Tillbaka på banan

Vi har fått tillbaka vår unge, med bästa humöret och allt! Lugnt och skönt för alla.

Bloggandet har blivit lite lidande de senaste dagarna men vi har haft fullt upp med att leva i verkligheten :) Lovisa lär sig nya saker varje dag och det är kul att man nu kan umgås på helt nya nivåer, hundarna har kommit igång med både långpromenader och träning, jag har en urmysig hundgrupp i vardagslydnad och allt flyter på helt enkelt. Till och med lägenheten är städad!

Idag har vi det ganska lugnt, ska försöka träffa mamma för att röja undan lite pappersarbete och i eftermiddag kommer pappa in till stan för en fika. Hoppas att han är sugen på att följa med oss bort till Måsen.

Mysigt med en glad tjej igen!

Vilken kväll / natt

Vi borde verkligen sova... Men tror att både jag och Älskling passerade sömnstadiet någon gång under dessa timmar som vi försökte natta Lovisa. Kvällen började så himla bra. Hon somnade 20.30 i sängen, sov hur bra som helst. Vi valde ändå att packa in oss i bilen för att kunna ha hundarna lite lösa på Värsnäs. Hon sov när vi klädde på henne overallen, hon sov när vi satte henne i bilen, hon sov hela tiden i selen... Väl hemma igen var hon klarvaken! Helt omöjligt att få henne att somna om trots amning, vaggvisor och gud vet vad. Tills slut däckade hon (efter ljudlig protest) i selen hos Älskling när han tog ut henne på promenad vid 24-tiden... Imorgon tar nog hela familjen sovmorgon :)

Så här sover hon nu, vågar inte klä av henne ytterkläderna helt och hållet... Måste få vila öronen först :p

Kanske inte så konstigt om man blir lite trött och kinkig när man lär sig sånt här om dagarna :)

Gah!!

Äntligen har hon somnat, i hyfsad tid :) Jag tror att avbrottet i rutinerna stör mig mer är klängigheten just nu, att inte veta när hon ska somna eller när hon är hungrig. Och jag som hatar rutiner? Jaja, det är i alla fall skönt när alla andra har förutsägbara rutiner! Så att jag vet när jag får paus :p

Men för att förtydliga, sååå jobbig är hon inte! Jag är bara, precis som hon uppenbarligen, lite extra gnällig och krävande för tillfället. Det ska bli riktigt skönt med en slappishelg tillsammans :)

Nu ska jag fixa mig lite lunch så att vi i alla fall inte bryter ihop av näringsbrist här hemma! Yay för matlådor!

Hon är nästan alltid på topp :)

Recension av Sling Baby Bag

För några månader sedan hittade jag en Sling Baby Bag på second hand för 35 kronor. 35 kronor! Var tvungen att köpa... Inte för att vi direkt behövde fler bärdon utan för att få pröva alla bärdon som finns :) Nu så här i efterhand är jag väldigt tacksam över att den kostade just 35 kronor och inte mer.

Tanken är att man kan använda den som en liten påse åt nyfödda, kanske fungerar jättebra men jag tycker det ser kvävande ut. Ger ju inte alls samma kroppskontakt heller som en trikåsjal gör (googlade nu och ja, bebisar kan kvävas så don't do it...). Sedan ska man kunna använda den på höften när man har lite större barn och det har jag testat med Lovisa. Kanske är det lite extra krångligt nu med vinteroverall men jag tyckte "sisådär". Visst får man händerna fria och hon verkar sitta ganska bra (när hon var runt 5 månader så satt hon obekvämt och hatade den...). Men eftersom den fungerar som en axelremsväska så belastar den väldigt tungt på ena sidan och man orkar inte bära långa sträckor.

Sling Baby Bag är alltså inget jag skulle rekommendera någon att köpa, trikåsjalen och ErgoBaby är fortfarande favoriter!

En suddig spegelbild

En proffsig Google-bild

HiPP barnmat

Provade HiPP Eco Squeeze, både "Äpple, Persika, Blåbär och Hallon" samt "Äpple, Banan och Jordgubbar", båda var poppis! Är som sagt inget fan av färdig barnmat men 100% frukt utan konstigheter kändes helt okej.

HiPP överlag känns som ett okej märke, om man nu tvunget ska ha barnmatsburkar. Jag gillar deras ekologiska tänk och Lovisa gillar deras förpackningar, win win :)


Separationsfasen kan vi nu hälsa välkommen...

Många har pratat om en jobbig separationsfas runt 8 månaders ålder då barnen blir lite klängligare. Jo, tjena...

