Nyhetsmorgon tar upp amningens minskning i Sverige

 
Varf%C3%B6r%20ammar%20inte%20svenskorna?

Hippie

Borde passa på att göra lite skolarbete under tiden som Lovisa sover men är alldeles insnöad i mysiga dokumentärer istället. De första två filmerna utspelar sig i Uråsa, utanför Växjö, och de andra två i Matavenero, Spanien. Det spirituella är alldeles för flummigt för min smak men barnens delaktighet, odlingarna och tillvaratagandet av allt tilltalar. Å Växjö är ju inte för långt bort för att hälsa på ;)
 

LemonDrops.mobi #5 Matavenero from LemonDrops.mobi on Vimeo.


Skåningsmåla

Igår besökte vi Skåningsmåla i Alstebro (ca 40 min från Kalmar). Vi träffade en annan härlig familj, en nyvunnen bekantskap som känns så trevliga! Men vi tittade också i den fina gårdsbutiken som sålde garn, skinn, plädar och strumpor (även lammkött om man beställer i förväg). Vi tittade på angoragetter och får, en fin border collie och en kelsjuk katt.
 
En riktigt bra förmiddag med andra ord :)
 

Vad säger hästen?

 
Ursäkta oljudet från blåsten... 

Varning för bildbomb :)

Igår tog vi kvällens långpromenad på Öland. Först fullt ös på Alvaret och sedan en snårig slinga nära Eriksöre, skönt för hela familjen. Det känns alltid så härligt när hundarna har fått leka lösa, lukta i sin egna takt, bli lite trötta av ojämn terräng och fått använda nosen i sök.
 
Öland är riktigt vackert ibland, det är lite lyxigt att ha så nära. Och Lovisa skrattade hela promenaden igenom, det är väl ett gott betyg också! Nu är turistsäsongen snart över (ska bara ta oss igenom skördefesten) och sedan får man ha Öland nästan för sig själv. 
 

Hundomplaceringsversamhetern på Eriksöre

Igår njöt vi av det underbara vädret på Öland och höll en introduktion i kantarellsök för hundar och ägare från Hundomplaceringsverksamheten i Kalmar. De anordnar årliga träffar för alla som köpt en hund genom dem och det är riktigt härligt att se alla samlade. Så många lyckliga hundar som hamnat i bra och kärleksfulla familjer :)
 
Lovisa och Älskling lämnade av mig på morgonen och var med de sista timmarna på eftermiddagen. Egentligen uppskattar jag att ha henne med mig, jag tror det är nyttigt för både henne och vuxna att öva på att barn är en naturlig del av vardagen. Vi är så vana vid ålderssegregation att många verkar bli lite obekväma av barns närvaro. Men nu var ju Älskling med för att hålla koll när jag gjorde annat, och det känns bra när man är bland en massa okända hundar. Även om Lovisa är "snäll" så vet jag själv hur det är att ha en hund som inte uppskattar barn ;)
 
Men det coolaste var nog vilken toppendag Älskling och Lovisa hade haft på egen hand, utan amning! Vi har blivit så vana att umgås alla tre tillsammans eftersom Lovisa gärna ammar istället för att äter, ammar för att slappna av, ammar när hon är obekväm, ammar, ammar och ammar :p Länge har det inte känts rätt att vara ifrån varandra men på sistone har hon börjat kännas redo. Det var ju kul, för oss alla tre, att så var fallet och dagen blev så bra :) Men när vi kom hem så var det en liten som tog min hand, sa "Mammamammamamma, BOOOB!" och ledde mig till kökssoffan där vi brukar amma. Och det var också väldigt mysigt!
 
Två som följer frukostförberedelserna med stort intresse
Teori
Teori med en ettåring i knät
Pappa och Boll kollar in alla voffvoffar

Måsen

Den här veckan har Måsen öppnat för terminen och vi har firat med många besök. Måste säga att Måsen ger mig en helt annan känsla av hemtrevnad jämfört med andra öppna förskolor. Bra miljötänk, mycket pyssel, åldersblandat och trevliga lokaler men bäst av allt är människorna där! Härliga föräldrar med goa ungar och värlsbäst personal :) Personal som varit så stöttande i tankarna kring flerfamiljssystem och som lovat oss stickkvällar under hösten. Det är mysigt för både mig och Lovisa och man känner sig riktigt uppåt efter ett besök!
 

Mot Öland, omplaceringsgruppen och kantarellkurs!

Nu drar jag till Öland för en heldag på Eriksöre camping. Hundomplaceringsgruppen har sin årliga träff och Dog Performance bidrar med kantarellsök :) Årets tidigaste uppvak tror jag? 06.00... För Öland har ju så bra busstider ;)
 
Älskling, Lovisa och hundarna får sova vidare och hälsar nog på framåt lunch, får se vad Lovisa säger om att inte amma till frukost... Nu sover hon i alla fall tungt över min huvudkudde, ser så skönt ut!
 

