Kläder där kaos möter Pippi

Så här fina kombinationer kan man få till när hela dagen är uppochner :p

Älskade balkong!

Idag har vi haft en riktig skitdag! Feber efter vaccinationen igår, gnäll, gnäll och mycket gråt. Detta efter en dålig natt såklart... Lovisas agenda var amma, bäras, amma, bäras, amma, bäras, kaaaanske läsa "Bondgårdens djur", amma och bäras. Bläää hälsar både jag och min kropp. Tyckte jag var smart som tog fram selen, då skulle hon ju bli buren samtidigt som jag kunde få göra något annat än att amma och bära, men det gick icke. Hon kastade sig bakåt och tokskrek så fort jag höll i selen... Sitta på armen skulle man göra.

Trots allt har vi fått lite vettigt gjort, tvättid och lite rensning i Lovisas lekhörna. Hittills har Lovisas leksaker varit placerade framför balkongdörren, den används ju ändå inte vintertid, men nu var det dags att öppna upp lite kände jag. En hel del flyttade ner i källaren och nu är det fri passage ut på balkongen. Gissa vem som blev på ett strålande humör då? Lolliboll!! Hon har gått på upptäcktsfärd där ute en bra stund nu, sorterar väl allt vårt skräp :) Balkongen är verkligen ingen stolthet för tillfället, vi har inte ens tagit bort julbelysningen liksom... Inte heller förra årets stendöda tomatplantor. Hur ska vi klara av en trädgård till hösten?! Jaja, Lovisa tycker balkongen är fantastisk och efter den här dagen är jag beredd att älska allt som gör att hon inte gråter.


Skattkammaren

Så där ja! Nu har jag fyllt i ansökningsblanketten till Skattkammaren, förskolan vi besökte idag. Från början stod den inte ens med på vår kanske-lista (vi är ju inte ett dugg religiösa) men när Älskling började arbeta på radiologen så strömmade lovorden in. Skattkammaren verkar vara värsta radiologhaket :p Eftersom vi inte hade hittat någon annan förskola som vi "klickade" med så var det värt ett besök. Kotten var ju också urmysig men för stor föräldrainsats för ett 15 timmars-barn...

Vi fick en rundvanding, ställde lite frågor och kände väl ett allmänt klickande :) Förskolan ligger nära, när vi bor i huset så har vi nog 15 minuters promenad i Lovisas takt. Avdelningarna är små, 10 småttingar och 15 lite äldre. Totalt 5 förskolelärare/barnskötare. Maten lagas på plats av en kock (som för övrigt verkar jättetrevlig). Deras gård var liten men de har tillgång till många grönområden runt omkring. Viktigast av allt kändes personalen mysig och vettig. Bordsbön och krista samlingssånger får vi väl acceptera, det blir nog folk av ungen ändå :p

Vi klurade lite på om hösten 2013 eller 2014 skulle bli bäst (svårt att få plats på våren). Antingen är hon 2 år och 4 månader om vi väljer sent 2013, alternativt 3 år och 3 månader om vi väljer tidigt 2014. Eftersom hon ändå ska gå max 15 timmar i början så känns det okej att börja vid dryga 2 års ålder, ångrar vi oss är det ju bara att skjuta på det. Men om hon skulle få syskon så känns sommaren 2014 ganska lagom för det (inte för att planering är vår grej...) och då känns det fel att skola in henne i anslutning till att en ny familjemedlem kommer. Jaja, just nu ansöker vi om sen höst 2013 i alla fall :)

Gratulationskort från farfar


Förskolekoll

Idag har vi besökt Skattkammaren vid Vasakyrkan för att se om de kan vara en bra förskola åt Lovisa i framtiden. Får skriva mer om det senare för nu måste vi iväg på ettårskontrollen hos BVC. Här kommer i alla fall lite bilder från Dammparken tidigare idag:

Mysiga Eros :)


Duplobitar? Check!

Nu har Boll suttit i säkert en kvart med ett gäng Duplo-bitar (födelsedagspresent). Vridit och vänt, testat olika stategier, funderat. Så till slut lyckades hon sätta ihop två bitar (=wow!!) och då var hon klar, lämnade bitarna och gick vidare :p

Jag tycker att det är så fascinerande att se hur hon lär sig och hur trägen hon är. Hon kommer på något som hon vill göra och sedan övar hon idogt tills hon är klar. Ungefär som att hon en period hade dille på trottoarkanter. Upp och ner, upp och ner, upp och ner. Nu har hon bockat av det på sin to-do-list och tar trottoarkanter utan att fundera. Tänk om man hade den drivkraften att lära sig hela livet!
Mission completed

Lugn och ro när skrutten sover

När jag tittar ner på golvet så ser jag två små pälsbollar som njuter av sin kvalitetstid under tiden som busungen sover. Clara har kurat ihop sig mellan köksbordets ben och Eros ligger bekvämt i amningskudden :) Båda snarkar och drömmer. En helt annan avslappning när lägenheten är tyst och lugn, skönt för hundarna att få vara sig själva ett tag. Mattes sötnosar!

Lovisa och Maja på äventyr

Maja har blivit en riktig favorit här hemma och ska gärna bäras med på det mesta. Roligast är att peka ut olika kroppsdelar och att ha någon som säger öga, öga, mun, öga, mun, näsa, öga, öga, hand, öga.... Ögon är bäst:p

Stora brorsan konfirmeras

Idag var det konfirmation i Madesjö Kyrka för min äldsta lillebror Jacob. Första konformationen jag har besökt i medveten ålder, tänk vad man får lära sig. Tyvärr för kyrkans del så är väl min främsta lärdom att religon inte är min grej, även om jag är väldigt förtjust i deras fina fönster och tycker att en del sånger är fina. Själva konfirmationsceremonin ger mig lite sekt-feeling men så länge alla är nöjda så får de gärna hålla på för min del :)

Återigen kul att träffa släkten och hinna prata lite. Första halvtimmen efter kyrkan sov Lovisa och då kunde man till och med vara fokuserad i samtalen! Lyxigt och ovant. Sedan är det mysigt att se Lovisa med mina brorsor och kusiner, hon vill gärna göra som de stora barnen gör och de är förvånandsvärt accepterade och tålmodiga med en liten ettåring.

Nu njuter jag och Älskling av matkoma efter Ciccis goda mat :) Snart ska jag cykla bort till hundrastgården för lite arbete, då borde väl lite av maten sjunka ner i alla fall.