Tidigare tänkte jag att det här med faser är lite överdrivet men nu känner jag mig väldigt nyfiken när fasen räknas gå över?!? Vi ammar och myser, ammar och myser, ammar och myser. Och det är jättemysigt för det mesta men när jag inte ens kan gå på toaletten utan att det blir total katastrof börjar det kännas som en tvångströja, faktiskt. Ska bli skönt när allt är som vanligt igen :)

Sovrutinerna känns också helt uppochner... I flera veckor har hon sovit till 09, tagit en tupplur runt 12 och runt 16 för att sedan somna för natten vid 21. Perfekt! Idag vaknade hon vid 10.45, tog en lur vid 13 och verkar nu ha somnat för natten vid 19... Däremellan kinkigt värre. (Nu har klockan blivit 21.30 och nej hon hade inte somnat för natten...)

Mer pulkaåkning!

Ska försöka få ihop några vettigare inlägg senare idag men nu nöjer jag mig med att lägga upp lite bilder åt Älskling som sitter på jobbet :)

Det blev lunch för "storfamiljen" idag borta hos min mormor så jag, mamma, Lovisa och hundarna tog sällskap dit. Lovisa var väldigt nöjd med att bära sin färdkost också, Hipps fruktpuré som vi köpte på Maxi igår. Mest på skoj, är inte ett dugg förtjust i färdiglagad barnmat, men 100% frukt, ekologiskt och KRAV-märkt lät helt okej att testa! Att sedan Lovisa älskar förpackningen är en bonus :)


Lovisa och Ture

Det blev inga stora snömängder som utlovat, men det är fortfarande vitt och fint. Vi tänkte åka ut till Ture och ta vinterbilder i solen men Lovisa tog en liite för lång eftermiddagsvila för det. Vi åkte ändå dit för en mysstund och det ska bli riktigt kul när Lovisa blir stor nog för att rida själv! Även om det kommer att ta många år...


Nattugglor

Ikväll kom mamma hem från New York så jag, Lovisa och hundarna vandrade bort till mormor för att säga hej :) Det blev lite ändring i kvällsrutinen (trots att jag hävdar att vi inte har några rutiner...) och efter det sov Lovisa oroligt. Eller rättare sagt hon sov endast om hon fick ligga tätt hopslingrad med mig på min arm. En sån där grej som egentligen är urmysigt och gör att man känner sig alldeles varm, stolt och utvald men som efter en timme kan bli lite besvärligt om man verkligen inte är trött...

Till slut bestämde jag mig för att om vi ändå ruckat på rutinerna ikväll kan vi lika gärna fortsätta, inte precis som att vi har en tid att passa imorgon. Så nu sitter vi här i köket, jag med ett glas O'boy och slösurfar och Lovisa sitter bredvid i sin amningskudde och går igenom IKEAs barnsäkerhetssortiment. Båda väldigt nöjda! Känns lite olydigt mysigt :) Förhoppningsvis är Älskling ganska nöjd som får sova ifred också, den stackaren ska upp extra tidigt imorgon för att hinna till jobbet på de glashala vägarna...

Men om man återgår till sådant vi är nöjda med: lekhörnan! Vilken succé :) Fördelen med den här pyttelilla lägenheten är att Lovisa alltid är nära och ett eget hörn känns ganska lagom i hennes ålder. Där speglar hon sig, sprider ut sin pusselmatta över heeela ytan och klättrar på byrån. Än så länge har hon inte hittat bort till leksaklådan och böckerna, men jag tror hon är nöjd med utbudet ändå.


Imorgon utlovar vädergurun mormor ytterligare 10cm snö vilket borde garantera utelek för hela familjen på onsdag! Tänker mig pulka, öppna fält för hundarna, varma filtar och varm o'boy :) Härligt!

Som sagt var...

... spjälsängen är främst till hunden :p

Spjälsängen klar

Nu står äntligen en vitmålad spjälsäng med urgulligt spjälskydd på plats bredvid vår säng igen :) Clara, som faktiskt är den som använder spjälsängen i verkligheten, kommer att sova som en prinsessa!


Pulka!

