Myspys på Måsen

Här kommer ytterligare ett inlägg fullt med bilder som jag inte lyckats sålla i :p Vi besökte Måsen på eftermiddagen och Lovisa tyckte det var superkul! Leksakerna börjar bli mer och mer intressanta och andra barn riktigt spännande. Ett tag såg det ut som att Lovisa hittat en ny strategi för att ta sig framåt, "sittande studs" :p Hon satt, sprattlade allt vad hon hade med hela kroppen och studsade på så sätt framåt. Genomtänkt eller inte, men närmare leksaker kom hon :p Och hennes mamma tyckte att det var hysteriskt kul!


Höstbilder

Idag tänkte jag att det kunde vara vackert väder för lite höstbilder. Vädret var det inget fel på men tyvärr var jag den enda i familjen som var på humör för just fotografering. Jag kände att några bilder ändå förtjänade en plats på bloggen under kategorin "humor"!

Lollan i lådan

Vem behöver leksaker när man kan få en kartong? Lovisa var road och djupt fascinerad länge, så länge att jag hann dammsuga och plocka undan :) Samt ta 104 bilder såklart...


Anpassning

Jag vill plugga, hundarna vill ta en promenad, Lovisa sover bäst utomhus. Så nu blir det plugg i Kalmarsundsparken för oss!

Lycka

Vill ni veta en väldigt mysig sak med att dela säng? Det är att man kan få krypa ner bredvid sin sovande dotter som ger en bamsekram och sedan gapskrattar i sömnen :) Ett sånt där hjärtligt och kittlande skratt på samma gång. Man kan ju undra vad hon drömde?

Högskoleprov på lördag

På lördag är det dags för högskoleprovet igen. Jag känner mig varken förberedd eller nervös... Ändå är det näst sista gången inför nästa antagning, vilket är lite "halvbestämt" ska bli det sista försöket att komma in på veterinärutbildningen.

Jag känner att nästa höst vill jag komma igång med en "riktig" utbildning så att jag blir klar någon gång, även om det innebär att veterinärplanerna läggs på hyllan. Egentligen skulle det väl kännas okej att arbeta ett år i Uppsala och fortsätta försöka, men arbeta med vad? Och tänk om man aldrig kommer in? Ska man då fortsätta gå outbildad tills man är 40? Då blir jag nog tokig...

Tyvärr, ur pluggsynpunkt, hade jag 1-3 fel på varje del när jag gjorde förra högskoleprovet, dvs. ingen del som stack ut med "det här behöver du öva mer på". Det känns istället som att grym fokus och lite tur är det som krävs.

När jag gjorde det första högskoleprovet, med ambitionen att komma in på veterinär, så var jag nybliven gravid och kräktes var och varannan minut. Andra högskoleprovet var jag megagravid och skulle kissa heeela tiden. Den här gången nattammar jag fortfarande lillan. Jag känner hur ursäkterna flödar... :)

Men jag hoppas verkligen på ett bra resultat så att jag och Älskling kan känna oss lite mer säkra när vi återgår till bostadsmarknaden i Uppsala!

Föräldraträff och boktips

Idag var det dags för den tredje, och sista, föräldraträffen med vår BVC-sköterska. Dagens tema var hur man förebygger olycksfall samt ett besök från vuxenskolan ang. bokcirklar.

Olycksfallsinformationen var vettig, men vi visste nog redan det som sas. Se upp för fallolyckor, säkra hemma, drick inte alkohol osv. Senast vi var på BVC anmälde jag mig också till Röda Korsets utbildning i första hjälpen för småttisar. Det skulle vara 2 träffar á ca 3 timmar och sägs vara väldigt innehållsrik och praktisk. Förhoppningsvis kan även Älskling gå kursen men då får Lovisa vara med mormor, de små fick inte närvara.

I kalendern är nu också föreläsningar med distriktsläkare, talpedagog och tandsköterska inbokade. Alla ges på Öppna Förskolan i Oxhagen och är kostnadsfria.

Informationen från vuxenskolan tyckte jag var bra och jag hade gärna deltagit i en bokcirkel. Tyvärr var inte resten av föräldragruppen intresserade så jag mailade vuxenskolan när vi kom hem och frågade om man inte kan hoppa i någon annan grupp. De böcker som lät intressanta, baserat på presentationen, var "I huvudet på din bebis", "Trotsboken", "Mindfullnes för föräldrar" samt "Fem ggr mer kärlek". Lars bok "Växa - men inte lyda" fanns också med på boklistan men eftersom den redan är studerade från topp till tå (och mycket uppskattad!) så kändes det som att en annan bok kan få ta plats i bokcirkeln.
Lovisa var pigg som sjutton på Öppnis och la in en rejäl charmväxel. Tyvärr blev bilderna lite suddiga (dåligt ljus och fel objektiv) men det syns i alla fall att det är en fartfull tjej vi har fått!

Släpp mig, jag kan visst gå!

In action

Leka snällt ;)

Jag är fascinerad över hur så små barn kommunicerar och interagerar med varandra :)

Bildregn med Lovisa och vovvarna :)


Sockersöta vintertjejen!

Idag invigde vi nya vinterkläder. Eftersom småttisar har en tendens att smutsa ner sig, kräkas, raketbajsa osv. känns det bra att ha ett par uppsättningar vinterkläder att välja mellan. Jackan (Esprit) känns väldigt varm men när den riktigt kalla vintern kommer så behöver nog byxorna (sydda av mamma) kompleteras med en filt/åkpåse. Men än så länge är de lagom! Mössan är second hand och tossorna följde med vår andra vinteroverall.

Glada tjejen på väg ut

Somnade innan vi ens kommit ut ur ytterdörren... :p

Skönt även för fyrbenta med lite frisk luft och en rejäl promenad

Banan hos mormor

Egentligen vill jag verkligen helamma i 6 månader och sedan börja introducera smakisar, men så länge som Lovisa är nyfiken och positivt inställd till mat så känns det helt okej att låta henne leka med den. Eftersom vi ofta äter hemma hos mormor och hon tycker att det är väldigt trevligt att bjuda på mat så blir det oftast där som Lovisa smakar. Med tanke på hur nöjda de är båda två känns det som en bra matupplevelse! Idag delade de på en banan med god aptit :)

Vacker morgon

Imorse hade jag förmånen att vakna lite innan Lovisa. Utanför fönstret var himlen röd och vacker samtidigt som det var mörkt inne, en riktigt mysig höstkänsla. Jag och hundarna sträckte på oss och bara njöt! Väl hemma hos mormor på frukosten så tände vi grisen (en ljusstake som är mycket charmigare än vad det låter :p) för första gången i år, då vet man att en ny årstid är här :)


Gnälleri

Eftermiddagen flöt på riktigt bra, Lovisa piggnade till och vi kunde komma igång lite. Sedan var det dags för mig att jobba och det var jättetrevligt! Men nu är det ingen happy Loller här inte... Jag vet att hon bara väntar på att vi ska gå och lägga oss själva, då kommer hon till ro. Men jag känner verkligen att jag behöver den där kvarten själv, utan bebis i knät. En kvart räcker, men att få tanka lite energi och vara själv. Nu är hon ute på promenad med Älskling i selen, förhoppningsvis sover hon tungt när de kommer hem. Tror inte det dock...

Sovpåse och rånarluva i ull = varmt och skönt!

Nerbäddad och redo tidigare ikväll

"Dela som syskon"

Ibland är det bra att ha ett par leksaker att välja mellan. Typ som när Lovisa får en leksak, Clara undrar varför inte hon får en lika fin leksak, Clara får Lovisas leksak och undrar sedan varför inte hon får den nya leksaken som Lovisa fick i ersättning.... Avundsjuka i högform! Sötnosar :)

Sjukstuga

Lovisa har fortfarande 39 grader, trots panodil. Detta gör att hon kräver 100% närvaroplikt, bara sova i famnen och åka sjal :)

I början upplevde jag en hel del frustration över allt som borde bli gjort idag men nu har vi ställt om helt till en gosdag och då är det riktigt mysigt! Vi har brytit mot många av våra "regler" idag, så både jag och Lovisa ligger nerbäddade i dubbelsängen, jag äter glass med chokladsås, Lovisa suttar napp och tillsammans tittar vi på maraton av "Bonde söker fru". Varför vara konsekvent om det inte passar liksom? :p Vi har i alla fall hur mysigt som helst och nu när panodilen verkar som mest gapskrattar Lovisa varje gång Claras svans viftar henne i ansiktet. Vi har det ganska bra med andra ord, trots feber.
Tröttis

Tjabba tjena hallå!

God morgon, typ

Reaktionen på förra vaccinationen var en sovande bebis. Reaktionen på gårdagens vaccination blev en vaken natt med 39.5 i feber... Så nu tar vi det lugnt och skippar besöket på Öppnis.