Busy busy

Nu har Lovisa vaknat till ordentligt och går loss på sina födelsedagspresenter. Vilken succé! Jag trodde faktiskt inte att hon skulle märka så stor skillnad på nytillskott i leklådan men hon har rotat fram alla presenter, vrider och vänder på dem, skrattar och är minst sagt nöjd! Kastrullsetet har redan börjat fungera som trumset och musikskapandet är i full gång :p

Kalasfin hemma

Eftersom solen inte värmde som beställt så blev det lite mer kläder på Lovisa än tänkt under födelsedagskalaset. När vi kom hem var jag ändå tvungen att fotografera hennes tänka outfit som var så söt :)
Trött och nyvaken efter allt kalasande

Sött kryss i ryggen

En egen flagga i present :)

Tack för ett fint kalas!

Jag, Älskling och Lovisa vill tacka alla för ett mysigt födelsedagskalas i Stadsparken! Vädergudarna var väl inte helt på vår sida, men vi fick faktiskt uppehåll hela kalaset igenom och kunde sitta under bar himmel. Smidigt med sommarbarn! Lite extra kul när mer långväga släktingar kunde komma förbi i och med att brorsan konfermerar sig imorgon :)
Kalaståg och jordgubbstårta
Emil får sällskap av en liten, liten kompis
Självklart lite tårta till födelsedagsbarnet också :)
Glad tjej som "öppnar" paket
En väldigt glad tjej! :p

Sommarkänsla

Åååh, vad jag älskar värmen som har kommit! Jag har varit ute iklädd endast en tunn klänning idag, det inträffar inte många dagar om året kan jag säga. Ett par kritvita ben på lufting... Hoppas på klänningväder imorgon också men nu har jag i alla fall förberett mig med lite brun utan sol.

Att klä på Lovisa känns svårare eftersom man å ena sidan vill skona henne från att svettas ihjäl men å andra sidan får tvångstankar om cancer så fort lite oskyddad hud sticker ut. Idag var hon insmord i spf 50 men nu har jag läst en hel tråd om kemikalier i solskydd samt om d-vitaminbrist så nu känner jag mig som en skurk där med... Knepigt!

Vi hade i alla fall en hel del ledig tid idag. Älskling jobbar halvdag på fredagar och kommer hem ungefär lagom till att jag och Lovisa vaknat ordentligt. Det blev en runda på stan för att handla ballonger, underlägg och lite annat inför morgondagen. TGR är toppen! En runda på Maxi behövdes också men det kändes dumt att slösa en solig dag där så vi snabbköpte lite plockmat, åkte till Stävlö och släppte flocken lös i hagen till att börja med. Fördelen med att Lovisa nu kan vandra omkring, pilla på löv, titta på hundarna och annat skoj lite mer självständigt är att jag kunde ligga på filten och sola i lugn och ro. Delvis tack vare att Älskling agerade lekledare och solade "in motion" istället, men förra sommaren skrek Lovisa så fort vi närmade oss en strand så helt klart en förbättring! Helt underbart skönt att få ligga i solen ett par minuter :)

Nu har vi varit hemma och slappat ett tag, Älskling förbereder mat och tårta till imorgon. Just nu sitter han och tittar på ugnen för att undvika bränd marängbotten, vad gör man inte för sin Lolliboll :p

Glad tjej i det höga gräset
På upptäcksfärd
Solskydd i hela håret eftersom den där solhatten är med av än på...
Inspekterar taggbuskarna med Eros

Snart dags för kalas

Då har det snart gått ett helt år sedan lilla Lovisa kom till världen, stora tjejen! På lördag är det dags för födelsedagskalas och jag försöker peppa mig själv till att bli lite mer kreativ trots att vi inte har något direkt utrymme att vara på. Än så länge är vi ju fast på 37kvm och där är det knappt att vi själva får plats...

Vi kommer att hålla till i Krusentiernska trädgården där vi har tillgång till bord och stolar, hoppas innerligt att regnet håller sig borta. I doppresent fick Lovisa ett födelsedagståg som har fått sätta tonen för kalaset, det är färgglatt och busigt :) Siffran ett är röd och blå så det få även servetter och liknande hålla sig till. I övrigt är det inte så mycket vi kan dekorera, naturen är förvisso vacker i sig.

Tårtan kommer att bli en traditionell jordgubbstårta, känns somrigt (och rätt färg såklart :p). Om jag känner Älskling rätt så kommer den väl inte bli helt traditionell i och för sig, han har något slags tvångsbeteende att få saker liiiite annorlunda när han ska fixa.

Kläderna har i alla fall valts ut till mig och Lovisa, helt enligt färgtema :p Vi har ju dille på second hand här hemma men efter mycket letande var jag nära att ge upp och bara köpa "en vanlig klänning på stan", men skam den som ger sig. De senaste dagarna har det kommit in delar till en hel outfit och nu är vi klara. Total summa? 245:- för oss båda! Det enda som inte är second hand är Lovisas skor som vi lånar från Emil och mina skor som köptes på H&M. Voila:


Simhallen

Ikväll kände vi att det var dags att "bara göra något" så vi satsade på simhallen. Det blev en helt okej stund där och nu känner man sig så där härligt trött i kroppen som gör efter vattenaktiviteter.

Tänkte också ansöka om medlemskap på Actic eftersom det är dags att komma igång med träningen och ett medlemskap där även ger inträde till simhallen som vi beöker med jämna mellanrum. De tipsade då om att alla med Ica-kort får en gratis prova-på-vecka samt en genomgång av gymmet tillsammans med en instruktör. Låter perfekt så imorgon blir det kanske Actic-premiär för min del :)


Dags för promenader med Dog Performance

Nu verkar våren och försommaren vara här på riktigt och det ger oss varma kvällar att njuta av. Det är dags att köra igång med de gemensamma promenader i Kalmarsunsparken och på Stensö igen :)

Eftersom suget efter träning med Clara och Eros ökat en hel del på sistone så känns det extra kul att kunna ta med dem på lite aktiviteter, träffas kravlöst med andra hundägare, hjälpa varandra och bara ha kul ihop. Även om jag är "lekledare" så är det skoj att ibland har gratisaktiviteter som ger mig och mina hundar möjlighet att träna samtidigt, det blir ju inte så ofta som vi åker iväg på kurs hos andra arrangörer.

