Syskonkärlek :)

När jag tänkte på syskon, innan Greta föddes, så hoppades jag såklart att de skulle älska varandra sådär mest i hela världen, kunna prata om allt och hitta trygghet i varandra. Men i ärlighets nämn tänkte jag ännu mer på syskonbråk, svartsjuka och känslan av att inte räcka till för två.
 
Nu måste jag säga att den här syskonrelationen överträffade allt vad jag fantiserade om! Lovisa är så oerhört snäll och omtänksam om lillasyster och Greta beundrar verkligen varenda rörelse storasyster tar. Det är häftigt att se!! Och den där känslan hos Lovisa av att bli bortskuffad verkar inte infinna sig och det är väldigt skönt. Tvärtom är hon väldigt mån om att hålla Greta nöjd, hämtar leksaker åt henne, föreslår att hon nog vill amma när hon är ledsen, vill att hon ska få vara med och leka osv. Jag hoppas att det beror på att vi har "boostat" Lovisa med den närhet och trygghet hon behöver och att det är därför hon gärna dela med sig. Självklart förstår jag att de någon gång kommer hamna i konflikter med varandra men när jag ser de idag har jag svårt att tänka mig att det kommer vara några långdragna bråk :p
 
En stooor Greta kör bil på Måsen med Lovisa.
Tillsammans men ändå insnöade på varsin grej :p
 Ombytta roller när storasyster ville vara liten en stund :)
 
Det pratas ju mycket om fördelarna med samsovning och jag är övertygad om att syskonsamsovning också stärker ens band!
 
Två sjuklingar tar igen sig
Barnfilm tar hårt på krafterna ;)
Hålla handen! :)

Skogen - snart kommer vi!

Nu är äntligen vår ledarutbildning för barngrupper inom Friluftsfrämjandet bokad och klar. Nästnästa helg drar jag och de andra två flerfamiljsfamiljerna till Nässjö för att lära oss om friluftsliv för barn, naturrätt, allemansrätten, lekar och sånger, första hjälpen, friluftsteknik och mycket mer.
 
Karl fnissar lite här hemma och undrar om mina gamla klasskamrater kunnat föreställa sig att jag idag, utan tvång, åker iväg för att lära mig mer om barn och friluftsliv. Och nej, inte i deras vildaste fantasier skulle jag tro ;) Barn och allt som kunde förknippas med ett tält höll jag mig lååångt borta ifrån. Men intressen kan förändras, uppenbarligen!
 
Att gå kursen kommer dels bli intressant för att under hösten starta ytterligare en Knoppgrupp och förhoppningsvis också "Öppen skogsglänta" ute på Värsnäs. Öppen skogsglänta kan man säga är Friluftsfrämjandets motsvarighet till Öppen Förskola. Men kursen blir också intressant för att kunna använda tankarna och idéerna till den pedagogiska omsorgen :) 
 
Vår egna lilla friluftare för ett år sedan :)
 

Den evighetslånga sjukan

Vi har varit febriga, förkylda och obeskrivligt trötta i evigheter nu... Idag är första dagen på säkert två veckor som varken jag, Karl eller Lovisa sover middag i 2-3 timmar och det finns ett uns av pepphet. Hoppas det håller i sig!
 
Lite mysigt har vi i alla fall haft det:
 
 

"Montessoripedagogik i förskola och skola"

 
En av böckerna som fått följa med hem från Linnéuniversitetets bibliotek är den här, Montessoripedagogik i förskola och skola av Kristina Skjöld Wennerström och Mari Bröderman Smeds. 
 
Det var en lättläst men ändå tillräckligt djupgående bok som nog kan passa både föräldrar som överväger Montessoriskola till sina barn samt hemmaföräldrar som vill få tips på aktiviteter och material att ha hemma. Jag känner att jag har läst mig till ganska mycket om Montessori via Internet och dokumentärer så bakgrundstankarna och beskrivningen av materialen var lite upprepning men ändå inspirerande. Något som var nytt för mig och som jag gärna vill prova på var historierna som berättades i samband med att t.ex. alfabetet introducerades. Enligt boken är det vanligt inom montessoripedagogiken att man inte bara presenterar alfabetet utan också berättar hur behovet av bokstäver uppkom, hur de har utvecklats genom historien och vilka skriftspråk som används i andra kulturer. Det gillade jag!
 