Det var tillräckligt med snö ute för en kort tur med pulkan och Clara var en utmärkt assistent (mutad med en köttbulle!). Tror faktiskt att Lovisa tyckte det var riktigt kul, hon verkade uppskatta markperspektivet :p


Vardag igen

Då var Älskling tillbaka på jobbet och vi ska snart bort till mormor för att äta frukost, fantastiskt vad bunden man blir till rutiner ibland. Men innan vi kommer igång med någon slags aktivitet måste jag väcka Lovisa och det känns aldrig särskilt schysst. Det ser så mysigt ut när hon sover och om hon får vakna själv så har hon världens mysigaste morgonhumör (till skillnad från sin mamma...). Hennes humör är helt okej om hon blir väckt också men sjusovare som jag själv är tycker jag det känns bäst att hon får sova tills hon vaknar. Men nu jollrar det i sovrummet! Yey :)

Snö!

Idag tog vi upp pulkan från källaren i hopp om att snön ligger kvar imorgon. Äntligen! Både Lovisa och Clara (som ska dra, hoppas vi) inspekterade den noga ikväll och de verkar nöjda. Imorgon ska vi försöka premiäråka bort till mormor. Får bara hoppas att snön ligger på marken och inte yr runt i luften då, Lovisa fick nämligen lite snöflingor på kinden idag och blev katastrofledsen :p


Mellandag

Idag är en dag som verkligen har pendlat mellan upp och ner. Det började ganska bra med en tur på stan och IKEA. Bytte en kjol som jag varit liiite naiv angående storleken på mig själv mot en fin skjorta och ett par jeans till Lovisa på Human Bridge. För övrigt riktigt bra second hand som prissätter "nästan gratis". Hittade en extra barnstol till Lovisa också att ha hemma hos mamma.

På IKEA sprang vi verkligen in och ut. Jag började bli hungrig och då är det bäst att skynda sig... Mitt humör som hungrig är vidrigt men som tur väl är så har jag sjukdomsinsikt (tror jag?). Vi skulle i alla fall ha en spegel till Lovisa. Idag har vi en gigantisk (menar typ 200x150cm) spegel med vacker, snirklig ram som Lovisa hemskt gärna vill klättra på. Trots att vi barnsäkrat så gott det går så står nu spegeln bakom spjälsängen och vagnen för att undvika användandet som klättervägg. Men speglar är ju ändå hysteriskt kul att leka med så vi köpte Ram för 59:- och ska sätta den i Lovisas lekhörn. Den är tillräckligt lätt för att kunna skruva åt hårt, banka på, klättra mot osv...

Efter dagens shopping mumsade vi på alla goda ostar Älskling hade köpt hos Huldas i Harstorp igår. Riktigt goda specialare som smälter i munnen, verkligen lyx-lunch! Mysigt att även Lovisa vill sitta med och prova nya smaker, är förvånad över hur starka smaker hon föredrar. Gorgonzola var t.ex. smaskigt värre! Nu sitter hon gärna och suttar på kex också vilket gör att hon kan roa sig en längre period när man äter.

Mätta i magen begav vi oss till stallet, inställda på långpromenad. Kanske var det vädret (äckligt, blåsigt, grått, blött, kallt... alla negativa ord man kan komma på) men när vi kom fram blev verkligen alla på helt fel humör. Lovisa skrek och hundarna skällde. Ture slet sig och vinden gjorde det omöjligt att hålla någon dörr eller sak på rätt ställe. Till slut bytte vi långpromenaden mot en kortis med hundarna och en stund för mig i paddocken. Gick väl helt okej, jag kommer garanterat ha träningsvärk imorgon. Men det märks att graviditeten har ätit upp mina ridmuskler och att amningshjärnan påverkar huvudet, ska försöka ordna så att en tränare kan "rätta till mig" lite. Just nu känns det som att jag och Ture delar på bestämmanderätten :p

Nu har vi i alla fall tagit den där långpromenaden på hemmaplan, i nysnö. Vi har tvättat två maskiner tvätt och kommit en bra bit med våra små "renoveringsprojekt". Spjälsängen är vit och Lovisas nya spegel har blivit rosa, tänk vad lite färg kan göra :)

Cool mamma!

Om Lovisa fick bestämma så skulle vi nog ha spa här hemma oftare! En mamma som ser ut som smurfarna i ansiktet, har prassliga påsar på fötterna och håret i en Lilla My-tofs är uppenbarligen hysteriskt roligt :p Så där roligt att man skrattar när man se henne och fullständigt kiknar när man petar på hennes prassliga fötter!

Kompisar ändå :)

Lovisa kör inte endast på strikt lydnad i alla fall utan kan tänka sig lite bus också!