Promenaderna kommer att hålla till i Kalmarsundsparken jämna veckor och på Stensö ojämna veckor, onsdagar klockar 18.00. Mer information finns på www.dogperformance.se -> Aktiviteter -> Gemensamma promenader.

Kanske är bäst att jag håller i snöret på gemensamma promenader :p

Gårdagens bilder från Dammparken

Vardagslyx är att kunna gå utanför dörren utan tjocka ytterkläder, ta med sig picknick till Dammparken en minut bort och sedan möta upp Älskling som slutat jobba. Vildblommor, änder, solsken, bus och gos!


En bästis är fint att ha

Hundarna verkar uppskatta vår ansträngning att flytta tillbaka mer uppmärksamhet till dem. Den positiva attityden smittar av sig också, lite som skrattgympa. Var man inte på bra humör från början så blir man till slut det av att gå och fjanta sig en stund :) En runda om dagen runt Stensö skadar ju inte heller för motionens skull!

Måste också ge Eros extra cred för att vara världens bästa "brorsa" till lilla Lovisa. Just nu är hon inne i någon period då hon är helt tokig i Eros... Det första hon gör på morgon är att krypa bort till Eros (vi delar ju säng allihopa) för att kramas och sedan vill hon helst vara som klistrad på honom hela dagen. Bättre kompis får man leta efter!

Man ser på Lovisa hur hon verkligen koncentrerar sig för att "klappa fiiint" och försiktigt på hundarna, även om hon ibland blir lite väl exalterad och bara sprattlar åt alla håll. Självklart får Eros nog ibland och går undan, vi försöker också ge honom så mycket plats som möjligt så att han inte ska tröttna på barnvaktsuppdraget, men många gånger uppsöker han själv Lovisa och lägger huvudet i hennes knä för att gosa. Då blir man riktigt varm och stolt inombords!


Dagens dråpligheter

Har inte riktigt energi till ett riktigt inlägg men har i alla fall förevigat några av dagens knasigheter:
Tappade en hel portion pastasallad på golvet...

Tre i familjen var helnöjda med detta!

Å vi undrar vart nycklarna tar vägen...

Älskling kommentar: "Ganska talande för vår familj att kameran kommer fram före sopskyffeln..
Känns som nakenvalp var en bra definition av vår Lolla när vi beskrev henne för hundarna, nu jagar de i flock :-)"

Vardag

Sådär ja, då var långhelgen över. Dags att knalla bort till mormor för lite frukost innan vi tar oss an dagens uppgifter :)

Dessa uppgifter är i ärlighetens namn inte så många. Nästan alla måsten är borta flera veckor framöver så det är väl städning som gäller då. Yay!


Prioriteringar på hundfronten

Idag betedde sig Clara riktigt illa och det kändes som en tydlig signal till oss att vi borde ge hundarna mer plats här hemma. Lovisa är jättesnäll mot dem (och de mot henne) men på sistone har hundarna verkligen hamnat långt ner på prioriteringslistan. Vi är trötta och gnälliga, tjatar och skäller, går korta promenader, fokuserar på Lovisa och visar väl alltför ofta att de är "i vägen" när vi inte orkar. 

Nu har vi flyttat runt en hel del, vi bor väldigt trångt vilket påverkar hundarna negativt, vi har fått en bebis och så vidare... Vi borde satt dem i första rummet från början istället för att bara släpa med dem i vår karusell av viljor och måsten. Vi slappnade kanske av för mycket när vi såg hur snälla de var mot Lovisa och tänkte "bra, då har vi vårt på det torra".

Det låter lite som att vi har två urflippade monster här hemma vilket inte är fallet. Vi är bortskämda med att hundarna ska kunna gå lösa och självklart känns det som ett nederlag om de är lite för understimulerade för att hantera det just nu. I ärlighetens namn kunde vi haft större problem. Allt som oftast är hundarna underbara träningskompisar, tålmodiga barnvakter, ett härligt sällskap och perfekta fotvärmare i sängen. Men ibland måste man påminnas om att det faktiskt krävs lite arbete från vår sida också för att ha det så där trevligt och harmoniskt hemma, man kan inte prioritera bort familjemedlemmar bara för att de inte kan föra sin talan.

Jag har funderat lite på om kombinationen småbarn hemma, två aktiva hundar, driva eget företag, plugga, flytta till hus och ha fritidsintressen kanske helt enkelt inte går ihop sig? Kanske finns det en anledning till att andra bara gör två saker i taget? Samtidigt känner jag att det ska gå! Att hundarna tar smällen är i alla fall inte okej utan vi måste hitta andra sätt att kombinera livet på så att alla blir nöjda.

Åtgärden tror jag främst heter egentid för både Clara och Eros, den där bristvaran vi alla slåss om. Men de behöver få komma ut och träna, bli sedda och aktiverade på ett bättre sätt än idag. Inte någon gång i veckan utan varje dag. Lovisa får vara hos mamma några timmar då och då så att hundarna kan få odelad uppmärksamhet. Vår trånga etta flyttar vi ju snart ifrån och i huset blir det lättare för dem att få eget space. Tills dess har de en skön frizon hemma hos mormor. Vår tråkiga attityd får vi helt enkelt ändra på, även när vi är trötta. Det finns ingen anledning till suck och stön eller nej och fy när hundarna endast reagerar på det vi väljer att utsätta dem för (lättare sagt än gjort...). Till sist får vi nog öva på lite mysiga aktiviteter ihop. Superglada hälsningar när vi kommer hem, lite massage framför TVn, lekar tillsammans, tuggben när Lovisa sover osv. Bli bättre på att visa vår uppskattning helt enkelt :) Att det ska vara så svårt att prioritera det roligaste man vet? Men kanske är det just därför man väljer bort det, för att det känns som en lyx och inte som en skyldighet.

Clara 8 veckor hos uppfödaren

Revsudden

Vi bytte Värsnäs mot Revsudden och vädret var underbart som utlovat! Inledde med en promenad i skogen och avslutade med jordgubbar och fika hemma hos moster och kusinerna. Nu har vi solkoma och räknar inte med att göra något vettigt på ett par timmar :)

Vad är detta?

Någon som vet vad för slags experiment / konstinstallation / prokjekt som utfördes nära Stadsparken ikväll? Vi passerade det här på vägen hem från Stekhuset men kunde inte komma på vad de höll på med. Oavsett vad blev det coola bilder!

