Flerfamiljssystem

Genom en diskussion på Facebook fick jag vetskap om "pedagogisk omsorg" som barnomsorgsalternativ och har nu försökt bilda mig en uppfattning om vad det innebär. Främst är jag intresserad av det som kallas "flerfamiljssystem" men det är inte helt lätt att hitta information om vad som gäller. Idag är endast 3% av landets 1-5-åringar inskrivna i pedagogisk omsorg och där står traditionella familjedaghem för 90%, det är säkert en bidragande faktor till att informationen om flerfamiljssystem är så knapphändig. 

 

Begreppet pedagogisk omsorg är förhållandevis nytt, det infördes i skollagen 2009 med syfte att utvidga möjligheterna att bedriva barnomsorg. I och med de nya reglerna blev kommunerna också skyldiga att ge bidrag till (samt kontrollera) denna form av verksamhet. Enligt 25 kap. 2 § skollagen (2010:800) ska kommunerna sträva efter att erbjuda ett barn pedagogisk omsorg i stället för förskola eller fritidshem om barnets vårdnadshavare önskar det. Det finns dock vissa krav på vad pedagogisk omsorg måste innehålla.

 
Så här står det i skolverkets rapport om pedagogisk omsorg:
 

I arbetet med att avgöra om en enskild huvudman ska erhålla bidrag, men också i arbetet med att följa upp kvaliteten bland de enskilda huvudmännen, ska kommunen utgå ifrån de krav på kvalitet och säkerhet som ställs på pedagogisk omsorg i skollagen. När barnomsorgspengen infördes var 1985 års skollag gällande. Kraven var då att:

 

• det finns personal med sådan utbildning eller erfarenhet att barnens
behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet kan tillgodoses
• barngrupperna har en lämplig sammansättning och storlek
• lokalerna är ändamålsenliga
• verksamheten är öppen för alla barn som ska tas emot i motsvarande
kommunal verksamhet, så länge det inte uppkommer påtagliga negativa
följder för kommunens motsvarande verksamhet
• föräldraavgifterna inte är oskäligt höga

 

I likhet med den så kallade skolpengen följer det kommunala bidraget för pedagogisk omsorg med barnet till den verksamhet som föräldrarna själva väljer. Det är kommunen som bestämmer nivån på bidraget. Kommunen ska beräkna bidraget efter samma grunder som fördelningen av resurser sker till den egna verksamheten. Utgångspunkten är barnets behov av omsorg och verksamhetens åtagande.


Angående kravet på öppenhet för alla så ska det finnas möjlighet till dispens från detta i flerfamiljssystem, dvs. man tar endast emot barn från ursprungsfamiljerna som startade verksamheten. Max 6 barn i verksamheten verkar också vara en riktlinje som många kommuner följer. 

 

Ett krav för att få barnomsorgspeng för sina egna barn är att man erbjuder plats för samma antal barn som man själv söker för. Dvs. har man ett eget barn och ett utomstående barn så får man peng för båda, har man två egna barn och tar emot två utomstående så får man peng för fyra men om man har två egna barn och tar emot ett utomstående så får man endast peng för två. 


Angående barnomsorgspengens storlek så är det upp till kommunen att avgöra, det ska motsvara den summa man lägger per barn i den egna verksamheten. Men en riktlinje verkar vara 90 000:-/år för barn 1-3 år och 75 000:-/år för barn 3-5 år. Jag har inte hittat några summor för äldre barn men pedagogisk omsorg ska gå att bedriva upp till 12 års ålder (ersätter då fritids).


För att få bedriva pedagogisk omsorg krävs det att man har F-skattebevis och är näringsidkare, pengarna anses sedan vara en intäkt i företaget. Det innebär att man får göra avdrag för kostnader knutna till verksamheten (utflykter, förbrukningsmaterial m.m.) men sedan måste betala in egenavgifter och skatt innan lön kan betalas ut. 

 

Kraven på utbildning verkar också variera, i Stockholm t.ex. verkar det vanligaste vara att ett gäng föräldrar går ihop och anställer en barnskötare/förskollärare som sköter deras barn i hemmiljö. På andra ställen får föräldrarna själva ta hand om sina barn men har besök på t.ex. öppna förskolan inskrivet i sin verksamhetsplan. Barnskötare borde i alla fall anses vara utbildning nog för att få bedriva pedagogisk omsorg om övriga krav är uppfyllda. Utbildning till barnskötare (utöver gymnasieutbildningen) ges på Komvux och kan läsas på distans via t.ex. NTI-skolan (erbjuds i de flesta kommuner). Om man har gymnasiekompetens i grund så tar kompletteringen till barnskötare knappt ett år. 