Mina goda matvanor skulle innebära lite mindre o'boy också, dvs. inte flera liter om dagen. Tanken var att om det inte fanns så mycket o'boy hemma så skulle jag lära mig att hushålla, ye right. Nu är o'boyen slut. Nu har jag abstinens... Kaffe med grymt mycket socker skulle kunna ersätta o'boy lite, men det dricker jag bara hos mormor och henne ska vi inte besöka idag när lillan har feber. Tills vidare har jag letat upp en burk med liiite lite nutella kvar i längst in i skafferiet, den får dämpa sockersuget! Fy bubblan för nyttiga matvanor... I alla fall efter en hård natt.

Självständiga unge

Nu när Lovisa kan sitta själv samtidigt som hon kan leka med sina leksaker så insisterar hon mer och mer på att få sitta på golvet. Hon kan sitta nöjd hur länge som helst och plocka med sina grejer (vi är ju såklart i samma rum). Skrattar, jollrar och experimenterar :)

När hon är så glad på golvet är det mycket lättare att röjan undan saker samtidigt som hon är vaken. Hon kan vara med och sortera tvätt t.ex. och verkligen vara delaktig istället för att ligga bredvid. Hon kan också sitta på golvet och pyssla samtidigt som hon tittar på oss när vi lagar mat. Stora (och glada) tjejen!

Detta underlättar nog lite när jag inte är hemma. Istället för att vara en "amma-sova-bära"-bebis har hon nu blivit någon som man kan interagera med, leka lekar med, upptäcka saker med osv. Mycket lättare för Älskling (och andra närstående) att skapa en relation till henne när inte amning är den enda lösningen :) Hon får också ett helt annat samspel med hundarna när hon kan röra sig på golvet. De är ofta framme, nosar och slickar på henne. Hon sträcker sig gärna efter dem och vill klappa. Självklart gäller det att hålla koll så att hon inte drar för hårt eller provocerar genom att "låna" ett ben för många gånger, men än så länge känns det väldigt tryggt med dem alla tre. Jag riktigt njuter när jag ser hur nyfikna och kärleksfulla de är mot varandra!

När jag gick hemifrån ikväll för att arbeta lite så lyssnade Älskling och Lovisa på Barnkammarbokens "Imse vimse spindel". Lovisa tittade med stora ögon på Älsklings handrörelser, urgulligt! På ett sätt känns det bra att gå hemifrån då, man vet att de är nöjda och glada, men samtidigt känns det lite extra jobbigt att gå mitt i en fin stund. Oavsett så var det väldigt mysigt att komma hem till den här glada tjejen (och hennes pappa och "syskon" såklart):


5-månadsvaccin

Sticken på BVC idag gick hur bra som helst, lite gnäll precis när det stack till men det gick över snabbt. Vi valde bort vaccinet för Hepatit B men ska eventuellt vaccinera henne mot A och B när hon passerat ett år (twinrix) inför eventuella utlandssemestrar.

Lovisa vägde 6 720g och var 64 cm lång, följde sin kurva precis. Tycker mer och mer om vår sköterska ju mer vi lär känna henne. När hon sedan säger att Lollis är ovanligt stark och aktiv så blir man ju lite extra förtjust, hihi ;)

Väl hemma sov Lovisa tre timmar i sträck så lite påverkad blev hon nog allt.

Mysdag

Idag började vi dagen på BVC för 5-månadersvaccinet. Det krävdes två väckningar av Älskling och att telefonlarmet ringde tre gånger innan vi tog oss upp... För en tid vid 11.00. Inga morgonpigga tjejer i den här familjen!

Men vi var faktiskt i tid, sisådär 20 minuter innan i tid. Men då kunde vi promota sjal för en nyfiken mamma i väntrummet, samt läsa boken som Måsen (öppna förskolan i stan) har gett ut om sin verksamhet. Toppen! Och besöket gick hur bra som helst, berättar mer senare.

Nu är vi hemma och Lovisa sover som en stock. Jag känner att vi båda är på rikitgt myshumör idag och ska nog bara lulla runt här hemma, äta gottigheter och plocka iordning. Kanske är det jag som för över mina egna känslor kring sprutor på Lovisa men jag tycker att vi båda är förtjänta av en riktig mysdag efter vaccinationen!

Nattugglan badar

Det är inte bara jag som är en nattuggla i den här familjen, Lovisa verkar dela min uppfattning om dygnsrytm.

Idag så la hon sig så fint vid 21-tiden men vaknade sedan flera gånger om. Jag och Älskling hade hällt upp ett bad men insåg att någon tid att njuta i lugn och ro skulle det inte bjudas på, inte innan vi själva ville gå och lägga oss i alla fall. Så Lovisa fick följa med! Av med pyjamas och blöja, ner i badet. Oj, vad nöjd hon var! Hon bjöd på världens leende från det att pyjamasen knäpptes upp tills dess hon somnade i badhandduken. Sötnos :p

Vet att många anser att rutiner är till för att hållas, vilket jag håller med om i stora drag. Men jag tycker också att det är urmysigt, och ibland mer funktionellt, om man kan vara lite flexibel. T.ex. bada mitt i natten för att alla tycker det är mysigt!

Afrikansk kikärtsgryta


Bilden kommer från Ekovardag

Ingredienser, 4 personer

300 g kokta kikärtor
50 g cashewnötter
2 burkar hela tomater
3 msk jordnötssmör
2 dl grönsaksbuljong
1 hackad gul lök
curry
oregano
chilipeppar
salt 
svartpeppar
socker


Tillagning
Stek löken i botten på en kastrull, häll i tomaterna och kikärtorna. Koka upp med buljongen och jordnötssmöret, smaka av med kryddorna. Koka ca. 10 minuter, häll i nötterna när en minut återstår.

Gårdagens mat, lite matigare än dagens. Riktigt gott med cashewnötterna i :)

Även detta recept kommer från Vegetariskt.com

Anders snabba grönsaksgryta

Ingredienser, 2 personer

2 dl kokta gröna linser
1 st gul lök
1 st fänkål
1 st röd paprika
1 st grön paprika
1 st morot
1 st buljongtärning


Tillagning

Fräs lök och fänkål.
Skär moroten i fina strimlor.
Skär paprikorna i bitar.
Tillsätt vatten och buljongtärning, låt koka i 15 minuter.
Tillsätt linserna, smaksätt med några droppar soja och lite ketchup.


Detta fick vi ikväll och det var rikitgt gott! Lätt och fräscht att äta. Vi åt ris, quinoabröd och hummus till.

Receptet kommer från Vegetariskt.com


Bättre mat

Att börja tänka mer på vad vi stoppar i oss står högt upp på min lista med mål och ambitioner just nu. Hälsosamt, varierat, etiskt, miljövänligt, inga onödiga tillsatser... Ja, ni vet, hur lätt som helst ;)

Älskling äter endast vegetarisk mat av hänsyn till miljön och jag äter såklart också vegetariskt hemma eftersom vi äter tillsammans. Däremot har jag inget emot djurprodukter om jag blir bortbjuden och min förhoppning är egentligen att kunna äta kött, fisk, skaldjur och andra djurprodukter, men i rimlig mängd och med starkare kontroll på varifrån de kommer.

I miljöfrågan känner jag att minskad konsumtion räcker för mitt samvete, men djurens behandling är desto viktigare. Jag vill veta att djuren har haft ett så bra och naturligt liv som möjligt, att de utfodrats sunt, att de slaktats schysst och nära gården osv. Kriterier jag sällan ser uppfylls. I och med mitt arbete med Blå Stjärnan (volontärer inom lantbruket) så har jag besök många kött- och mjölkgårdar och hittills har ingen varit direkt apitretande... Får är nog de djur jag upplever har det bäst och närheten till Öland gör att man kan hitta trevliga gårdar samtidigt som det är närproducerat :)

Senare ikväll kommer i alla fall två recept på goda, vegetariska grytor som vi testat i helgen!

Badskumt och spakväll

Jag har snöat in lite på få ett hälsosammare liv, äta bättre, tänka på miljön (Älskling borde vara stolt ;)) osv. Kan det vara föräldraknäppen som slagit till? Har nämligen hört att det är vanligt att folk skärper till sig när de inser att de är förebilder för ett barn, låter rimligt. Tror också att med en liten i familjen blir man mer intresserad av hur man kan få mer energi, hur man blir friskare, hur man förmedlar sunda värderingar osv.

Hursom har jag nu kommit till boken "Badskumt - gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg" av Katarina Johansson och känner redan nu att jag nog måste ha lite hemmaspa innan jag läser för mycket om vad produkterna innehåller... Lite som en avkedskväll för alla skönhetsprodukter som jag sedan kommer känna att jag vill slänga ut.

Stora bokstäver

Lilla Lovisa har börjat ta i med väldigt stora bokstäver! Hon låter varken arg eller ledsen, hon tar bara i från tårna och bjuder på världens tjut. Ofta. Och länge. Kul att hon experimenterar, men liiiite ont i öronen har vi. Hundarna ser också lite missnöjda ut över hennes nya förmåga.