Härligt avslut på dagen

Efter Skälby, tvättid, Krusentiernska och fantasier om städning så var det skönt med middag på Stekhuset. Vanan trogen blev det Husets oxfilé till mig (extra gott att unna när vi inte äter kött hemma) och Vegetariskt planka åt Älskling (det enda vegetariska på menyn). Lovisa fick äta fisk och ris hemma hos sin mormor som hade äran att passa gullungen.

Måste nog säga att den största behållningen ikväll var att få sminka sig och komma ur myskläderna, vilken kick! "Varför gör jag inte det här varje dag?" tänker jag alltid men men, gjorde jag det varje dag skulle jag ju inte bli så imponerad över vad lite maskara kan göra :)

Imorgon utlovas vackert väder så förutom den där nedrans städning som alltid halkar efter här hemma så tänkte vi åka till Värsnäs för långpromenad och strandhäng.

Sånt här bus kan man roa sig med när ingen ser, doppa huvidet i kritburken :p

På dejt med världens bästa make :)

Jazztjejen hemma hos mormor

Volymknappen är bäst :p

Skälby 4H-gård med storkusinerna

Nu har vi kommit hem efter en dag på Skälby med min moster och kusinerna, underbart tyckte Lovisa som däckade i bilen hem. Ett stort plus med Skälby är att den stora lekplatsen, djur och café finns på samma ställe. Lovisa ville gärna göra som Emil (3 år) och kunde hänga med på det mesta i alla fall. Djuren var såklart också poppis :) Många bilder blev det:


Mot Skälby

Snart ska vi bege oss mot Skälby för att träffa min moster och de små kusinerna :) Jag ska bara vakna först, det går lite kämpigt. Ögonen är verkligen ihopklibbade och en skön nattsömn hjälpte inte ett dugg mot tröttheten känns det som. Men en dusch ska nog göra susen!
Lovisas vagnåkarstil. Livsfarlig...

Favoriten: "Kan gå själv!"

Natti natti

Puh, vad trötta vi är... Jag däckade totalt när jag skulle söva Lovisa och ska snart återgå till sängen. Vi har hela dagen frågat oss hur man kan bli så trötta av att vara lediga men inte fått något direkt svar. Kanske är det avslappningen som kommer eftersom en massa måsten är klara (huset, deklarationen, jobb) och då breder tröttheten ut sig. God nattsömn får vi alla fall, Lovisa har återgått till sina vanliga rutiner igen. Lovely!

Idag har vi annars scoutat stan på möbler. Inte för att vi behöver några utan mer för att få en känsla. Hur stort är ett matsalsbord till exempel? Finns det bekväma bäddsoffor på IKEA? Vart åker man om man inte vill ha möbler från IKEA?!

Efter detta äventyr storhandlade vi åt mormor, mamma och oss själva. Not so fancy... Men det gick ganska smärtfritt, Lovisa drog vagnen (hennes nya grej) och var allmänt nöjd. En mellanlandning vid Tyska Bruket hann vi också med, skönt för de fyrfotade.


Kavat och vintage

Igår utförde vi ett riktigt dagsverke och sorterade två förråd nere i källaren inför flytten. Fram kom såklart lite klädfynd från förr som Lovisa nu vuxit i, bland annat den här söta kappan och hatten som min mormor sydde till mamma när hon var liten. I ärlighetens namn togs den kanske upp ur källaren liiite för sent storleksmässigt, men nu är den invigd i alla fall.


Slottsparken

Istället för Skälby så blev det en tur till Slottparken som ligger väldigt nära. Jag kände att mitt tålamod nog inte skulle räcka för att lotsa en Lovisa som "kan själv" när det kommer till transportmedel (vägrar vagn/bärdon) och två hundar med överskottsenergi. Men till Slottsparken kom vi och där kunde vi titta på blommor, prata med änder, träna hundarna och avsluta med tur på lekplatsen. Det blev lyckat för oss allla!

Så mycket för utelek

Jag laddade för en långpromenad bort till Skälby 4H-gård för mig, Lovisa och hundarna men lagom till att vi ätit lunch och fått på oss kläderna så började det ösregna ute. Min pepphet försvann lite där... Lovisa är helnöjd med att trava runt i lägenheten med en tomte som missade vår julstädning, dvs. det är inget katastrof att hänga inne ett tag till. Hundarna däremot hade nog uppskattat den där långpromenaden, får se till att ta en ikväll med Älskling nu när vi är långlediga och allt.

I skrivande stund slutade det i och för sig att regna, kanske skulle vandra ut i alla fall?

Täk när vi får egen trädgård och bara kan öppna ytterdörren :)

Här snyltar vi lite på Emils trädgård och gräsklippare :)

Ibland önskar man att kameran var framme

Till exempel när Eros går fram till Lovisa, lägger huvudet i hennes knä, rullar runt på rygg och visar världens tålamod när hon "övningsklappar". Ibland ser det riktigt skönt ut och han njuter som när vi klappar honom, ibland tror jag att han bara accepterar läget, till exempel när Lovisa ska klappa hans tänder...

Imorgon slappar vi!

Förutom besiktning och ett mysigt jobbmöte så kommer morgondagen gå ut på att slappa oss i form inför en långhelg! Älskling är ledig torsdag-söndag och det ska bli helt underbart :) Förhoppningsvis har det här humöret (/förkylningen) släppt tills dess:

Pengar å sånt

Fick en kommentar angående köpeskillingen på huset och jag kan inte bestämma mig för om jag ska svara på det eller inte. Vi har vridit och vänt på frågan här hemma och jag känner mig lite obekväm med att outa priset här på bloggen, kan inte riktigt sätta fingret på varför. Det känns privat på något sätt, trots att uppgiften är offentlig.

Men Kalmarsundsparken är ett ganska dyrt område i Kalmar och vi betalade väl "normalpris" för en villa där. Bortsett från den obligatoriska kontantinsatsen på 15% kommer huset att vara fullt belånat så det känns lite läskigt med ett så stort lån. Däremot får vi en bra månadskostnad tack vare att huset är uppdelat i två lägenheter och på så sätt ger en hyresintäkt.

När det kommer till renoveringar och andra projekt på huset så har jag tänkt lägga ut både beskrivningar och prisuppgifter här på bloggen, dels som ett minne för oss men kanske också som hjälp/inspiration till andra som fixar med hus.