Bilder till Älskling


Ordning i flocken

Det är lite intressant hur Lovisa nog snappat upp vilket beteende hos hundarna som vi uppskattar/inte uppskattar och hon är inte sen med att assistera i uppfostran. När hundarna skäller eller stimmar runt för mycket så spänner hon blicken i dem, bankar med armarna och drar en lång ramsa av "uhmumumum!". Barn gör som man gör heter det ju så det är väl bara att ta åt sig och inse att man inte alltid lever upp till det här med "belöna gott beteende och ignorera det dåliga"...

Fullt ös

Lovisa upptäcker busandet

Lovisa säger ifrån!

Sovpositioner

Hittade den här bilden och känner igen mig i samtliga :)

Ut med julen

Vi tyckte för länge sedan att nu var det verkligen dags att städa bort julen! Men dagarna går...

Idag fick jag i alla fall tummen ur och det sista åkte ner i källaren. Tillsammans med julsakerna åkte spjälsängen som äntligen ska målas om till vit och rosa. Vi köpte ett jättegulligt spjälskydd på Babyproffsen igår och då blev jag ännu mer pepp på att få spjälsängen klar. Annars är det här "vi ska snart flytta"-moodet ganska förlamande när det kommer till renoveringsprojekt... Men spjälsängen lär stå bredvid vår säng en bra tid framöver så det känns ändå motiverat att få den fin :)

Hej då mamma!

Första parkett

När jag ser detta så känns 37kvm utan trappor liiite lyxigt ändå!

Dagen

Kotten var ett trevligt ställe och de hade flexibel inskolning, det verkar lugnt med plats om vi är intresserade. Lovisa tyckte deras lekrum var toppen och trots att jag vill skjuta på dagisstarten och minimera tiden på dagis så tror jag hon kommer trivas bra :) Älskling tyckte att föräldrainsatsen på Kotten var ganska stor, på gott och ont. Om valet faller på Kotten så kommer vi nog trivas med det och se det som en chans att få bättre kontakt med Lovisas kompisar, men samtidigt binder man ju upp sig på ganska många timmar trots att Lovisa bara går 15 timmar/vecka. Imorgon ska vi ändå försöka få kontakt med lite fler dagis för att jämföra, inte för att Kotten inte verkade toppen utan för att vi kanske hittar något motsvarande närmare hemmet (vart det nu ska ligga i framtiden).

Efter Kotten blev det ett snabbbesök på Måsen och lite shopping på Babyproffsen. Avslutade med en fika på Lotsutkiken. Inte världens mest fullspäckade dag men mysigt med Älskling hemma! Blir en beskrivning i bilder:

En nyvaken Lolliboll på väg till dagis. Hon höll sig uppe till 23 igår och vi fick väcka henne 09.55 för att inte komma för sent. Morgontrött som mor sin...

Spegelbus

Väldigt stabil med en hand

Upptäcktsfärd

Mycket bus i den kroppen :)

In da hood!

Viktigt att borsta bissingarna innan man lägger sig!

Kläder efter personlighet

För ett tag sedan diskuterade jag och Älskling att Lovisa fortfarande känns ganska "könlös". Jag vet inte hur jag ska beskriva det på ett bra sätt, vi vet ju att hon är en tjej, men än så länge är hon faktiskt bara bebis/barn. Varken rosa fluff eller bilmönster känns opassande, och jag hoppas att det känns så en lång tid framöver. Det kanske är väldigt naivt men jag hoppas att både vi och hon känner att hon själv kan vara bekväm med att byta och experimentera. Vilka fördomar det valet nu skulle vara baserat på...

Jaja, hur som helst: dagens klädinköp! Hon är urgullig i sina rosa volanger (jag älskar rosa!) men ibland känns det som att hennes personlighet uttrycker något annat! Hennes personlighet är både lekfull, energisk och viljestark och därför var det lite kul att den här hooden jag hittade idag kändes "så Lovisa!". Häftigt att någon som är så liten redan har skapat sig ett uttryck och en personlighet! Även om den säkert kommer förändras många gånger under uppväxten :)

Dagis imorgon

Imorgon ska vi hälsa på hos Föräldrakooperativet Kotten och jag är riktigt pepp! Det är väldigt lång tid kvar innan Lovisa ska börja dagis men några av de privata alternativen har långa kötider så vi vill vara förberedda.

Kotten är det dagiset jag har hört mycket positivta kommenterar om från omgivningen. Själva känner vi oss inte ett dugg insatta i vilka dagisalternativ som finns i Kalmar, bortsett från informationen på kommunens hemsida. Det känns med andra ord bra att besöka dem i verkligen och skapa oss en egen känsla.