Nu ligger hon i alla fall på köksgolvet och leker med Leo, lejonet som brukar hänga över vagnen. Hon har blivit väldigt duktig på att leka själv de senaste dagarna. På kvällen sitter hon framför oss på sin lekmatta och sysselsätter sig med gosedjur i upp till en timme. Kvällsmat i lugn och ro med andra ord :) Att vara med varandra men ändå inte vara "på" varandra underlättar ibland.

När hon sitter på lekmattan så sitter vi också på golvet (inte bara en anpassning till henne, vi har alltid haft konstiga matvanor) och då kan vi vara nöjda alla tre. För att inte tala om hundarna som också tycker det är urmysigt med hela familjen på golvet :p Lite tända ljus, mysiga filtar och Criminal Minds på det så är kvällen jättehärlig!


Amningskudden är rikitgt bra när hon ska leka lite självständigt. Så där bra att jag skulle rekommendera den även till dem som inte ammar! Lovisa sitter väldigt stabilt själv men har ju inget direkt säkerhetstänk och kan hux flux kasta sig åt något håll, alternativt trilla omkull av en nysning (urgulligt :p). Då landar hon mjukt i kudden som ligger runt hela henne. Ibland verkar det som att hon lägger sig i kudden för en paus också :)

Illtjut

Vi har fått en riktigt liten mammagris! Dagtid är hon mer flexibelt lagd men på nätterna är det bara tätt intill mamma som gäller, helst ihopslingrade :)

Älskling tycker såklart det är tråkigt när hon ger ifrån sig illtjut och trilskas till max, för att sedan knipa ihop ögonen och däcka när jag tar henne, men jag hävdar starkt att det är en period! Precis som att hon säkert får en pappaperiod (förhoppningsvis lagom till treårstrotsen ;)) då jag lite fint får lämna över och inse att pappa gäller.

Att jag och Lovisa sover ihopslingrade även "vanliga" nätter, samt att jag ammar henne på kvällarna och nätterna, bidrar säkert till mammigheten kring läggdags. Men även om jag längtar till den dagen då jag och Älskling kan turas om så är det ändå väldigt mysigt att söva henne tätt intill. Skulle inte vilja byta bort hennes närvaro i sängen :)

Vår lilla assistent


Ponnyridning

Ja, jag vet att hon är för liten... Men intresset måste ju väckas i tid, eller hur? ;)


Barnkammarboken

Älskling får titt som tätt paket på posten eftersom vi "behöver" en massa tillbehör till datorn, mobilerna eller kameran. Vuxenleksaker med andra ord :) Men sist klickade han även hem en överaskning åt Lovisa, Barnkammarboken volym 3. En mycket bra present!

Många klassiker som "Imse vimse spinel", "Ekorr'n satt i granen" och "I ett hus vid skogens slut" finns med. Väldigt vackert framförda och barnjoller i bakgrunden, mysigt!

Fantastiskt att man själv minns rörelserna till alla låtar sedan man själv var liten :p Lovisa tycker i alla fall att sång är väldigt roligt! Så nu har Älskling och Lollan gått igenom skivan och vi kan bekräfta det vi redan visste ytterligare en gång: bebisar gillar repetition!


Laddar för fredagsmys

Åh vad skönt med helg! Mysigt att ha Älskling hemma :)

Här lagas det indisk mat samtidigt som dansband spelar på högsta volym (sådant man får göra innan Älskling kommer :p). Jag är på riktigt bra humör, sjunger och jazzar med!

Trots stöket så sover Lovisa en välbehövlig eftermiddagsvila. Jag tycker inte vi har gjort så mycket idag, handlat på Maxi, lunchat med mamma och Nils... Men oj vad trött hon var när vi kom hem!

Besöka förskolor

En annan sak som ockuperat tankeverksamheten idag är förskolor. Eftersom vi bor här i Kalmar kan vi ju inte ställa oss i kö i Uppsala än, tyvärr. Men samtidigt skadar det inte att så i kö här i Kalmar tills vidare? Vi är ju väldigt säkra på att vi kommer flytta härifrån långt innan en förskolestart men livet kan förändras och om vi skulle bo kvar känns det bra att få en plats där man känner att man trivs.

Imorgon tänkte jag höra av mig till förskolor som verkar intressanta och se om ett besök går att ordna. Självklart kan man läsa sig till en hel del på hemsidor, men inget ger som mycket som att få prata med lärarna personligen, besöka miljön, känna av stämningen osv. Kravlistan är såklart lång på alltifrån mycket utomhuslek till hemlagad mat (känns konstigt att överlåta flera timmar av hennes liv åt andra...). Men viktigast av allt är ändå att förskolan känns som en trygg och varm plats, något som måste upplevas personligen.

Så inom kort hoppas jag göra en liten förskoleturné, de som känns bäst får sedan besökas ytterligare en gång när Älskling är ledig :)

Nattugglan pysslar

Jag har verkligen svårt för att gå och lägga mig på kvällen. Tyvärr hjälper det inte att jag kommer i säng tidigt, då ligger jag bara och vrider mig till runt 01 i alla fall. Så jag har bestämt mig för att ta vara på tiden istället. Natten är ju också den enda tiden då Lovisa garanterat sover :)

Denna natt ägnas åt bland annat målning av barnmöbler. En söt liten byrå har flyttat upp från källaren och ska snart få pryda Lovisas nya lekhörn. Ursprungligen var den i furu vilket inte riktigt passar här hemma så omgång nummer två av vitmålning är nu avklarad. Helt vit känns lite tråkigt så jag letar efter fina schabloner att pryda den med. Alternativt något kul från Panduro? Om tid ges så ska nog detta inspekteras noggrannare imorgon.

Potatismos hos mormor

Det blev lunch hos min mormor idag (ovanligt :p), torsk och potatismos bjöds det på. Mamma kom också förbi så tjejmaffian var samlad.

Eftersom vi oftast äter i soffan hemma så känns det vettigt att Lovisa lär sig lite matrutiner hemma hos mormor. Jag tycker det är trevligt när alla sitter samlade vid köksbordet även om det sällan känns motiverat hemma. Och när Älskling jobbar äter vi ju både frukost och lunch hemma hos mormor så lite vett och etikett får hon nog :p

Innan vi saltade potatismoset så tog vi undan lite till Lollan, mumsigt sa hon! Jag tror det faktum att vi alla äter samtidigt underlättar hennes matintresse, samt att hon äter sådant som även jag gärna smakar på :)

Att dra i handtaget samtidigt som man håller emot med foten känns lite kontraproduktivt :p Men inte mig emot!

Den lilla assistenten håller koll

Oooooh!! MIN potatis! På en tallrik med blå blommor! Whiii!

Kladdigt blir det

Happy Loller!

Mumsigt :)

Långpromenad

Äntligen fick vi den där långpromenaden som hundarna längtat efter! Vädret var underbart så vi gick till hundrastgården, svängde förbi Skälby och gick lite i skogen. Allt som allt blev det några timmar ute och det gjorde nog oss alla gott!

Träffade bara en enda hund och inga brevbärare (Eros dödslista, number one!) så promenaden flöt på lugnt. Lovisa sov så gott ända fram till Maxi :) Mellan Maxi och hemmet krävdes det dock lite sång för att hålla tjejen på bra humör. Trollmors vaggvisa kördes på repeat heeela vägen. Den visan är ganska enformig... Och kort... Inte för att jag inte försökte byta, provade både Vyssan lull och lite andra från Öppnis men då blängde Lovisa på mig och formade läpparna till en demonstrativt sur min. Bäst att fortsätta med Trollmor då :p

Så härligt det ser ut!

Dagens avslut

Idag körde vi en favorit i repris och avslutade dagen med ett besök i simhallen. Kul med en bebisaktivitetet som kan utföras kvällstid nu när Älskling jobbar :) Tyvärr var vi nog där lite för sent (alternativt var det där rytmspökandet som levde kvar ;)) för Lovisa var ganska trött. Hon var nöjd men inte överlycklig kan man väl sammanfatta besöket med. Somnade gott gjorde hon i alla fall på vägen, alltid något positivt.

Måste tacka Äventyrsbadet för mobilen i omklädningsrummet, den räddade humöret flera gånger idag :p

Vårt modiga lilla vattendjur!

Coolaste lekmattan

Fick för några dagar sedan fick jag frågan om vad Lovisa önskade sig i julklapp och hade inget direkt svar. Vad önskar sig någon som är sju månader (vid jul alltså)? Det känns onödigt med en massa krimskrams bara för sakens skull, samtidigt känns sju månader som en ålder då det är lite kul att öppna egna paket.

Hittills står i alla fall två saker på listan: tripp trapp barnstol och byggklossar. En resebarnstol från IKEA har vi redan som används ganska flitigt men den kan ju användas som just resebarnstol i framtiden. Stokkes tripp trapp i valnöt tycker jag är väldigt fin, håller en bra kvalité och fungerar långt upp i åldrarna. Tyvärr verkar det som att de nytillverkade babyseten är i plast och det var inte särskilt snyggt i min smak, kanske finns det begagnat i trä?