Besiktning av huset

Eftersom jag är lite lätt skadad från barndomen och vi nu är ganska pålästa så har vi valt att satsa på hängslen och livrem när det kommer till besiktning av huset. För att kunna hävda dolda fel efter köpet så gäller det att man har fullgjort sin undersökningsplikt och det bör vi nu ha gjort. Sedan vill man såklart också veta vad man köper och kunna räkna fram vad framtida renoveringar kommer att kosta och innebära.

Den första besiktningen gjordes av Anticimex på uppdrag av säljaren. En vanlig överlåtelsebesiktning som vi också fick ta del av innan köpet. I det besiktningsprotokollet fanns det punkter som Anticimex rekommenderade att man tittade närmare på om man ville ha en mer exakt bild av eventuella brister, t.ex. taket. Vi visste redan att taket borde bytas men har en klausul i vårt köpekontrakt som säger att vi har till imorgon på oss att undersöka huset närmare och dra oss ur avtalet om vi hittar nya fel.

I måndags hade vi en väldigt duktig besiktningsman från Conservator som tittade extra på de punker Anticimex hade pekat ut. Detta kostade 1080:-/timme och när protokollet är skrivet räknade de med att 6-7 timmar hade gått åt. Vi har även haft vänner som är kunniga inom el, värme, badrum osv. med oss till huset för att få en bra bild av skicket och åtgärskostnader. Till sist ska vi ha ett telefonmöte med besiktningsmannen från Anticimex imorgon för att få hans bild av det hela, men också för att själva bli en part i deras besiktning. Detta är viktigt så att även vi i framtiden kan gå på Anticimex om det visar sig att de har missat något. Ett sådant telefonmöte var gratis för köparen. Man kunde också träffa besiktningsmannen på plats i huset för genomgång, men detta kostade 2 500:- extra och gav inga fler fördelar juridiskt.

Så efter telefonmötet imorgon är vi helt klara med besiktningen och handpenningen ska betalas till säljaren.

Under resans gång har vi bestämt oss för en del renoveringar som ska göras för att förbättra husets skick. Överlag är det ett frisk och bra hus men underhåll behövs ju alltid och vi vill känna att allt "tråkigt" blir klart i samband med inflytt. Taket bör bytas och det kommer troligen att bli prio ett. Dels är det i behov av renovering och dels kommer det att minska energiåtgången. Elen kommer vi troligen byta ut ganska omgående också, den är från "så långt tillbaka att ingen minns". Jag utgår ifrån att Älskling inte kan låta bli att fixa lite extra med elen så vi får väl se vad han kommer på för smarta lösningar där. Den tredje stora saken som vi vill åtgärda, men som det inte är någon brådska med, är dränering och isolering av källaren. Källaren är idag fullt funktionell som tvättstuga, förråd osv. men eftersom vi vill inreda den så bör vi förbättra klimatet där nere.

Puh, det är en del att lära sig :p

Knepigt med sömn och förlylning

Vi har en febrig och snorig Lolla här hemma (och en mamma med samma status...) vilket rubbar sömnen. Igen! Det är inte helt lätt att veta vad som är "rätt" alla gånger när man vill få sömn att fungera. Inatt försökte vi amma, bära, sjunga och titta på film = bara skrik. La henne till slut i vagnen och hann knappt öppna ytterdörrens fören hon sov som en stock. En annan natt kan det vara tvärtom, vagnen fungerar inte alls och hon vill istället bli buren, ammad eller något helt annat. Man hoppas att det blir bättre när hon i alla fall kan förklara lite med ord!

Imorgon är det dags för föreläsning i Nybro igen, ensamhetsträning och aktivering står på schemat den här gången. Ska bli skönt att släppa fokus från hemmalivet ett tag, samtidigt som man längtar efter dem när man sitter på bussen hem vid 21.30.

Tankar kring planritningen

Vi har fått planritningarna på vårt hus från kommunen och även om vi bestämt oss för att flytta in och känna efter innan vi tar oss an några inomhusprojekt så kan man inte låta bli att fundera. I dagsläget ser planritningen för bottenvåning + källare (övervåningen är uthyrd) ut såhär:


På bottenvåningen vill vi ha ett större kök, gärna öppet mot matsalen men ändå så att disken inte syns. Vi har inte riktigt bestämt oss för hur mycket av väggen mellan kök/matsal som får vara kvar. Det vore mysigt med en gammaldags vedspis intill murstocken som går i mitten av huset. Kanske en "bardisk" mellan kök och matsal? Då känns det fortfarande öppet och man (läs: jag) kan vara lite social med den (läs: Älskling) som lagar maten.

Under tiden som Lovisa sover i vår säng kommer vi inte att ha några problem med antalet rum men förr eller senare kommer hon (och eventuella syskon) vilja ha mer eget space. Det som idag kallas för "veranda" på planritningen är i verkligheten ett fullt fungerande rum men det har vi lite andra planer för. Antingen au pair för avlastning och språkutveckling, då kan hon/han också få en egen ingång till det rummet. Om inte så vore det väldigt snyggt att återskapa hur huset såg ut 1923 med glasveranda.

Så vart ska Lovisa bo? Lekyta känner jag inte behövs i eget rum. Hon kommer att ha en lekstuga i trädgården, vi funderar på att göra vinden till ett lekrum, läxor görs nog i kök/vardagsrum tillsammans med oss ganska länge. Med andra ord behövs en mysig sovhörna att bo in sig på. Jag prioriterar hellre ytor för samvaro än att alla har varsitt fullutrustat rum att stänga in sig på. I tonåren eller lite tidigare kommer hon såklart vilja ha sitt eget för sakens skull men då är det kanske dags att ha övervåningen för eget bruk också. Ett förslag på lösning hittills är att göra utrymmet mellan köket och vårt sovrum till Lovisas sovrum. Vi tänkte använda det till en lyxigt stor walk in closet men det kanske får bli barnrum tills vidare? Det blir ju nära och bra också om man får mardrömmar :)

Källaren är idag oisolerad och dräneringen är för gammal / obefintlig. Vi planerar att åtgärda detta ganska omgående, mest för att få ett behagligare klimat där nere. I övrigt är källaren väldigt bra, minst 210 cm i takhöjd och lika stor golvyta som bottenvåningen. Första rummet nedanför trappen ska förhoppningsvis bli en relaxavdelning (extra skönt eftersom toalett/badrum på bottenvåningen är väldigt litet). Tvättstugan får sedan flytta in i det gamla pannrummet där fjärrvärmen också förvaras. "Allt fult på samma ställe" tänkte vi. Sen får det gärna rymmas ett gästrum och ett kontor där nere, kanske ett kombinerat rum till detta. Älskling tror att vi behöver mer förrådsutrymme än vad jag tror men eftersom källaren inte kommer bli klar över en natt får vi väl bo in oss lite innan vi avgör.

