Bebisträff med mera

Igår träffade vi Gretas bebisgäng på Länsmuseets café, riktigt kul att alla ville hålla kontakten även efter träffarna som BVC anordnade :) 
 
Sussar tryggt hos storasyster på vägen in till stan
 
Utöver det har vi hängt med vårt "flerfamiljsgäng" på biblioteket. Tur att de har ett rejält lekrum när tre mammor, en moster och sju (!) småbarn anfaller :p 
 
En pirat med ös!
Väldigt nöjd i mitten av allt bus
Ett rum fullt av kungar, drottningar, tigrar, björnar, riddare och älvor :p
Kungen hämtar böcker 
Bokmal i miniformat :)
Läsa med sällskap är också trevligt
 
Nu är vi hemma och pausar med klossbygge och "Dora Upptäckaren" under tiden som Karl tränar innebandy. 
 
Ibland är det kul med lite sällskap av lillasyster
 Greta tycker också det är spännande med allt som storasyster kan :)

Pysselrum

Peppad av att ha besökt vår nya ÖF så satte vi igång med pysselrummet nere i källaren. Det är långt ifrån mysfaktor där nere (då får kanske flerfamiljskompisarna komma med lite önskemål ;)) men det är i alla fall en början! Blev riktigt bra med förvaring med trådbackar under det stora pysselbordet och sedan lagerhyllor till det man vill ha lättillgängligt. Nu när jag har sorterat allt (=superkul!!) kan jag också konstatera att vi har en hel del pysselmaterial hemma :) Ska bli roligt att nu kunna använda det också istället för att det tar plats i diverse flyttlådor och "övrigt-påsar". 
 

Stora tjejen!

Idag har Greta varit på BVC (som också flyttat in i nya, fina lokaler) för vaccin, mäta och väga. 8020g och 67,5cm var beskedet :) Viktmässigt följer hon kurvan hon hoppade upp på vid 6 veckor ganska precis (ligger på +1SD) men längdmässigt hoppade hon nu upp ytterligare en (från nästan -1SD till +2SD).
 
När Lovisa var 5 månader så vägde hon 6 720g och var 64 cm lång, inte konstigt att vi tycker Greta känns större :p
 
 

ÖF Oxhagen flyttar till nya lokaler

Idag mötte vi upp F och K som är jämnåriga med Lovisa och Greta i Öppna Förskolans nya lokaler, det var premiär idag! Jag tycker att de hade fått det riktigt fint! Stora rymliga lekrum, fint rum för pyssel och måleri, utklädningshörna med "affär" och dockor samt ett kök. Lovisa hann nog prova på allt :p Åkte rutchkana, målade, pärlade, klädde ut sig till clown, läste en bok och hade fullt ös på sångstunden. Även Greta tyckte att det var ett riktigt bra ställe att hänga på! Ytterligare ett plus är att det ligger liiiite närmare vårt hem men i snömodd får man nog ändå säga lire för långt bort med barnvagn och lillunge i sele... Tur att vi har mormor på halva vägen så att vi kan fylla på med mat och kaffe innan vi tar oss an nästa etapp :)
 
 

Konstmuseets barnateljé

Igår mötte vi upp kompisgänget på Kalmar Konstmuseum som vissa söndagar bjuder in till barnateljé. Vi var lite sena men om man kom till 14.00 så erbjöds barnen en egen guidning på museet. Efter det var det pyssel fram till 16.00 och det var vi med på. Mysig aktivitet! I vanliga fall är det gratis för på Konstmuseet men för barnateljén kostar det 20:- för pysselmaterialet. 
 
 

Studiero och motivation?

Den 27e februari är det dags för sluttenta på termin två nere i Lund, största tentan hittills och värd 15hp. Egentligen var ordinarie tenta i mitten av januari men då hade jag förhinder så det blir omtentatillfället som gäller.
 