Byggklossar känns som en mycket bra leksak från ca halvåret. Fungerar också högt upp i åldrarna, övar både motoriken och fantasin, kan förändras i det oändliga osv. Det känns gediget och vettigt på något sätt. När jag var liten hade vi färgglada klossar i trä och i diverse former men dessa är tyvärr borta. Nu är jag väldigt bestämd med att det ska vara "exakt sådana" klossar... 

Jag besökte Paddington idag på jakt efter fina byggklossar men hittade inga som var helt rätt. Det fanns några olika klossar med motiv på men jag kände att det begränsade leken och fantasin lite för mycket. Annars var kvinnan i butiken mycket klok vad det gällde "inga vassa kanter" :) Hursom skulle de få in ytterligare en variant i november så jag återkommer då.

Vad jag däremot hittade var en lekmatta i underlagsmaterial, byggd som ett pussel med bokstäver A-Ö och siffror 0-9 som också gick att plocka isär. Perfekt! Mattan var lite mindre än vad jag hade tänkt mig, men ändå "trillvänlig" åt alla håll. Härlig textur att pilla och tugga på, tillräckligt sträv för att kunna ta sats och krypa på. När hon blir äldre kan vi säkert ha kul med bokstäverna och siffrorna också :) Pris endast 199:- (billigt för att vara Paddington...).

Friskis för två


Jag trodde aldrig att jag skulle bli den som rände runt på barnaktiviteter dagarna i ända, men faktum är att det är riktigt mysigt! Att sedan Lovisa tycker det är spännande och håller sig på mycket bättre humör än om vi degar hemma är såklart en stor bonus!

Idag tror jag tyvärr att Mamma/barn-gympan på Friskis och Svettis krockade lite med Lovisas sovtid... Hon var vaken liiite för länge och kom sedan aldrig in i rytmen igen. Jag som inte ens visste att vi hade en rytm. Bebisen här hemma var lite gnälligare än vanligt i alla fall, det vet jag med säkerhet.

Gårdagens Öppnis i Oxhagen var i alla fall jättetrevligt, för både mig och Lovisa. Sju småttingar på sången, vilket känns ganska lagom, och sedan sällskap med Jennie och Malva. Det blir simhallsbus med dem nästa vecka, ska bli spännande att se vad minstingarna tycker om det :)

Gårdagens mys

Igår blev det hemmamys med Criminal Minds och tända ljus. Var bara tvungen att dela med mig av Lovisas minspel:

Wooow för tända ljus!

Hihi, sötnöt!

Husligt

Här hemma har vi både lagat ett trasig ficka med minst 10 stygn och varit på Metra för att inhandla tyg till rånarluva och dregglisar. Hur husligt är inte det? Jag är oroväckande nöjd med detta...

Den färgmatchningen är oslagbar... GRYM!

Ruskmys

Planen var att jag snart skulle ge mig iväg på hundkurs, men eftersom samtliga deltagare var överens om att spöregn känns ganska oinspirerande så blir det hemmamys istället! Inte mig emot :) Det sägs att det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, och det ligger väl något i det. Men samtidigt; varför tvinga sig om man inte måste? Kvällar som dessa spenderar nog både två- och fyrbenta helst under en varm filt med lite gott att äta!

Sen blir det ju inte sämre när Älskling kommer hem, får reda på att jag är ledig ikväll och säger "det var det bästa jag har hört på hela dagen!". Mys! Förhoppningsvis betyder det att jag är underbar och inte att Älskling har haft en dålig dag på jobbet :p

Samsovning

Igår natt bestämde jag mig ju för att gå upp med Lovisa när hon gnällde så att Älskling fick lite extra sömn. Vi vandrade lite i köket och sedan smög vi tillbaka till sängen när hon somnat om. På morgonen var jag mycket tröttare än vanligt och kom att tänka på hur mycket extra sömn vi nog får av att alla delar säng.

Självklart blir det en del knuffar och sparkar med två vuxna, ett barn och två hundar på 140cm men för det mesta somnar vi gott. När Lovisa sedan vaknar på natten så går amningen på autopilot, vissna mornar kommer jag inte ens ihåg om hon har varit vaken eller inte. Jag är också helt övertygad om att jag nattar henne i sömnen då och då genom att hålla om henne och klappa på henne.

De senaste nätterna har hon varit lite gnällig och då vaknar man såklart mer, men ingenting jämfört med att gå upp. Vid den här åldern har ju många börjat "träna" sina barn att sova i egen säng och kanske till och med i eget rum. De måste vara helt slut av gnälliga nätter... Alternativt supermänniskor. Lollan får nog sova kvar i vår säng under lång tid framöver, i alla fall så länge som hon ammar på nätterna. Och sedan några år extra för att hennes mamma får abstinens annars ;)

Studieresultat

Loggade in på studieportalen idag och konstaterade att min uppsats blivit godkänt, 4 hp avklarade i "Människan och djurens kognition", mycket bra. Konstaterade också att inläggen till den här veckans webbinarium skulle varit inlämade igår 23.59, mindre bra. Det delmomenten får jag helt enklelt ta vid omprovstillfället. Men positivt är att jag då kan delta på ordinarie webbinarium och se hur det är upplagt, dvs. omprovet borde bli enkelt.

Igår var också sista anmälningsdag för vårens kurser. Eftersom jag räknar med att även då vara hemma med Lovisa så lät "Spädbarnspsykologi 15hp" lite mysig. "Hund - avel, utfodring och hälsa 7.5hp" vid SLU slank också med, samt "Juridisk översiktskurs 15hp". Kanske blir lite klokare den terminen också :)

Nästan klar med dagen

Nästan allt på do-to-listan blev till slut avklarat, tackar powernapen för det ;) Kundmötet och tjejkvällen blev också top notch!

Kvar på listan står "Förbered kurserna inför imorgon" och jag försöker verkligen... Men min kreativitet suger när jag inte känner mig tidpressad och än så länge känner jag mig ganska cool. Tyvärr. Hade varit skönt att känna sig lite förberedd också. Hur känns det?

Nu tänker jag istället att jag har gott om tid till förberedelse under morgondagen, ser framför mig hur allt faller på plats under promenaden t/r till Öppnis till exempel. Hoppas att det blir så för nu tänker jag fortsätta vändandet av dygnet och krypa till kojs! :)

Natti natti!

Kundmöte och tjejkväll

Snart är det dags för privatträning med en kund, ett jättehärligt par och deras minst lika härliga hund! Eftersom Älskling har börjat jobba och Lovisa somnat i sjalen så blir det även hennes första kundmöte. Tidigare har hon ju följt med på utbildningar men aldrig till mina egna kunder. Så länge man promenerar med henne i sjalen så sover hon gott och jag tror inte hon kommer att störa.

Efter träningen är det tjejkväll hemma hos mamma, många generationer som samlas :) Lovisa, jag, mamma, mormor, mammas kusin samt hennes mamma ska äta middag ihop. Hur trevligt som helst!

Dressed for success!

Tänk vad en halvtimme gör!

Nu har jag och Lollan powernapat i 30min, så skönt! En helt ny Emma vaknade upp, spelar Cajsa-Lisa på högsta volym, skrålar med och röjer undan i lägenheten :) Lovisa valde att sova vidare, nu minsann passar det :p

Gullunge!

Puh...

Så mycket för att vara effektiv när Älskling börjar jobba... Lovisa gnällde minst varannan timme inatt och eftersom jag tänkte att Älskling skulle få sova ut inför jobbet så blev det många, och långa, varndringar i köket med lillan på armen. Nu är jag jättetrött och har en rejäl skallevärk :( Lovisa verkar däremot vaknat på ett strålande humör och vill leka så jag ska nog passa på vila lite förmiddag med henne nu när hon sover, en halvtimme i alla fall innan vettigheterna sätter igång.

Vardagen

Här hemma förbereder vi oss för en tidig kväll och morgondagens arbete. Älskling har njutit av fyra veckors ledighet med mig och Lovisa men nu är det dags för honom att jobba en period igen, den här gången i fem veckor. Den längsta perioden sedan Lovisa föddes... Sedan blir det varannan vecka fram till jul/nyår.

Älskling har många gånger sagt "tänk vad konstigt det blir när både du och jag arbetar som vanliga människor, 8-17 med fyra veckors semester/år..." men frågan är om vi någonsin kommer göra det? För mig känns det traditionella livet som en tvångströja och jag tror även Älskling uppskattar flexibiliteten vi har nu. Ska vi ha det där drömhuset i Uppsala måste det såklart finansieras, det förstår jag också. Jag bara hoppas att det inte blir på bekostnad av tid med familjen. Jag lever ju i tron om att många bara blivit grundlurade när det kommer till hur livet "måste" vara :p Kanske spricker även den bubblan snart? Det visar sig väl i framtiden, men just nu njuter jag av all tid med familjen!