Så här ser i alla fall skissen ut för tillfället:

Stackars lilla lamm...

Vårt lilla lamm Bäatrice har en jobbig dag. Inte så jobbig att hon har hängt sig, även om det ser ut så för tillfället, men Lovisa har badat henne i toastolen idag... Det blev ett långt bad i badkaret efter det för Bäatrice och nu hoppas vi att hon ska torka snart, Lovisa är väldigt förtjust i hennes snöre! Underbar var Älsklings kommentar när han såg Bäatrice hänga i badrummet: "Borde inte Bäatrice också ha en sån där sele (ergonomiskt och snäll) som hundarna har?". En man med hjärtat på rätt ställe :p


Bus i Dammparken

Vi är trötta som få med mycket att göra och en rejäl dunderförkylning. Men eftersom inaktivitet knappast ger oss en nöjd och medgörlig Lolla så blev det en tur till Dammparken i alla fall, för allas skull.


Kul med debatt - långtidsamning

Är man amningsintresserad så har man nog inte missat de senaste dagarnas debatt om omslaget på Time. En pojk i 3-årsåldern står på en stol och ammar. Många, främst amningsförespråkare, har kritiserat bilden för att provocera mer än nödvändigt.


Jag förstår vad de menar, pojken känns väldigt tillgjord för att likna en "vuxen man" och spär på fördomarna om att långtidsamning är sexuellt, stötande och onaturligt. Att stå på en stol och amma känns inte som heller den vanligaste amningsställningen ens när det kommer till större barn och fungerar knappast som en normaliserande bild, om det är det man eftersträvar. Texten "Are you mom enough" tycker jag är mycket onödig och inte positiv på något sätt.

Samtidigt har bilden verkligen väckt debatt, dels om amning överlag men främst om den snäva amningsnormen, vilket känns väldigt positivt. Bilden har även figurerat i sammanhang som vänder sig till en bredare läsarkrets än redan vunna entusiaster.

Om man går in på hemsidan till Time Magazine så finns det fler bilder från repotaget och personligen tycker jag att de här nedan visar mer trygghet och närhet, grundtanken för mig om man skulle amma länge. På samtliga bilder gillar jag att de visar upp kvinnor som utsrålar lite attityd! Här tycker jag att fotografen har lyckats bra eftersom fördomarna många gånger handlar om kvinnor som lever hippieliv, syr barnens tygblöjor och endast äter egenodlat. En bild som inte så många känner igen sig i. Undersökningar visar istället att långtidsammare är ganska "normala", ofta medel eller överklass, förvärvsarbetande och högutbildade (källa: amningsbloggen).

Sammanfattningsvis gillar jag idén från Time. Coola kvinnor, intressant ämne, bra debatt men tyvärr en ganska kränkande titel och personligen förstår jag mig inte på combatbyxor överhuvudtaget (men det är en annan debatt).


Älskling stylad för 80-talsfest

Ikväll har Radiologen temafest 80-tal och Älskling är ju inte direkt den som bangar för spex och sådant skoj. Känner jag honom rätt kommer han propsa på obehagliga saker som karaoke... Det här mina damer och herrar är mannen jag valt att gifta mig med:
Helt rätt val!

Vi har köpt hus!

Äntligen kan vi säga det högt! Idag 11.15 träffades vi på Fastighetsbyrån och skrev på köpekontraktet för Stensviksvägen 21a, vårt framtida hus :)

Vi har nog inte riktigt förstått att vi snart får flytta in i ett stort hus med trädgård, men nu finns det i alla fall papper som talar om att det är så. Har minst sagt varit pirriga dagar fram tills nu. Vi har diskuterat pris med säljaren, lusläst besiktningsprotokoll, begärt in offerter på renoveringar, hämtat hem planritningar och mycket mera. Nu är vi helnöjda!

Huset är byggt 1923, väldigt vackert och den gamla charmen finns bevarad. Takhöjden är härliga 2,70, mycket ljusinsläpp i alla rum, spegeldörrar och rejäla golvsocklar. Trädgården på 785 kvm är mysigt uppväxt och när vi har satt upp staket på ytterligare två sidor så blir det en skön plats för Lovisa och hundarna att leka på. Idag är huset uppdelat i två lägenheter vilket ger en bra hyresintäkt och sänker månadskostnaden.

Det känns inte rätt mot säljaren att lägga upp inomhusbilder på huset men så här ser det ut från utsidan:


Vardag

Dialogen hemma:

Jag - Jag börjar bli hungrig...
Älskling - Vad ska du ha då?
Jag - Spagetti med qournfärssås tror jag... (sitter kvar vid datorn)
Några minuter senare serveras spagetti med qournfärssås framme vid datorn.
Jag - Älskling, du vet att jag kan fixa min egen mat va?
Älskling - Haha, nej det kan du inte! :p
Jag - Nej okej, men du vet att jag är vuxen nog att skylla mig själv om jag blir utan mat på grund av att jag inte pallar resa mig upp och fixa?
Älskling - Ja, det var jag. Men jag vet också hur ditt humör blir om du inte får mat i rätt tid så det är inte värt att vänta på.

Och andra tjejer har problem med att de vill att mannen ska serva utan att behöva be rakt ut :p

Övriga ljuspunker idag var när vi fick några minuter paus och tystnad:


Vilken dag

Andra natten utan sömn avklarad och dagarna är inte bättre... Vi fortsätter att amma, bära, busa, gosa och ingenting hjälper. Först vid 15.30 somnade Lovisa för sin "förmiddagsvila" så dagen har varit hård. Jag hade lite samtal som jag var tvungen att ringa och efter att ha spenderat tre timmar med diverse sövningsförsök och lek fick jag stänga in mig på toaletten för 30 sekunders egentid med CSNs telefonist. Då känner man inte som världens bästa mamma...