Slutbetyget för termin ett har i alla fall kommit in nu (hade en uppsats som jag sköt på när graviditeten/renoveringen tog för mycket kraft och den lämnades in nu vid årsskiftet). Högsta betyg när alla resultaten räknats samma! Så nöjd att jag måste få skryta lite!! Tyvärr verkar det lite som att proppen gick ur mig när jag blev klar med allt från termin ett och att få motivation till att dunderplugga inför tentan är svårt. Sexton böcker ska tentas av... Jag hade någon väldigt ambitiös idé i början att jag skulle läsa "en bok om dagen" för att sedan ha ett par veckor kvar att gå igenom omtentor och rättsfall på. Nu har det snart gått två veckor sedan jag tänkte den tanken och jag har läst en halv bok... Det är ändå ganska intressant kurslitteratur så det borde inte vara traggligt. Men både Lovisa och Greta är mammiga och Karl utför under med vår vind och källare dagtid så fokus är svårt att hitta. Hur intresserad man än är så får man läsa om samma sida mååånga gånger för att verkligen förstå om man samtidigt ska amma Greta och pärla halsband med Lovisa. Nog för att jag kan multitaska men det finns ju gränser...
 
Jag tror i alla fall att det ordnar upp sig lite när vår workawayer åker vidare. Hon är till en fantastisk hjälp men det blir ändå lite återgång till det normala när vi är själva. Nu är vi så fokuserade på att få praktiska saker klara under tiden som hon är här så sedan känns det nog mer motiverat att jag pluggar på bibblan samtidigt som Karl och kidsen tar det lugnt hemma.
 
Vad som däremot har lyckats uppta min tankeverksamhet en hel del på sistone är pedagogisk omsorg! Nu är tre vi familjer som är startklara, kommunen ger tummen upp och allt är bara väldigt häftigt och spännande! Men det märks att ingen av oss har barnomsorg när vi ska "arbeta" :p Alltid fem-sju småttingar närvarande, blöjbyten, någon slår sig, någon vill ha mat, två vill ha samma leksak, någon vill ha hjälp att ta ner kritor, blöjbyte igen och sedan kanske, kanske ett litet fönster av vuxensnack innan någon behöver sövas och en annan vill ha hjälp med klossbygge. Men det är ganska mysigt på sitt sätt!

Minstingen tar sig runt

Greta har upptäckt att hon kan förflytta sig, Inte framåt, men bakåt och med lite styrning på hur man svänger. Ibland verkar hon kunna ta sig till ett bestämt mål, ibland fastnar hon under någon möbel :p
 
 

Julgransraskning hos mormor

Nu var det till slut dags att städa ut julen hemma hos mormor också. Lovisa var väldigt pepp på att plocka bort allt pynt men när mormor försökte få alla oss vuxna att dansa runt granen och sjunga för att skapa en mysig barntradition så var väl inte vår entusiasm på topp :p Mormor sjöng i alla fall och Christer tog till slut Lovisa ett varv runt granen innan den åkte ut. Alltid något!
 
Jag är väldigt nöjd med att vi lyckades byta ut efterrätten mot raw kokosbollar (innehåll: cashewnötter, dadlar, kakao och kokosflingor) och godispåsen mot en påse nötter! Ska inte säga att mormor var överförtjust när hon inte tilläts komplettera med glass men jag tycker ändå det gick bättre än väntat :)
 
 

Vinden tar form

Karl och Marija (vår nuvarande workawayer) har spenderat nästan varje dag de senaste två veckorna uppe på vår vind. Rensat ut en massa bråte, tilläggsisolerat och nu börjat ordna med nytt innetak och golv. Det blir super! 
 
Nu när jag tittar på bilderna ser det inte ut att ha hänt så mycket men vi som sett förändringen live tycker att det är en helt ny vind :p Innetaket kommer att bli vit råspont, golvet blir lönnmönstrad, ljus laminat. Laminat känns lite synd när vi varit så noga med materialvalen i resten av huset men prisskillnaden var helt enkelt för stor när det rörde sig om förrådsutrymme på vinden.
 