Om man ska se morgondagen ur ett positivt perspektiv så ska det bli jätteskönt med lite rutiner igen! Jag och Älskling är verkligen inte bra på kombinationen ledighet och röja undan tråkiga måsten... Så imorgon är min to-do-list lång och det känns väldigt bra. Godnatt!

Värsnäs

Strålande sol och förvändsvärd värme gav oss en härlig promenad på Värsnäs. Känns skönt att kunna släppa hundarna för lite fri lek och Lovisa verkar må bra av all frisk luft. Hon sover som en stock i alla fall :)


God morgon från Lollan och Clara!

Det mysigaste med att sova allihopa i en stor säng: mysmorgon!

Barnloppis

Idag när vi skulle till Maxi trillade vi över en stor barnloppis! Hade ingen aning om att det skulle hållas där men uppenbarligen var det till förmån för Världens Barn, endast barnsaker såldes och försäljarna var många. Prydligt upplagt och i storleksordning uppskattades!

Vi som precis varit en runda på stan och konstaterat att det inte fanns någon vinteroverall vi ville köpa (lämnade tillbaka Didrikson) blev minst sagt lyckliga när vi hittade en tjock overall, i rätt färg (rosa/brun), i rätt storlek och för 80:-! Skor i samma färg följde också med :) Vid nästa bord hittade vi ett par jeans och en pyjamas, 30:- för båda. Sedan världens gullugaste badtrosor, röda med volang och rosetter! Den försäljaren ville verkligen åka hem utan ett klädberg så när vi bestämt oss för badtrosorna (10:-) så fick vi en body och tröja gratis :p Till sist köpte vi även två vita bodys för 10:-/st. Alltså en hel kasse kläder för 140:-, innehållande både vinteroverall och badbyxor som vi letat efter länge, supernöjda!

Andra inköp på stan idag var en ny pyjamas från min mamma till Lovisa, helt sjukt hur snabbt lillungen växer.... Blev en rosa med en kanin på från H&M, jätteskön med fötter på. Hon fick även strumpor från Åhlens då hennes mamma igår lackade på de vita skitstrumporna som vi bråkat med i några månader och slängde dem! Åhlens är faktiskt oslagbara på just strumpor, de sitter kvar hur bra som helst. Det blev också en vändbar, randig/svart kofta från VillerValla som vi tittat på ett tag :) Och en fuskolle från PoP! Nu kommer vi känna oss färdigekiperade i ungefär... två veckor? När vi nu börjar inse hur mycket barn verkligen växer och behöver är vi extra tacksamma för allt vi fått, ärvt och lånat!!

Bebisbubbla

Jag har länge levt i tron om att vi inte alls befinner oss i någon bebisbubbla. Att vi är det ultimata beviset på att livet inte förändras av ett barn. Att vi är ett par på samma sätt som innan. Att vi prioriterar lika (även om Lovisa nu tillhör den familj som alltid legat som nummer ett).

Nu vi nu för näst första gången lämnade bort Lovisa och provade på att "bara vara par" på en mysig restaurang kan jag bara konstatera att "YE RIGHT!". När jag satt där, utan en bebis att fokusera på, insåg jag att mina högklackade skor där hemma nog har begravts av damm... Jag konstaterade att hästsvansen var på plats och sminket frånvarande för att "det var enklast så"... Herregud, vi är småbarnsföräldrar! Med allt vad det innebär. Jättemysigt, och lite läskigt :p

Kanske ska damma av de snygga stövlarna imorgon? Kanske ska leta reda på den där maskaran som jag vet finns någonstans (säkert djupt begravd under babypanodil och IKEAs tvättlappar...)?

För övrigt var det ett mycket trevligt restaurangbesök! På vägen dit sa vi "vad konstigt det känns att vara utan barn", på vägen hem sa vi "vad konstigt det känns att vi ska hem till en bebis, vår bebis!". Väldigt mysigt att återuppleva känslan av nyförälskelse, och ännu mysigare att komma hem till var den förälskelsen har lett till :)

Gröna Stugan blev vårt val av restaurang och den ligger numera på vår topplista! Bortsett från att jag har en mycket nära relationen med Stekhusets oxfilé så var nog detta den godaste restaurang vi har besökt i Kalmar. Älskling åt "Svamprisotto med pancopanerade grönsaker" och jag åt "Röding, grillad med senapsstuvad savoykål och bacon, samt Västerbottenpuré". Smaskens! Tack för den här kvällen :)

Vuxentid

För ett tag sedan erbjöd min mamma och mormor barn- och hundvakt samt ett restaurangbesök på tu man hand för mig och Älskling, något vi tänkte njuta av ikväll!

Det känns bra att Lovisa träffar både mamma och mormor så gott som dagligen och vi vet att hon är trygg med dem, annars hade vi nog känt att hon var för liten att lämnas bort. Men i Lovisas värld, och även i hundarnas, så är nog mormors lägenhet lika mycket hemma som vår :)

Lovisa är packad och klar med myskläder, blöja, nappflaska och favoritleksakerna som just nu är tygboken från Emil och en skallra. Det blir nog myspys framför Postkodsmiljonären för henne ikväll.

Själv funderade jag på att fira med utsläppt hår (som Lovisa annars drar i) och något riktigt icke amningsvänligt i klädväg bara för att jag kan. Men nu när det börjar dra ihop sig så känns det som att en avslappnad kväll med Älskling är det enda jag längtat efter så det får bli bekvämlighet framför skönhet idag också :p

Packad och klar :)

Simhallen

Happy Loller älskade simhallen idag också! 

Och oj vad hon kan mycket i vattnet :) Hon får ju en helt annan stabilitet i vattnet så hon hoppar, plaskar, promenerar och kastar sig både hit och dit. Vilken kapacitet i den lilla kroppen, jag är så imponerad :) Inte konstigt att hon är helt slut efter 45min i poolen!

Nu har vi börjat släppa henne vid dyken och jag måste säga att jag är fascinerad över bebisars förmåga att ta sig upp till ytan igen. Hon sprattlar upp helt själv och hennes mamma är så stolt ;) Att spendera mycket tid i vattnet när barnen är små handlar ju inte bara om att leka och träna upp sin motorik, det handlar främst om att lära sig respekt för vatten. Först trygg i vatten, sedan kapabel i vatten och till sist självständig på ett säkert sätt. Tryggheten är det hittills inget fel på i alla fall, varenda kallsup att slutat med ett skratt :p 


Efter badet fick vi en trött Lovisa med oss hem, hon däckade redan i bilen. Mission accomplished! När vi sedan tittade på Criminal Minds så drog hon täcket helt över huvudet, endast en liten hand stack upp. Urgulligt!På väg till simhallen

Vilket underbart väder vi har haft idag! Vi fick oss en bra promenad i höstsolen och hundarna fick springa av sig, känns alltid lite bättre med samvetet då :)

Nu är Älskling iväg på rugbyträning men snart ska vi träffas i simhallen för lite lek med Lovisa. Förra gången var ju en riktig hit så vi hoppas på samma lycka den här gången. Ang. det där med sovtiderna hoppas vi också att hon somnar in skönt efter en stunds badande :)

Att bara sova nära

Vi har de senaste dagarna försökt ändra Lovisas dygnsrytm lite, utan större framgång. Tänkte att hon skulle somna liiite tidigare på kvällan istället för runt 23. Dels har jag läst i en av alla dessa böcker från biblioteket att det är viktigt med många timmars sömn innan midnatt så att barnen vaknar tidigt och får mycket dagsljus... Jag vet inte hur viktigt detta egentligen är för en bebis på 4 månader som fortfarande sover bort även dagen, men det lät vettigt och nu har jag bestämt mig för att det är väldigt sant... En annan stark drivkraft för att få henne i säng i tid är att vi vill få lite egentid. Det är nog egentligen det som driver oss mest :p

Hursom har vi nu flyttat sovtiden till 21/22 i alla fall, vilket också tog ifrån oss sovmornarna till 09.30. Vilket är värst? Småbarnslivet here we come!

Men de senaste dagarna har Lovisa blivit väldigt mammig på just kvällarna. Vi har aldrig tidigare upplevt att hon har favoriserat någon, utan så länge man tillfredställer hennes behov verkar det inte spela någon roll vem som gör det. Men nu somnar hon bara om hon får ligga nära, nära mig och helst med både armar och ben runt henne (jo, vi har en ganska egen och tät sovstil även i vanliga fall). Det blir några uppvak per kväll innan hon till slut somnar djupt och sover till matningen runt 03. Konstigt nog är hon bara mammig på kvällen, annars sover hon så gärna med pappa. Jag tycker själv att det är supermysigt att ligga sådär nära, nära men hoppas ändå att denna "fas" snart går över så att vi kan turas om att natta henne på kvällen. Älskling hoppas nog alldeles särskilt att fasen är över till den 28e november då jag åker till Stockholm och lämnar dem själva en hel natt ;)

Vinteroverall

Jag vet att "alla andra" beställde vinteroverall i typ juni men vi är inte fullt så planerande av oss... Så igår när jag rotade i källaren tog jag upp min gamla overall för att testa storlek. Storleken är nog helt okej, i början av vintern i alla fall. Men tyvärr håller den inte värmen om vi ska ut och leka i snön "på vårt vis". Den får fungera som vagnoverall helt enkelt.