Kotten är som sagt ett föräldrakooperativ och det innebär bland annat 4-5 halvdagar på plats per termin och förälder. Totalt tar de emot cirka 18 barn och det arbetar tre pedagoger, en kokerska samt föräldrainsatsen där. Kotten ligger på Tegelviken vilket i dagsläget är en bit att gå, en bra promenad för hundarna kanske?

Vår tanke är att Lovisa ska få vara hemma fram till nästa höst, minst. Kotten har bara inskolning i augusti och i så fall är Lovisa två år och tre månader gammal. Känns det för tidigt så kan vi skjuta på det ytterligare ett år men hon ska ändå bara gå 15 timmar/vecka så jag tror drygt två år kan bli en bra ålder. Jag tycker att det är viktigt att hon kan gå stabilt och göra sig hyfsat förstådd vid dagisstarten.

Vi vill ha vårt charmtroll hemma ett bra tag till i alla fall!

Utveckling i all ära...

... men ibland hade hon gärna fått sitta still :p

Vår lilla hjälpreda

Kul att se hur intresserad Lovisa är av allt som "alla gör" och hur hon också vill lära sig. Lära sig att diska, tvätta, laga mat, borsta tänderna, äta själv osv. Ibland blir man också lite förvånad över vilken koll hon verkar ha på hur saker och ting används när hon får leka med dem för första gången. Som att hon direkt visste hur man dricker ur ett vanligt dricksglas t.ex. Självklart skulle hon inte klara av att dricka helt "felfritt", utan att spilla osv. (särskilt med våra stora, tunga IKEA-glas) men hon försöker på rätt sätt. Häftigt :)

Plockar i diskmaskinen (full av spilld o'boy :p)

Så glad man kan bli av känslan av att kunna stå/gå nästan helt själv

Kanske inte smickrande men sååå Lollan! Go girl!

Kallt ris, mm party!

Så stor men ändå sååå tiny :)

Kinkigt

Snorig, hostar, varm, trött och gnällig är dagens tema. Men sova? Nja, inte än... Nu står hon i alla fall vid sin favoritattraktion diskmaskinen och plockar ur alla bestick. Hon är nöjd, jag är nöjd!


Mums

Vardagsrummet ser ut som en krigszon men kul och gott var det med chevré och björnbärsmarmelad!

Allt går ganska snabbt

Det känns som att huvudet har varit så fullt av framtidstankar att bloggen inte prioriterats på ett tag. Tankar som går helt emot vår ursprungsplan och man blir faktiskt lite trött av all verksamhet där uppe i hjärnkontoret. Än så länge känns det inte tillräckligt färdigtänkt för att publicera på bloggen så jag nöjer mig med vad Lovisa har haft för sig på sistone!

Att hon tar sig fram på egen hand känns inte som en nyhet längre, både hon och vi har vant oss vid att ha en liten Lovisa överallt och aldrig där man satte ner henne. Hennes nästa mål i livet verkar vara ett effektivare sätt att "gå" på. Hon kan gå genom att bara hålla en hand på möblerna men om man erjuder henne att ta en promenad med bara en av våra händer blir det plötsligt lite läskigt. Hon ställer sig upp mot allt hon hittar och tar gärna promenader med dammsugaren :p Just dammsugare är lite av en favorit och idag har hon hjälp mig att städa lägenheten. Jag sätter på, hon stänger av, jag sätter på, hon stänger av, jag sätter på, jag stänger av, hon sätter på. Tänk vad kul man kan ha! Vi är ungefär lika effektiva med diskmaskinen. Jag plockar i, hon plockar ur :)

Som om hon alltid kunnat, kaxigt värre :)


Kompisar på en helt ny nivå!

Clara har hajat det här med matstolen nu och bondar med Lovisa lite extra!

Mycket att anteckna

Det känns som att Lovisa lär sig nya saker varje dag och helst skulle jag vilja ha allt antecknat för framtiden. Nu blir det i alla fall ett litet inlägg med de senaste dagarnas upptåg så att vi kan gå tillbaka och minnas när hon blir äldre :)
  • Hennes krypstil är lite egen men hon tar sig fram ganska snabbt. Hon sitter liksom skräddare med det ena benet och hasar sig fram med det andra, bilderna i förra inlägget "Matrutiner" visar ganska bra.
  • Hon kryper mellan rummen och kan satsa på mål ganska långt bort.
  • Hon har börjat ställa sig upp mot väggarna (dvs. där hon inte har något "handtag" att ta hjälp av) och lyckas nästan.
  • Hon har inga problem med att gå i sidled längst en soffa eller annat stöd. Hon kan stå med en hand (det har hon iofs kunnat länge) och byta från en stol till en annan. På så sätt kan hon "gå" några meter om hon har flyt.
  • Hon älskar att leka med vatten och att borsta tänderna! Mormors rullator är också poppis :)
  • Hon gillar att få "hjälpa till" och är fascinerad av allt vi gör, härmar gärna. Men hon är också väldigt tillfreds med att roa sig på egen hand och blir allt med uthållig när det kommer till att utforska saker på golvet. Dammsugare t.ex. är undersökt ur alla vinklar!
  • Om man blåser henne i ansiktet, kittlar henne, leker tittut eller suttar på hennes napp så tycker hon att det är hysteriskt kul :)

