"Våga ta plats i ditt barns liv" av Gordon Neufeld

 
Nu har jag läst ut boken "Våga ta plats i ditt barns liv" av Gordon Neufeld. En väldigt intressant bok om anknytningens roll och riskerna med att orientera sig kring jämnåriga istället för kring vuxna, nära relationer. Till skillnad från många andra böcker om anknytning så fokuserar inte den här bara på spädbarnets behov utan på barn upp till övre tonåren. Så här står det om boken på till exempel Adlibris:
 

"En psykolog och en läkare gör gemensam sak och tacklar en av vår tids mest problematiska och missförstådda tendenser: att barn låter sina jämnåriga ta föräldrarnas plats. Psykologen Gordon Neufeld har döpt fenomenet till "jämnårigorientering", vilket syftar på barns och ungdomars benägenhet att vända sig till jämnåriga för att få vägledning om rätt och fel, värderingar, identitet och beteende. Men jämnårigorientering undergräver sammanhållningen i familjen, saboterar en sund utveckling, förgiftar atmosfären i skolan och gynnar framväxten av en aggressivt fientlig och sexualiserad ungdomskultur.

 

Våga ta plats i ditt barns liv hjälper föräldrar och pedagoger att förstå det här problematiska fenomenet och visar på lösningar för att ge det intuitiva bandet mellan barn och förälder dess rättmätiga företrädesrätt tillbaka. Resonemanget, principerna och de praktiska råden i boken gör föräldrar och andra vuxna rustade att fylla sin självklara roll som barns främsta källa till samhörighet, trygghet och värme."

 

Att välja att ha våra barn hemma känns inte helt otippat väldigt rätt när man läser Neufelds tankar. Men att avstå från förskola är ju bara en del i att låta barnen ta del av vuxnas vägledningen istället för att vistas i stora barngrupper. Att låta barnen ta del av en tydlig kultur och naturligt slussa in dem i samhället är desto klurigare när vi i vårt samhälle är så vana vid att dela in folk i åldersgrupper. Då är jag väldigt glad över att vi har en del av släkten så nära och umgås dagligen med äldre generationer som hjälper oss att forma våra barn. Vårt lilla "generationsboende" här i Kalmar med gångavstånd till både mormor och gammelmormor är guld värt :) Att umgås med andra familjer som delar ens värderingar är också trevligt och där hittas lekkompisarna som självklart också berikar. 
 
För den som inte känner att det är en möjlighet att ha barnen hemma så är boken ändå värdefull. Neufeld gav bra tips på hur man underlättar för barn i förskola och skola att knyta an till de vuxna som finns där, samt hur man som förälder visar att familjen är viktigast den tiden man faktiskt har att tillgå.
 
Även om boken till stora delar var "åh, vad härligt att få bekräftat att vi gör rätt" så gnager hans åsikter om vikten av gemensamma måltider mitt samvete lite, vi har verkligen svårt för att "bara" äta middag tillsammans. Ofta blir det mat i farten eller till sällskap av lite TV. Samtidigt äter vi ju ofta både frukost och lunch hemma hos mormor och där är det väldigt traditionsbundet. Alla har sina platser, samma dukning, inga störningar i bakgrunden och innan vi sätter oss till bords har vi alltid hjälpts åt att laga maten. Där äter också Lovisa betydligt bättre än hemma vissa dagar, lite intressant. Så även om det kryper lite i kroppen på mig av att tänka på måltider då man "bara" äter så borde vi kanske öva lite. Det är ju väldigt mysigt att duka ett fint bord, tända ljus och äta riktigt god mat i lugn och ro! Får väl börja med fredags- och lördagsmys så att vi inte får en alltför chockartad start ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0