Men en riktigt varm vinteroverall? Vi gick såklart till Babyproffsen där nästan allt dyrt och viktigt inhandlas och blev rekommenderade Didriksons Tucky. Inte så konstigt, det var den enda tjocka overallen de hade. Hursom kände vi oss inte så lurade på vägen hem, vi var nog ganska nöjda med vårt val av "den bästa overallen". Men väl hemma var jag ju tvungen att google detta... Inser nu att val av vinteroverall är ungefär lika knepigt som allt annat i bebisvärlden. Orkar knappt sätta mig in i det för att skapa mig en egen uppfattning. Vi kanske nöjer oss med Didriksons? Den är snygg att se på i alla fall!

Öppna förskolan

Idag besökte vi Öppna förskolan i Oxhagen för deras pyttesång. Tack vare en rejäl matning och sovpaus innan vi kom dit så var Lovisa i sitt esse!

Sången var kul men nu när hon börjar bli lite äldre så är även speglarna och alla leksaker väldigt roliga :) Öppnis har ett spegelhörn där Lovisa satt med sin pappa och experimenterade. Mysigt när han också är ledig!

Tycker fortfarande att Öppnis existens känns väldigt lyxig! Ungefär som biblioteket :) Helt otroligt att kunna få tillgång till allt detta, "gratis". Känner att det kommer bli ännu mer värdefullt om vi skjuter lite på dagisstarten, då känns det viktigt att ge Lovisa det som Öppnis och bibblan kan erbjuda. På tal om det hittade jag info om föräldrafika på bibblan snart, det ska undersökas närmare vad det innebär!


Lovisa och tåget

När mamma var liten hade hon ett stort leksakståg i tyg, när jag var liten fick jag också leka med det och när mormor flyttade från huset i Nybro så flyttade tåget in i min källare (tåget och tusen andra saker...).

Häromdagen var jag nere i källaren, också kallat vårt andra hem, för att rota fram lite större kläder till Lovisa. Hon växer i raketfart och vi har redan börjat nosa på storlek 74... Väl där tänkte jag att kanske, kanske börjar det bli dags för lite leksaker? Några babysaker har vi inte direkt där nere utan mer dockor och annat för lite äldre barn. Men det där tåget? När jag kom upp till lägenheten var jag tvungen att ursäkta mig lite när jag, än en gång, kom upp med ett lass från källaren. "Jag veeet att hon säkert är för liten, men vi kan ju testa i alla fall?". Älskling sa "självklart" med munnen och "jag accepterar din tokighet" med kroppsspråket :p

Men tåget vråldiggas av lilltjejen! För liten, ye right ;) Hon roade sig en hel timme med det igår och eftersom hon fick leka i dubbelsängen, utan risk för att slå sig, kunde hon kasta sig både hit och dit. Att Lovisa sitter stadigt utan stöd har hon bevisat om och om igen de senaste dagarna, hon kan sitta själv med sina leksaker väldigt länge utan att se ostadig ut. Men igår drog hon sig upp till stående med hjälp av tåget! Gissa om kameran smattrade för fullt... Självklart trillade hon på en halv sekund (och kiknade av skratt när hon damp i sängen :p) men hon ställde sig! Flera gånger! Helhäftigt och skrämmande! :)

Försökte sålla bland alla bilder... Sådant brukar ju gå sådär, och så gick det även denna gång :p


Måsen

Känner att jag ligger grymt efter när det kommer till uppdateringar här. Men i fredags besökte hela vår lilla familj, samt Lovisas mormor, Måsen för första gången. Det är en öppen förskola som istället för samarbete med familjecentral har fokus på skapande verksamhet. Jag tänker mig att Måsen kommer vara ännu roligare den dagen då Lovisa kan måla, klä ut sig eller pärla egna halsband men det var ändå roligt att ta en fika i sällskap av andra småttisföräldrar. Och Lovisa lekte fakitskt med deras speglar vilket fick betyg "Toppen!".
En annan positiv sak med Måsen är deras syn på återvinning och att allt kan användas i skapande verksamhet. De samlar på sig mycket material från naturen, använder till och med kuverten som ritmaterial om de får post, informerar barnen om varför de sopsorterar och mycket mer. En klok grundtanke, mycket konkret för små barn och inspirerande för föräldrar. Också betyg "Toppen!" med andra ord ;)

På Måsen träffade vi också samma förskolefröken som jag lekte med som barn. Uppenbarligen var även mamma och jag Måsen-besökare för tjugo år sedan och fröken var trevlig både då och nu. Mormor som arbetade på förskola i Nybro har många gånger tipsat oss om just Måsen och sagt att deras personal är väldigt duktig.

Älskling och Lovisa på G

Superbuuus

Titta på den söta bebisen

Reseberättelse: Strandlek

Jag har inte så mycket att tillägga, Mallis är mycket "hänga på stranden" och så även denna kväll. Men notera att detta var runt 18 på kvällen, helt otroligt!


Skälby med tre hundar

I lördags så passade vi Kenzo och då passade vi ta med allihopa till Skälby 4H-gård. De har ett café där hundar är välkomna, samt rasthage ganska nära. Lovisa var ganska trött men klappade ändå lite på den nya kalven. Hundarna hade hur kul som helst i rastgården! Kul att se Eros, som i koppel kan vara en riktig surgubbe, leva upp och busa hej vilt i rasthagen :)

Lite gladare reaktion på hästarna den här gången. Mamma nöjd, det bådar gott för framtiden ;)

Och kaniiiinerna. En sån ska vi också ha i huset! Eller rättare sagt två. Hint hint Älskling ;)

Se! Det syns ju tydligt hur ungen liksom skriker "jag vill ha en egen kanin pappa!". Mycket tydligt!

Hälsade lite på grisarna också, men en sådan behöver vi faktiskt inte ha i huset... Jag kan avstå en gris.

Den "lilla" kalven hälsade så snällt

Nosa hand

Klappa fint :)

Kenzo och Clara (den lite mer asociala av våra vovvar :p)

Eros och Kenzo rusar runt

Fullt rulle!

Reseberättelse: Poolhäng

Eftermiddagen efter markanden orkade vi inte ge oss ut på fler utflyter utan tänkte inspektera hotellets pool lite närmare. Det som kunde blivit några timmars vila, läsande av bok och svalkande dopp varade endast i några minuter. Lovisa fick röda utslag i ansiktet och hennes, annars väldigt coola föräldrar, blev ganska stissiga.

Hade hon bränt sig? Vi som varit så noga med solskydd... Hade hon fått någon allergisk reaktion? Av solskyddskrämen kanske? Hon verkade inte ha ont och var själv väldigt oberörd men jag tror att vi ganska snabbt kändes oss som världens sämsta föräldrar! Dumma som tagit med vår lilla bebis till ett varmt land...

Älskling meddelade i och för sig att "även om vi varit hemma så är det korrekta att tvätta rent, vänta några dagar och sedan fundera över eventuell behandling". Jo, just det... För så logisk är man ju som förälder. Och Älskling blev faktiskt också nojig, så det så! Skillnad på andras bebisar och sin egen ;) Hur som tog vi en vila på hotellrummet så fort utslagen kom och efter en timme var de borta, det var nog bara lite värmeutslag. Läskigt hur som...

På väg till poolområdet

Glad mamma :)

Glad bebis :)

Hålla handen

Poolområdet

Lillans läskiga utslag...

Reseberättelse: Gamla stan i Alcudia och marknad

Känner att de här reseberättelserna tar lång tid på sig... Men i alla fall:

Den treje dagen, söndag, så var det marknad i Gamla Stan. Den stängde redan vid 13.30 så vi tog bussen direkt efter frukost. Måste säga att busstrafiken på Mallorca var väldigt lättillgänglig och hade ett helt okej pris. Turen till Gamla Stan tog bara några minuter så om vi inte haft Lovisa med oss så hade vi lätt promenerat den biten. Men vagn kändes inte aktuellt på marknaden och värmen i selen skulle bli olidlig för både henne och oss om vi promenarat. Känner jag oss rätt hade vi säkert gått vilse till på köpet, hittat något som fascinerade oss och sedan hade det blivit en ännu längre promenad i gassande solsken...

Morgon från lägenheten

Sådan mor, sådan dotter. Solhatt är underskattat!

Lovisa funderar... Köpa eller inte köpa?

Traditionell marknad med helt okej mysfaktor

Lilltjejen hittade glass! Till hennes stora förtret är det inte smakdags för det ännu.