Matrutiner

Nu börjar vi så sakta men säkert introducera mer mat. Vi började med lite smakisar redan när Lovisa var 4 månader, avbröt och började lite smått igen när hon var drygt 6 månader. Men då handlade det om en halv tesked ett par dagar i veckan, max.

Jag känner mig så nöjd med amningen, tror att Lovisa mår bra av att ta det i lugn takt och i ärlighetens namn är vi nog lite för lata/vimsiga för att komma ihåg det här med matrutiner, matsäck när man ska iväg, mellanmål för att förhindra kinkighet osv. Verkar jättekrångligt (för oss) och amningen är så smidig för hela familj :)

Men nu tycker Lovisa att det är riktigt intressant med mat så då har vi hakat på. Jag tänker mig att någon kombination av BLW och traditionell matning skulle vara bra. Jag vill att hon ska få experimentera på egen hand men tycker samtidigt att det vore smidigt att kunna "hjälpa till" lite när man är bortbjuden t.ex.

Än så länge verkar det fungera bra, hon förvånar mig faktiskt med en bra aptit både när hon äter själv och när hon blir matad. Hon tycker att det är roligt att experimentera själv men det är nog ändå inte i närheten av hur roade, fascinerade och stolta vi föräldrar blir när vi tittar på henne! Så duktig hon är :) Att vi sedan har matrester överallt och måste tvätta kläderna efter varje måltid känns förvånandsvärt okej, helt värt det så att säga.

Vi ger henne nu vanlig mat (vår middagsmat och/eller frukt) någon gång om dagen. Skulle säga att hon får i sig en/två matskedar varje gång. Låter nog ganska lite jämfört med "standradmodellen" men jag håller som sagt gärna kvar amningen en lång tid framöver och har inget behov av att stressa. Tänker mig att även Lovisa får goda matvanor om avvänjingen sker på hennes villkor och i hennes takt. Än så länge ser hon nog mat som en rolig bonus och inte som ersättning för en "måltid".


Tittut på Lovisas villkor!

Lovisa har kommit på att man kan krypa mellan rummen och leka tittut med mamma och pappa! Mamma i vardagsrummet, pappa i köket och en överlycklig Lovisa i hallen som tittar fram här och där. Man riktigt ser i ansiktet hur nöjd hon är med vad hon har lärt sig. Särskilt första gången hon krypit iväg från köket till hallen på upptäcktsfärd och "hittade" vardagsrummet där jag satt. Det leendet var obetalbart! Mysigt :)

Så mycket att upptäcka och barnsäkra

Fullt ös här hemma innebär att vi har kommit på en massa ställen att barnsäkra. Funderade förut på om det var bäst att barnsäkra eller hålla koll men det är ganska skönt att kunna vara helt avslappnad i sitt eget hem.

Så igår införskaffades petskydd, klämskydd till dörren, lås till lådorna och faktiskt en babyvakt. Jag tyckte att babyvakt var helt onödigt förut eftersom Lovisa alltid sover nära oss. Men hon sover väldigt gott utomhus och ibland när hon har somnat i vagnen så kör vi ut henne på balkongen. Nu i vinter kan det vara skönt att låta henne sova där utan att ha balkongdörren på vid gavel.

Allt köptes på IKEA och det var en stor prisskillnad med IKEA family.

Slaget om matskålen

Åh vilken underbar vardagsunderhållning! Jag sitter vid köksbordet just nu och ler åt Lovisa och Clara som "samtalar" med varandra.

Clara, som konstant är hungrig, har börjat tigga mat två timmar för tidigt genom att krafsa på sin matskål och titta uppfordrande på mig och Älskling. Lovisa är inte sen med att uppmärksamma aktiviteten och kryper fram till Claras matskål, tittar lite busigt och samtidigt lite tveksamt på Clara innan hon tar tag i matskålen och håller upp den i luften. Det ser ut som att Lovisa testar lite och funderar på om det är med att krafsa på skålen är en ny lek? Så fort som Lovisa slänger i väg skålen så är Clara där och krafsar och då kryper Lovisa efter och så fortsätter det.

