En snabbhälsning

Här kommer en liten snabbhälsning från Mallis med bilder till släkt och vänner. Nya inlägg kommer när vi är tillbaka i Sverige, med lite mer text och redigerade bilder. Men detta får duga så länge :)

Landat på Mallorca

Nu är vi här :) Flygresan gick jättebra, Lovisa verkade helt oberörd, sov i två timmar och var ganska nöjd resten av tiden. Väl här möttes vi av vackert väder och ett fyrstjärnigt hotell. Vi fick en stor lägenhet (större än hemma :p) med badkar, kök, terass och AC. Hotellet bjöd på städning och frukost trots att vi inte betalat för det. Den vackra stranden ligger ca 50 meter från vårt rum. Behöver jag säga att vi är supernöjda med vår ospecade sista minuten? Sån här lyx hade vi aldrig betalat för annars :p
Både vi och Lovisa njuter av värmen, dagtid är det inte för varmt för lilltjejen och på kvällarna kan hon sova ute i bara body igen. Lovisa har premiärbadat i havet men hon var lite trött då efter flygresa och allt så utebad fick bara betyget "okej". Det blir nog mer poppis senare i veckan.

Underbart skönt att vara iväg på semester!

På väg ut på äventyr första dagen

Premiärdoppet

En superglad Lollis på väg ut på kvällspromenad

Packad och klar

Nu är Lovisa redo för sin första resa! Herregud vad gulligt det ser ut med en resväska packad för en bebis. Hon har hur mycket ombyten som helst med sig (dregglar och kräks, säger sig självt) men ändå är hennes klädhög minimal..! Jättegulligt :)
Blöjhögarna tar upp dubbelt så mycket plats som kläderna :p

Gulligull!

Vår chockade lilla docka på passet. Tycker "Kan ej underteckna / Not able to sign" är det roligaste på hela passet, hihi!

Snart på väg!

Nu har vi hittat vår resa, Malmö - Ospecat Mallorca tidigt imorgon bitti. Det blev till slut en halvdyr resa men det kändes värt det för att få komma till just Mallorca.

Det fanns biljetter till Turkiet för drygt 4 000:- totalt. Men vi var inte så sugna på Turkiet, det känns lite osäkert om man får amma hur som helst, det har varit över 30 grader flera dagar nu vilket nog är lite väl varmt för lilltösen osv. Till Kreta kunde man åka för ca 5 500:- totalt. Anledningen till att vi avstod från det är dels att läget fortfarande känns lite osäkert i Grekland (vore ju fint om de strejkade lagom till hemresan t.ex...) men också för att prisläget har blivit mycket dyrare där. Fuerteventura var nästa alternativ men flygresan dit tog nästan sju timmar, känns för mycket med lilltösen.

Till slut blev det alltså Mallorca i alla fall, prislappen slutade på drygt 7 000:- vilket i alla fall är liite billigare än vad Ticket erbjöd igår. När regnet öste ner här på förmiddagen kändes det värt varenda krona! Dubbelrum med egen dusch och toalett. Flyget tar tre timmar. Barnvagn skickas med utan extra kostad och Lovisa fick även checka in 10kg bagage. Jag och Älskling fick också 10kg var. Tur att bikini inte väger så mycket :) Och Lovisa får nog byta ut alla blöjor som nu ligger nerpackade mot nyköpta babykläder på vägen hem! Transfer till och från flyget bokades eftersom vi inte vet hotell förens vi är på ön.

Hundarna kommer säkert ha det toppen hemma hos Stephanie! Men fy vad har svårt jag för att lämna bort dem... Mina bebisar! Å Clara med sin onda tass och lilla rädda Eros som inte kan gömma sig bakom matte... Aww... Jag försöker tänka "det är bara en vecka! De kommer att överleva. De har ett bra hundliv, de är ju alltid oss, och Stephanie är hur vettig som helst". Men det är svårt ändå. Mycket tvångsgos blir det när jag kommer hem!!!

Skönt när allt är klart

Jag har en sån där skön känsla i kroppen som man får när alla måsten är avklarade och det dröjer flera dagar innan nya måsten dyker upp. Kan gå här hemma och plocka i lugn och ro, lilltjejen sover och vi har ingen tid att passa imorgon. Samtidigt sitter vi och vakar över sista-minuten-resorna på Internet. Vi är beredda att hoppa på vilket tåg som helst, nästan. Det ska bara dyka upp en resa som känns billig och lockande nog, men just nu lyser de med sin frånvaro. Eftersom både jag och Älskling känner oss som ganska flexibla människor som kan åka lite när och hursom, som kan bo vartsom och som ändå kommer ägna nästan all tid åt att vandra så är vi lite snåla med prislappen... 8 500:- som de verkar ligga på just nu känns lite surt. Vi kanske ändrar oss imorgon om billigare inte kommit ut.

What a flow!

Passet finns att hämta! Jäklar vad vi är grymma! Och nej, detta har inget med tur att göra för er som försöker släta över vår awesomeness. Det handlar helt och hållet om vår fantastiska förmåga att planera helt rätt! Det faktum att vi är perfekta väger också in, i alla fall nu i efterhand när det visade sig att passet kom på två arbetsdagar istället för fem. Grymma är ordet! Nu kan vi åka i tid :)

Jag måste säga att dagen i övrigt flyter på över förväntan. Liiite segt att gå upp i morse, Lillan vaknade av oss och inte värt om. Hur vanligt är det? Men tvättmaskinerna kör sista rundan nu, hundarna är lugna och fina och vi är i fas med planeringen. Hoppas nu att vi hittar en superbillig resa med avgång snart!

Bara en liiiten stund till...

Storstäda. Tvätta. Vara hundvakt. Kolla upp passet. Packa. Ladda alla tekniska prylar. Hitta biljetter. Ärenden på stan (solskyddskräm till bebisar bland annat). Göra sig hyfsat ren. Långpromenad med hundarna. Uppdatera hemsidan och meddela att vi är på semester. Svara på jobb-mail. Med mycket mera....

Det finns massor med saker att göra imorgon. Helst innan typ 18 (då ett eventuellt tåg går mot Mallorca). Helst ska Lovisa vara nöjd under tiden också. Helst ska huvudet klara av att komma ihåg det allra viktigaste, våra egna pass till exempel. All logik säger: SOV! Själv känner jag mig som Alfons Åberg "Ska bara...".