Komvux

Jag skriver på första uppsatsen i Kommunikation och Lovisa ser till att jag håller energin på topp med gurka :) Egenodlad gurka från balkongen, det ni!
 
Kommunikationskursen är den första kursen jag tentar av på barnskötarutbildningen för att kunna få godkänt för pedagogisk omsorg av Lovisa. Egentligen godkänns barnskötarutbildningen på komvux inte längre men de gjorde ett undantag eftersom den nu "leder till eget företagande" (pedagogisk omsorg). En bonus är att om jag i framtiden vill ta CSN (tror det känns bra att ha i huset sen) så behöver jag inte ta av mina universitetsveckor eftersom jag faktiskt studerar heltid på komvux också och kan använda de veckorna. Win win :)
 

Amning i radio

Kropp och själ på P1 - Bakslag för amningen
 

Teamwork vid fodersäcken

Lovisa gräver i fodersäcken och Clara hejar på, sånt man har systrar till!

Flerfamiljssystem i Kalmar - möjligt :)

Idag var rätt handläggare på kommunen tillbaka från semestern och jag bestämde mig för att ta tag i det här med flerfamiljssystem. Jag var fullt inställd på motstånd och hade laddat med "man har faktiskt laglig rätt!" och liknande argument, men han var positiv redan från start! Häftigt :)
 
Så nu sitter det en lapp på Måsen i hopp om att hitta andra familjer som önskar samma sak, sedan ska ansökningshandlingar fyllas i och möte på kommunen bokas. Det är helt klart lite pappersarbete som måste göras, samt en del säkerhetskrav på lokalerna (dvs. vårt hus). Men handläggningstiden skulle vara kort när man väl var redo. För den som är nyfiken finns här kommunens ansökningshandlingar: Pedagogisk omsorg i Kalmar.
 
Kanske ponnyridning på schemat?

Värsnäs

Idag visar termometern nästan 30 grader och vi har satt upp läger på Värsnäs, den här sommarens bästa oas. Lovisa blir som en annan unge här, inte alls lika frustrerad som i lägenheten. Det första hon gör är att slita av sig alla kläder, hon har minst sagt bråttom med att få gå naken här. Just nu är bryggan och vattnet väldigt intressant så jag och älskling turas om att vara vattenvakter. Men bada vill hon inte, bara titta. Övrig tid undersöker hon pinnar, torkade löv och annat hon kan hitta. Väldigt tillfreds med att underhålla sig själv men sitter gärna uppe i skogen med hundarna i skuggan, känns bra. Nu är det dags för fruktsallad :)

Dammparken


Växjöträff

Igår åkte vi till Växjö för att träffa härliga vildar för första gången! Öppna Förskolan släng dig i väggen, detta var kvalitetssnack :)
 
Jag vet inte vad jag ska skriva mer, vi är alla medlemmar i samma "hemliga klubb" och på något sätt känns det bäst att behålla det så. Låta vår lilla bubbla på Internet (och nu i verkligheten, wow!) förbli ostörd och privat. Men eftersom bloggen är tänkt att ge Lovisa en bild över hennes uppväxt så kan jag väl ändå skriva: det var ungefär här din mamma började bli seriös med sin crazyness och hittade likasinnade!
 
Lovisa hade en heldag i lekparken, klättrade upp och ner på lekställningarna och hittade några andra familjer som kanske skulle kunna adoptera henne under tiden som hennes föräldrar var inne i sina diskussioner (jo, vi håller ett öga på henne). På vägen hem sov hon gott efter drygt tre timmar (!) av fikande och utforskande. 
 

Staten och hemundervisning

Video med ROHUS ordförande om hemundervisning i Sverige finns nu tillgänglig. Jag känner att min egna blogg är lite efter vad det gäller mina egna tankar om hemskolning och unschooling, men Vilda Barn har skrivit en hel del vettigt om ämnet. Förhoppningsvis skriver jag ihop något eget snart men kände ändå att videon var värd att vidarebefodra: 
 

Jonas Himmelstrand - Staten och hemundervisning from LvMI Sverige on Vimeo.


Vardag

Dagen i korthet: Inte så sjuka idag, yay! Sovmorgon, Älskling hos sjukgymnast, Företagsekonomin klar, lekparken, Värsnäs, handla mat, fotboll på TV, Lovisa somnade tidigt. Bra dag :)
 

Green baby på Giraffen

Den här veckan säljs det barn- och damkläder utanför Coop på Giraffen. Alla är märkta med "Eco" och "Fairtrade", 70-80% rabatterade så priserna är också humana :)
 
Barnkläderna kommer från Green Baby och Bamboo Kids (hittar tyvärr inte hemsida). Färgglada och sköna! Leggings ca 40:-, en tröja 50:-, byxor 100:- osv. Ta 3 betala för 2 den här veckan. Damkläderna kom från många olika märken, själv kom jag hem med kläder från märket Stewart+Brown. Lite "lagom" annorlunda, också väldigt sköna. Tröja ca 100:-, byxor 150:-, också 3 för 2.
 