Tanken är att majoriteten av vinden ska gå till vår och hyresgästernas förrådsförvaring. Den lite mindre delen bortom murstocken hoppas vi kunna avvara till myshörna. Takhöjden där uppe är precis lagom för att driva en vuxen till vansinne, skulle gissa 160 cm vid högsta punkten, men för ett barn gör det ju inget och då kan Lovisa och Greta få ha ett eget krypin där. Tanken är att ta fram de gamla vindsfönsterna (de sattes för utvändigt när förra ägaren tilläggsisolerade hela huset) och då höjs mysfaktorn ytterligare. 
 
På tal om fönster så hittades två stora högar med gamla fönster där upp! Karl funderade på vart man bäst slänger fönster... Pfft!! De ska bli växthus har jag bestämt ;) Slänga fina gamla fönster... Det gamla och slitna har ju potential att bli jättevackert!
 
Så här såg vinden ut när vi flyttade in
 Idag
 Framtida myshörna
 Framtida växthus ;)

Dille på ishallen

Lovisa blev minst sagt pepp på ishallen efter att vi var där på skridskoskolan i måndags så idag när det var öppet för allmänheten ett par timmar fick hon sin vilja igenom och vi åkte dit igen. Sällskap av kompisar fick vi också så allt var tummen upp!
 

Lugn i Gretasjälen

På sistone har Greta varit lite orolig och svårtröstad, inte mycket som har varit rätt enligt fröken. Det sägs att 4-5 månader innebär en ganska jobbig utvecklingsperiod så vi får väl hoppas att det var det vi precis har överlevt. Nu verkar hon gladare igen :)
 
Idag har jag känt mig som supermamman här hemma med två konstant nöjda och glada barn! Får hoppas att Karl har samma flyt imorgon för då drar jag till Lund. Känns inte alls lika skönt som det brukar vara nu när Greta känns mammig men som sagt, hoppas att idag var början på ett gladare humör hos Greta. Den här terminen är det i alla fall inte mycket som jag behöver åka till Lund. Nästa gång är 27 februari och sedan är det först i slutet på mars igen. Det ska bli riktigt mysigt att vara hemma med kidsen igen!!
 
 

Skridskoskola

Idag har varit på skridskolskola i Iffehallen för första gången. Vi blev tipsade av kompisar vars dotter skulle börja och när ett provtillfälle var gratis och skridskor fanns på Lindra för 30:- tyckte vi att det var helt klart värt att testa! Lovisa har aldrig stått på ett skridskor tidigare så jag tycker hon var urtuff som gled iväg med en ledare hur cool som helst! Att åka själv var lite överkurs men stå kunde hon och att hon ville tillbaka på fler tillfällen var odiskutabelt. Överlag är hon bra mycket tuffare än mor sin :p Vi gör ju allt tillsammans så jag tänkte att hon aaaldrig följer en ledare själv ut på isen när vi nu kom dit för första gången. Tji fick jag haha!
 
Att fortsätta hela terminen kostar 600:- och då ska hon kanske ha en ordentlig skridskohjälm också. Men om hon tycker det är lika kul nästa gång är det värt det :) Att bara åka dit på egen hand var väldigt billigt! 10:-/person och tillfälle. Men i så fall måste mamma/pappa kanske också ha skridskor ;)
 

Inspiration för trädgården

Vår nya workawayer har verkligen fått igång arbetslusten hos både mig och Karl, hon är fantastisk! De senaste dagarna har de röjt hela vinden, tilläggsisolerat nästan klart och börjat fixa med nytt golv och innetak. Det har verkligen gått från att vara ett svåråtkomligt, stökigt, trångt och mörkt utrymme till funktionellt och luftigt. Jättekul! 60 kvadrameter extra förrådsutrymme gör väldigt stor skillnad så snart ska allt som tillhör grannarna upp på vinden och ge plats åt oss att fixa källaren till en extra våning att bo på (takhöjden är 2,20m så fullt beboligt). Nu när det blev så mycket plats på vinden kan vi nog flytta upp det som är vårt och används väldigt sällan också vilket ger ännu mer plats i källaren. 
 