Imorgon kommer att vara en tung dag, min klocka står på 07.00, då börjar tvättiden. Eller nej, tvättiden börjar 06 men någon verklighetsförankring får man ju ha. Aldrig att vi kommer upp vid 06... Troligen inte heller vid 07. Troligen hoppar vi upp ur sängen i panik när vi inser att vår daghund Kenzo knackar på dörren vid 08.30. Nej... Godnatt!

Lillans önskelista

På väg hem från Öppnis idag passerade vi två "nya" butiker. Den ena var ny för oss, en leksaks- och barnklädesbutik vid Leo's lekland med bland annat Villervalla. Den andra öppnade upp i nya lokaler, Lilla Basaren som öppnat upp i gamla Elvan. Det fanns en hel del fint!

Kjol från Villervalla, 199:-

Kofta från Villervalla, 329:-

Klänning från Villervalla, 259:-

Klänning från Bäbis

Byxor från Bäbis

Hel body med strumpor från Bäbis

Pyjamas från Bäbis

Schysst dag!

Idag har hela familjen "arbetat".

Först var Lovisa på Öppnis, hennes version av arbete. Jag tycker att Pyttestunden där är riktigt mysigt och det var kul att Älskling kunde få följa med den här gången. Lovisa skrattade idag också, trots lite dåliga förberedelser från vår sida (hur kan man få det stressigt när man bara har en grej inplanerad?!). Men vi hade till och med ro till en kaffe efteråt. Eller ja, Älskling dricker ju inte sådant "gift" men jag är inte sämre än att jag kan dricka för oss båda!

Innan Öppnis var vi på banken för att öpnna ett eget konto till Lovisa, nu när hon är född och "verklig" kan hon ju få det i sitt namn. Stora tjejen ;) Vi bytte också ut solskyddskläderna till en storlek större. Bytte modell när vi ändå var där, helt plötsligt blev det 80:- dyrare... Men sedan såg vi liknande kläder på Lindex för halva priset på vägen hem... Kanske ska byta en gång till? :p Har man tid att strosa på stan tre dagar i rad så varför inte... Det är ju "ekonomiskt" (snålt?).

I alla fall, sedan var vi på biblioteket för att hämta ut lite kurslitteratur åt mig. Det är ekonomiskt! 10:- för att det var ett fjärrlån istället för 300:- i butik. Boken heter "Hur homo blev sapiens", låter inte sååå upphetsande... Men det får kanske bli reselitteratur. Hade tänkt läsa ut "Lydnadsträning i teori och praktik" från Canis först bara. Började igår, har läst 36 sidor. Har 647 sidor kvar... Ser ljust ut!

Nu ikväll var det dags för hundkurs igen, aktiveringskurs och vardagslydnad. Blev en jättetrevlig kväll! Känns extra bra när man kommer hem och inte bara är trött i huvudet utan även har fått frisk luft och motion (ja, vår kurs är i konstant rörelse :p) i tre timmar. Toppen!

Så om hela familjen har arbetat? Jo Älskling fick den finaste uppgiften av alla; Lovisa! Det är nog så arbetsamt att hålla liten Lolla på bra humör, Älskling kan intyga :)


Detta är bilderna från Öppnis idag. Titta vad söta småtjejerna är som håller handen! Jag ska dubbelkolla med den andra lilltjejens mamma om det är okej med namn och bild på bloggen så lägger jag till det i så fall :)

Öppnis idag!

Idag bär det av mot Öppna Förskolan, Älsklings premiärvistelse där. Förhoppningsvis känner han sig lika urlöjlig som jag har gjort när han ligger där på alla fyra och odlar rädisor på Lovisas rygg...

Jag veeet att alla föräldrar är helt fokuserade på sina små underverk under sångstunden så man borde inte bry sig om hur man ser ut. Men dolda kameran skulle kunna få ett riktigt bra uppslag på Öppnis! Folk som förnedrar sig till det yttersta i tron om att det ger dem lyckare, välutvecklade små barn som till på köpet sover hela eftermiddagen för att man har tröttat ut dem. Det är i alla fall därför jag gå dit!

Många säger att de går till Öppnis för "den sociala biten". Det var min tanke också men jag får nog inse att sååå social är jag inte! Lovisa kommer aldrig få en latte-mamma. Never! Även om det finns kopphållare på vår nya vagn. Never!

Lovisas första bok

Igår fick Lovisa en fin (och tuggvänlig!) pekbok av min kusin Emil i present. I boken kan man titta på diverse fina djur och på baksidan finns en spegel där man kan titta på det finaste som finns ;) Lovisa har redan premiärlekt med presenten:

Tack Emil :)

Solskyddskläder

Inför resan till den lite starkare solen så har vi idag införskaffat solskyddskläder spf 50 till Lovisa. Köpte storlek 62/68 på Babyproffsen för 319:- men när vi kom hem kände vi att en storlek större nog är bättre. Den här storleken satt ganska tajt (förvånande eftersom 62 gäller annars) och om det blir ytterligare en resa i jan/feb så skulle det ju vara smidigt om samma kläder fortfarande passar. Dvs. köpa lite stort nu som kanske är lite tajt då. Solskyddskläder gör ju inget om de är lite stora, bara byxorna inte trillar av. Ju längre armar desto bättre! Men så här såg i alla fall den svartvita Laban-varianten ut i storlek 62/68:


Semestersnooze is on!

Ja, så lång tid tog det för oss att vända på dygnet och hamna på snooze. Första semesterdagen! Vi vaknade alla tre (onödigt att säga fem för Clara och Eros skulle aldrig gå upp självmant) vid 09.05, gullade lite med Lovisa och nu är vi på väg till Polisen för införskaffande av pass. Förhoppningsvis får vi någonting mer gjort också :)

Ny resevagn

Inför resan ville vi ha en bra resevagn. En billig, begagnad som man kan checka in på flyget med gott samvete. Gärna en lätt och smidig, men ändå stabil. Vi har blivit väldigt bortskämda med svängbarheten på vår vanliga vagn så svängbara hjul var ett krav. Samt fullt liggläge eftersom lillan än så länge är för liten för endast sittvagn. Vi räknar med att använda selen mest även utomlands vill vid t.ex. restaurangbesök kan det vara skönt om Lovisa kan sova bredvid istället för i selen.