Lovisa är hur nöjd som helst med aktiviteten och jag tycker det är urmysigt att titta på dem :)

Bissingarna

Här har vi fortfarande en tandlös tjej trots att vi i ca 3 månader har skyllt alla humörsvängningar på att "hon håller nog på att få tänder?". Och det är väldigt vasst där inne... Hur som är hon i alla fall motiverad att lära sig tandskötsel:

Busa med hundarna

Idag har vi busat som sjutton med Lovisas gosedjur och hundarna. Kan vara en utav mina mer korkade idéer som förälder och hundägare men än så länge är det hysteriskt kul!! Det tycker även Lovisa, Clara och Eros :) Och tills den dagen leken går över styr så tycker jag det är skönt när hundarna får känna sig lite delaktiga och uppskattade i Lovisas lek (tror jag :p).


Bästa leksaken

Har sagt det förut och säger det igen: hundarnas vattenskål! Hysteriskt kul! Ungefär lika kul som att stoppa nappen i mammas mun (då skrattar hon hysteriskt). Det leder till vatten överallt, genomblöta kläder och kaos men det är utan tvekan värt det! Både jag och Lovisa kröp ner i ett varmt bad efteråt för att värma upp oss lite innan vi bytte till torra kläder.

Notera vattenmängden UTANFÖR skålen ;) Och leendet!

En liten kusin!

I tisdags tittade lilla kusinen Linus ut! 51cm och 3455g, armar och ben på rätt ställe :)

Idag åkte de hem från BB och vi passade på att hälsa när de passerade mormor. Hjälp vad liten! Lovisa såg plötsligt ut som en jättebebis, alternativt inte alls en bebis utan ett riktigt barn liksom :o Tiden går fort!

Gullungen :)
Liiiten och stor bebis :p

Julklappsridning :)

Brorsorna fick i julklapp av oss att få följa med till stallet och sedan gå på bio. Idag levde vi upp till det löftet och det blev en riktigt fin dag :)


Jul med brorsorna

Det är mycket firande att skriva om i jul :) Efter besöket i Stockholm så åkte vi hem till Cicci och mina halvbröder i Nybro. Pappa var också där och jag tycker det är riktigt trevligt att kunna fira jul ihop trots att pappa och Cicci nu bor var för sig.

Lovisa flörtar lite extra med Samuel som gärna leker tillbaka, kul att se!

Paketöppning

Syskonskaran + Lolla

Busa med morbror

Ge mig!! :p

Jul med kusinerna

Den 27/12 klockan 06.00 packade vi in oss i bilen för en resa upp till Stockholm. Det där med att Lovisa skulle förflyttas till bilen utan att vakna fungerade inte riktigt, hon kom upp och förberedde resan med oss vid 05-tiden. Men så fort bilen startade så slocknade hon och det var ju huvudsaken ;) Hon sov ända till Norrköping med undantag för en amningspaus i Ringarum!

Vid 11-tiden så kom vi upp till Lovisas farbror med familj uppe i Stockholm där även farfar och faster med familj kom och firade. Lovisas kusiner är lite äldre än henne men det är alltid intressant med andra barn :)

Dagens bästa kommentar tror jag Lovisas yngsta kusin Emil fällde när han sa "plocka bort" och fick till svar att pusslet snart skulle läggas undan. Det var inte riktigt det Emil menade utan pekade på Lovisa och upprepade "plocka bort" :p Någon som tyckte att det var lite jobbigt att dela sin mammas uppmärksamhet med en liten knodd :)

Det är extra kul när Älsklings syster är med också eftersom maten blir helt vegansk. Lite trixigt att få ihop allt men helt klart annorlunda :p Vegansk sill till exempel? Aubergine i sillinläggning :)

Och ungarna verkade helnöjda med både tomte och klappar!

Runt 17 började vi dra oss söderut igen och mellanlandade i farfars hus i Linköping. Jag hade lyckats tajma feber och ont i kroppen med Stockholms-besöket insåg jag när vi väl var där så sängen var efterlängtad! Hundarna tyckte nog att det var skönt att få springa lite fritt också! Dagen därpå blev det häng och shopping i Linköping innan Lovisas sovpaus fick bestämma tiden för hemfärd.

Farfar har en stoor hund att leka med

Lite kan man "samarbeta" trots ålderskillnad :)

Veganskt julbord

Man blir helt slut av allt stoj...

