Förskolevisning

Idag var vi på förskolevisning för de tre förskolorna som tillhör Kungsfågeln, samma dagis som jag själv gick på som liten. Totalt är det fyra avdelningar, Svalan, Nordan, Sunnan och Borgen. Vi tyckte att lokalerna var supermysiga, och med en massa bra material för barnen! Utomhusmijön var bra men inomhusmiljön kändes verkligen genomtänkt och inspirerande. Lovisa tyckte det var jätteskoj :)
 
Men barngrupperna... De är ju hysteriskt många barn på antalet vuxna. Och även om barngruppen delat med personalstyrkan låter som ett helt okej antal barn per vuxen så är ju inte all personal där samtidigt. De ska dokumentera, planera och få sina raster. Samtidigt som många av barnen går 40h/vecka eller mer. Man förstår varför de hade extra grindar för att kunna dela av uteplatserna i mindre öar, det var annars "svårt för en pedagog att hålla koll på hela barngrupen samtidigt". Jo, jag förstår det... Jag skulle bli alldeles genomsvett av ett sådant ansvar.
 
Tyckte också att det var lite synd när de sa att det var ett väldigt högt söktryck för start i ettårsgruppen, men lätt att få plats i de äldre grupperna eftersom "ingen idag börjar dagis för första gången som 3-åring eller äldre". När jag frågade rektorn om man kunde ställa sig i kö till endast en förskola så sa hon att man får ju önska men de lämnar inga garantier, man får acceptera att ta den platsen som är ledig. När jag sa att vi helst väntar tills vi får en plats vi trivs på och gärna fortsätter ha dottern hemma tills dess såg hon ut som ett frågetecken... Hon kunde på fullaste allvar inte svara på om man kunde göra så eller inte.
 
Så vi får väl se hur det blir om ett år eller så. Jag skulle gärna låta Lovisa få leka med lite jämnåriga ett par timmar/vecka, få komma iväg på aktiviteter med andra vuxna osv. men det känns än så länge som att nackdelarna med de stora barngrupperna väger över... Förvisso känns det mer okej när man bara lämnar ett par timmar för inte lek, inte ett litet blöjbarn som ska komma till ro och sova, äta och bli tröstad där. Men ändå, även stora barn behöver ju vägledning för att det ska bli något vettigt av tiden. Vi fick i alla fall med oss en hel del inspiration till vad vi kan göra hemma! Bra sätt att jobba med olika material, tips på vad ett lekrum kan innehålla, lite kul idéer för att jobba med språk och matte m.m.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0