Ett ihärdigt sparande under hösten har gjort att vi nu har råd med dräneringen vilket ytterligare förbättrar möjligheterna att använda källaren som riktig boyta. När dräneringen är gjord kan vi börja måla väggar och lägga golv utan att det är ogjort arbete. När dräneringen är gjord så börjar det också bli dags att fixa i trädgården. Det har ju inte varit så stor idé hittills eftersom vi vetat att stora delar snart ska grävas upp och bara lämna jordhögar efter sig. 
 
Men peppad av vår workawayer började jag igår kolla igenom vad jag sparat på Pinterest som trädgårdsinspiration och det var en hel del:
 
Fantasiträdgård i miniformat
 Port i miniträdgård
 Balansgång
Till barnens trädgårdland
Bilbana utomhus
Sandlåda
Spindelväv
Utomhusateljé
Vackert
Solur
Kryddvägg
Gungbräda
Hängmatta
Vattenlek
Häftigt!
Levande koja
Fiffiga avdelare
Klättervägg
Lekland
Minigolf hemma
 Spegel i trädgården
 Damm
 Söta kryddhållare
 Fint
 Barnbåt
 Ljushållare
 Färgranna stenar
 Tält
 Våg
 Klätterställning
 Hoppa hage
 Mysig tunnel
 Fiffigt med solceller i ljuskrona utomhus
 Lekland för både stora och små
 Klurigt
 Stolgunga
 Linbana
 Fint
 Mysigt att sitta där en sommarkväll
 Också fint
 För leksaksbilarna
 Gunga
 Fina stenar
 Luffarschack
 Vattenlek
 Koja
 Hopp och lek
 Härlig!
 Luffarschack
 Miniväxthus
 Pysselstation för utelek
 Mysigt loft
 Självlysande färg
 Fika i svampland
 Mer självlysande färg
 Vattenbus
 Klätterställning

Greta 4 månader

Lilla Greta växer och växer, nu passerade hon 4-månaderssträcket för ett tag sedan. Hon blir roligare och roligare för varje dag, allteftersom man lär känna henne. Samtidigt blir hon också mer och mer bestämd, ingen idé att försöka köra över någon här inte ;) Hon har börjat protestera mer åt att åka i sjalen, tycker helst att man ska bära henne på armen så att hon har fri utsikt. Ska försöka få till någon bra ryggknut så blir hon kanske nöjd igen. 
 
I matväg är det väldigt svårt att inte erbjuda diverse mat för hon slukar allt hon kommer över :p Nu dricker hon ju en del ersättning så jag tänker att så länge det är ersättningsmålen man minskar på till förmånen för "vanlig" mat så är det lugnt. Och hon får en halv tesked i dagsläget, men kul är det! Amning får man istället truga lite med, tyvärr kanske. Men jag vill absolut att så stor del att dagsintaget i alla fall ska vara amning och Greta håller inte med. Vissa dagar går bättre än andra och vi håller oss väl ändå på en 70% amning. 
 