Men ute i vagnen har det varit hyfsat okej så vi har passat på att gå lite ärenden. Nu när hon äntligen har somnat så ska jag ta ett varmt bad för att komma på banan igen och sedan förbreda kvällens kurs. Tidigare idag kände jag att jag var alldeles för trött för prestera ett bra arbete men nu känner jag bara "Jäklar vad skönt att få gå iväg till jobbet och vila upp mig lite!". Härliga kursdeltagare som inte ligger på marken och gråter, inte kräver att man bär dem och som pratar om något annat än pippifåglar och fiiiina tåg som åker förbi ska bli jätteskönt :)

Solskensbilder

Kände att det var dags att publicera de fina bilderna vid vattnet som vi tog när vi var på Revsudden, kan behöva lite solsken här hemma i feberträsket.

Dagens status

Feber, gnäll, amning, bärande och en dos frustration står på schemat idag.

Lite feber men en schysst dag

Igår var Lovisa lite varm och gnällig men vi gissade på att solen tagit lite energi eftersom vi var ute ett par timmar mitt på dagen. Idag fortsatte det och hon hade riktig feber så hon har varit hemma och kurerat sig med sin pappa. Nu har vi också känt anledningen till nuvarande status, två bissingar i överkäken. Måste säga att vi har haft tur med Lovisas hälsa, tandsprickning är hittills det enda som ställt till det för henne. I övrigt har vi sluppit förkylningar, feber, öronproblem och annat vanligt. Eller jo, magsjukan har vi faktiskt haft. Då låg vi och spydde alla tre... Men på ett helt år känns det ganska lyxigt.

Men när jag inte har ammat / burit Lollan så har jag haft lite kunder och det har varit en hyfsat produktiv dag. Nu sover övriga familjemedlemmar och jag lite svårt att slita mig från datorn. Men imorgon är en ledig dag så vad gör det :)

Solsting

Solen tog verkligen idag. Som Älskling sa "det blir en fin kombination av brun utan sol samt röd av sol". Men främst märks det på insidan, solkoma deluxe.

Tidigare idag pratade vi ändå om trötthet. Både jag och Älskling känner oss ganska orkeslösa och efter ett tag börjar man ju fundera på om man är sjuk, om man borde ändra något i livsstilen eller om det helt enkelt är så här att vara småbarnsförälder?

Jag tycker om att hitta lösningar (tycker också om att vara en supermänniska som orkar allt och framstår som helt opåverkad av ansträngade situationer! ;)) och då vore det väldigt trist om svaret är "så är det att vara småbarnsförälder". Lite svårt att lösa...

Det faktum att Lovisa ammar typ 10 gånger per natt skulle ju kunna vara en förklaring. Det faktum att vi tränger ihop hela familjen på 37kvm skulle kunna vara en annan förklaring. Inget av det kommer att förändras den närmaste tiden så nu försöker vi i alla fall fokusera på nyttigare mat i hopp om att det boostar energin. Än så länge är det inte särskilt genomtänkt, skippa godiset och ät varierat ungefär, men snart har vi kanske en bättre plan. Storstädning och sortering hade också kunnat underlätta just nu men jag känner been there, done that. Vi kan inte effektivisera våra 37kvm mer än vad vi har gjort och städning är verkligen brutalt tråkigt!

Nu blir det "Gyllene linssoppa med kokosmjölk" och ett avsnitt Criminal Minds, sedan förberedelse inför morgondagens jobb.

Bilder från Linus och Emils kalas

Åh vad skönt när vi får en egen gräsmatta att busa runt på!
Mormor kör "mormors lilla kråka"
Emil fick en finfin traktor
Mäkta stolt :)
Kalastårtan
Party i partytält
Fyra timmars batteritid, heja Emil!
Lillungen som fått sitt namn vaknade lagom till paketöppningen

Bilder från Linus dop

På väg
Träffade huvudpersonen i fråga
Lite bus innan allvaret börjar
Linus följde med i psmalerna och sångerna
Även Lovisa tyckte det var intressant (ett tag i alla fall)
En alldeles tyst liten kille
Som tur väl var hade kyrkan ett lekrum där de som hade svårt att sitta still och vara tysta kunde umgås :p
Lollan visa pappa de fina leksakerna
Ofta så vackra fönster i kyrkor, Ryssby inget undantag :)

På väg till Linus dop

Nu är det snart dags att packa in hela familjen, inklusive mamma och mormor, i bilen och bege oss till Linus dop. Vi var på Paddington igår och köpte söta doppresenter och nu när det bara är en timme kvar tills vi ska börja i kyrkan känns det ganska osannolikt att moster läser bloggen, så jag publicerar en bild på den lilla igelkotten från Teddykompaniet. Den har hjul och snöre så att man kan dra den efter sig, men hjulen är avtagbara med kardborreband så man kan använda den som gosedjur också. Snöret har ett säkerhetsspänne så att man inte kan hänga sig i det och djuret går att tvätta i 40 grader. Jupp, jag lyssnade noga på säljargumenten ;)
Den lilla kotten
Och dagens huvudperson, här i lite mindre format

Ny badkompis

När mamma åkte hem från en weekend i London så fick en liten snigel följa med, en vattenkannesnigel för att vara exakt. Nu är den invigd och fick resultatet top notch :) Roligast var att jaga vattenstrålen samt få den över sig!

Selen luftar sig på Värsnäs

Claras sele är inte riktigt klar än, ska sätta dit reflexer och ett handtag på ryggen till exempel, men den är funktionsduglig och har börjat användas. Sen har jag såklart hittat en massa förbättringsmöjligheter under arbetets gång, övning ger färdighet.

Isglass for the win

Isglass (endast vatten) var toppen för tandsprickningen! Två små överkäksgaddar börjar titta fram och Clara följer isglassen vart den än går, win win för Lollan.

Mohaha, färdig!

Och dääär skickades den sista träningsplanen iväg till kund! Skönt att få sitta ostörd i ett par timmar, även om det blir sent. Har avbrutit tre gånger för att amma en halvsovandes/gnällig Loll men bortsett från det blev det faktiskt lite effektivt. Det betyder att jag och Bollen ska lulla runt i mysiga kläder, äta gottisaker, städa inför helgen, mysa och njuta fullt ut av att Älskling slutar sitt jobb vid 11.00 imorgon, båda är helt lediga i två dagar. Med tanke på att mitt sista mail skickades 00.36 inatt så skulle jag nog kunna sova lagom till att han kommer hem, men det har vi ju en liten Lovisa som sätter stopp för :)
Dags att krypa till kojs!

