Besiktning av huset

Eftersom jag är lite lätt skadad från barndomen och vi nu är ganska pålästa så har vi valt att satsa på hängslen och livrem när det kommer till besiktning av huset. För att kunna hävda dolda fel efter köpet så gäller det att man har fullgjort sin undersökningsplikt och det bör vi nu ha gjort. Sedan vill man såklart också veta vad man köper och kunna räkna fram vad framtida renoveringar kommer att kosta och innebära.

Den första besiktningen gjordes av Anticimex på uppdrag av säljaren. En vanlig överlåtelsebesiktning som vi också fick ta del av innan köpet. I det besiktningsprotokollet fanns det punkter som Anticimex rekommenderade att man tittade närmare på om man ville ha en mer exakt bild av eventuella brister, t.ex. taket. Vi visste redan att taket borde bytas men har en klausul i vårt köpekontrakt som säger att vi har till imorgon på oss att undersöka huset närmare och dra oss ur avtalet om vi hittar nya fel.

I måndags hade vi en väldigt duktig besiktningsman från Conservator som tittade extra på de punker Anticimex hade pekat ut. Detta kostade 1080:-/timme och när protokollet är skrivet räknade de med att 6-7 timmar hade gått åt. Vi har även haft vänner som är kunniga inom el, värme, badrum osv. med oss till huset för att få en bra bild av skicket och åtgärskostnader. Till sist ska vi ha ett telefonmöte med besiktningsmannen från Anticimex imorgon för att få hans bild av det hela, men också för att själva bli en part i deras besiktning. Detta är viktigt så att även vi i framtiden kan gå på Anticimex om det visar sig att de har missat något. Ett sådant telefonmöte var gratis för köparen. Man kunde också träffa besiktningsmannen på plats i huset för genomgång, men detta kostade 2 500:- extra och gav inga fler fördelar juridiskt.

Så efter telefonmötet imorgon är vi helt klara med besiktningen och handpenningen ska betalas till säljaren.

Under resans gång har vi bestämt oss för en del renoveringar som ska göras för att förbättra husets skick. Överlag är det ett frisk och bra hus men underhåll behövs ju alltid och vi vill känna att allt "tråkigt" blir klart i samband med inflytt. Taket bör bytas och det kommer troligen att bli prio ett. Dels är det i behov av renovering och dels kommer det att minska energiåtgången. Elen kommer vi troligen byta ut ganska omgående också, den är från "så långt tillbaka att ingen minns". Jag utgår ifrån att Älskling inte kan låta bli att fixa lite extra med elen så vi får väl se vad han kommer på för smarta lösningar där. Den tredje stora saken som vi vill åtgärda, men som det inte är någon brådska med, är dränering och isolering av källaren. Källaren är idag fullt funktionell som tvättstuga, förråd osv. men eftersom vi vill inreda den så bör vi förbättra klimatet där nere.

Puh, det är en del att lära sig :p

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0