I övrigt är hon en rörlig krabat som rullar runt och sitter bra med stöd. När hon är pigg och mätt så är hon alldeles underbart social och charmig! Ler verkligen med hela ansiktet och älskar uppmärksamhet. En riktig sötnöt :)
 
Lovisa tycker fortfarande att hon har världens finaste lillasyster (och poängterar gärna att Greta tycker väldigt om sin storasyster ;)). Lovisa vill väldigt gärna pussas och kramas när Greta är tillgänglig, men att låna ut sina leksaker ser hon inte riktigt nytta i :p
 
 

Linus 2 år

Den 2 januari fyllde lilla kusinen Linus 2 år och det firade vi på Lattjoland. En riktig hit :) Jag kan tycka att entrépriset är ganska saftigt, 130:-/barn, men nu var det en födelsedagspresent och barnen hade hur kul som helst! Själv var jag lite risig av en ihärdig förkylning och hade legat vaken med feberfrossa natten innan, men Lovisa hade fullt ös med pappa ändå. Liiite ös fick av mig också, det är faktiskt ganska skojigt att åka rutchkana. Särskilt när ens åksällskap är alldeles överlycklig :)
 
Födelsedagsbarnet i egen hög person
 Full rulle
Bus x2

Nyårsbilder

Nyår firade vi lugn och stillsamt hemma hos mamma. Vi hade inte tänkt lämna huset och våra mjukisbyxor men till slut blev det middag och lite firande trots allt. Lovisa tyckte det var superduperskoj! Verkligen tio stjärnor av tio möjliga :) Greta sov och hundarna överlevde. Jag och Karl var nog lite för trötta för att komma i feststämning men det var ändå trevligt med lite god mat och trevligt sällskap. 
 
Lovisa på väg till Slottets fyrverkerier med pappa. Egenkomponerad outfit, viktigt med Emil-mössan!
 Fröken bus
Slottets fyrverkier syntes ganska bra från vårt köksfönster också
 STORA tjejen!
Å så den lilla rädda i husses knä
Många wow från Lovisas sida
 Vackert
Skål på tolvslaget 
Vi gick till fältet vid 12 och snyltade på grannars fina raketer :)
 Som sagt: lycklig!
 Andra tog det med ro
 Till slut när alla fyrverkerier var över så slocknade stora Bollen :)

Öset har kommit tillbaka!

Nu har livet rullat på sådär väldigt fort igen så att det inte funnit tid för bloggen (därav publicerades det senaste inlägget några dagar off). Julen har vi nästan helt städat ut och det är ganska skönt. Den här julen blev riktigt mysig! Även om det krävdes lite förberedelser, och mycket matlagning, så var det jättekul att få fira hemma i vårt hus för första gången :) Sedan lyckades vi träffa nästan hela släkten i mellandagarna utan att behöva turnera Sverige runt, också skönt. Lovisa är fortfarande glad över sina julklappar och även om det låg många klappar under granen i år så var det en del nyttogrejer och sådant som jag hade som liten som togs upp igen i julklappsform. Perfekt!
 
Nyår får bli ett eget inlägg med bilder men utöver det har vi haft kalas för kusinen Linus som blev 2 år den 3 januari, fått en helt underbar workawayer som ska stanna i fem veckor och börjat komma igång med vardagen. Min skola hade en deadline för uppsats idag vid 10.00 så det är delvis därför jag har varit lite bortkopplad från annat. Men nu är det klart! Fick tag på en snäll kurskamrat som erbjöd sig att skriva ut och lämna in den i Lund så att jag slapp åka t/r på tåget och det var guld värt. Men satt uppe till 05.15 sista natten så nu är jag en aning mör... Nu kan jag i alla fall "allt" om 23§ 24 kap. skollagen samt artikel 2 första tilläggsprotokollet Europakonventionen ;) Har med detta också konstaterat att enda sättet att få hemskola nog är att emigrera till läropliktsvänligare stat så fort som skolplikten infinner sig... Med det nya förslaget som las häromdagen angående 10-åring skolplikt blir väl det ett år tidigare än planerat då. Lite suck och stön över det faktiskt.

Lugn och ro i stugan

Nu är det bara vi i familjen här hemma och det är så lugnt och skönt! Inga festligheter, inga släktingar, ingen workawayer. Trots att allt det där är jätteroligt så var det här välbehövligt!
 
 

RSS 2.0