Så idag hittade vi en som uppfyllde vår kravlista, samt fanns att hämta i Trekanten för 300:-. Vi satte oss i bilen direkt så nu är vi resevagnsägare!

Ligg- och sittläge

Typ godkänd av Lollan

Clara godkände också

Pass? Qué?

Även små Lollor på 3,5 månad behöver pass. Uppenbarligen. Går inte ens att rucka på regeln liiite... Polisens handläggningstider kan man inte heller flytta på, inte ens liiite. Dumt. Bara några dagar till vår fördel hade räckt!

Men nej, vi behöver alltså ett pass till Lovisa. Tur att vi kom på det innan vi hade betalat någon resa! Eller ännu värre om vi kom på det i Köpenhamn, precis innan avgång. Jaja, vi får ta med oss vårt lilla charmtroll till polisen tidigt imorgon bitti och be väldigt snällt om ett pass till på onsdag.

Man kan fixa ett tillfälligt pass som gäller i upp till 7 månader. Men dessa kostar 980:-... Jämfört med ett riktigt pass för 400:- som gäller i 5 år så känns det väldigt dyrt. Lite väl dyrt för en sista-minuten-resa för skojs skull. Och ska vi fortsätta resa som förut så lär Lovisa behöva ett pass fler gånger under de kommande 5 åren. Så fixar vi inte pass till på onsdag får vi skjuta på resan till början på oktober. Så kan det gå!

Blivande passfoto? :p

Söndagsmiddag hos mormor

Nu har vi precis kommit hem från mormor och en trevlig söndagsmiddag. Både mamma, Christer, moster Mia, Björn och kusin Emil var där så det var fullt ös som vanligt! Vilken ljudvolym det blir när man samlar åsiktsfulla vuxna, en 2,5-åring och ett spädbarn i samma rum :p Något som jag i och för sig gillar, kortare stunder. Nu är vi hemma och vilar upp oss, Lovisa däckade på vägen hem (en sträcka på drygt 100 meter) så hon hade nog också fått sin dos av intryck idag.


Kram!

Miniutflykt till Skälby

Idag var en segstartad dag, hoppas verkligen inte att vi hamnar i semestermood hela Älsklings ledighet den här gången också! Men till slut, typ en halvtimme innan de stängde, lyckades vi i alla fall ta oss till Skälby för en titt på djuren samt en promenad med hundarna. Jättehärligt väder idag!

Rosa familjen på vift

Hej hopp!

Lovisa var mest intresserad av de husdjur som tillhörde oss, dvs. Clara och Eros

Vi fick en väldigt mysig get-kompis! Kolla in han som står PÅ mig :)

Vad Lovisa tyckte om hästarna var ganska uppenbart...

Bättre hos pappa :)

Föräldraträff om barnmat

Igår var vi på en föräldraträff om barnmat. Mycket matnyttigare än förra gången (åh så dålig humor... Älskling fnissar säkert när han läser det, alltid något). Men det var faktiskt en bra träff. Lite mer avslappnat än första gången, lite mer information.

Vi har ju hoppat in en föräldragrupp som tidigare följdes åt under graviditeten. Vi flyttade hit för sent för att få medverka då. Med andra ord är vi "de nya". Undrar vad de tycker om oss? The crazy couple som frågar om man tjänar på att amma hur länge som helst, hur man järnberikar egen gröt istället för att använda pulver, vad man ska tänka om man gör egen vegetarisk barnmat... Ja, ni fattar. Som från skogen komna. Alternativt pretto. Eller helt underbara, vem vet ;)

Hursom tyckte även barnmorskan att det fanns fördelar med att "amma hur länge som helst". Känns alltid lite skönt när andra bekräftar att det man tänkte var rätt. Inte för att jag hade avstått om hon hade ansett att det inte fanns några fördelar, så egentligen är man lite barnslig. Men men, havregrynsgröt kan man järnberika genom att smula lite paltbröt över alternativt blanda i banan. Smidigt! Och vegetarisk barnmat var inga problem. Vi reder nog ut det här med smakisar också!

Dåliga vanor

Jag har en tre-månaders som jazzar runt på köksbordet. Hon är jättenöjd! Utan duk så blir det lite halt och då kan hon kravla sig fram till alla småsaker som också ligger på köksbordet. Med lite hjälp från mamma som skjuter på under fötterna såklart. Snart dreglar hon på kameran... Vi byter riktning.

Upp till vilken ålder får man hålla på med sånt här bus? För treåringar som har lärt sig att kravla runt på köksbordet är nog inte välkomna på förskolan... Men om Lovisa ärver sin pappas aktivitetsnivå och sin mammas obstinata attityd mot auktoriteter så kommer förskolan ändå få problem. Lite dåliga vanor gör nog inte så stor skillnad :) Vi jazzar vidare!

Crazyness

Helt omöjligt att sova! Har legat och vridit mig ett bra tag och bestämde mig för att gå upp, dricka lite o'boy, skriva listor (bara det skriker ju nutcase...) samt slösurfa lite. Förhoppningsvis somnar jag direkt sedan!
Vår kväll här hemma blev bra. God mat, trevligt sällskap och filmen "Closer". Eftersom vi inte är de mest sociala djuren så känner jag mig alltid lite "duktig" när vi har haft gäster. Ett steg närmare normaliteten typ. Det är lite motigt att dra igång det, precis innan gästerna ska komma känner jag alltid att det är heeelt fel dag, när de väl är på plats tycker jag att det är jättetrevligt och när de går hem tycker jag att det blir lugnt och skönt :p

Btw så känns Closer som en väldigt deppig film... Bra! Men deppig.

Morgondagens aktiviteter har jag hunnit funderat på under tiden som jag vred mig sängen. Om jag ska fullfölja min idé om att träna på seniorpassen även i fortsättningen (i och med att Lovisa kan följa med) så erbjuder Friskis ett pass vid 11.30. Jag tänkte även gå förbi Tassoteket, mest för att tacka ägaren som är så trevlig men lite också för att få hundarnas pälsar "finslipade". På vägen till/från Tassoteket kan vi stanna till på Skälby och hälsa på djuren :) Kanske gå en runda på stan? Då kunde jag passa på att ge moster mina sista graviditetskläder, skulle kännas bra att ha det klart. Det var något mer jag funderade på i sängen... Jo! Banken också. Gäller att komma ihång innan de stänger (varför kan inte Danske Bank också ha öppet till 18?).