Typ helg

Ah, underbart! Inga inplanerade möten på två dagar nu :) Nu har jag ju världens mysigaste kunder så det är knappast betungande att jobba, men idag har Lovisa varit gnällig, jag har halkat efter lite och det ska bli skönt med två lugna dagar att återhämta sig på. Att arbeta med Lovisa är helt klart enklast när man kan vara flexibel med tider, då är det bara att passa på när hon sover eller roar sig med annat. Men idag hade vi tider att passa och bråttom att skriva klart texter till en deadline. Självklart blir det ju lite extra frustrerat mellan mig och Lovisa när jag känner mig stressad och har svårt att släppa fokus helt. Nu låter det som att vi hade en katastrofdag men så var det ju såklart inte, det är bara svårt att avgöra hur mycket arbete som är lagom arbete. Jag tänker inte låta arbetet gå ut över Lovisa och den mysiga hemmatiden så de dagar hon inte är med på noterna blir det bara att kompensera med sena kvällar. Att få jobba lite är helt klart värt besväret, riktigt skönt!

Älskling har lekt färdigt med vår lilla resedator, numera Emmas arbetsdator, och den används flitigt. Har fortfarande lite svårt att ta upp den på möten, känner mig mer social med papper och penna, men på Barn med hund-kursen var den toppen för mina anteckningar och nu kan jag sitta i solen och jobba obehindrat. Känner väldigt high tech och cool ;)

Idag har vi också gjort en annan cool grej, något som kan bli bland det coolaste vi gjort, men det får förbli en hemlis tills allt är helt klart. Förhoppningsvis kan vi fira ordentligt till helgen men det finns väl risk att det tar liiite längre tid än så. Nu ska jag i alla fall smygfira med rött nagellack, det är vardagslyx det.

Nattjobb

Ikväll hade både jag och Älskling svårt att slita oss från vårt pyssel när Lollan somnat. Jag syr hundselar och Älskling fixar med den lilla datorn. Han gör såna där saker som jag inte förstår och påstår att jag inte märker, men som jag saknar väldigt mycket när det inte fungerar. Jag har i alla fall förstått att den har fått en ny hårddisk = snabbare. Kanske även annat operativsystem så att jag kan söka i mina mappar lättare. Och där tar mitt ordförråd inom datavärlden slut ungefär. 

Själv skulle jag behöva en rejäl dos tålamod till mina selar. Men en sådan förändring ser jag inte inom snar framtid så jag kör istället på "gör om och gör rätt". Kör full fart med symaskinen, testar, sprättar, syr igen, osv. Sakta men säkert börjar jag närma mig en sele som jag kan ta med Science Park imorgon som prototyp. Tack och lov var både tyg och band förlåtande till sprättningen så det ser riktigt snyggt ut också :)

Men nu blir nog grannarna sura om jag surrar vidare med symaskinen, istället blir det o'boy och ett varmt bad innan sängen.

Fantastisk vår idag igen!

Lugn start på dagen

Första mötet idag är vid 14.00 så vi har en ganska soft förmiddag här hemma. To do-listan är faktiskt ganska lång men kan mycket väl utföras i mjukiskläder tillsammans med Lollan så det känns ändå lugnt. Just nu sitter jag och försöker bryta mig in i vår lilla resedator i hopp om att göra den till min arbetsdator istället. Bortsett från att det tog en bra stund att bara hitta startknappen så känns det lovande. Skärmen känns inte så liten som jag hade trott, datorn väger knappt något och det går hyfsat snabbt. Kanske ska pimpa den Dog Performance-style och vara nöjd? Så till Älskling när du läser detta: vi kan ha sparat några tusen genom att inte köpa mig en ny dator, yay for us ;)

Nu är det nog dags för mig att återgå till skapandet av ett kundregister. Det börjar bli lite spretigt att hålla koll på alla privatkunder och kurser så jag behöver ett vettigt system, en databas med all information om alla som jag sedan lätt kan söka i. Ska bli kul, hoppas bara Lovisa accepterar lite datatid.

Lite slut i rutan

En intensiv helg i Stockholm, en full släpvagn med möbler från sommarstugan till förråd i Kalmar, mycket tid i bilen och begänsat med sömn har tagit lite på krafterna. Det har inte känts som att vi har "gjort något särskilt" men när Lovisa tog sin eftermiddagslur så slockade både jag och Älskling, hur skönt som helst att få sova ikapp. Möbelflytten och bilåkandet (samt solen!) tog lite på kroppen men nu är det dags att komma i fas igen.

Valborg missade vi helt. Eller rättare sagt vi valde bort det när vi satt i bilen hem från sommarstugan och insåg att om vi ska klämma in att titta på elden så blir kvällen väldigt sen, möblerna lär ju inte lasta in sig själva i förrådet. Hundarna och Lovisa var väldigt tålmodiga, trots många timmar i bilen. Vi lyckats tajma sömn både till och från stugan för Lovisas del och hundarna kunde springa av sig lösa när vi var där.

Idag har jag haft privatkund i Nybro och lyckades självklart boka den tiden utan en tanke på att tågen var inställda på röd dag idag. Det innebar att Älskling fick äran att köra mig. Suck för dålig planering från min sida... I fortsättningen måste jag bli bättre på att ha klt.se framför ögonen innan jag bokar tid, eller typ ta det där körkortet så jag i alla fall får göra jobbet själv när det kör ihop sig. Nytt körtillstånd ligger ifyllt på köksbordet, bara synundersökning fattas. Sen får vår andrabil (manuell bubbla istället för vår automat) ut och finköra i vårvädret.

Ikväll är det dags för vardagslydnad och jag tror Eros får följa med den här gången. Det börjar bli dags att vänja hundarna vid att vara assistenter så att de kan hjälpa till på kurs utan att innebära någon störning för min del. I dagsläget är Clara en exemplarisk kurshund så länge som jag är nära och arbetar med henne, tyvärr blir hon frustrerad av att stå bunden vid sidan om och det måste vi jobba med innan jag ta med henne fullt ut. Eros är mycket lättare att ha passiv, han lägger sig ner och somnar om han bara får en trygg plats. Han är istället lite tveksam i stora hundgrupper och jag känner att det tar lite för mycket av min uppmärksamhet om jag ska hålla koll på honom nära andra ekipage. Idag börjar vi alla fall med att han bara får ligga vid sidan om, det blir om inte annat lite träning för mig i att ha med egen hund på kursen.

RSS 2.0