Amningspaus i gränd funkar också!

Härlig utsikt

Den sjalen var ovärderlig på resan! Släppte igenom svalkande vindar men höll många intryck borta när det var dags för vila :)

Gamla Stan

Byta blöja kan man göra på de mest udda ställen....


Eftersom marknadspryngel inte tillhör våra favoriter så fick endast en tröja till Lovisa från en "vanlig" butik följa med hem. I övrigt nöjde vi oss med att titta. Det som såldes mest var sjalar, klänningar och väskor. Det fanns även en avledning med mat. Men inget som kändes jättefräscht, bara betydligt större i storlek än hemma :p

Efter marknaden var vi helt slut, och varma, så vi sov lite på bussen hem och däckade sedan alla tre framför CSI på rummet :)

Äta eller leka med broccoli?

Eftersom vi misstänkte att gröten var det som gav Lovisa skrikattacker á la nära-döden-upplevelse så har vi tagit en paus från det. Känner ingen vidare stress med maten, hon får gärna vänta några veckor till om hon vill. Men eftersom det mesta ändå åker i munnen så fick hon i förrgår leka med lite kokt broccoli, mest för att få intresse för mat. Men tror ni broccolin åkte i munnen? Nejdå, det såg ut såhär:
Eh? Uuick...
Petar väl då, men skeptiskt

Asså nej, ta bort tallriken!

Men hallå! Vad har ni som säkert är mycket bättre än min skumma broccoli?
Vad gör man liksom?

Jaha! Äta :)

Ja men då var det lite mer intressant :)

Ska nog undersöka saken närmare!

Reseberättelse: En regnig dag

Första dagen efter ankomsten så regnade det majoriteten av tiden. Vi var på väg ut på en vandringsled men fick vända hemåt igen. Man brukar ju tycka att en regnig dag är lite tråkigt på en semester, men vi var egentligen ganska trötta och tyckte att en dag på hotellet framför CSI var helt okej! Kanske rent av välbehövligt.
Stranden var mäktig även en regnig dag

För att slippa bli sjöblöta pausade vi på ett strandcafé innan hemfärd, spännande enligt Lollan

På kvällen klarnade vädret och vi utforskade strandpromenaden. Man kunde antingen gå längst affärsgatan ett kvarter ovanför, alternativt längst stranden. Strandpromenaden var hyfsat barnvagnsvänlig också.

Vackert

Kvällsmys med pappa

Kväll

På väg hem

Mammas tjej

Jag har hittat en sak som dottern verkar fått från mamsen, förkärleken till regn! På vägen hem från biblioteket idag var det svårt att undvika regnet och Lovisa vägrade ligga i vagnen. Hon vägrade också att ha suffleten uppe när hon fick sitta upp så hennes mamma bestämde sig för att trotsa förkylningsrisken och låta henne bli blöt då. Vilketleende! Lovisa var hur glad som helst i regnet, räckte ut tungan och smakade på alla droppar. Hon njöt verkligen! Tur att vi ändå hade nära hem så att vi inte blev fööör blöta :)

Två nya upplevelser idag!

Idag började vi med Lovisas första gungning. Inga mamma-gener som slagit igenom där inte, hon tyckte det var "helt okej". För egen del är det något av en favoritsyssla att gunga! Kan ju tycka att hon skulle vant sig av rörelsen (och känt av mammas lycka ;)) redan i magen men nej, några små leeenden var allt hon bjöd på. Jag känner att det är en ganska bra nivå när jag tänker efter, gungandet behåller jag gärna för mig själv :p Min egentid!


Under eftermiddagen tog vi en tur till biblioteket (där vi hänger var och varannan dag nu för tiden...) för att byta ut några böcker. Babysimboken, Barnpsykologi, Grön barnmat samt en annan kokbok med glutenfria recept var utlästa och lämnades.

Babysimboken kändes bra att läsa igenom, man blev lite tryggare i att man gjorde rätt och hade tänk vettigt angående säkerheten. Men den gav också tips på roliga vattenlekar vi kan använda oss längre fram! Rekommenderas absolut om man vill babysimma på egen hand.

Barnpsykologi var en bok med lite roliga forskningsresultat kring barn, t.ex. att 90% av alla föräldrar känner igen sitt barns doft tio minter efter förlossningen och annat onödigt vetande. Det roligaste som stod i den boken var nog experimentet de gjort med igenkännande. Både män och kvinnor fick titta på bebisfoton, några var på helt okända bebisar men på några foton hade de ändrat dragen så att det liknande betraktaren. Innan trodde man att alla skulle favorisera bebisarna som liknande sig själva men det visade sig att endast männen gjorde det. Man antog att detta beror på att mammor är säkra på att deras barn är just deras, män är mer programmerade att leta igenkännande drag så att de inte "av misstag" får icke-biologiska barn. Finurligt ;) I övrigt en bok som jag inte skulle betala för.

Grön barnmat rekommenderar jag starkt om någon funderar på vegetariskt och egengjord barnmat! Det fanns bra tips, basic näringslära och lite recept. Kort och lättläst :)

Men det största vi har gjort idag var nog lillans premiärtur till simhallen! Mycket uppskattat, av alla inblandade :) Vi hann med en del lek och bus, samt tre dykningar under vattnet. Inget gråt, bara skratt och leende! Idag räckte det helt klart att "bara vara", lära sig hur det fungerar, njuta tillsammans osv. men när vi blir rutinerade simmare så ska vi nog prova lite lekar från babysimboken, samt alla leksaker som finns i simhallen. Lovisa verkar väldigt bekväm i vattnet (vi har ju övat en hel del i det djupa badkaren här hemma!) så det ska nog inte bli några problem. Får nog rent av bli en ny veckorutin :)


Vår undervattenskamera börjar tyvärr ge upp, Älskling letar efter bra modeller på datorn bredvid just nu, men än så länge får vi nöja oss med dessa bilder :) Systemkameran vågade vi inte ha inne i simhallen, linsen immade igen och fuktigheten var för hög. Tyvärr har vi blivit lite kräsna vad det gäller bildkvalité nu. Men den gamla undervattenskameran var väldigt tålig så vi är lite kräsna vad det gäller det med (dvs. man ska kunna tappa den i stengolv tusen gången utan problem). Hoppas våra krav inte kostar för mycket, även om Älskling tak på "för mycket" är ganska högt när det kommer till teknikprylar...

Spegelbebisen

Lovisa känner en helt underbart söt bebis, spegelbebisen kallas hon ;)


Konstigt att spegeln i brösthöjd är full av små handavtryck? Tänker till och med vänta med att tvätta av den, det ser gulligt ut.

Annars är det väldigt lugnt här hemma, det tackar vi särskilt för. Igår natt var ingen rolig natt... Gnäll och gråt till 01 och sedan många ledsna uppvaknanden under natten :( Jag tror vi skyller på gröten och tänker ta en paus från smakisar några dagar innan vi testar igen. Men det har varit lite gnälligt idag också så kanske är det tänder på G? Det tuggas extra hårt på saker och ting nu.

Jag tycker att detta är bland det svåraste med småttisar, att man inte kan fråga vart det gör ont eller vad de vill ha hjälp med. Samt att man inte kan förklara "det går över". Hoppas i alla fall att detta går över snart!

Titta vad jag kan!

Kan hålla flaskan själv! Till och med föra den till munnen utan hjälp ;) Typiskt föräldraskyt pågår!

Reseberättelse: Frukostbuffé

Jag fortsätter mitt berättande om Mallisresan men just det här inlägget får vi nog istället kalla för en bildserie. Var tvungen att dela med mig av hur glad lilltjejen var under frukostbuffén:
Världens gulligaste charmtroll!

Multitasking family!

Här hemma kör vi just nu "Sex and the city" på TVn samtidigt som Älskling följer en fotbollsmatch via datorn, jag skriver uppsats till högskolan och Lovisa läser/äter på sin tygbok. Kvällsmat och amning lyckas vi kombinera med lite då och då också :)

Angående uppsatsen så är den en riktiga sista minuten-skrivning! Jag trodde att dead-line för tenta och uppsats var under tiden som vi var på Mallorca och var inställd på att få göra omtentan istället. Idag loggade jag in på his.se för att kolla upp nästa block samt ta reda på vilka delar av kurslitteraturen som skulle läsas. Då visar det sig att sista dead-line är idag 23.59!

Det blev med andra ord riktig snabbläsning av en bok, fyra artiklar publicerade på studentportalen samt en titt på allt videomaterial som skulle gås igenom. Kan meddela att en lägenhet på 37kvm som delas med en radiolyssnande sambo som städar, en 4-månaders som vill ha uppmärksamhet och ammas samt två hungriga hundar inte är den optimala studiemiljön :p Men idag vid 18 så skrevs tentan med godkänt resultat och 23.46 skickades uppsatsen in! Wihi!

Mot stallet!