Idag när vi hade en "mysdag" så insåg jag att jag nog får tänka om angående mysdagar med Lovisa... För mig är det en mysdag om man går hemma och gör ingenting i mjukiskläder, äter god mat, sitter vid datorn, tar ett långt bad osv. För Lovisa är detta uppenbarligen tråkigt. Om vi inte gör några Lovisa-vänliga aktiviteter till att börja med så läggs all energi på att hålla henne "typ glad" i alla fall, = ingen mysdag för egen del. Så imorgon fyller vi dagen med lite aktiviteter, då är vi nog på myshumör när Älskling kommer hem istället :) Imorgon är hans sista arbetsdag!

Nehepp, nu känner jag mig redo för sängen! Godnatt :)

En barnvakt i världsklass!

Om jag, innan Lovisa kom, skulle gissa vem utav hundarna som skulle visa störst intresse så hade jag gissat på Clara. Jag tänkte mig henne som den tålmodiga och lekfulla barnvakten och Eros tänkte jag mig lite mer avvaktande. Men istället har det blivit så att där Lovisa ligger, där ligger ofta Eros :) Kanske beror det på att Lovisa har så mjuka och sköna filtar? Hursom verkar de uppskatta varandras sällskap! Urmysigt tycker jag!

Mysdagen har börjat

Vi har det precis så där mysigt som vi hade hoppats på! Sov till 09 (lyx för småttisföräldrar har jag förstått), sträckte på oss lite, Lovisa fick mat, jag drog på mig myskläderna som låg vid sängen och Lovisa fick åka snuttefilt. Sedan lullade vi bort till mormor för frukost och nu sitter vi ihopkurade i kökssoffan med en bra bok (Lovisa ammar). Båda hundarna sover så nära de kan och vi behöver inte flytta på oss på lääänge!
Vår lilla skruttis hittade sina fötter för ett par dagar sedan, de är av högsta intresse nu!

Mobilen ovanför skötbordet är också väldigt fin!

Skönt med lite arbete

Idag är en sån där bra dag då det känns som att man fått med "allt". Frukost hos mormor, ett pass på Friskis, uppsättning av lappar till aktiveringskursen, lunch med mamma och mormor, fyra maskiner tvätt insorterat och klart, städat hos mormor, ett kundbesök samt långpromenad med hundarna. Och ikväll somnade Lovisa innan 22 vilket även gav efterlängtad kvalitetstid med Älskling :) Tipptopp!

Väldigt nöjd är jag med kundbesöket, det var ett sådant som man blir alldeles varm inombords av! En genomtrevlig familj som kommer att få en riktig toppenhund :) Det känns också skönt att få vara "Hundpsykolog Emma" ibland istället för "mamma" eller "Älskling". Samtidigt är det ju supermysigt när Lovisa kan följa med på utbildningar, kurser och träffar. Likaså när Älskling kan hjälpa mig med företaget. Tur att man kan få allt!

Imorgon blir det nog en slappis/mysdag! Först ska jag snooza, snacka lite strunt med mormor (ja, vi umgås flera gånger om dagen och ja, vi tycker det är mysigt!), kanske planera nästa kurstillfälle, fixa lite här hemma, kanske snooza lite till... Vid 14 kommer Nils och ska ladda upp inför kvällen. Trevligt med lite inköps- och matslagningssällskap :) Vi ska nog fika också, tror det ingår. Sedan blir det ett litet avbrott för föräldraträff på Öppna Förskolan. Ska handla om övergången till smakisar, förhoppningsvis intressant. Sedan till kvällen blir det mat och film med familjen, Nils, mamma och kanske Christer. Den dagen kan man inte klaga på!
Djurintresset ska väckas i tid :)

Seniorgympa

Idag när jag och Lovisa kom till Friskis och Svettis för mamma/barn-passet så visade det sig att ledaren hade blivit sjuk. Värden som ändå var där hälsade att om vi ville så var vi varmt välkomna på seniorgympan som gavs vid samma tid. Självklart ville vi det, har man väl tagit sig dit med barnvagn, bebis och allt därtill får man ju se till att träna lite också :)

Det blev en härlig mix av babyleksaker, damperfym, joller och gamla godingar på stereon! Fint när två träningsgrupper kan samlas och båda är i behov av knipövningar, hihi. Men det blev ett väldigt trevlig pass! Ljudvolymen är lite lägre på seniorgympan än på det vanliga passen så kanske har de fått en liten junior i stammiskretsen? Tar man bara med sig egna hantlar så blir det riktigt bra träning för mamma och bebis :) Seniorgympan erbjuds tre gånger per veckan, mamma/barn endast en gång.

Hundkurs för småbarnsföräldrar

Jag har förtått på många föräldralediga hundägare att det är svårt att få tiden att räcka till både bebisar och fyrbenta. Omställningen är stor och mycket fokus ligger på den nyaste familjemedlemmen. Samtidigt vill man att hunden ska känna sig delaktig och tycka om det nya lilla livet. Därför tänkte jag testa en aktiveringskurs för småbarnsfamiljer. En hundkurs där vi lär oss enkla sätt att aktivera hunden i vardagen (delvis tillsammans med barnet), men också en kurs där småttingarna är varmt välkomna!

Så här kommer det att stå på hemsidan så fort som jag bett Älskling hjälpa till med uppladdningen:

Som småbarnsförälder kan det vara svårt att få tiden att räcka, särskilt till de fyrbenta familjemedlemmarna. Vi har därför startat en aktiveringskurs riktad till er med småbarn hemma. Innehållet är likt det vi går igenom på en vanlig aktiveringskurs men anpassat med hänsyn till småbarnsföräldrars vardag.

 

Hundar måste få arbeta med huvudet för att må bra, vi kallar detta för mental stimulans. På vår aktiveringskurs för småbarnsfamiljer arbetar vi med problemlösningsövningar, nosarbete och nyttoövningar. Alla övningar ska kunna genomföras hemma eller med barnvagnen. I en del övningar får ni också möjlighet att träna er hund på ett säkert sätt tillsammans med barnet.