Säg tack till tomten :)

Helt däckad i Linköping efter dag med fullt ös

Nyår med en superlolla!

Nyårsfirande med en sju-månaders och två hundar blev ganska mysigt ändå, inget megaparty men myspys är inte att underskatta :) Vi köpte hem en massa god mat (och gottigott!) som vi inte orkade äta upp, vi tittade på Grevinnan och betjänten, tog ett skönt bad och lollade runt här i myskläder. Men nästa år vore det ju inte helt fel med lite gäster heller :)

Älsklingarna skålar in nyåret :)

Finfint

Någon i familjen körde i alla fall på "Party like a rockstar"!

Åka bil

Vi köpte en ny bilbarnstol lite innan jul, en Maxi Cosi Mobi, och är väldigt nöjda. Även Lovisa verkar väldigt nöjd med utsikten och rörelsefriheten :) Igår åkte vi bil flera gånger, i både sovande och vaket tillstånd, och hon var hur nöjd som helst.

Enda nackdelen är att den här stolen inte går att luta lika mycket bakåt som babyskyddet (men det finns ändå olika lägen som är lätta att justera under färd) och det gör att Lovisa lätt somnar med huvudet i obekväma positioner. Nu är det kanske jag mer än Lovisa som tycker att det verkar obekvämt, hon sover gott, men vi har ändå försökt rätta till detta med olika nackstöd. Först testade vi ett "inbyggt" nackstöd som man kan köpa som tillbehör från Britax. Det hjälpte inte alls... Det enda som hände var att huvudet hängde framåt istället för åt sidorna. Nu testar vi ett nackstöd från TravelFriends, ser ut som en söt groda, och är väl inte helnöjda med det heller. Men ska ge det ett till försök och se om vi får in rätta "snitsen" :)

Det bästa är ändå att få leka fritt i bilen när den är parkerad! Här är lite bilder från när vi åkte upp till Stockholm i mellandagarna:


Fullt ös här hemma

Lovisa är underbart rolig att iaktta, särskilt när hon tar ett megasprång i utveckling så att man i flera dagar kan sitta och titta på henne, förundras och var hur stolt som helst.

Lite innan jul började hon ju röra sig själv lite mer på golvet, testade olika stilar och försökte verkligen ta sig framåt. Nu har hon finsplipat ytterligare och även om jag och Älskling har lite svårt att se exakt hut hon gör det så tar det inte många minuter för henne att förflytta sig genom köket. Hon är är också väldigt snabb och stadig när hon ställer sig upp mot saker, även med en hand. Vi har med andra ord fått börja fundera lite mer kring krypsäkerhet!

Ett staffli med tung tavla på var det första som fick åka ner i källaren igår. Det var väldigt populärt att ta sig fram till, dra i och använda som hjälp till att ställa upp. Fullt så stabilt är tyvärr inte staffliet och tavlan ovanpå skulle vara tung att få över sig...

Hundarna är lite svårare att lägga i källaren men de är också väldigt populära! Än så länge är Lovisa inte tillräckligt snabb men Eros är ändå lite tveksam till varför hon alltid tar sig dit han är? Igår krånglade sig Lovisa in under köksbordet där Eros brukar ligga och han låg verkligen in i det sista, tills hon nääästan kunde "klappa" honom och då flyttade han sig hela tiden en centimeter i taget så att hon inte nådde. Oj, vad vi kommer få att göra här hemma när hon är snabbare :)
What's up?!

En rädd liten Eros

På sistone har vi fått en ovanligt rädd liten Eros här hemma, han har börjat reagera på fyrverkerier... För några år sedan var han lika oberörd som Clara men jag tror tyvärr att firandet i Norge förra året blev för mycket för honom. Vi var på inget sett förberedda på att firandet skulle bli så stort men varje familj där måste lagt en månadslön på fyrverkerier. Trots att vi inte firandet så blev vårt hus omringat av grannarnas party och ljuden (och ljusen) var överallt.

Oavsett hur det har gått till så är han i alla fall väldigt rädd nu, han har velat avsluta promenaderna i förtid i flera dagar efter att ha hört diverse ljud. Om jag bara hade kommit på det tidigare så hade vi såklart gett honom något lugnande, men den tanke slog mig först idag.

Då är det tur att man har ett litet sjalbarn hemma! Lovisa, som älskade fyrverkerierna, fick låna ut sin sele och åka i vagnen istället. Eros satt väldigt nöjd i "sin" ErgoBaby och nöjde sig med en snabbkiss innan han hoppade upp i famnen igen.



RSS 2.0