Snart ska vi bege oss mot Smedby och KRS för lite shopping och titt på hästtävling. Stephanie, som passar våra hundar (toppentjej :)) driver hästbutiken Cheval Ridsport här i Kalmar och när vi lämnade hundarna förra veckan lyckades jag spana in två ridbyxor från Martha Wear, skitsnygga... Och svindyra... Men de låg i lådan med 50% rabatt på :) Den här helgen besöker de tävlingarna på KRS för att sälja där så vi tänkte också åka dit i hopp om att ett passande par ridbyxor finns kvar!

Visst är de snygga?!

Egentligen borde jag avvakta med att köpa nya ridbyxor tills jag kommit igång med ridning igen på riktigt. Men Älskling övertygade mig... Och Martha har jag tittat på länge så visst är det vettigt att passa på när det är rea? Byxorna är nästan så snygga att man kan använda dem till vardags :)

Inga ridbyxor här inte :p Men en mysig bild på hela djurflocken!

Reseberättelse: Restaurangbesök

Hemma brukar det inte vara några problem att ta med lillan ut på lunch, kvällsmiddagar på restaurang har ibland varit lite mer krävande.

På Mallorca gick frukostbuffén som en dans (morgonen är en bra tid enligt Lovisa!), luncherna gick också bra men det tog vi mest i förbifarten. Kvällsmat däremot gick inte så bra... Vi hade en liten lolla som bara gnällde... Hon ville inte ammas, inte sitta vid bordet, inte leka... Det enda som dög var att bli runtburen.

Inga romantiska middagar på tu man hand där inte ;) Jag tror att det blev lite för mycket intryck för henne att hantera så sent på kvällen då hon redan var trött. Jag tror också att hon kände av att vi försökte "tvångssöva" henne lite vilket förvärrade saken. Tredje dagen började vi få grepp om det hela, åt lite tidigare, tog det i hennes takt osv. Då gick det mycket bättre och till slut fick vi riktigt mysiga middagar ihop hela familjen. Ibland med en Lovisa som satt med vid bordet, ibland med en Lovisa som sov i vagnen.

I Alcudia hade vi svårt att hitta mallorkinsk mat, något vi gärna ville prova. Vi brukar alltid försöka hitta lite nya, typiska rätter utomlands men längst turiststråken brukar det vara svårt. Vi hittade en riktigt bra kinabuffé som får ett stort plus trots att den inte var mallorkinsk. Buffé var väldigt smidigt när Lovisa krånglade också! Då kan man äta när möjlighet ges istället för att äta mat som har kallnat :) Casa del Dragon hette restaurangen och låg väldigt nära vårt hotell, maten var fräsch och det fanns mycket att välja på. De två sista kvällen lyckades vi hitta lite mer "äkta" restauranger och jag äter fisk och skaldjur fick prova det som Mallorca är känt för.

Lilltjejen var i alla fall på ett strålande humör innan vi gick ut

Höll ett stadigt tag i vagnen när vi promenerade runt

Första kvällen blev det take away för att få lite lugn och ro :)

Lovisas första gröt

Idag gjorde vi rikitg matpremiär! Tidigare, ofrivilliga, smakisar har varit päls, sand och solskyddskräm... Men gröt är ju till och med vettigt! Eftersom Lovisa inte är 6 månader ännu så krånglade vi inte till det med järnberikning än, ambitionen är ju inte att hon ska äta hela portioner utan bara få smaka. Vi gjorde havregrynsgröt och mixade den lite extra så att den skulle vara lättäten för lillan.

Det blev succé faktiskt! Trots att Lovisa visat alla tecken på att vara matintresserad när vi äter och tar sina d-droppar på sked så hade jag ändå räknat med att få träna ganska länge på matandet. Men det var som om hon aldrig hade gjort annat :) Självklart hamnade inte all gröt i magen. Ganska mycket hamnade runt munnen, uppe vid öronen, på händerna, på golvet osv... Men hon tog skeden fint och svalde en hel del. Toppen!


Nu har vi också gjort premiär för en ny kategori: Lovisa 4-6 månader! Coolt!

Reseberättelse: Första dagen på stranden

Vi var framme i Port d'Alcudia ganska tidigt så vi hoppade i badkläderna direkt och invigde stranden som låg nedanför hotellet.
Jag, som i vanliga fall en rikitg badkruka, tyckte vattentemperaturen var perfekt! Älskling badar i allt så att han njöt säger inte så mycket... Lovisa däremot hälsade "Neeej!". Jag tror dels att hon föredrar det varma vattnet hemma i badkaret men också att hon upplevde hela situationen med vågorna, ljuden och allt stök runtomkring som lite obehagligt. Men andra ord blev badandet kort för lillan. Att vara på stranden var ju inte heller riktigt hennes grej så vårt badande blev ungefär lika kort. Men doppade oss gjorde vi!

På väg ner från hotellrummet

Första utomhusbadet för Lovisa

Doppa fötterna var fullt tillräckligt enligt Lovisa!

Att bada med pappa var ugefär lika poppis det

Hon promenerade fint i alla fall :)

Att hänga på terassen var mycket bättre!

Efter strand kommer sand...! Lollan sällskapar i alla fall när pappa tvättar fötterna :p

Lovisa provar mammas solhatt, bara liiite för stor

Reseberättelse: Flyga med spädbarn

Nu är vi hemma igen! Även om semestern var helt underbar så är det nu ganska skönt att skrota runt i den invanda lägenheten, sova i egen säng med hundarna tätt intill, duscha i sitt egna badrum osv. Jag är extra glad över att vi städade hela lägenheten innan vi åkte, mycket skönare att komma då.

Men nu när jag har lite mer tid så tänkte jag också berätta om resan lite mer ingående. Delar upp det i några inlägg så att det inte blir för långt (eller för mycket bilder hihi). Så jag börjar med flygresan och ankomsten till Mallorca.

Vi gav oss iväg 23.30 på torsdagnatten, lite tidigare än planerat men vi kände oss färdiga då. Tur var det för E22an var avstängd en ganska lång bit vilket resulterade i en rejäl omväg, sedan kö ut på vägen som skulle ta ytterligare en timme extra och till slut ytterligare en omväg för att slippa kön. Väl nere i Skåne missade vi en avfart också (rejält trötta...) så det blev ännu mera omväg. Med spädbarn ska man vara på flygplatsen i god tid för att slippa stressa har vi hört ;)

Men vi var på flygplatsen i väldigt god tid i alla fall, nästan en halvtimme innan incheckningen började. Barnvagnen fick åka väl inpackad till spacialbagage och vårt handbagage höll tyyp vikten :) Lovisa var klarvaken på flygplatsen, 04.00-06.40, vilket kunde slutat i katastrof kändes det som. En övertröttt bebis kan bli jobbigt. Men istället somnade hon hur fint som helst så fort vi klivit på planet och sov i hela två timmar. Verkade helt oberörd av lyft/landning och allt däremellan.

Bebisar fick ett eget litet bälte som fästes i mitt, en egen flytväst och en liten matlåda med kex, yogurt och mangopuré. Lovisa har ju inte börjat med smakisar än men hennes föräldrar åt gladeligen upp både kex och yogurt :)
När vi kom fram till Mallis följde vi vår lilla charterflock (första gången vi åker charter, spännande flockmentalitet) ut till bussarna. Hela vägen stod trevlig, svensktalade personal från Fritidsresor och pekade ut vart vi skulle gå, en femåring hade ju klarat av att åka charter! Vi fick reda på att vi skulle bo i Port d'Alcudia på ett hotell som hette Ciudad Blanca. Transfern dit tog knappt en timme.

Vi hade förberett oss på låg standard eftersom vi åkte ospecat. När vi har åkt utomlands tidigare har vi alltid fixat boende på plats, billigast möjliga och oftast sovit max två nätter på samma ställe. Vi brukar ändå fylla dagarna med aktiviteter så boendet känns inte så viktigt. Men nu var det ju första resan med barn så vi tog det säkra före det osökra. Och vilket hotell! Inget vi hade betalat ordinarie pris för! :p Vi fick en lyxlägenhet som är större än den här hemma, fint poolområde, nära stranden, jättestor frukostbuffé osv... Vi var jättenöjda! Men kan ändå konstatera att trots jättefint boende spenderar vi mest tid utanför hotellet, dvs. vi kommer nog fortsätta med vårt budgetboende i framtiden. Men sista minuten är ju en perfekt kombination av billig resa och möjlighet till lyxigt boende.

Personalen var väldigt trevlig, särskilt en städerska som nog mer än gärna suttit barnvakt hela vår vistelse! En stor skillnad från Sverige var att alla petade på Lovisa. Sådär rakt på, utan att fråga, gulligull upp i ansiktet :p Tur att vi inte är så känsliga... Lovisa gillade läget och flörtade mer än gärna med alla som gick förbi!

Lovisa leker med pappa på Sturup

Väntar på bagage i Palma

Älskling på vår terass

RSS 2.0