Genom att aktivera din hund mentalt får du en bra relation mellan hund och hundägare, promenaderna ni tar tillsammans blir roligare, hunden får ett bra självförtroende, du blir en resurs för din hund, följsamheten hos din hund ökar och mycket mer!


Aktiveringskursen passar hundar och hundägare på alla nivåer och i alla åldrar. Den yngre hunden kanske behöver öva upp koncentrationen, den äldre hunden kanske vill aktivera sig trots fysiska hinder osv. 

Vi blandar teori och praktik. Praktiken är förlagd till Kalmarsundsparken. Självklart är småbarn och barnvagnar varmt välkomna!

 

Vi träffas 4 gånger i 1 timme, max 5 ekipage/kurs. Priset för kursen 800:-/ekipage. Kursstart är 3/10 kl 13.00 och vi träffas varannan vecka på måndagar.

Anmälan görs under kontakt.

Eros tycker att amningskudden är en typiskt bra sak som kom i och med Lovisa!


Dagens rapportering

Vi fick ytterligare en förkyld och ledsen natt... Jag antar att Lovisas täppta näsa stör henne ännu mer på natten då hon är trött och helst vill "sovamma". Det resulterar i att hon börjar gråta (= gör båda hennes föräldrar klarvakna) och måste bäras runt på en stund innan hon kommer till ro att fortsätta amma. Några sådana uppvak på en natt gav henne två väldigt trötta föräldrar idag...

Stackars Älskling jobbar i Mönsterås den här veckan (Mönsterås är för övrigt ett mycket trevligt ställe, det ligger bara lite för långt bort) så han fick åka tidigt. Jag och Lovisa unnade oss i alla fall snooze till 10.00... Sen låg vi i sängen och pratade ett tag innan vi lullade bort till mormor för frukost. Ibland har vi det ganska bra, Lollisen och jag :) Mormor hade som tur väl var också försovit sig idag så vi kom dit precis lagom! Jag tycker att frukost hos mormor är en av våra mysigaste rutiner. Det är trevligt med sällskap och Lovisa verkar mer och mer uppskatta mormors lekar och sånger. Mormor som tidigare arbetade som förskolelärare har fullt ös med Lovisa på mornarna, då även Lovisa är i toppform. De sjunger, gör ramsor ihop (okej Lovisa är fortfarande ganska styrd av mamma i rörelserna...), pratar om livet och tittar på alla mormors saker. Finast just nu är mormors blåa kaffekoppar (har varit stadig favorit länge) och det röda mjölkpaket. Mormors röda karta med naturmedicin är också jätteintressant att hålla i, den prasslar!

Annars har vi inte gjort så mycket för världen idag. Tänkte att en trött Älskling kanske uppskattade en ren lägenhet och mat när han kom hem så det ordnade vi, that's it ungefär. Men matlagningen, eller inhandladet av maten rättare sagt, blev riktigt mysigt. Krusentiernska gården sålde rödbetor från deras del av kolonilotterna. En jättetrevlig man gick ut i landet och drog upp tio finfina exemplar, rensade dem och sålde för 25:-. Jag var helnöjd! Kändes mycket godare när man vet att de växt upp tjugo meter hemifrån och plockats samma dag :) Så det blev rödbetor, chevré, pinjeötter och honung i ugn, plus lite sallad, halloumi och quorn.

Inatt sover jag och Lovisa på kökssoffan så att i alla fall Älskling kan få lite sömn. Det ska bli skönt när den här veckan är slut för då är Älskling ledig i hela fyra veckor! Sedan en jobbperiod på fem veckor och till sist arbete varannan vecka fram till jul. Jättehärligt att vara hemma båda två så mycket! Jag tycker framförallt att det ska bli roligt när även Älskling kan följa med till Öppna Förskolan, Friskis, BVC osv. Det känns tråkigt att han ska missa alla dessa skratt, miner och utvecklingssteg hos Lovisa som sker på dagtid. Förhoppningsvis hittar vi också en lämplig sista-minuten-resa för hela familjen :)

Bebis eller liten vuxen?

Har insett en sak när jag jämför mina ärvda kläder (sådant jag hade som bebis) med det nyinköpta. När jag var liten så var bebiskläder just bebiskläder. Praktiska, mjuka, enkla, lite som dagens pyjamaser. De nyare kläderna ser mer ut som små vuxenkläder. Små jeans, skjortor, koftor med skärp osv. Ibland inte helt lätta att klä på, ibland knappar på obekväma ställen och glipor när barnen rör sig.

I somras funderade jag inte så mycket på Lovisas kläder, bortsett från att det skulle vara skönt att ligga på och inte så krångligt att klä på. Men nu när det börjar bli kallt ute så tycker jag inte om när det blir glipor mellan byxa och tröja. Dvs. bodys används nästan dagligen. Kan även tänka mig klänning + strumpbyxor men hittar inte så mycket funktionella och mysiga klänningar. Vi har också letat efter pyjamaser med påsydda fötter men utan större framgång. I storlek 50 och 56 finns det en del men sedan tar det slut. Varför sluta så tidigt?

Självklart är det kul med söta babykläder men när man är så liten känns komforten ändå som prio ett. Jag hoppas att Lovisa kan spendera många år i myskläder, klättra i träd och rulla sig i lera :)

Men ibland hittar man lite sköna och supersöta kläder till hösten:


Lunch med Nils

Idag har vi haft finbesök av Nils över lunchen och ute i trädgården kändes det som en underbar sommardag! Helt otroligt med sådan värme och sol i september... Skönt när soldagarna kommer under helgen också då de flesta har möjlighet att vara ute.

Älskling bjöd på pasta, qournbitar med svampsås och avokadosallad. Mumsigt!

Lovisa och Nils (hihi tänk vad gammal Lovisa kommer tycka att Nils är när hon blir tonåring sen, bara en tanke som flög förbi...)

Gullungen

Periodvis var det ganska skönt att sova på pappas arm :)

Någon mer som vill ha uppmärksamhet

Skönt!!

