Tankar kring husköp

Vi blev ju som sagt lite besvikna på husvisningarna i Uppsala. Husen vi tittade på kändes väl "helt okej", men när det handlar om en så stor grej som husköp och när de är så dyra som 3 miljoner och uppåt känns det inte som att man kan köpa något som är "helt okej". Visst kan man renovera en hel del (vilket vi gärna gör!) men huset måste ha någon grundcharm och renoveringskostnaden måste ju i så fall också in i prisbilden.

Lovisa var skeptisk!

Men vi höll modet uppe :)

Eftersom vi inte hade planerat med en sovande bebis hela vägen upp så var vi i Uppsala väldigt tidigt. Vi hade ett hus som vi redan hade avskrivet p.g.a. dyrt utgångspris och dåligt besiktningsprotokoll. Nu när vi fick tid över så bestämde vi oss för att "svänga förbi". Dåligt beslut... Huset var helt underbart! Och tomten var minst lika perfekt! Mäklaren hade tidigare sagt att vi kunde ringa för nyckel men nu fick vi inte tag på honom. Därför åkte vi vidare på de planerade visningarna.

Ett hus var absolut inte i vår smak, ett hus var okej invändigt men fult utvändigt, ett hus var fint utvändigt men väldigt dåligt planerat invändigt, ett hus låg nära en högljud väg osv... Så här flöt visningarna på så när mäklaren på det första huset hörde av sig var vi väldigt nyfikna. Vi kunde åka dit med egen nyckel och titta i lugn och ro. Herregud... Så fantastiskt fint! Huset hade tidigare varit mangårdsbyggnaden på en stor herrgård. Det var drygt 250kvm boarea och sedan lite biarea. På bottenvåningen var det en gigantisk hall med inbyggda garderober, fyra stora rum, lantkök, toalett och tvättstuga. På övervåningen fanns det fyra sovrum, ett badrum och ett litet kök. Här hade man lätt kunnat fixa en extra lägenhet. Men det första man såg när man kom på övervåningen var den hittills oinredda delen. Där var ca tre meter i takhöjd och möjlighet att öppna upp till nock och få minst tre meter till. Vilken känsla...! Om man öppnade upp där kunde man också få härliga loftrum ovanför de nuvarande rummen. Behöver jag tillägga att vi var helt sålda?

Tyvärr var budgivningen på detta hus redan uppe i 4,3 miljoner. Vi räknade lite i huvudet att med det enorma renoveringsbehov som fanns så skulle vi snabbt komma upp i 5-6 miljoner totalt. Driftkostanaden låg på 45 000:-/år och med en mil till stan skulle vi även få dyrare bilkostnader. Man kan väl säga att vi kände att vi inte riktigt har råd. Vi kanske skulle kunna få det att gå runt, med lite inneboende och liknande, men det känns inte kul att alltid gå plus minus noll med kniven mot strupen. Lite sorgsna bestämde vi oss för att avstå... Det hade kunnat bli drömhuset, en riktig släktklenod att investera livet i, men det kunde också bli en riktig mardröm och den risken var tyvärr för hög.

Jag och Lovisa kände oss redan inflyttade och redo...

När vi bestämt oss för att avstå det som Uppsala för tillfället erbjöd kände vi oss absolut nedslagna... Det är en lång resa för oss och vi har letat hus länge. Samtidigt är vi inte så desperata efter boende just nu att vi känner att behöver "nöja oss" med något som inte känns helt rätt. Vi valde att se på resan som en inspirationsresa och känner oss nu ännu mer övertygade om att bygga nytt är mer rätt för oss. Tomten som finns ute till försäljning i Norby är tyvärr för liten men nu kan vi på allvar börja skissa på ett hus samt leta lite större tomter söder om stan. Återkommer om detta senare! :)

Kommentarer
Postat av: fian- mamma till Alex

Men oooh så roligt med en till som är från Kalmar, eller själv är jag rättare sagt från den charmiga ön,Öland :) men bor lite utanför Kalmar.



Har ni husplaner i Uppsala? ;)

Kram o söt lite tös ni har!

2011-08-17 @ 18:38:27
URL: http://fianandersson.blogg.se/
Postat av: Caroline och hennes två V:n

Vi ville ju helst bygga nytt hus men det är svårt att få tag på en bra tomt till rimligt pris här i Uppsala. Istället köpte vi ett renoverings objekt som tagit massor med tid och pengar.



Våran tomt är så pass stor att vi faktiskt har ansökt om att få stycka av och bygga nytt på tomten. Det va ett halv år sen vi skickade in pappren, det går med andra ord segt!

2011-08-17 @ 20:08:56
URL: http://carolineprim.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0