Butiken stänger lördagen 18/8 så det är inte så lång tid kvar.
 
 
Efter att vi besökt butiken så visades "Modets offer" på svt (finns fortfarande på svtplay, dokument utifrån). De sista minuterna ägnades åt just ekologisk bomull men visade tyvärr att även ekologisk bomull får spill från de traditionella odlingarna, samt att något ekologiskt sätt att färga bomullen inte finns. Med andra ord finns det nog inga bomullskläder som är 100% ekologiska oavsett märkning men jag har landat i att märkningen i alla fall betyder att man köper "så bra som möjligt". Många av kläderna utanför Coop var ju också märka med Fairtrade vilket förhoppningsvis säger något om att arbetsförhållandena var mer okej än vid traditionell tillverkning. 
 
Green baby har även en kollektion med ofärgad bomull, det kanske kan vara något om man vill ha det mer eko. Utbudet av ofärgad bomull var inte så stor på butiken utanför Coop men de hade några bodys till barn under 2 år. 

Vi är snaaart tillbaka

Vi är verkligen ur form här hemma så all energi läggs åt att trösta sjuk Boll, lämna in skoluppgifter och försöka leva lite semesterliv eftersom Älskling är hemma. Det där med skoluppgifter är väl en sanning med modifikation, jag lägger inte så mycket tid på det men kanske av just den anledningen ligger det som ett ok över mig. Imorgon ska det bli inlämnat i alla fall och då blir det hundra procent roligheter här hemma!
 
Lite bus blir det i alla fall :)

Kalmar stadsfest

Lovisa snackar lite med fåglarna innan vi går
Mormor fick följa med :)
Lycklig Boll på väg in till stan
Full fart inne på biblioteket, "skapande verksamhet".
Salsa Latina vid gästhamnen
Pappapuss!
Salsa Latina
Lovisa har högläsning av menyn på Lilla Puben

Stockholmsbilder

Ja, bloggen har helt klart gått i dvala... Dels är det underbart väder ute så vi spenderar gärna vår lediga tid ute i naturen, dels har jag snöat in totalt i mitt nya forum som gör att datatiden går till nya diskussioner, dokumentärer och artiklar. Jag är helnöjd men känner att det är dags att uppdatera lite här också!
 
Börjar med lite bilder från resan till Stockholm. Det blev mycket bilåkande och ett intensivt "hälsa-på-alla-som-bor-i-Stockholm". Första kvällen/natten spenderade vi hos Älskling bror och hans familj, lördagen spenderade vi på min lilla kusins dop. Salems kyrka var riktigt vacker, särskilt kyrkogården som sluttade ner mot vatten på tre sidor. Konstaterade att min släkt är ganska stor ändå! Kunde inte namnen på hälften men häftigt att se alla samlade :) Och maten.... Fantasiskt god plockmat!
 

På väg igen

Snart är det dags att packa ihop oss igen inför den här veckans äventyr, minsta kusinen ska döpas i Stockholm. Det ska bli kul att träffa en massa släktingar igen. Sommaren erbjuder ofta mer tid till umgänge och det är kul att få lite vardag även med dem som bor långt borta. Vi bor hos Älsklings bror med familj och på lördagen är det min fasters barn som döps, då är hela den sidan av släkten på plats. På söndag är det dags att vara på plats hemma igen, då kommer Lovisas farfar med flickvän ner för middag och teater. Bara trevligheter!
 
Förhoppningsvis laddar Lovisa inför mycket sömn i bilen, hon hade minsann inte tid att sova inatt i alla fall. Älskling som jobbat jour var ganska sugen på att sova i en tyst lägenhet (nackdelen med en etta, "gå till ett annat rum" funkar inte...) men tji fick han. Lovisa gick gärna och la sig men bjöd på en låååång föreläsning av alla nya ljud hon har lärt sig. Måste erkänna att jag har liiite svårt att inte se det mysiga i att ligga och lyssna på hennes utläggningar, le och tänka att det här kommer vi att minnas med värme när vi är gamla och grå :) Förhoppningsvis kan jag spela in det någon kväll. 

Systerskap

Inatt så är Älskling på jobbet, jag är helt fast i tredje (ja, Älskling jag har kommit till tredje..) säsongen av Big Love och Lovisa delar dubbelsängen med hundarna.
 
Jag smög för att titta till dem, Lovisa i mitten med en hund snarkandes på varje sida. När jag stod där så gnällde Lovisa i sömnen. Innan jag hann gå fram så kröp Clara upp vid hennes sida, slickade henne på kinden och la sitt huvud över hennes mage. Båda somnade om lugnt och fint och jag älskade Clara så där mycket som man inte kan beskriva. Jag hoppas verkligen att Clara och Eros finns i livet tillräckligt länge för att ge Lovisa minnen!
 

RSS 2.0