Idag blev jag också ägare till ett par nya jeans. Det är mycket roligare att shoppa kläder nu! Bortsett från att magen är lite mjukare och jag hävdar att jag har liiite dubbelhaka kvar (den kanske fanns där redan innan graviditeten?) så känns det som vanligt att prova kläder. Funderade ett tag på att behålla klisterremsan med strl 34 bara för att liksom... Men jag nöjde mig med att titta mig själv i spegeln några gånger extra :) Nu är det bara under huden som det ska bli lite mer muskler, sen är jag helnöjd!

Lilla Lovisen är tyvärr inte alls helnöjd idag... Förkylningen har nu gjort henne gnällig och när hon inte kan sova bort den så blir det mycket bärande och gos. Trots detta en inte helt nöjd Lovisa... Vi införskaffade ändå en "snorsug" idag i hopp om att underlätta lite för henne. Min familj tjatar om att lindra hennes förkylning på nått sätt (läs piller) men sååå förkyld tycker jag inte att hon är. Både förkylning och tillhörande gnällighet känns ganska naturligt, om än tråkigt. Nöjer mig med extra mycket napp och kramar som medicin :)

Gullisen

Liite glad är man ändå :)

Foton

Hemma hos pappa passade jag även på att sno med mig lite foton hem. Här kommer några favoriter:

27/5-2011





28/5-2011 (På BB)




27/8-2011 (Namngivning)





Hemma hos morfar

Ikväll blev det kvällsmat hemma hos Lovisas morfar i Nybro, en jättegod vegetarisk lasagne. Ska sno receptet :) Lovisas morbröder var också där vilket var en mycket trevlig överraskning!

Jacob och Lovisa

Vilken balans!

Sova, sova, sova :)

Lovely

Hela syskonskaran

Lovisas morfar

Samuel och Lovisa

Både Jacob och Samuel har blivit så stora, så stora att det nästan känns barnsligt att kalla dem för "stora". Turligt nog kombinerar de det med att vara väldigt trevliga, stolt syrra ;) Det är så roligt när de enda rapporter man får från sina Nybrospioner är att de är snälla, väluppfostade och duktiga! Måste vara generna...

Lovisa har sovit bort även denna dag och nu sover hon för natten. Det känns nästan som att man har barnvakt trots att hon ligger precis intill, sovandes.

Så här trött var Lovisen på väg ner i tvättstugan...

Trädgårdsmys

Underbart väder idag! Och bättre ska det bli, strålande sol utlovas på både lördag och söndag :)

Lillskruttan har tröttnat på sin förkylning och gnäller vid varje amning... Jag kan förstå henne, kan inte vara lätt att amma samtidigt som man är täppt i näsan :( Kanske borde försöka skälja näsan, inför natten i alla fall. Men jag överlåter det till Älskling med varm hand!

Här kommer lite bilder från vår trädgård. Vi passade på att njuta av de sista soldagarna med bus på picknickfilten, uppskattades av alla!


Lovisa på äventyr


Sitta själv :)

Inatt betydde krasslig bebis = jobbigt. Idag betydde krasslig bebis = har fått mycket gjort!

Lovisa har sovit bort stora delar av dagen. Jag är lite kluven till hur jag ska känna inför detta, det kändes nämligen väldigt skönt att röja undan en massa saker på min to do-list. En förutsättning för att detta ska ske smidigt och enkelt är att Lovisa sover, alternativt leker själv. Samtidigt känner man sig ju elak om man säger att det var skönt med en sjuk bebis som sov så mycket... Är det mer okej om man säger att man behövde en lugn dag efter en jobbig natt kanske?

Hursom... På den här tiden hann jag "jobba" lite (känns löjligt att kalla det för jobb men men...), påbörja studierna på Högskolan i Skövde (dvs. logga in på studentportalen och kolla upp vad jag ska göra), städa lite, ta hundarna på en långpromenad och jag hann nästan bada tre gånger också (varje gång som jag var på väg ner i badet så vaknade Lovisa till :p). Nu på eftermiddagen var jag och Älskling på stan för lite inköp av höstkläder till Lovisa. Trots att jag många gånger tänker "jisses, vad mycket kläder den ungen har..." så växer hon ju i raketfart och nu börjar det bli svårt att hitta lämpliga kläder på hyllorna igen. Ytterigare en kasse med utväxta kläder som får flytta ner i källaren... Imorgon blir det nog ytterligare en tur till stan då vi ska komplettera med lite fusk-ollar och en varm mössa.

Idag när Älskling försökte roa en soon to be övertrött bebis (vi hade bara fem minuter kvar på ett CSI-avsnitt innan vi skulle ut på den rutinmässiga sövningspromenaden) så slog Lovisa rekord i att "sitta själv" :) Hon sitter ju inte direkt rak i ryggen utan halvligger mest på sina armar men vi är ändå löjligt imponerade! Världens bästa tjej! :)


Tyst och lugnt

Jag sitter uppe och njuter av lugnet :)

Lovisa hade en ganska "aktiv" kväll, om vi ska uttrycka oss till hennes fördel. Ganska gnällig kan man också säga... Ingen feber men snorig, hostar och lite svullen i halsen. Till slut slockade hon vid 23 efter en sista promenad ute i täcket med Älskling. Nu sover de sött båda två!

Jag sitter uppe och skriver om mina projekthundar. Dels är jag väldigt noga med att hussarna och mattarna ska få mina träningstips och tankar i skift, det är mycket lättare förstå och komma på frågor om man kan läsa igenom det i lugn och ro. Sedan ska ju Hundens Hus ha rapporter om hur det går, varför jag gör som jag hur, hur jag tänkte med mina träningstips, vad jag tror om resultatet osv. Mycket text blir det! När lillan är vaken så kommer man aldrig riktigt till ro att skriva flera sidor. Och jag vill inte heller lägga tid på det under dagarna när jag kan umgås med henne :) Då blir det nattjobb istället och det fungerar utmärkt!

Har även fått svar från studera.nu att jag har blivit antagen till "Människans och djurens kognition 15hp". Anmälde mig ju för bara några dagar sedan så övriga kurser väntar fortfarande på handläggning. Så här står det i alla fall om den första kursen:

"Kursen ger en grundläggande förståelse om kognition och tänkandets natur, både hos människa och djur. Ett sätt att öka förståelsen för människans kognition och vad som t.ex. anses vara unikt mänskligt är att studera och jämföra andra djurarters kognition. 
Kursen ger också en översikt av ämnets ursprung och framväxt, samt vad forskningen visar idag. Områden som särskilt berörs i kursen är språkförmåga, social kognition, verktygsanvändning och relationen människa-djur. Vidare tar kursen upp hur kunskapen om människans och djurens kognition används för att skapa modeller av mänskligt tänkande inom robotik. I kursen läggs tonvikt vid att diskutera och jämföra djurens och människans kognitiva förmågor. Genom en ökad förståelse för djurens kognitiva förmågor fördjupas vår kunskap om vad mänsklig kognition egentligen innebär."