Det fanns också mycket för de äldre årskurserna som jag gillade. Ålderintegrerade klasser, en egen pärm till varje barn där målen presenterades och barnet sedan själv fick bocka av allteftersom, frivilligt att arbeta ensam eller i grupp, inga inplanerade raster men fruktbord, soffor och liknande i klassrumet för att barnen själva ska kunna pausa när det passar osv. Men det är ju ett tag kvar innan vi har barn i skolålder :)
 
Jag tycker fortfarande att hemundervisning lockar mest men om vi ska bo här på heltid även när barnen passerat 6-7 år så behöver jag ju en plan b. I Kalmar finns det en montessoriskola för årskurs 1-6 och vi ska dit på öppet hus nästa vecka. 

Ändrade planer

Imorgon är det dags för första tentan på termin tre nere i Lund, planen var att jag skulle åka ner runt 10 precis som förra veckan. Men peppen har inte riktigt infunnit sig och när jag idag läste igenom en extenta (japp, framförhållning är helt min grej!) så kändes det inte helt hundra. Godkänd kanske men i så fall med rejäl en dos tur. Utöver att kunskapsnivån inte kändes helt betryggande så har jag helt enkelt inte lust. Det låter fruktansvärt bortskämt att avstå för att man "inte har lust" men jag har klarat mig ganska bra hittills på att bara göra saker när jag känner för det och nej, jag känner inte för tenta imorgon. Vore synd att skriva godkänt nu när termin ett och två faktiskt gav riktigt bra betyg. 
 
Ju mer jag känner efter, desto mer nöjd är jag med att stanna hemma :) Det är faktiskt riktigt skönt att ge sig själv valet! Nu kan jag i och för sig känna mig ganska lugn i att jag är överlag är en supernörd som gillar att studera, dvs. det är ingen risk att jag aldrig får lust. Men det är ändå väldigt skönt att faktiskt bara plugga när det är roligt och inte tvinga sig till det när man hellre gör annat. Lyx!
 
Andra positiva saker som följer av besultet är 1 - Karl är redan ledig från jobbet och vi får en extra dag tillsammans imorgon, 2 - Jag slipper vara helt utkörd efter 13 timmar i Lund när Karl vid 08 beger sig till lördagsjouren och 3 - Karl slipper vara helt utkörd över att ha sutiit uppe halva natten och väntat på mig när han ska bege sig till lördagjouren vid 08 ;) Omtentan är till på köpet också en fredag och då är det bara två timmar som vi behöver barnvakt utan att Karl behöver ändra sitt schema, två timmar kan troligen mamma lösa åt oss. Den helgen är det inte heller någon helgjour för Karl inplanerad. Tänk vad bra det kan bli!

Lovisas naturbok

Äntligen har det kommit lite vår till Kalmar! Idag efter vår traditionsenliga frukost och lunch hemma hos mormor så stannade vi kvar en stund i vår trädgård. Tidigare i veckan tog vi med oss blommor hem till mormor för att få förklarat för oss vad de heter (inte min starka sida...). Nu har vi i alla fall fått reda på att det är snödroppe och vintergäck som växer i trädgården. För att komma ihåg detta plockade vi några blommor och tog in för att pressa och sedan samla i en naturbok. 
 
I väntan på att blommorna skulle blir klara i vår hemmagjorda bokpress så gjorde vi omslaget till naturboken. Jag klippte ut bokstäverna som behövdes och Lovisa fick sedan skriva. Lovisa och bok kunde hon stava till själv (slump eller färdighet, nobody knows) men resten hjälptes vi åt med. Det som verkade fascinera henne mest var hon lärde sig att man måste skriva från vänster till höger. Raka linjer får vi kanske öva på nästa gång :)
 
Minstingen är såklart också med på allt
Plockar blommorna
Snödroppe (och lite vintergäck)
Redo att pressas
Lite pilligt att få ner blommorna i plastfickan
Bokpress med våra tyngsta böcker
Limmar för att få ny framsida på det gamla skissblocket
Urklippta klisterbokstäver
Målar på den nya framsidan
Letar efter L
Bokstäver på plats
Sista finliret
Färdigt!
 
Uppdatering: När man pressar blommor ska de inte läggas i plastficka... De ska läggas mellan papper med bra uppsugningsförmåga. Jag har googlat ;)

RSS 2.0