 

Bra länkar:

- Barnomsorgspeng 

- Skolverkets rapport 

 


Kommentarer
Postat av: Jenny

Vad intressant att du tar upp detta, läste om det på en blogg för ca ett år sedan men har inte stött på det sedan dess. Vet inte själv vart jag står i frågan. Å ena sidan är det såklart fantastiskt med en liten barngrupp, minimalt med byråkrati och att föräldrar och barn och pedagog känner varandra väl. Samtidigt blir det kanske lite skört om ens barn t ex inte skulle känna förtroende för pedagogen och ingen annan vuxen finns att tillgå. men jag har absolut inte tänkt klart tills detta utan vill läsa mer. Bor själv i en stad med extrem brist på förskoleplatser så tankarna på hur livet ska kunna lösas i framtiden finns redan hos mig även om vi inte har barn än.

Svar: Ja, vi tänkte något liknande när vi funderade på dagmamma som alternativ. Det finns många fördelar men man har inte riktigt "insyn" och social kontroll när det endast är en vuxen i barngruppen.
Men flerfamiljssystemen fungerar ofta som så att även föräldrarna turas om att vara hemma (antingen själva eller tillsammans med en anställd pedagog). De flesta har ingen lokal för verksamheten utan de är i varandras hem. T.ex. måndagar och onsdagar hos fam. Svensson, tisdagar och torsdagar hos familjen Andersson, fredagar på öppna förskolan. Det förutsätter ju att föräldrarna har möjlighet att vara hemma en dag/vecka eller mer men ger samtidigt god insyn och möjlighet att påverka. Samt tid med sitt egna barn :) De föräldrar som går ihop och passar varandras barn (utan att anställa en pedagog) har ju också möjlighet att ta del av barnomsorgspengen för att kompensera sitt inkomstbortfall.

Och kommuner som lider brist på förskoleplatser brukar vara med open-minded för olika alternativ :)
Emma

2012-07-18 @ 21:03:40
Postat av: Jenny

Tack för ditt svar! Hmm, ja det finns många varianter och mycket att ta ställning till. Det underlättar ju såklart om man finner familjer med liknande tankar och filosofi kring föräldraskap och dessutom inte bor alltför långt ifrån en själv. Där vi bor har de inom loppet av fem år färdigställt 700 nya lägenheter utan att utöka någonting i kringliggande barnomsorg (vilken redan innan var bristfällig) vilket är katastrofalt.

Det ska bli spännande att fortsätta följa er och se hur ni kommer lösa det med barnomsorg!

2012-07-18 @ 22:25:03
Postat av: Karin

Hej!
Ville bara säga hur detta inlägg öppnade en helt ny värld för mig. Jag är förskollärare med en liten 9 månaders bebis hemma och jag har sedan hon kom till världen gått i bryderier kring hur vi ska lösa hennes förskoleplats. Detta är den perfekta lösningen! Mailar nu med kommunen om hur det exakt skulle gå till, och planen är att jag kör igång med min dotter och grannens dotter i i januari nästa år :)
Skulle hemslt gärna höra lite hur det går för er!

Tack!
/Karin

Svar: Åh, vad kul att det kunde inspirera! :) Jag har väntat på att rätt handläggare på kommunen skulle komma tillbaka från semestern men ringde faktiskt i morse. Var taggad i försvarsställning men det visade sig att de var väldigt positiva! Idag finns inga flerfamiljssystem i Kalmar men handläggaren erbjöd sig att hjälpa till ansökningen (hur den ska formuleras, hur man ska uppnå kraven osv) och lovade en kort handläggningstid. Nu gäller det bara hitta ett par trevliga familjer att samarbeta med!
Hoppas att det går bra för er med er kommun! :)
Emma

2012-08-19 @ 19:29:23
Postat av: Karin

Hej igen!
Min stadsdelsnämnd i Göteborg är helt fruktansvärt slöa på att svara. Har fullkomligt mailbombat dem med frågor om hur jag ska formulera mig, men får väldigt torftiga svar. Jag undrar därför om du skulle tycka det var okej om jag fick läsa er ansökan och se hur ni har formulerat den? Säg bara nej om du inte vill det, jag har all förståelse för det, men det skadar ju inte att fråga :)

MVH Karin

Svar: Hej!Jag har absolut inget emot att dela med mig! :)
Tyvärr så har jag själv kört fast när det kommer till att hitta familjer att dela detta med, jag har satt lite lappar/skrivit på FB och liknande för att hitta några att samarbeta med men än så länge ingen som nappat... Jag tänkte att det kunde vara smidigt att skriva ansökan tillsammans med de familjerna som vill delta, så att alla får möjlighet att "säga sitt". Men jag ska återkomma till din mail, kan ju också fråga vår handläggare (som var väldigt hjälpsam) om det är något ni inte får svar på i er kommun?
//Emma
Emma

2012-08-26 @ 15:24:32
Postat av: Karin

Hej igen! :)
Låter superbra! Synd att vi inte bor i samma kommun, hade ju varit perfekt! Hoppas att det löser sig för er snarast, surt att det är antalet barn som gör att ni kört fast när allt annat flyter på.
Har du min mail?
/Karin

2012-08-26 @ 18:26:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0