Det blir nog topptopp!

Inte utan att man blir lite avis!

När man tittar ner på lillskruttan i vagnen, regnet öser ner och det blåser så blir man allt lite avis. Jag brukar alltid använda selen när vi ger oss iväg på dagarna men idag hade hon det helt klart bättre i den varma och torra vagnen :)


Härligt gympapass!

Mamma/barn-gympan på Friskis och Svettis var en stor succé, både för mig och Lovisa! Hon höll sig på gott humör hela passet igenom och jag tyckte att det var riktigt bra träning. I och med att många övningar innehöll hantlar så kan man ju välja vikt efter förmåga. Idag fegade vi och tog 1.25kg men nu när vi vet vad det går ut på kan vi ta lite tyngre nästa gång :) I de flesta övningarna kunde Lovisa agera vikt och hon väger ju fakitskt 5.6kg nu!

Jag förstår att den här gympan riktar sig särskilt till mammorna för att man ska komma igång igen efter graviditet och förlossning. Med så här så små barn verkar det också vara nästan uteslutande mammor som är föräldralediga (har bara sett mammor eller par på pyttesången t.ex.). Men jag tycker ändå det vore kul om gympan kunde rikta sig till både mammor och pappor. Enligt min åsikt var det inte så mycket specialövningar för just nyförlösta kvinnor (även om knipövningarna kanske inte lockar alla män...), det var mer inspiration till övningar som man kan göra tillsammans med sin bebis. Jag tror absolut att både mammor och pappor skulle tycka det var kul om de kunde träna tillsammans med sitt barn och på så sätt få träningstid utan att minska på familjetiden. T.ex. familjegympa på kvällar eller helger då båda föräldrarna ofta är hemma?


Babysimmet avstod vi faktiskt från. Jag kände att det blev lite stressigt med bara en timme mellan gympa och sim, särskilt när Lovisa behöver både ät- och sovpaus emellan. Sedan hade vi inte köpt badbyxor till henne än, vi skulle hinna ta oss till Äventyrsbadet, byta om osv... Nej, vi väntar nog med simbesök tills både jag och Älskling kan gå dit tillsammans och leka med henne. Vi känner oss tillräckligt säkra för att bada och ha kul även utan instruktör. Och andra föräldralediga träffar jag ju på både Öppna Förskolan och gympan :)

Härligt!

Nu är kurserna startade, det känns jätteskönt att hundägarna inte var farliga den här gången heller :p Jag har hittills aldrig haft en kurs då jag inte har stortrivts, men liite pirrigt är det alltid. Hursom var det jättemysiga hundar och människor på både aktiveringskursen och vardagslydnaden, det kommer att bli kul att försätta med!

Under förmiddagen idag hade vi ett förvånandsvärt bra flyt, trots förkyld mamma och bebis. Vi skrev klart kursplanerna, fixade här hemma, tog en två timmar lång promenad med lite kompislek (jättehärlig schappe på snart ett år) och sedan var vi på öppna förskolan redan vid 12.30. Nöjd :)

Väl på ÖF upptäckte jag något som kunde blivit en katastrof; amningsnappen var glömd hemma! Hittills har amningsförsök utan nappen bara resulterat i en arg och ledsen liten Lovisa som utan mat blir mer och mer frustrerad... Jag tänkte att jag ger det ett försök innan sångstunden börjar, annars hade vi nog fått gå hem igen för så länge klarar hon sig inte utan mat. Och vad hände? Jo, hon åt som om hon aldrig hade gjort annat! Vi testade utan napp hemma igen efter ÖF och det gick också utmärkt. Bara sådär! Jag tänker nog behålla amningsnappen ett tag till på natten och vid behov (t.ex. irriterad bebis) men vid de matningstillfällen jag känner att vi båda har energi så kan vi nog ta bort nappen nu. Nappen har inte varit såå jobbig att hantera, la den i BHn så den är alltid med :p Men ändå skönt att man kan glömma den utan att det blir katastrof!

Här kommer lite, halvbra, bilder från ÖF. Inte helt lätt att fota och leka samtidigt...


Imorgon blir det premiär får både "Mamma och barn-gympa" (Friskis och Svettis, 10.00, kostar 30:- för icke medlemmar) samt Babysim på Äventyrsbadet.

Bilder från skogspromenaden

Vi hittade inga kantareller men några andra ätbara fick följa med hem, samt jättefina bilder på lilltjejen!

Nu är det dags för mig att skriva ihop träningsplaner för mina problemhundsprojekt samt skriva ner en lite mer detaljerad kursplan för aktiveringskursen och vardagslydnaden. Gäller att passa på när lillskruttan sover :)


Mot kantarellskogen!

Idag utlovas det bra väder och vi tänkte ge oss ut i skogen för svamplockning. Självhushållning i en etta är kanske inte det lättaste men att plocka svamp är väl en bit på vägen? Ska man tänka så borde vi nog cykla till skogen men det känns inte så säkert med Lovisa bak i cykelkärran... Blir bilen till första bästa blandskog i hopp om fina kantareller :)

Nu är ju vi redan utomhus en massa i och med hundarna men jag tror säkert att frisk luft är nyttigt för små bebisar! Och hundarna kommer också vara helnöjda efter en dag i skogen. Clara "ska" ju kunna leta kantareller så förhoppningsvis får vi träningsmöjligheter också. Finns inget som gör dem så nöjda och trötta som nosarbete. Vi sover nog gott alla fem inatt :)

Jag hoppas bara att min förkylning inte förstör skogslyckan. Jag är väldigt oförtjust i piller men kanske ska ta en panodil i förebyggande syfte... Vore ju synd om Älskling om han får dras med en febrig och gnällig flickvän efter några minuter i skogen. Ska nog packa ner gott om godsaker i picknickkorgen också, mat är alltid bra för humöret!

