplaret för halva priset innan modellen gick ur produktion ;)
 
Så nu glider Lillboll (smeknamnet på den fortfarande namnlösa) runt i sitt supergulliga babyskydd och verkar tycka att upplevelsen är helt okej. Precis som med allt annat verkar hon väldigt nöjd med tillvaron även i bilen. 
 
 
Lovisa är en riktig assistent där bak och håller handen med bebisen när vi åker. Kanske liiiite väl energiskt ibland men tanken är god :)
 
Att Lillboll verkar helt tillfreds med att åka babyskydd är ju skönt, med Lovisa kom vi inte många meter i taget de första 8-9 månaderna :p Men annars känns det verkligen helt onaturligt att transportera henne på annat sätt än i sjal/sele/famn. Tittar på bilder från när Lovisa var nyfödd och hon ligger fint nerbäddad i sin vagn, känner lite "hur tänkte vi där?!". Nu åkte ju aldrig Lovisa missnöjd i vagnen, vi lyfte upp henne på minsta ljud. Men ändå. Vagnen känns väldigt överflödig för en sån här liten när man kan mysa i diverse bärdon! Minutrarna som den här bebisen inte ligger tätt intill mig eller sin pappa är lätträknade och det känns helt rätt, det var ju inte länge sedan hon låg inne i magen och där kan man snacka nära! 

RSS 2.0