Jobb och förkylning

Idag har jag haft två problemhundsutredning och det har gått jättebra! Det är alltid trevligt att träffa andra kärleksfulla hundföräldrar, och skönt när man känner att problemen är hanterbara rent träningsmässigt. Dagarna efter ett utbildningsblock på Hundens Hus känner man sig också lite "boostad" vilket såklart är positivt. Det där pirret i magen som fanns inför problemhundsträffarna förut har nu bytts ut mot ett lugn, väldigt skönt även om pirret funkade det med :)
Jag med våra egna små ligister i våras (svårt att tänka sig att "lilla Lois" låg i magen då :p)

Den ena familjen bodde drygt en mil bort t/r vilket gav mig bra motion på cykeln, den andra familjen kom hem till oss vilket gjorde att vi storstädade lägenheten. Perfekt!

Nu har jag därmot fått lite mer tid att känna efter angående min förkylning som kom krypandes igår... Och jorå, den är i full blom! Ont i halsen, snorar, nyser, värk i kroppen... Mysigt. Kände att jag inte hade någon energi till aktiviteter utanför lägenheten ikväll så vi bjöd istället hit mamma och Christer på indisk mat och film, "The Tourist". Det blev precis lagom för min smak och nu ska jag nog avnjuta lite varm mjölk med honung innan jag kryper till kojs tidigt. Natten till idag sov Lovisa 20.00-03.30 och 03.45-09.00, jag hoppas innerligt på en favorit i repris!

Egentid

Tänk att det kan vara så skönt att få spendera några minuter själv i tvättstugan! Lovisa har hjälpt sin pappa med matlagningen och jag fick "egentid", dvs. hann röja undan lite av alla måsten som blir lite besvärligare med en bebis på armen. Tänk att det skulle komma en dag då man uppskattade att få tvätta själv?

Nu ligger Lovisa här och äter och efter lite tvättade, ett avsnitt CSI och Älsklings smarriga pastagratäng så är Lovisa-tid också underbart mysigt!

Schysst sovstil


Vårt lilla A-barn!

Jo, man får säga så :) Särskilt när man har en liten gullunge som skött sig galant på en två-dagars kurs i storstaden! Mamma är mycket stolt.

Vi tog tåget till Stockholm på måndag eftermiddag. För er andra Kalmariter som tänker åka Kalmar-Stockholm rekommenderar jag starkt att åka Kalmar-Linköping-Stockholm istället för att byta i Alvesta. Detta är inget resalternativ som man får per automatik på SJs hemsida men det kostar runt 300:- istället för runt 800:- enkel resa.

Veolia som kör den första sträckan är också ett företag som jag alltid har varit väldigt nöjd med. Kanske är det för att ens förväntningar är så låga på tågresor men min känsla är att Veolia alltid har gett lite extra. Åkte ju mycket med dem när jag "pendlade" till Älskling i Norrköping. Nu vill jag också passa på att ge den blonda servicevärdinnan som jobbade 16.34-avgången Kalmar-Linköping i måndags en extra ros! Hon var jättetrevlig, service-minded och verkade ha god relation till sina stammisar. Det var trevligt att se :)

Upp till farmor i Stockholm kom vi strax efter 22. Jag som tror att t.ex. TV-tittade är liiite skadligt för småbebisar hade fullt sjå med att få Lovisa att sluta titta ut genom tågfönsterna. Jag tyckte att omgivningarna svischade förbi alldeles för fort och var helt övertygad om att jag skulle komma fram med en övertrött och "förstörd" bebis... Men Lovisa höll sig vaken och på gott humör hela vägen till Tumba station och sedan däckade hon för natten lagom tills vi klev på sista bussen hem till farmor. Sov hela natten :)

På tisdagen var det dags för första kursdagen och jag måste säga att jag är förvånad hur bra vi redde ut att bo på nytt ställe, ta sig fram med Stockholms kollektivtrafik samt gå på en hel dags föreläsningar och praktiskt arbete utan ett enda gnäll! Jag kunde fokusera på kursen precis som vanligt och övriga kursdeltagare kunde knappt ha märkt att en bebis närvarade. Eftersom Lovisa är så liten och inte riktigt kan förväntas "prestera" så tänker jag säga "grymt duktig mamma som lyckades hålla henne nöjd och glad hela dagen!". Min kursledare sa förra gången vi var där att "det finns inga snälla barn, de är bara tillfredställda". Låter härligt tycker jag :)

En annan sak som fascinerar mig är vad tidigt barn vänjer sig vid olika livsstilar. Eftersom jag går en utbildning till Specialiserad Hundpsykolog så finns det ju en väldigt massa hundar närvarande. Arrangörens hundar, deltagarnas hundar, projekthundar osv. Vi använder till på köpet dessa hundar aktivt i utbildningen så hundspråket är väldigt närvarande och ibland högljutt. Lovisa som satt i sele på mig var såklart alltid helt närvarande, även när jag utförde de praktiska bitarna med t.ex. MH-test. Trots dessa störning så sov, åt och jollrade hon som ingenting. Hon visade inga tecken på rädsla, obehag eller förvåning när hundar skällde, nosade på henne eller på andra sätt gjorde sig påminda. När vi däremot träffade barn, något vi sällan "övar" på hemma, då hade hon svårt att komma till ro och fokusera på t.ex. amning. Intressant tycker jag!

Jag är väldigt tacksam att vi ha sjal/sele till Lovisa! Nu i Stockholm brydde jag mig inte ens om att ta med mig vagnen och jag tror att det är en stor anledning till att jag hade en så harmonisk bebis med mig. Jag tänkte på hur låst jag ibland känner mig hemma när man "aldrig kan lägga ner henne" men nu när jag alltid hade henne i selen, lät henne vara med i aktiviteterna men samtidigt kunde snappa upp minsta behov direkt så kände jag mig inte ett dugg låst. I och med att hon hela tiden var på så gott humör så gjorde det inget att vi var "ihopklistrade". Det stärkte helt klart min tro om att barns som bärs mycket blir tryggare och mer harmoniska :)

På tåget hem sov vi gott båda två och idag blev en vanlig dag full med aktiviteter. Mer om det senare :)
Det tar på krafterna att gå på kurs :)

RSS 2.0